Wat is een stablecoin? Welke stablecoins zou je moeten gebruiken?
Wat is een stablecoin? Welke stablecoins zou je moeten gebruiken?
20 september 2021 
in Crypto

Wat is een stablecoin? Welke stablecoins zou je moeten gebruiken?

Stablecoins zijn cryptocurrencies die beweren te worden ondersteund door fiat-valuta’s (of in ieder geval een 1 op 1 vertegenwoordiging daarvan te zijn). In tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin, blijven hun prijzen stabiel. Hoewel zo af en toe wel kleine schommelingen voorkomen.

In dit artikel laten we je zien wat stablecoins precies zijn, waarvoor je ze kan gebruiken en ook welke je het beste kan gebruiken (naar onze mening).

Laten we er gelijk induiken …

Stablecoins zijn cryptocurrencies die beweren te worden ondersteund door fiat-valuta’s zoals dollars, ponden, roebels, etc. maar ook bv. edelmetalen of andere manieren om het stabiel te maken.

Het idee is dat in tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin, de prijzen van stablecoins stabiel blijven, in overeenstemming met de fiat-valuta die ze ondersteunt.

Stablecoins worden gebruikt in de vorm van waardeopslag of rekeneenheid, maar ook in andere gevallen waarin volatiele cryptocurrencies minder wenselijk zijn. Verschillende stablecoins gebruiken verschillende strategieën om prijsstabiliteit te bereiken …sommige zijn gecentraliseerd, andere zijn gedecentraliseerd.

Voorbeeld stablecoinGecentraliseerde stabiele munten zijn onder meer de volgende.

• Tether (USDT): Tether is een van de eerste stablecoins en de meest bekende. Het beweert dat het wordt gedekt door een reserve van echte dollars …een onderpand die “off-chain” is ofwel dollars, dat wil zeggen op een echte locatie die wordt gecontroleerd door een gecentraliseerde derde partij.

Met deze voorraad veilig in de kluis van een bank, kunnen beleggers erop vertrouwen dat hun stablecoins echt een dollar per stuk waard zijn, waardoor de prijs stabiel blijft. De stablecoins zijn goed voor maar liefst bijna 50% van al het handelsvolume van cryptocurrencies (kan natuurlijk veranderen). Er is maar één probleem: Tether Ltd, dat Tether-tokens maakt, heeft nooit overtuigend bewezen dat de valuta echt volledig wordt ondersteund, wat twijfels bij investeerders aanwakkert.

• Gemini Dollar (GUSD)/Paxos Dollar (PAX)/USDC: respectievelijk ontwikkeld door durfkapitalisten, de Winklevoss-tweeling , blockchain-startup Paxos en crypto-uitwisseling Coinbase (in overleg met betalingsplatform Circle), vallen deze stablecoins in de smaak bij de institutionele beleggers …ze zijn allemaal nauwkeurig gecontroleerd door Wall Street-firma’s en voldoen aan de lokale regelgeving. Naarmate Tether minder vertrouwd wordt, worden deze tokens alleen maar populairder.

• Filecoin (oneFIL): ontwikkeld door ICHI, een protocol voor het creëren van “gedecentraliseerde geldautoriteiten”, is oneFIL de stablecoin voor het Filecoin- netwerk. Het wordt ondersteund door USDC en inheemse munt Filecoin’s, FIL. Het doel is om een stablecoin te bieden voor de bredere ontwikkeling van het Filecoin-netwerk, en biedt ook prikkels en kortingen voor kopers en providers van Filecoin-opslag.

Er zijn ook door goud gedekte stablecoins …Gouden stablecoins

Hoewel de overgrote meerderheid van stablecoins wordt ondersteund door Amerikaanse dollars die zijn opgeslagen in een bankkluis, heeft het verzwakkende sentiment rond de USD en de fiat in het algemeen geleid tot de ontwikkeling van stablecoins die worden ondersteund door andere activa, waaronder verschillende door goud gedekte cryptocurrencies. Deze verschillen aanzienlijk in vorm en bruikbaarheid, maar worden allemaal ondersteund door goud van beleggingskwaliteit.

CACHE gold (CACHE) is een van de meest populaire hiervan. Elke CACHE wordt ondersteund door 1 g puur goud dat wordt bewaard in de kluizen die over de hele wereld zijn opgeslagen. Het verzenden van CACHE-tokens is het equivalent van het verzenden van 1 g goud per token, omdat ze op elk moment gemakkelijk kunnen worden ingewisseld voor fysiek goud.

Er is ook Tether Gold (XAUt) en PAX Gold (PAXG), die op een vergelijkbare manier werken, maar in plaats daarvan zijn gekoppeld aan één troy ounce goud van beleggingskwaliteit. Ze hebben ook een hoger minimum aflossingsbedrag dan CACHE.

• Terra (LUNA) is een gedecentraliseerde stablecoin, wat betekent dat het in plaats van te vertrouwen op een zogeheten derde partij een complex algoritme gebruikt om stabiel te blijven. Om dit te doen, balanceert het “on-chain” reserves …dat wil zeggen het geld wordt vastgehouden in slimme contracten, met automatisch vraag en aanbod …waardoor de kans wordt verkleind dat handelaren per ongeluk …of opzettelijk aan de prijs knoeien.

• Ampleforth (AMPL) vertrouwt op een soortgelijk proces. In plaats van elke AMPL fysiek te ondersteunen met 1 USD, gebruikt het in plaats daarvan een proces dat bekend staat onder het begrip “rebase” om het circulerende aanbod van de cryptocurrency automatisch aan te passen in de vorm van een reactie op veranderingen in vraag en aanbod. Wanneer de prijs van AMPL meer dan 5% boven of onder de USD-referentieprijs ligt, zal deze het circulerende aanbod verhogen of verlagen in een poging de prijs terug naar 1 dollar te duwen. Aangezien deze rebase proportioneel is over alle wallets, behouden AMPL-houders altijd hun aandeel in het totale AMPL-netwerk.

• Van Dai (DAI) wordt gezegd dat het zich onderscheidt van andere concurrerende stablecoins omdat het op grote schaal kan worden gebruikt terwijl het gedecentraliseerd en betrouwbaar blijft. DAI, gemaakt door blockchain-bedrijf MakerDAO , is een ERC20- token waarvan de waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en kan worden gebruikt voor overdrachten tussen Ethereum-wallets.

Laten we een overzicht bekijken van verschillende stablecoins met variërende waarde-vertegenwoordiging.

USD-gekoppeld

• Tether (USDT)
• True USD (TUSD)
• Gemini-dollar (GUSD)
• USD-coin (USDC)
• Paxos Standard (PAX)
• Binance USD (BUSD)
• DAI
• HUSD
• sUSD (SUSD)
• mStable USD (MUSD)
• Ampleforth (AMPL) – (algoritmisch)

GBP-gekoppeld

• Binance GBP Stable Coin (BGBP)

EUR-gekoppeld

• Stasis Euro (EURS)

TRY-gekoppeld

• BiLira (TRYB)

KRW-gekoppeld

• Binance KRW (BKRW)

Goud-gekoppeld

• CACHE Gold (CACHE)
• Tether Gold (XAUt)
• Paxos Gold (PAXG)

Overig

• Petro (PTR) – (olie-gekoppeld)
• Libra (basket-backed)

Waarom stablecoin gebruikenZoals de meeste digitale activa, worden stablecoins voornamelijk gebruikt in de vorm van een waardeopslag + ruilmiddel. Ze geven handelaren tijdelijk uitstel van volatiliteit wanneer de markt tuimelt, en kunnen ook worden gebruikt in de snelgroeiende wereld van Decentralized Finance ( DeFi ) voor zaken zoals yield-farming, leningen en liquiditeitsverstrekking.

De meeste handelaren en beleggers krijgen blootstelling aan stablecoins door ze te kopen van exchanges, maar het is vaak ook mogelijk om nieuwe stablecoins te slaan door het vereiste onderpand bij de uitgevende onderneming te deponeren, zoals Amerikaanse dollars met Tether of fysiek goud met CACHE-goud.

Stablecoins zijn enorm populair: Tether is bijvoorbeeld de op één na meest verhandelde cryptocurrency na Bitcoin , met een 24-uurs handelsvolume van meer dan 70 miljard hoewel dit natuurlijk aan nieuwe veranderingen onderhevig zal zijn en kan stijgen.

Waarom kiezen mensen voor stablecoins boven cryptocurrencies zoals Bitcoin?Stablecoin vs Cryptocurrencies

Omdat ze redelijk stabiel blijven. Gezien ze worden ondersteund door fiat-valuta, kunnen beleggers erop vertrouwen dat hun tokens altijd voor één dollar per stuk zullen worden verkocht. Dit betekent vermoedelijk dat de prijzen niet aanzienlijk zullen dalen: muntprijzen worden gedreven door geloof, dus wanneer beleggers geloven dat hun stablecoins de moeite waard zijn en worden ondersteund door één dollar per stuk, moet de prijs dat weerspiegelen.

Ze zijn een veilige haven voor actieve beleggers. Veel beurzen, waaronder Binance, ‘s werelds grootste, laten handelaren geen fiat-valuta kopen en laten ze alleen cryptocurrencies kopen en verkopen. Dit betekent dat het voor beleggers vaak lastig is om hun cryptocurrencies snel te verzilveren op een moment dat het moeilijk wordt. Om dit te doen, moeten ze mogelijk overstappen naar verschillende beurzen, of zelfs enkele dagen wachten.

Dit is waar stablecoins binnenkomen. Omdat het cryptocurrencies zijn, leven ze op de meeste beurzen. Maar omdat ze naar de waarde van een enkele fiat-valuta streven, fungeren ze in de vorm van een soort tijdelijk toevluchtsoord voor beleggers die hun geld willen veiligstellen tijdens een bearmarkt. Op deze manier zijn stablecoins een blockchain-enablede versie van de dollar. Tenminste, wanneer ze hun waarde behouden.

Gevaren stablecoinsInvesteerders hebben bewijs nodig dat de munten worden gedekt door reserves. In het geval van Tether is dit nooit afdoende verstrekt, waardoor geruchten ontstonden dat de valuta niet was gedekt en in feite uit het niets was geslagen.

Stablecoins zijn niet per se stabiel. De Gemini Dollar is het afgelopen jaar verschillende keren met een paar cent gestegen toen handelaren er geld in stopten. Ironisch genoeg waren veel van de fondsen van die investeerders afkomstig van Tether, dat eerder op sommige beurzen tot $ 0,51 was gezakt.

En zodanig kunnen stablecoins dus “relatief” stabiel worden beschouwd in plaats van absoluut stabiel, vooral in vergelijking met vluchtige activa zoals Bitcoin.

Tether heeft consequent verklaard dat het in feite 100% wordt ondersteund door de Amerikaanse dollar, maar toen Tether in mei een opsplitsing van zijn reserves bekendmaakte voor het eerst in zeven jaar, bleek dat minder dan 3% van Tether’s USDT daadwerkelijk werd ondersteund met die contanten.

Amerikaanse wetgevers zijn ook geen fans van stablecoins in het algemeen. In zijn halfjaarlijks rapport over het monetaire beleid aan het Congres zei Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell dat stablecoins strengere regelgeving nodig hadden.

“Wanneer ze een aanzienlijk deel van het betalingsuniversum gaan uitmaken, wat we niet denken dat crypto-activa zullen zijn, maar stablecoins misschien wel, dan hebben we een passend regelgevingskader nodig, dat we eerlijk gezegd niet hebben”, zei hij. In juli 2021 had Janet Yellen, de zogeheten minister van Financiën, een ontmoeting met de hoogste regelgevers om “het werk van verschillende instanties” rond stablecoins te bespreken, waarbij minister Yellen de regelgevers aanspoorde om “snel te handelen om ervoor te zorgen dat er een passend Amerikaans regelgevend kader is”.

In dezelfde maand luidde de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC), aan de alarmbel over stablecoins, waarbij PBoC-plaatsvervangend gouverneur Fan Yifei verklaarde dat de wereldwijde stablecoins van commerciële organisaties “risico’s en uitdagingen kunnen opleveren voor het internationale monetaire systeem, en betalings- / afwikkelingssysteem.” Yifei voegde eraan toe dat de Chinese autoriteiten “behoorlijk oplettend zijn met deze nieuwe kwestie” en niet-gespecificeerde maatregelen hebben genomen.

Het is dus een aardige keuze die je hebt in stablecoins …maar ziet ook dat er een kanttekening moet worden geplaatst over de “dekbaarheid” ervan, want hoewel in de meeste gevallen stablecoins hun waarde dienen te behouden gebeurt het ook nog wel eens dat die dipt of stijgt. Is dat een reden om bv. Tether (USDT) niet meer te gebruiken? Waarschijnlijk niet gezien het redelijk stabiel is en een van de meest gebruikt is …al kan je natuurlijk wel ook eventjes kijken naar een paar andere stablecoins die populair zijn, check ze hieronder.

Om te beginnen zullen we het gaan hebben over Tether (USDT), want dit is een van de meest gebruikte stablecoins en wordt vaak gebruikt voor verschillende “paren” op grote platformen zoals Binance.

Wat is Tether (USDT)?

Tether is een op blockchain gebaseerde cryptocurrency waarvan de cryptomunten die in omloop zijn, worden ondersteund door een gelijkwaardige hoeveelheid traditionele fiat-valuta’s, zoals de dollar, de euro of de Japanse yen, die op een aangewezen bankrekening staan. Tether-tokens, de oorspronkelijke tokens van het Tether-netwerk, worden verhandeld onder het USDT-symbool.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van USDT?

• Tether (USDT) is een stablecoin, een soort cryptocurrency die tot doel heeft de waarderingen (profits) van cryptocurrency stabiel te houden.

• Tether wordt gebruikt door crypto-investeerders die de extreme volatiliteit van andere cryptocurrencies willen vermijden en tegelijkertijd de waarde binnen de cryptomarkt willen behouden.

• In april 2019 beschuldigde de procureur-generaal van New York het moederbedrijf van Tether van het verbergen van een verlies van 850 miljoen dollar.

• Tether-tokens worden verhandeld onder het USDT-symbool.

Tether (USDT) begrijpenStablecoin Tether USDT

Tether behoort tot een soort cryptocurrencies die stablecoins worden genoemd en die tot doel hebben de waarderingen van cryptocurrency stabiel te houden (zoals we al een beetje hebben uitgelegd), in tegenstelling tot de grote schommelingen die worden waargenomen in de prijzen van andere populaire cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Daardoor zou het kunnen worden gebruikt in de vorm van een ruilmiddel en een manier om waarde op te slaan, in plaats van te worden gebruikt in de vorm van een medium voor zogeheten speculatieve investeringen.

Tether behoort specifiek tot de categorie van fiat-collateralized stablecoins. Dit betekent dat een fiat-valuta zoals de Amerikaanse dollar, de euro of de yen elke cryptomunt in omloop ondersteunt. Andere categorieën van stablecoin zijn onder meer crypto-collateralized stablecoins, die cryptocurrency-reserves in de vorm van onderpand gebruiken, of non-collateralized stablecoins. Zogeheten non-collateralized stablecoins hebben geen onderpand, maar werken op een manier die vergelijkbaar is met die van een reservebank om de noodzakelijke voorraad tokens op peil te houden, afhankelijk van de economische situatie.

Tether is speciaal ontworpen om de noodzakelijke brug te slaan tussen fiat-valuta’s en cryptocurrencies en om gebruikers stabiliteit, transparantie en daarbij ook minimale transactiekosten te kunnen bieden. Het is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en handhaaft een 1-op-1-ratio met de Amerikaanse dollar in termen van waarde. Tether Ltd. biedt echter geen garantie voor enig recht op terugkoop of omwisseling van Tethers voor echt geld …dat wil zeggen, Tethers kunnen niet worden ingewisseld voor Amerikaanse dollars.

Volgens een onderzoek van CryptoCompare, een wereldwijde leverancier van gegevens over de markt voor cryptocurrency, vertegenwoordigt de handel in bitcoin naar Tether nog steeds het grootste deel van de BTC die wordt verhandeld in fiat of stablecoin. In februari 2021 vond 57% van alle bitcoinhandel plaats in USDT. Tether blijft een belangrijke bron van liquiditeit voor de crypto-markt waaronder vanzelf ook bitcoin.

Tether werd in juli 2014 gelanceerd onder de naam RealCoin en werd in november omgedoopt tot Tether door Tether Ltd., het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanhouden van de reservebedragen van fiat-valuta. Het begon met handelen in februari 2015.

Controversie

In november 2017 werd Tether naar verluidt gehackt waarbij naar schatting ongeveer 31 miljoen dollar aan Tether- munten waren gestolen, waarna een hard-fork werd uitgevoerd. In januari 2018 bereikte het een nieuwe hindernis, aangezien de noodzakelijke audit om ervoor te zorgen dat de echte reserve behouden blijft, nooit heeft plaatsgevonden. In plaats daarvan kondigde het aan afscheid te nemen van het accountantskantoor, waarna het een dagvaarding kreeg van toezichthouders. Issues over de vraag of het bedrijf, beschuldigd van een gebrek aan transparantie, genoeg reserves heeft om de munt te ondersteunen, zijn alomtegenwoordig.

In april 2019 beschuldigde de New Yorkse procureur-generaal Letitia James iFinex Inc., het moederbedrijf van Tether Ltd. en exploitant van cryptocurrency-exchange Bitfinex, van het verbergen van een verlies van 850 miljoen dollar aan vermengde klanten- en bedrijfsfondsen voor investeerders. Volgens de rechtbanken zijn deze fondsen zonder contract of overeenkomst aan een Panamese entiteit genaamd Crypto Capital Corp. gegeven om intrekkingsverzoeken van klanten af te handelen. Bitfinex zou naar verluidt ten minste 700 miljoen dollar uit de kasreserves van Tether hebben gehaald om het gat te dichten nadat het geld was verdwenen.

In een verklaring zeiden de bedrijven dat de deponeringen niet helemaal correct waren gedaan en vol zitten met valse beweringen. Integendeel, we zijn geïnformeerd dat deze Crypto Capital-bedragen niet verloren zijn gegaan, maar feitelijk in beslag zijn genomen en beveiligt zijn en hebben actief gewerkt om onze rechten en rechtsmiddelen uit te oefenen en die fondsen vrij te krijgen. Helaas lijkt het kantoor van de procureur-generaal van New York van plan te zijn die inspanningen te ondermijnen ten nadele van onze klanten.

Tether-tokens kunnen worden verhandeld op populaire cryptocurrency-exchanges, waaronder Binanace, CoinSpot, BitFinex en Kraken of Bitcoinmeester.

Waar wordt Tether voor gebruikt?

Tether is handig voor crypto-investeerders omdat het een manier biedt om de extreme volatiliteit van andere cryptocurrencies te vermijden. Bovendien elimineert het hebben van USDT (in tegenstelling tot de Amerikaanse dollar) transactiekosten en vertragingen die de uitvoering van de handel binnen de cryptomarkt belemmeren.

Hoe koop je die USDT?

Tether-tokens kunnen worden verhandeld op populaire cryptocurrency-exchanges waaronder Binanace, CoinSpot, BitFinex, Kraken en Bitcoinmeester.

Wat is het nut van het Tether-tokens?

Tether (USDT) biedt investeerders een manier om de extreme volatiliteit van andere cryptocurrencies te vermijden. Door waarde naar USDT te verplaatsen, kan een handelaar zijn risico op blootstelling aan een plotselinge prijsdaling van cryptocurrencies verminderen. Het is ook veel sneller en goedkoper om BTC over te zetten naar Tether in plaats van de Amerikaanse dollar.

Is Tether werkelijk een Stablecoin?

Ja, Tether is de eerste en meest bekende stablecoin in de cryptowereld. Andere stablecoins zijn onder meer True USD (TUSD), Pazos Standard (PAX) en USD Coin (USD).

Hoe blijft Tether op 1 dollar?

Hoewel Tether eerder onder de 1 dollar is gedaald, kan de stablecoin zijn waarde behouden omdat deze is gekoppeld aan een overeenkomende fiat-valuta en 100% wordt ondersteund door de reserves van Tether.

Investeren in cryptocurrencies en andere Initial Coin Offerings (“ICO’s”) is zeer riskant en speculatief. Gezien de situatie van elk individu uniek is, moet altijd een gekwalificeerde professional worden geraadpleegd voordat financiële beslissingen worden genomen. Wij laten je dus alle informatie zien omtrent bv. Tether (USDT) echter is dan op geen enkele wijze financieel advies en zal je hiermee een volledige 100% zelf verantwoordelijk zijn daarvoor …en kunnen natuurlijk ook bepaalde aspecten veranderen in deze extreem snel groeiende en ontwikkelende crypto-markt.

Laten we nu eens over gaan naar de volgende populaire stablecoin.

Wat is USD-Coin (USDC)?

Hieronder zullen we je het verhaal laten zien over deze stablecoin, zodat je kan bepalen of die beter bij jou past dan bv. een Tether (USDT).

Stablecoins worden populairder naarmate de cryptomarkt aantrekkelijker wordt voor mensen die willen investeren in verschillende digitale activa. Mensen die hun winst willen sparen in bullruns, kiezen voor stablecoins om zichzelf te beschermen tegen toekomstige prijsdalingen en correcties. Een populaire stablecoin is de USD-Coin (hoewel veel paren in USDT zijn op Binance).

Check hieronder wat USD-Coin is en kom meer te weten hierover.

Wat zijn USD-Coins?

Stablecoin USDC USD coinUSD (USDC) is de eerste stablecoin die ‘s werelds grootste handelsplatform Coinbase betreedt. Zoals de naam al aangeeft, verwijst stablecoin naar een stabiele versie van cryptocurrencies, afgezien van de inherente volatiliteit van gewone cryptocurrencies. Elke stablecoin is altijd gelijk aan een fiat (of zou dat in ieder geval moeten zijn), of het nu euro, pond of in dit geval 1:1 met een Amerikaanse dollar is …want dat komt op hetzelfde principe neer uiteindelijk.

USDC draait op de Ethereum-blockchain in de vorm van een ERC-20-token. Elk USDC-token wordt 100% wettelijk gedekt door een enkele USD die wordt aangehouden op rekeningen die zijn blootgesteld aan reguliere openbare reserverapportage. De onderliggende technologie achter de USDC is ontwikkeld in samenwerking tussen Coinbase en het “Circle” platform.

Geschiedenis van de USDC

De oorsprong van de USDC gaat terug tot 18 mei 2018, toen het Center Consortium …een samenwerking tussen Circle en Coinbase, de US Dollar Coin aankondigde dankzij een poolinvesteringsfonds van 110 miljoen dollar. In het begin nam het consortium de onderliggende technologie van de stablecoin op zich, terwijl Circle en Coinbase de eerste commerciële uitgevers van de USDC waren.

In september 2018 werd het officieel gelanceerd, won het aan populariteit in de markt en wedijverde het met Tether …de andere aan dollar gekoppelde stablecoin …door momenteel #5 te rangschikken in marktkapitalisatie op Coinmarketcap. USDC breidde zich nog verder uit toen USDC in mei 2019 werd geopend voor handel in meer dan 80 landen.

Met de opkomst van Decentralized Finance (DeFi) in 2020 werd USDC essentieel voor DeFi-gebruikers. Evenzo was er nog een boost voor USDC toen Bitcoin in november 2020 aan zijn bull run begon, wat een enorme hoeveelheid verkeer naar USDC leidde.

Sinds de oprichting heeft de USDC een enorm succes gehad. Van januari 2020 tot vandaag behaalde het een marktkapitalisatie van 5,8 miljard dollar en een oplage van 4,8 miljard dollar.

Circle is een platform dat verantwoordelijk is voor het overmaken van officieel geld. Geldzenders zijn bedrijven die gelddiensten aanbieden in de Verenigde Staten. Ze moeten voldoen aan alle federale wetten en voorschriften. Daarom zijn alle USDC-tokens gereguleerd, transparant en volledig verifieerbaar.

Hoe werkt USD-Coin?Geschiedenis van USDC

Ondanks dat ze worden ondersteund door Amerikaanse dollars, kunnen USDC’s niet worden afgedrukt en kunnen ze ook niet worden gedolven zoals gewone crypto’s. Hier komt tokenization om de hoek kijken dankzij slimme contracten (ERC-20’s). Het tokenisatie-proces is grotendeels afhankelijk van deze essentiële onderdelen:

• eerst moet je voldoen aan het KYC (Know Your Customer) verificatieproces;
• eenmaal voltooid, zal de uitgever een specifieke bankrekening geven waarop jij een overboeking zult doen;
• de uitgever gebruikt een slim contract om het bedrag aan USDC te creëren dat je hebt verzonden;
• je ontvangt jouw USDC en de dollars worden in reserve gehouden.

Wanneer je USDC voor USD wilt verhandelen, hoef je het proces alleen maar om te keren. Je stuurt een petitie naar de uitgever van de USDC om een aantal tokens naar USD te verhandelen. De uitgever gebruikt een slim contract om een aantal tokens in te wisselen voor USD.

USDC’s worden gereguleerd en volledig ondersteund door institutionele instanties in de VS. Daarom zijn USDC-uitgevers verplicht om transparantie te bieden aan hun gebruikers, aangezien zij samenwerken met deze instellingen.

Hoe gebruikt je USDC coins?

Door te werken met de Ethereum-blockchain is de USDC een ERC-20-token die perfect kan werken met gedecentraliseerde applicaties die de ERC-20-standaard ondersteunen. Nadat je jouw account op Circle hebt geregistreerd en het KYC-proces hebt voltooid, biedt het platform je vier hoofdfuncties voor jouw tokens:

1. Tokeniseren van USD
2. USDC inwisselen
3. USDC overdragen naar ETH-adressen die compatibel zijn met ERC-20-normen
4. USDC storten vanuit “compatible” wallets

Over het algemeen bieden stablecoins een breed scala aan toepassingen in vergelijking met traditionele fiat:

• 100x handelen met hefboomwerking (leverage)
• Je kan buiten het traditionele inflatie-onderhevige economische systeem handelen met crypto’s
• Vermijd financiële instellingen (behalve bij het handelen in USDC naar USD)
• Geld verzenden tegen lage kosten, op een veilige, directe manier
• DeFi toepassingen aangezien je verschillende crypto-producten kunt kopen in dApps

Wat is er zo speciaal aan USDC?

USDC maakte plaats voor zichzelf in de crypto-gemeenschap vanwege de voordelen in vergelijking met andere stablecoins, en natuurlijk dankzij de institutionele kracht die Circle en Coinbase sinds de oprichting achter de munt hebben gestoken.

USDC staat bankieren toe voor mensen zonder bankrekening, omdat er geen werkelijke bankrekening voor nodig is. USDC wordt meestal beschouwd in de vorm van een oplossing voor de democratisering van internationale financiën, door het gebruik van Blockchain-technologie. Internationale transacties kunnen veel gemakkelijker en sneller worden uitgevoerd dan met traditioneel fiatgeld.

Ten slotte wordt de waarde van USD Coin momenteel gedekt door een reservefonds van dollars voor hetzelfde bedrag in verhouding tot de USDC die is uitgegeven. Deze reserve zou op een speciale bankrekening staan, worden gecontroleerd en voortdurend worden gemonitoord.

Dit alles maakt USDC een zeer veelzijdige valuta, en met een veilige waarde voor internationale operaties, waaraan het gewicht van twee reuzen van de cryptowereld zoals Coinbase en Circle bijdragen, door de acceptatie van USD Coin bij hun gebruikers te stimuleren en uit te breiden.

Bovendien wordt USDC transparanter beschouwd in vergelijking met Tether, vooral toen het kantoor van de procureur-generaal van New York Tether en Bitfinex begon te onderzoeken over “verdachte” processen. Zo ontstond de behoefte aan een legale, gereguleerde stablecoin.

Verschillende valuta vervullen verschillende functies in de markt. Om een voorbeeld te geven, Tether (USDT) zou het fundamentele doel hebben om een tussenschakel te zijn in transacties tussen cryptocurrencies, een reden waarom dit vandaag de dag nog steeds een cruciaal element is in de cryptomarkt.

Maar de USD Coin heeft een andere kijk op zijn rol in de economie: prioriteit geven aan de ontwikkeling van een efficiënter mechanisme om financiële operaties uit te voeren, dan bij het bouwen van een Tether-achtige stablecoin.

De USD Coin is waarschijnlijk een van de meest bruikbare cryptocurrencies ter wereld. Door een ERC-20-token te zijn dat is gemaakt door het CENTER Consortium, creëert en verbetert het verschillende functies die de realisatie van internationale financiële transacties vergemakkelijken die worden benut door USDC.

Over naar nog een andere populaire stablecoin namelijk die van Binance …

Want na zo’n daverend succes van het platform, kan een nieuwe stablecoin vanzelfsprekend niet uitblijven.

Wat is Binance USD (BUSD)?

Stablecoin Binance coinDe volatiliteit van cryptocurrencies is een tweesnijdend zwaard. Zelfs wanneer handelaren het voordeel zien van het verhandelen van bitcoin-altcoin-paren, ziet Bitcoin nog steeds grote bewegingen in vergelijking met ‘s werelds populairste reservevaluta, de Amerikaanse dollar.

Dit is de reden waarom stablecoins zijn uitgevonden. Door de veiligheid van blockchain-technologie te combineren en de waarde van het token aan de Amerikaanse dollar te koppelen, kunnen handelaren zich indekken tegen alle plotselinge prijsbewegingen van cryptocurrency, waardoor ze hun winstgevendheid nauwkeurig kunnen meten.

Binance USD , of kortweg BUSD, is een van de meest populaire stablecoins in de crypto-ruimte, samen met Tether (USDT) , USD Coin (USDC) en de Ethereum-collateralised Dai-tokens (DAI). Net zoals de andere stablecoins is Binance USD 1:1 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, waarbij 1 BUSD = 1 USD zou moeten zijn en dat zal het platform ook waarborgen (ten goede wil).

Het lijkt erop dat ze veel mogelijkheden proberen te bieden, en dat kenbaar proberen te maken bij gebruikers van de BUSD-Coins. Waarom zou je bv. voor BUSD kiezen en niet voor USDT? Welnu, hieronder zullen we de voordelen bespreken.

Wat is Binance USD (BUSD)?

Zoals je al weet, is Binance USD 1:1 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt nieuwe BUSD uitgegeven door Binance, een handelsbedrijf voor digitale activa.

Interessant is dat op het moment dat Binance hun nieuwe stablecoin lanceerde, het bedrijf al zijn eigen blockchain had ontwikkeld, de Binance Smart Chain genaamd, met zijn eigen native token, Binance Coin (BNB).

Hoewel de BUSD duidelijk kan werken op de Binance Smart Chain omdat deze voldoet aan de BEP-2-standaard, is deze gebouwd op Ethereum, waardoor deze wordt geclassificeerd in de vorm van een ERC-20-token. Wat betekent dit? We zullen je in de komende secties laten zien waarom dit goed nieuws is voor de houders.

Binance was natuurlijk niet de eerste die een stablecoin uitgaf. Binance USD kwam voor het eerst in omloop in september 2019, dat is bijna vijf jaar nadat de eerste stablecoin werd uitgegeven, Tether (USDT). Zelfs wanneer je kan zeggen dat 1 BUSD gelijk is aan 1 USDT, kan Binance USD worden beschouwd een stablecoin te zijn van de 3e generatie.

We zeggen dit op basis van het verhaal achter Binance USD …van de naleving van de regelgeving tot beveiliging.

Waarom is Binance USD uitgevonden?

BUSD is mogelijk uitgevonden om het bedrijfsbelang van Binance te dienen, in plaats van een reactie op de problemen die gepaard gaan met voorgaande stablecoins. Hoe dan ook, BUSD lijkt het inherente gebrek aan vertrouwen met de eerdere stablecoins zoals USDT en USDC te hebben opgelost.

BUSD werd niet zomaar door het bedrijf uitgegeven en ingewisseld voor echte USD-dollars. Er was een uitgebreid proces om ervoor te zorgen dat BUSD de regelgevende kaders volgt die zijn vastgesteld door het bestuursorgaan dat de Amerikaanse dollar zelf uitgeeft.

BUSD is gemaakt in samenwerking met op crypto gebaseerde bewaarbank Paxos, die een lange geschiedenis heeft van naleving van het New York State Department of Financial Services. Technisch gezien is Paxos eigenlijk de uitgever van BUSD, niet Binance, aangezien alle Amerikaanse dollars die de BUSD ondersteunen, in bewaring worden gehouden.

Tether Ltd. heeft slechts één keer geen transparantie gegeven over haar kasreserves.

Dit is heel anders dan Tether, waar de Amerikaanse dollars op buitenlandse rekeningen worden bewaard, mogelijk om de belasting te verlagen en onder lichtere regelgeving te werken. Dat ging natuurlijk niet zo goed met Tether Ltd., en het bedrijf had sinds 2018 te maken met aansprakelijkheidsproblemen.

Paxos in de vorm voor een USD-bewaarder van de stablecoin Binance USD (BUSD) volgt ook de typische regels die zijn opgesteld voor FDIC-verzekerde trustmaatschappijen. Zo doen ze maandelijks audits van de bewaarbankreserve bij accountantskantoor Withum.

Ondanks dat het in dit opzicht een betere optie is, blijft Tether de meest populaire stablecoin, mogelijk vanwege “een goede branding”.

Binance USD (BUSD) is veilig, omdat het een gecentraliseerd karakter heeft

De beveiliging en naleving van de regelgeving van BUSD komt echter met een prijs. Die-hard fans van Decentralized Finance (DeFi) zullen BUSD meer zien in de zin van een bedreiging van de crypto-ruimte.

Hoewel de stablecoin bv. algemeen wordt geaccepteerd in de vorm van onderpand bij transacties met hefboomwerking worden financiële activiteiten met BUSD en Paxos mogelijk gecontroleerd.

We zeggen “mogelijk” omdat we niet zeker weten hoe regelgevende instanties dat precies doen. In de algemene voorwaarden van het bedrijf herhaalt Paxos echter dat het de mogelijkheid heeft om accounts te bevriezen.

“We kunnen uw gebruik van en toegang tot PAX en/of BUSD of de Amerikaanse dollars die uw PAX en/of BUSD ondersteunen, tijdelijk of permanent bevriezen, met of zonder voorafgaande kennisgeving, wanneer we hiertoe wettelijk verplicht zijn, inclusief door een gerechtelijk bevel of een andere juridische procedure.”

Er is een kleine discrepantie tussen gebruikers die BUSD, een gereguleerde stablecoin, gebruiken op populaire gedecentraliseerde beurzen zoals Uniswap, maar het is wat het is.

Andere belangrijke voordelen van Binance USD (BUSD)Voordelen van stablecoins

Omdat het een ERC-20-token is, kan Binance USD gemakkelijk worden opgeslagen in populaire Ethereum-portefeuilles zoals MetaMask en Exodus. Gezien de BUSD-stablecoin op directe wijze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, in plaats van via een gecompliceerd crypto-onderpandsysteem dat de DAI stabiel houdt, is het een populaire keuze om transacties op Ethereum uit te voeren.

Dit betekent dat je jouw Amerikaanse dollars niet hoeft om te zetten in ether (ETH) om goederen te kopen op gedecentraliseerde marktplaatsen op Ethereum, of om services te gebruiken waarvoor Ethereum vereist is. Wanneer je de dollarwaarde van de BUSD kent, kan je dingen gemakkelijker uitgeven en, nog belangrijker, budgetteren.

Geavanceerde handelaren die vaak naar Binance gaan om digitale activa te verhandelen, kunnen hun risiconiveau verhogen door gebruik te maken van leverage, waarbij de BUSD verder in de vorm van onderpand wordt gebruikt. Deze activiteit met een hoog risico en hoge beloning is met name de reden waarom BUSD veel wordt gebruikt op het Binance-platform. Voor reguliere handelaren lijkt USDT echter voldoende te zijn.

Hoe kan je Binance USD (BUSD) aanschaffen?

Nu je de basisprincipes van BUSD kent, kan je overwegen deze te gebruiken om valutaparen of cryptoparen op jouw favoriete platforms te verhandelen.

Zoals je ziet bestaan er dus veel verschillende stablecoins en zou je die kunnen gebruiken om met traden stabiliteit te creëren …ermee kunnen stacken of het simpel kunnen gebruiken om betalingen mee uit te voeren. Wij hebben je een paar voorbeelden laten zien van stabelcoins die veel gebruikt worden. Het is natuurlijk verder aan jou om te bepalen welke jij daarvan wil gebruiken …waarschijnlijk zal je dan toch bij een stablecoin uit dit lijstje gaan uitkomen, succes!

Over de schrijver
Hi Plazatalker, hopelijk vond je het blog artikel interessant en heb je er iets van op kunnen steken! Wil je met mij in contact komen? Mijn emailadres is: Marciano@plazatalk.nl
Reactie plaatsen