Video marketing strategie: 13 tips voor succesvolle campagnes
Video marketing strategie: 13 tips voor succesvolle campagnes
28 augustus 2020 

Video marketing strategie: 13 tips voor succesvolle campagnes

De populariteit van videocontent maakt een opwaartse trend door …en niet alleen op YouTube. Je ziet namelijk dat op andere social media platformen zoals Facebook en Instagram ook steeds meer video´s worden ingezet om bepaalde marketingdoelen te bereiken en doelgroepen verder te stimuleren. En het ziet er naar uit dat er met name op deze kanalen meer groei in videocontent zal plaatsvinden.

En het is dus voor bedrijven belangrijk een goede video marketing strategie te voeren, om hierin mee te gaan …of achter de feiten aan te hollen.

We gaan je daarom in dit artikel laten zien hoe krachtig video marketing is, welke soorten je kan gebruiken voor jouw business en hoe je er stap voor stap vandaag nog mee kan beginnen …lees vooral verder.

Heb jij vragen over jouw video marketing strategie? Je kunt je vragen stellen onderaan deze pagina, het Plazatalk team staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden!

Bij het creëren van videocontent en het hanteren van een goede video marketing strategie, helpt het wanneer mensen ook echt iets van jouw willen zien en horen. Video´s zijn de meest populaire content onder consumenten en ze verwachten dan ook meer videocontent van bedrijven op bv. social media platformen. Het is ook vrij logisch: zegt een afbeelding meer dan 1000 woorden dan zijn video’s een bibliotheek (Srinivas Narayanan – Facebook Engineering Director).

Ongeveer de helft van alle mensen kijkt 5 of meer (korte) video’s elke dag …dus sociale video’s spelen een zeer belangrijke rol in alle industrieën.

Nu moet je bedenken dat TV reclames geproduceerd zijn voor de massa en zijn hiermee bijna nooit relevant in persoonlijke zin. Veel mensen zappen weg of besteden er niet al te veel aandacht aan. Echter, met de moderne “targetting” technieken is het met videocontent en een goede video marketing strategie mogelijk juist heel gericht video’s te maken die voorzien zijn van een persoonlijk tintje om potentiële klanten nog meer te stimuleren.

Op maat gemaakte videocontent kan je Customer Retention Rate (CRR) tot wel 35 procent boosten en misschien wel meer. Bijna driekwart van de consumenten vindt gesponsorde videocontent ook relevant, waarmee het opeens een belangrijk onderdeel wordt van jouw marketingactiviteiten. Het voeren van een goede video marketing strategie is hierin onmisbaar.

Laten we er nog een beetje dieper op ingaan …want videomarketing is niet alleen goed om meer aandacht te krijgen of mensen te entertainen. Het is ook een perfecte tool om mensen door jouw “sales funnel” (verkooptrechter) te leiden. Om een voorbeeld te geven: er zijn studies die aantonen dat het gebruik van video’ op landingspagina’s de conversieratio’s tot wel 80 procent kunnen laten doen stijgen …noem je “video” in het onderwerp van mails die naar klanten worden gestuurd kunnen de “open rates” (hoe vaak mensen de e-mail openen) oplopend toenemen met wel zo’n 19 procent …maar de kracht van videomarketing gaat nog significant verder.

Meer dan 90 procent van de consumenten geeft aan dat video’s helpen bij hun aankoopbeslissingen, bijna twee derde laat weten dat video’s de kans op aankopen van producten zal verhogen …en hiermee wordt het zeer relevant om vandaag nog met een video marketing strategie te beginnen om zo conversies te verhogen.

Het zou dus niet een sporadische activiteit moeten zijn, maar dient eigenlijk vast onderdeel uit te maken van jouw marketingactiviteiten …en ook op elk moment van de klantenreis die consumenten maken.

En je hebt alles om er vandaag nog mee te beginnen, want consumenten geven vaak de voorkeur aan “amateuristische” video’s die authentiek zijn (je kan met een telefoon vandaag de dag ook prachtige video’s maken) …dan professioneel gemaakte video’s die soms wat kunstmatig of bedrieglijk kunnen overkomen.

Hiermee geven de kijkers ervan dus voorkeur aan “raw” origineel beeldmateriaal, dan andere videocontent met teveel neppe elementen.

Wat dus betekent dat je met elk budget (klein of groot) gelijk kan beginnen met videomarketing, zonder dat je daar een studio of andere apparatuur voor nodig hebt. Je kan met een telefoon nu al 4K video’s maken en dus fantastische videocontent creëren voor je doelgroepen.

Kortom …videomarketing is een krachtige manier om je doelgroep te stimuleren, meer conversies te realiseren en ieder bedrijf van klein tot groot kan er gelijk mee beginnen.

We laten je hieronder zien welke videomarketing “formats” je kan inzetten.

Voordat je ook echt gaat beginnen met het creëren van videocontent, kan het helpen te weten welke soorten video’s er allemaal gemaakt kunnen worden …dit om gerichter een video marketing strategie te hanteren om je uiteindelijke doelen te bereiken. Je kan ze natuurlijk ook combineren. We maken je bekend met de meest voorkomende videoformats. En verderop in dit artikel laten we je ook stap voor stap zien wat er nog meer komt kijken bij het maken van video’s. Nu eerst de verschillende soorten videocontent …laten we er meteen induiken.

1. Merkvideo’s

Video marketing strategie merkvideoHet inzetten van merkvideo’s gaat bijna altijd gepaard met een grotere reclamecampagne. En dit soort video’s worden vaak gebruikt in de vorm van een soort advertentie, om meer aandacht voor een merk te creëren. Verder is het ook een tool om traffic te verhogen, wat ook kan leiden tot hogere conversies.

Ze vertegenwoordigen meestal het karakter van een bepaald merk, cultuur, missie, visie en producten of diensten.

Hiermee zal je dus rekening moeten houden bij het maken van dit soort video’s. Je weet waar jouw merk voor staat, en het is taak om dit in een video zo goed mogelijk te vertalen. Laat ook bepaalde specifieke kenmerken zien van jouw merk, producten en diensten die er in de video uitspringen.

2. Uitlegvideo’s

In deze “explainer” video’s wordt (zoals de naam al doet verklappen) uitgelegd hoe je producten werken en op welke manier jouw doelgroep ervan kan profiteren. Het is dus belangrijk je product duidelijk op de voorgrond te zetten en vervolgens de kenmerken hiervan uit te lichten. Je laat dus zien hoe een product (of soms diensten) in de praktijk worden gebruikt.

3. Eventvideo’s

Zijn er bepaalde evenementen die jouw bedrijf organiseert of waaraan het deelneemt? Wellicht ga je iets speciaals doen in de industrie, of misschien wel deelnemen aan een groot netwerkevenement? Dan is het een uitgelezen kans om hier ook video’s van te maken, zodat je die bv. op social media kanalen deelt met jouw doelgroep of potentiële nieuwe klanten.

Het is namelijk een perfecte manier om die ervaringen te documenteren en ook video’s te maken van alle hoogtepunten.

Zorg ervoor dat je van dit soort gelegenheden slim gebruik maakt, en denk er niet te licht over wanneer je een video marketing strategie hanteert. Het zijn juist deze dingen die het extra leuk en interessant maken voor jezelf, maar ook de doelgroep die je bedient.

4. Livevideo’s

Je kan tegenwoordig op alle grote sociale netwerken live video’s streamen of het nu gaat om de populairste namelijk Youtube, Twitter of Facebook live om een paar voorbeelden te noemen.Live stream video

Het voordeel ervan is ook dat je gelijk met jouw doelgroep interactie hebt en bv. ook vragen kan beantwoorden die in een live-chat worden gesteld. En het werkt ook goed bij het promoten van interviews, presentaties, evenementen en meer van dat soort dingen. Je kan dus prima zo af en toe een livestream houden, want mensen houden hiervan en het zal ook goed zijn voor je merk en wellicht de conversies.

In de meeste gevallen zullen mensen ook langer naar je video’s kijken, omdat ze de livestream niet willen missen …het kan wel oplopen tot 8 keer meer dan andere videocontent en is dus zeker het proberen waard.

5. Verdwijnvideo’s

Het creëren van video’s die na een korte tijd weer verdwijnen, is een concept dat we kennen van Snapchat. Maar er zijn tegenwoordig ook andere social media kanalen die het hebben overgenomen …je kan hierbij denken aan Instagram en Facebook Stories. Je kan dit soort korte video’s eens proberen en kijken of het iets voor jouw bedrijf is.

De korte duur van beschikbaarheid zorgt voor een hogere urgentie …hiermee weten merken vaak de aandacht te vangen van consumenten of potentiële klanten die het merk volgen.

Het inspireert bedrijven ook met leuke, korte en boeiende videocontent op de bühne te komen …je kan er dingen in aankondigen, korte filmpjes maken tijdens events of andere previews van maken voor videocontent die later uitkomt.

6. Tutorials

En ook hierin zie je een flinke toename …tutorials, of ook wel de zogeheten “how to” video’s waarin mensen dingen van A tot Z uitleggen. Ze zijn enorm populair en zeer educatief, wanneer ze worden gemaakt door mensen met een expertise in de niche die ze uitdragen. Je kan mensen zaken uitleggen die ze graag willen weten of leren.

Merken gebruiken dit soort video’s vaak om hun producten of diensten uit te leggen en deze tot hun volledige potentie te gebruiken. Of om een betrouwbare relatie op te bouwen met hun doelgroep. Er zijn vast en zeker dingen die jij weet omdat je er veel kennis en ervaring mee hebt …en kan die nu overdragen op jouw doelgroep die het absoluut zal waarderen.

Zorg dat je duidelijke, interessante en ook leuke video’s maakt …klanten zullen ervan gaan smullen!

7. Demonstratievideo’s

Bij “explainer” video’s moet je denken aan video’s die zich bovenaan de verkooptrechter bevinden en mensen introduceert met jouw merk, producten en diensten om interesse te wekken …demonstratievideo’s gaat nog een paar levels dieper en biedt meer inzicht over alle specifieke kenmerken van een product of dienst. Het doel is om alle kenmerken eruit te lichten en klanten een in-dept video te geven over jouw product of dienst …vaak zit er ook een call-to-action in verwerkt, zodat jouw potentiële klanten het product of dienst ook gelijk kunnen aanschaffen vanuit de content.

8. Interviews

Een andere manier om je video marketing strategie uit te breiden is het houden van interviews met bv. experts of ervaringsdeskundigen. Verder is het ook een prima manier om jezelf een autoriteit te maken …het wekt namelijk vertrouwen bij klanten en zal tevens bijdragen aan een goed social proof gehalte. We raden je dan ook aan zo af en toe te kijken wie je kan interviewen, om nog meer uit je videomarketing te halen …en te kijken of er meer klanten op afkomen waarvan je de interesse hebt gewekt.

9. Gepersonaliseerde video boodschap

Ze kunnen bv. worden ingezet om vragen aan de klantenservice te beantwoorden of in te gaan op andere dingen die klanten graag willen weten …steeds meer bedrijven gebruiken hiervoor dit soort gepersonaliseerde video boodschappen.

In de meeste gevallen worden ze goed ontvangen door mensen en verder kunnen dit soort video’s ook meer vertrouwen en loyaliteit opwekken bij jouw publiek op bv. social media kanalen.

Je kan hiervoor ook verschillende tools gebruiken zoals Loom (die hebben trouwens ook een fantastische Chrome extensie), waarmee je korte videoboodschappen kan opnemen om je klanten een unieke ervaring te geven en meer klanten aan je te binden.


10. Testimonials

Onderzoeken, studies en testimonials van klanten zijn een geweldige manier om social proof te boosten en je doelgroep te stimuleren …het kan er ook toe leiden dat ze daardoor verder in de verkooptrechter belanden en wellicht ook aankopen bij je gaan doen.

Je potentiële klanten moeten te weten komen dat jouw product of dienst de perfecte oplossing is voor hun behoeftes en jij hier met jouw merk in uitblinkt.

Met dit soort videocontent kan je items promoten en tegelijkertijd aan het vertrouwen in je merk investeren.

11. Animaties

Je zou ook nog eventueel animaties kunnen gebruiken …ze bieden ook veel creatieve vrijheid en kunnen goed worden ingezet om complexe of abstracte concepten uit te leggen in simpele voor iedereen te begrijpen video’s.

En ze vormen ook een stukje entertainment …met de handige tools zoals Animaker kan tegenwoordig ook iedereen een prachtige animatie maken.

Indien het iets kan toevoegen voor jouw bedrijf kan het zeker eens worden getest.

12. Augmented Reality Video’s

Bij AR wordt er een digitaal laagje over de video gelegd …het is een nieuwe techniek met nog veel potentie in het verschiet. En ook bedrijven kunnen hier mee experimenteren om te kijken of het iets toevoegt aan de videomarketing activiteiten. Kijk dus of het voor jouw bedrijf iets extra’s kan doen …maar je hoeft natuurlijk geen AR video’s te maken wanneer het niet echt een meerwaarde heeft voor jouw merk en de focus meer op andere videomarketing ligt waarin je investeert.

13. Virtual Reality Video’s

Virtual reality is iets wat je steeds vaker bij videogames ziet opduiken, maar ook bij videocontent wordt het weleens gebruikt. Hierbij kan door mensen die dit soort video’s bekijken gebruik worden gemaakt van bv. een Oculus Rift, Google Cardboard maar ook zonder een speciale bril met het gebruik van je vingers een video in 360 worden bekeken. Het is voor de meesten nog een nieuwigheidje en iets wat grappig is, maar de technologie ontwikkelt zich verder door en het kan wellicht steeds vaker gebruikt worden om dit soort 360 graden video’s te maken en ook voor bedrijven interessanter klinken, om in hun video marketing strategie te gebruiken.

Nu je een idee hebt welke soorten video´s je allemaal kan inzetten voor videomarketing doeleinden, gaan we je laten zien hoe je die video´s ook echt gaat maken en natuurlijk promoten.

1. Kies je doelgroep

Doelgroep video marketingVoordat je ook echt filmpjes gaat schieten, is het belangrijk te weten voor wie je de video´s eigenlijk maakt. Zorg dus dat je duidelijk een doelgroep voor ogen hebt en maak daar je video´s ook voor. Je kan zo op maat gemaakte videocontent maken, een boodschap toevoegen en content creëren die inspeelt op de voorkeuren van je kijkers.

Je kan hierbij natuurlijk aan een heleboel dingen denken. En het kan ook , afhankelijk van het soort video dat je kiest voor jouw doelgroep, alle kanten op qua insteek van de video. Hierin kan je dan producten en diensten laten uitblinken die speciaal nuttig zijn voor jouw doelgroep, maar ook entertainment of lessen bieden …zodat jouw publiek er lol aan beleeft of kan leren. Het is aan jouw om uit te zoeken wat je doelgroep graag wil zien.

En lever dus waardevolle content voor je kijkers.

2. Identificeer wat het doel van jouw video is

Het is ook belangrijk te identificeren wat het doel van jouw video is. Wil je er meer “brand awareness” mee creëren? Je potentiële klanten stimuleren producten bij jou te kopen? Of dat mensen zich inschrijven op bv. een nieuwsbrief? Er zijn verschillende doelen denkbaar (ook natuurlijk gecombineerd), maar zorg dat je de reden in beeld hebt.

Het moet duidelijk zijn wat je ermee probeert te bereiken.

Elke beslissing die je maakt voor de video zal namelijk het doel behartigen.

3. Het budget bepalen voor je video marketing strategie

Je zal voordat er een video wordt gemaakt ook moeten kijken welk budget er beschikbaar (of vrij kan worden gemaakt) voor de video en welke andere middelen je beschikbaar hebt ervoor.Video marketing budget

We hebben je al laten zien dat iedereen video’s kan maken, en dat veel mensen authentieke filmpjes het meeste waarderen. Maar wellicht ga je toch op een andere fiets je video’s maken, en wil je iemand inhuren. Is er genoeg budget voor een professionele videobewerker of iemand die je filmpjes gaat editen?

Verder zal je ook natuurlijk moeten kijken naar reiskosten (wanneer je op verschillende locaties van dichtbij tot ver weg video’s wilt gaan maken), studiokosten en advertentiekosten om de filmpjes te promoten. Zorg ervoor dat je duidelijk (eventuele) kosten in beeld brengt, zodat je hiermee niet opeens voor verassingen komt te staan. Maar …er kunnen natuurlijk ook prima video’s gemaakt worden gemaakt op jouw telefoon.

4. Selecteer een videotype + maak een plan

En nu is het tijd om creatief te worden …je weet het doel van de video, hebt een soort video uitgekozen en een keuze gemaakt hoe je die video gaat maken.

Bedenk altijd goed dat alles moet aansluiten bij jouw uiteindelijk doelen.

Wil je bv. een “sale” houden en in 24 uur de verkopen boosten, misschien is het dan slim om een Instagram of Facebook Story te maken …zodat er een extra stukje urgentie ontstaat.

In sommige gevallen is het hierbij wel beter om een duidelijk script te gebruiken, omdat je dan zeker weet dat de video ook echt uitpakt zoals deze bedoeld is en je hem gelijk kan versturen. Wil je een livestream gaan houden …zorg er dan voor dat je een aantal belangrijke punten hebt (of deze opschrijft), waardoor er ook een duidelijke lijn in zit. Je kan het natuurlijk ook heel spontaan doen, maar vaak is een goede regie beter voor het bereiken van bepaalde doelen.

5. Maak een keuze waar je die video gaat plaatsen

Je hebt bij een video marketing strategie gelukkig ook de keuze uit veel verschillende (bv. social media) platformen om videocontent op te plaatsen. Maak een keuze op welke websites je dit doet. En bedenk hierbij ook dat niet alle platformen hetzelfde zijn …zo mag een Instagram profiel video niet langer zijn dan 60 seconden.

Hieronder een aantal voorbeelden waar je video’s kan gaan plaatsen:

• YouTube
• Facebook
• Instagram
• Twitter
• Je eigen website
• Vimeo
• Snapchat Stories

Het platform dat jij kiest (of meerdere natuurlijk), is afhankelijk van je doelgroep en jouw uiteindelijke marketingdoelen.

Je kan ook eerst starten met 1 kanaal en vervolgens kijken hoe dit uitpakt …worden video’s goed ontvangen en kijken mensen er graag naar, wellicht is het dan slim om het aantal video’s uit te breiden waarbij het doorzetten naar meerdere kanalen je publiek vergroot.

6. Creatieve uitdagingen oplossen

Nu je een idee hebt over hoe jouw video eruit moet komen te zien, is het belangrijk te brainstormen of er mogelijke uitdagingen zijn bij het maken van de video en welke mogelijke video-effecten je wilt gebruiken.

Om een voorbeeld te geven: misschien ga je zelf de video bewerken, maar ben je hier geen echte professional in. In dat geval kan je het beste een aantal simpele effecten gebruiken, waarvan je zeker bent dat ze goed uitpakken. Hierbij kan je bv. denken aan een paar verschillende camera hoeken en “jump cuts” om de video’s wellicht iets interessanter te maken.

En die laatste techniek zijn kleine sprongetjes in video’s, waarbij het lijkt of er elke keer weer een nieuw filmpje (soms ook onderwerp) begint …je zal het vast weleens gezien hebben.

7. Je videoprestaties meten

En deze stap is ook heel belangrijk …zonder dat je weet welke effect de video heeft op jouw doelgroep is het lastig te bepalen wat er goed gaat of juist beter kan. Je wilt uiteindelijk bepaalde doelen bereiken met de video’s die jij maakt. Ga dan ook monitoren hoe ze worden ontvangen door jouw publiek.

Is jouw doel bv. meer aandacht te creëren voor jouw merk …dan zijn views, likes en shares een goede manier om de prestaties van je video’s te meten.

Verder kan je ook zien hoeveel van jouw video door mensen wordt bekeken …en waar ze bv. wegklikken.

8. Start met filmen!

Nu je goed voorbereid bent is het tijd om de video ook echt te maken. Indien je een telefoon gebruikt kan je het beste een selfie-stick gebruiken of een standaard waar je hem in kan zetten. Tegenwoordig zijn er ook slimme modellen, met ingebouwde stabilisator en waarmee je de telefooncamera ook kan draaien zodat je ermee kan lopen …en het net lijkt of iemand anders filmt.

Zorg er ook voor dat je (eventueel) de juiste belichting gebruikt …wanneer jij gaat filmen in bv. een studio.

Het kan zijn dat je dus een paar accessoires voor je telefoon dient aan te schaffen, maar over het algemeen zijn dat de kosten niet.

9. Edit je video

Je zal merken dat er genoeg apps zijn (wanneer de video op een telefoon gemaakt is en deze bewerkt wordt), om video’s mee te bewerken. Zorg er wel altijd voor dat je niet overdrijft. Het is veel beter om een paar simpele effecten te gebruiken, zodat de video realistisch en natuurlijk wordt. Bij het selecteren van welke video’s je gaat gebruiken is het ook zaak te kijken welke hiervan het onderwerp echt uitdragen …filter onnodige content er dus uit. Op die manier houd je echt de waardevolle content over.

10. Publiceren en SEO

Wanneer je video’s niet optimaliseert met hashtags, titels, zoekwoorden, video omschrijving en andere dingen mis je een grote kans op extra aandacht.

Gebruik een pakkende titel, voeg relevante hashtags toe aan je video’s en maak een duidelijke omschrijving waar deze over gaat.

En upload je video’s dan op het beste tijdstip … om je kansen op meer views aanzienlijk te vergroten.

Instagram beste tijden: tussen 11.00 – 13.00 en 19.00 – 21.00 uur.
Dagen: maandag, woensdag en donderdag

Facebook beste tijden: 13.00 – 16.00 uur
Dagen: van donderdag t/m zondag

Pinterest beste tijden: 20.00 – 23.00 uur
Dagen: weekend

LET OP: dit zijn richtlijnen …de kans dat je video’s meer worden bekeken is groter, maar check altijd wanneer jouw publiek het meeste naar video’s kijkt om nog gerichter te werken.

11. Videopromotie

Promoot je video op 1 of meerdere kanalen, en zorg ervoor dat je reacties snel van antwoorden voorziet …vraag ook om te abonneren en liken (in het filmpje zelf of in de beschrijving).

We hebben je nu alles laten zien om te starten met het maken van video’s …ga ermee aan de slag en kijk wat het voor jouw bedrijf doet!

Heb jij vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie hieronder achter, ons team staat klaar om jouw vragen te beantwoorden!


Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait!Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen