Wat is beter voor 2022: Dropshipping vs. Amazon FBA?
Wat is beter voor 2022: Dropshipping vs. Amazon FBA?
17 november 2022 

Wat is beter voor 2022: Dropshipping vs. Amazon FBA?

Er zijn twee belangrijke fulfillment keuzes als het gaat om het verkopen van goederen op Amazon: Fulfilled by Merchant en Fulfilled by Amazon (FBA) (FBM).

Met FBA delegeert u de verantwoordelijkheid voor de levering en opslag van bestellingen aan Amazon. U (of een derde partij) beheert uw opslag en orderverwerking met behulp van FBM. FBM omvat dropshipping.

Dropshipping is een onderscheidende bedrijfsstrategie omdat u nooit eigenaar wordt van een product; in plaats daarvan zet u het alleen te koop, wacht u tot het wordt verkocht en geeft u de bestelling door aan uw leverancier. Daardoor zijn er maar weinig initiële kosten nodig.

Welke fulfillment strategie is echter het meest effectief voor uw Amazon bedrijf?

Wat is Amazon FBA?

Fulfillment by Amazon, kortweg FBA, is een dienst van Amazon die alle verkoper-gerelateerde opslag, orderverwerking, retouren en klantenservice verzorgt. Met 89% van de verkopers die het programma gebruiken, is FBA verreweg de populairste fulfillment-optie.

FBA is een geweldige methode om je Amazon-activiteiten te beheren, ongeacht of je huismerkartikelen verkoopt, dingen doorverkoopt via retailarbitrage, of in bulk inkoopt.

FBA voor- en nadelen

FBA is een echt krachtige fulfillmentdienst met veel voordelen voor handelaren. Naast de vele voordelen heeft FBA ook bepaalde nadelen. Laten we die meteen bespreken.

Voordelen:

 • Verkopers vervoeren hun product naar de fulfillmentcentra van Amazon, en Amazon zorgt voor de selectie, verpakking en verzending.
 • Wanneer Amazon uw goederen verzendt, verschijnt het Prime verzendembleem automatisch op uw productvermeldingen.
 • Wanneer klanten het Prime embleem zien, zullen ze meer vertrouwen hebben in uw goederen. De consument weet dat hij zijn bestelling binnen twee dagen zal ontvangen.
 • Alle klantenondersteuning voor bestellingen die door Amazon worden uitgevoerd, wordt door Amazon afgehandeld.
 • Als een consument uw artikel moet retourneren, zorgt Amazon voor de ontvangst van uw retourzendingen.
 • Met behulp van multi-channel fulfillment kunnen verkopers Amazon FBA gebruiken om bestellingen van andere e-commerce websites te verwerken.

Nadelen:

 • Afhankelijk van de afmetingen en het gewicht van je goederen kunnen de FBA-kosten onbetaalbaar worden.
 • Naast de FBA-kosten moeten verkopers maandelijkse opslagkosten betalen en misschien langetermijnopslagkosten als de koopwaar langer dan 365 dagen wordt bewaard.
 • Je kunt misschien niet zoveel product insturen als je zou willen omdat Amazon voor elke vorm van opslag navulbeperkingen heeft.
 • Hoewel u zich ervan bewust moet zijn dat Amazon u zal compenseren voor verloren koopwaar, is het mogelijk dat een deel van uw voorraad verloren gaat tijdens het ontvangstproces.

Wat is dropshipping?

Wat is dropshipping

Dropshipping is wanneer een verkoper een product online te koop aanbiedt en regelt dat het van een fabrikant of leverancier wordt verzonden zonder eerst in een voorraad te investeren. Omdat het eenvoudig is om te beginnen en geen grote initiële investering vereist, is dropshipping een populaire bedrijfsstrategie onder handelaren op Amazon, eBay en Shopify.

Amazon stelt handelaren in staat om dropship dingen, maar er zijn regels die je moet houden of uw account zal worden opgeschort. Bijvoorbeeld, Amazon verbiedt verkopers van dropshipping bestellingen van Walmart en andere winkels.

Zonder vermelding van de leverancier of fabrikant die het artikel heeft verzonden, moeten verkopers worden genoemd op alle facturen, pakbonnen en buitenverpakkingen.

Voordelen en nadelen van dropshipping

Deze zakelijke strategie spreekt veel beginnende e-commerce bedrijven aan omdat het weinig kapitaal vereist om te beginnen. Er zijn echter een paar factoren waarmee u rekening moet houden voordat u bepaalt of u al dan niet met dropshipping moet beginnen. Laten we de voor- en nadelen bespreken.

Voordelen:

 • Lage startkosten in vergelijking met andere bedrijfsmodellen zoals private label of groothandel - geen noodzaak om artikelen in bulk te kopen of honderden dollars vooruit te betalen.
 • Beginnen is eenvoudiger omdat je dingen van een bron kunt ontdekken en ze meteen op Amazon (of een ander platform) kunt plaatsen.
 • Dropshipping is toegestaan op Amazon, maar houd je aan hun dropshiprichtlijnen.

Nadelen:

 • Er is veel meer concurrentie omdat het aanzienlijk eenvoudiger is om met dropshipping te beginnen.
 • Afhankelijk van de fabrikant of leverancier waarmee je werkt, kun je vertraagde leveringen hebben.
 • Er is geen methode voor u om de kwaliteit van de goederen die u verkoopt regelen, omdat ze zullen worden verzonden rechtstreeks van de fabrikant of leverancier. Voordat u ervoor kiest om ze te gebruiken, raden wij u aan om monsters te vragen bij uw bron.

Wat onderscheidt Amazon FBA van dropshipping?

Amazon FBA

Met uitzondering van wie de inventaris bezit, zijn deze twee fulfilmentstrategieën vrij vergelijkbaar. Beide methoden besteden het proces van het vervullen van consumentenorders volledig uit en nemen ze voor hun rekening.

Het feit dat u al eigenaar bent van de inventaris en gebruik maakt van Amazons fulfilment-netwerk om bestellingen te verwerken, maakt Amazon FBA aanzienlijk anders dan dropshipping. Als u bijvoorbeeld private label goederen verkoopt, plaatst u vooraf een grote bulkaankoop bij een leverancier en verzendt u de inventaris naar een Amazon FBA fulfillment center.

U betaalt niet voor de inventaris met dropshipping totdat een klant een bestelling plaatst. Zodra u een bestelling krijgt, plaatst u gewoon een bestelling bij uw leverancier, die vervolgens het product zal verzenden naar uw klant. Dit proces begint met u die een product te koop aanbiedt.

Een ander verschil is dat wanneer je FBA gebruikt, Amazon de retourzendingen en klantenservice namens jou afhandelt.

U maakt nog steeds gebruik van de FBM fulfillment-methode van Amazon tijdens dropshipping, dus u bent verantwoordelijk voor het afhandelen van retourzendingen en het bieden van klantenservice. Retourzendingen kunnen niet worden teruggestuurd naar een leverancier of fabrikant.

Conclusie: Welke bedrijfsstrategie is het beste voor uw specifieke branche?

FBA is iets waar we echt voorstander van zijn, dus dat is wat we aanbevelen! De keuze voor welk bedrijfsmodel u kiest tijdens het verkopen op Amazon is natuurlijk geheel aan u.

Dropshipping heeft goedkope initiële kosten, maar heeft lange leveringstermijnen en geeft u minder controle over het kaliber van uw items. Bovendien krijgen je producten de Prime Shipping badge met FBA omdat Amazon alle fulfillment en klantenservice afhandelt!

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait!Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen