Chainlink (LINK) is een cryptocurrency-project met als visie het stimuleren van een wereldwijd, gedecentraliseerd orakelnetwerk over talloze computers om betrouwbare, real-world gegevens te leveren aan slimme contracten die bovenop verschillende blockchains draaien.
Deze gegevenspunten uit de echte wereld die verbinding kunnen maken met op blockchain gebaseerde slimme contracten, staan bekend als "orakels".
Elk orakel in het gedecentraliseerde orakelnetwerk van Chainlink is aangemoedigd om precieze data te leveren en krijgt een reputatiescore toegewezen.
Wanneer orakels de regels van de software volgen en nuttige (nauwkeurige) gegevens leveren, worden ze beloond met het Chainlink-netwerk native ERC-20 cryptocurrency-token, LINK.
In dit artikel leer je:
- Wat is Chainlink (LINK)?
- Hoe werkt Chainlink (LINK)?
- Uitvinder van Chainlink (LINK)?
- Voordelen van Chainlink (LINK)?
Wat is Chainlink?
Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk. De externe gegevensproviders die het werk op het netwerk delen, worden "orakels" genoemd. Met deze orakels kunnen slimme contracten van Chainlink nauwkeurige gegevens ontvangen van externe (niet-blockchain) bronnen, zoals elke soort API en sommige andere soorten externe datafeeds. LINK is een ERC-20-token dat wordt gebruikt om te betalen voor en de nauwkeurigheid van deze orakelservice op het Chainlink-netwerk te garanderen.
De waarde van Bitcoin (BTC) is relatief ten opzichte van het nut ervan als valuta voor algemeen gebruik. Chainlink-waarde wordt op een heel andere manier ingesteld.
Chainlink verbetert de mogelijkheden van slimme contracten door toegang te bieden tot echte wereldgegevens, evenementen, betalingen en meer. Dit wordt gedaan zonder afbreuk te doen aan de veiligheid en betrouwbaarheid van blockchain-technologie.
Een deel van de waarde van LINK op de markt is eigenlijk de waarde van Ethereum (ETH), omdat Chainlink op de Ethereum-blockchain draait en vertrouwt op slimme contracten van Ethereum om geld te verdienen.
Het Chainlink-team, dat voor het eerst werd opgericht in 2017, heeft tot nu toe zijn visie kunnen waarmaken om nauwkeurige externe gegevens aan blockchains te leveren. Hoewel Chainlink afkomstig is van Ethereum, is het ontworpen om te werken op elke blockchain met slimme contractfunctionaliteit. Chainlink beheert geen eigen blockchain - in plaats daarvan is het interoperabel en draait het tegelijkertijd op veel verschillende blockchains.
Hoe werkt Chainlink (LINK)?
Om communicatie mogelijk te maken tussen de op blockchain gebaseerde slimme contracten die het bedient en externe gegevensbronnen, volgt Chainlink een innovatief proces in drie stappen:
Oracle-selectie: een Chainlink-gebruiker stelt een Service Level Agreement (SLA) op waarin een bepaalde set gegevensvereisten wordt gespecificeerd. Het Chainlink-softwareprogramma maakt gebruik van deze SLA om de gebruiker te koppelen aan de best geschikte orakels die in staat zijn de nodige gegevens te verstrekken. Zodra de parameters zijn ingesteld, dient de gebruiker de SLA in en deponeert hij zijn Chainlink (LINK) cryptocurrency in een Order-Matching-contract, dat biedingen van orakels accepteert.
Gegevensrapportage: in deze stap maken de orakels daadwerkelijk verbinding met de externe gegevensbronnen om de real-world gegevens te verkrijgen die worden gevraagd in de Chainlink SLA. De informatie wordt daarna verwerkt door de orakels en weer teruggezonden naar de contracten via de Chainlink-service.
Resultaat-aggregatie: de laatste stap van het proces is om de resultaten van de door de orakels verzamelde gegevens te tellen en terug te sturen naar wat bekend staat als een aggregatiecontract. Het "aggregation" contract neemt de datapunten, beoordeelt de geldigheid van elk en geeft een gewogen score terug, gebruikmakend van de som van alle ontvangen data, aan de gebruiker (slim contract).
Wat dit proces bijzonder krachtig maakt, is hoe het Chainlink in staat stelt om gegevens uit meerdere verschillende bronnen te valideren. Dankzij het interne reputatiesysteem kan Chainlink met een relatief hoge nauwkeurigheid bepalen welke bronnen betrouwbaar zijn, waardoor de nauwkeurigheid van de resultaten aanzienlijk wordt vergroot en slimme contracten worden beschermd tegen verschillende soorten kwaadaardige aanvallen.
De slimme contracten die de gegevens opvragen, betalen Chainlink-knooppuntoperators in LINK voor hun service. De prijzen worden bepaald door de node-operators op basis van de marktomstandigheden en de vraag naar die gegevens.
Node-operators zetten ook LINK in om een langdurige betrokkenheid bij het project te garanderen. Net als bij een Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme, worden Chainlink-operators gestimuleerd met LINK-beloningen om betrouwbaar handelen aan te moedigen in plaats van kwaadaardig te zijn.
Uitvinder van Chainlink?
Chainlink is het product van een op blockchain gerichte technologie-startup genaamd SmartContract. Het bedrijf, opgericht in 2014, heeft als doel om blockchain-technologie - met name slimme contracten - te benutten om contractuele overeenkomsten te sluiten die door alle deelnemers in de branche kunnen worden gebruikt, ongeacht hun vaardigheidsniveau en expertise.
Gesteund door de in San Francisco gevestigde investeringsgroep Data Collective, begon Smart Contract met het realiseren van zijn visie met een team van toonaangevende innovators.
Sergey Nazarov is de CEO en mede-oprichter van het bedrijf. Voorafgaand aan SmartContract en Chainlink had Sergey geschiedenis in de crypto-space als oprichter van Secure Asset Exchange, een cryptocurrency-uitwisseling. Hij richtte ook een volledig gedecentraliseerde e-mailservice op, genaamd CryptoMail.
Steve Ellis is CTO en mede-oprichter van het bedrijf. Ellis werkte eerder met Nazarov, op het Secure Asset Exchange-platform, voordat hij bij deze onderneming kwam. Hij is ook een ervaren software-engineer en werkte bij Pivotal Labs voordat hij bij de blockchain-sector kwam.
Een ander belangrijk medeoprichter van het Chainlink-team is Ari Juels, die samen met Nazarov en Ellis de whitepaper van Chainlink schreef. Juels, professor informatica bij Cornell Tech en directeur van IC3, is momenteel adviseur van het Chainlink-team.
Zoals je ziet is Chainlink volledig internationaal. De waarde van de LINK-cryptocurrency komt echter niet alleen voort uit het wereldwijde gebruik ervan. LINK-waarde komt voort uit wat het token doet: het biedt orakeldiensten voor blockchain-apps. De waardering is vergelijkbaar met de waarde van Ripple (XRP): in beide gevallen komt de waardering voort uit wat munten en blockchains gebruikers in staat stellen te doen.
Chainlink hield in september 2017 een Initial Coin Offering (ICO) waarmee $32 miljoen USD werd opgehaald, met een totale voorraad van 1 miljard LINK-tokens. Na de Chainlink ICO werd 35% van de LINK-tokens naar node-operators gestuurd om de stimulering van dit gedecentraliseerde orakelnetwerk een vliegende start te geven en 30% bleef bij het Chainlink-team om toekomstige ontwikkeling te financieren.
Voordelen van Chainlink (LINK)?
Er zijn veel unieke aspecten aan het Chainlink-project die je kunnen doen besluiten er iets mee te doen of erin te investeren.
Een van de meest interessante van deze unieke aspecten is de off-chain architectuur van Chainlink. Het ChainLink-netwerk maakt deel uit van deze architectuur, die alle knooppunten met elkaar verbindt. Elk van deze knooppunten is vervolgens via API's verbonden met reserves om reacties te verzamelen voor elk contract met behulp van de Chainlink-service.
Chainlink-knooppunten kunnen ook externe adapters hebben, waardoor hun verbindingen kunnen worden uitgebreid naar vrijwel elk API-eindpunt van derden.
Alle off-chain data wordt vertaald via de ChainLink Core software. Het is zo gedaan dat het ook on-chain kan worden gelezen, zonder enige vorm van vertaling. De deeltaken van de SLA's worden ook door deze software verwerkt, wat betekent dat de hele operatie on-chain of off-chain kan plaatsvinden. De hierboven genoemde externe adapters zijn van cruciaal belang om dit soort architectuur mogelijk te maken.
Deze externe adapters maken interactie mogelijk met API-eindpunten van derden, waardoor de kloof tussen blockchain en real-world applicaties wordt overbrugd. Alle adapters zijn geschreven in het schema van Chainlink, waardoor volledige interoperabiliteit wordt gegarandeerd.
Conclusie
Chainlink heeft het zogenaamde "orakelprobleem" opgelost. Het orakelprobleem komt voort uit een probleem met slimme contracten op blockchain-netwerken en hoe ze volledig geïsoleerd zijn van de buitenwereld. De slimme contracten verkrijgen hun externe gegevens meestal van "Oracles" (datapunten, API's) - en dit is waar het probleem ligt.
Slimme contracten zijn slechts zo "slim" als de informatie die hen door de orakels wordt bezorgd.
Wanneer een slim contract is voorzien van kwaadaardige code of onnauwkeurige gegevens, zal het contract deze alsnog verwerken omdat het slechts code is – en wat eruit komt zou onvoorspelbaar, verkeerd of erger zijn.