Verkopen op Alibaba: 3 tips om jouw producten te verkopen via deze marketplace
Verkopen op Alibaba: 3 tips om jouw producten te verkopen via deze marketplace
02 mei 2022 

Verkopen op Alibaba: 3 tips om jouw producten te verkopen via deze marketplace

Wanneer jij een business-to-business (B2B) verkoper bent, heb je waarschijnlijk al een online winkel waar jij jouw producten verkoopt. Op het moment dat jij fysieke producten kan maken om naar jouw klanten te verzenden, is het opzetten van een e-commerce systeem op jouw website bijna een no-brainer.

Maar soms kan jij ook profiteren van verkopen op andere e- commerce platform .zoals bv. verkopen op Alibaba.

Want zulke platformen kunnen jou nieuwe doelgroepen bieden om items op de markt te brengen en aan te verkopen, vooral in het geval van Alibaba, een in China gevestigd platform met een wereldwijd bereik. Dus, hoe kan je aan de slag met Alibaba? Hieronder bespreken we hoe jij op Alibaba kan verkopen, samen met enkele tips om jouw Alibaba-verkopen te stimuleren.

Eerst eventjes wat meer nog over Alibaba …wat voor een marketplace is het precies?

Wat is AlibabaAlibaba wordt beschouwd een van de grootste retailers in China te zijn. Het bedrijf werd in 1999 opgericht door Jack Ma met de lancering van zijn e-commerce site Alibaba.com. Deze site verbindt Chinese leveranciers van zo ongeveer alles met online shoppers.

Sinds de oprichting en tot op heden is Alibaba uitgebreid via andere e-commerce platforms zoals Tmail en Taobao. Economische analisten beschrijven de Chinese e-commerce gigant in de vorm van een mix tussen Amazon, eBay, PayPal en tot op zekere hoogte Google.
Het grappige is dat Alibaba geen Amerikaanse tegenhanger heeft in zijn dominantie van de kleine markt, en dat zo'n 80% van alle online detailhandelsverkopen juist uit dat land komen. Om preciezer te zijn, Alibaba is een verzameling bedrijven die opereren onder variërende bedrijfsmodellen en met verschillende bronnen van inkomsten.

Hoe werkt Alibaba?

De drie hoofdactiviteiten van Alibaba Group zijn feitelijk onder verschillende bedrijven georganiseerd namelijk:

Alibaba.com

Het is de oorspronkelijke activiteit van het bedrijf, beschouwd in de vorm van een elektronisch handelsplatform waarin Chinese bedrijven internationale bedrijven ontmoeten die inventaris of fabrikanten nodig hebben. Het is iets vergelijkbaars met wat Amazon doet met de afspraken tussen kopers en verkopers.

Het interessante hier is dat Alibaba.com, in tegenstelling tot Amazon, geen voorraad heeft of deelneemt aan logistiek zoals opslag, levering of verzending. Dat wil zeggen, het bedrijf maakt winst door een commissie te ontvangen voor elke transactie, naast het in rekening brengen van abonnementskosten aan verkopers die iets op de markt aanbieden.

Het platform bevat ook de website 1688.com, die in dit geval bedrijven in China en AliExpress verbindt voor internationale kopers van kleine bedrijven.

Taobao

Het grootste bedrijf van de Alibaba Group, dat in feite een consumer-to-consumer-markt is, net zoals eBay. Het belangrijkste verschil is echter dat Taobao geen transactiekosten in rekening brengt. In plaats daarvan verdient het geld door advertenties te verkopen, zoals Google doet.

Op deze manier kunnen verkopers betalen om hun producten een hogere prioriteit te geven, meer zichtbaarheid voor hun producten te krijgen of meer klanten te bereiken via zoekadvertenties.

Tmall.com

In dit geval is het een bedrijf dat zich heeft afgescheiden van Taobao om zichzelf te consolideren in de vorm van een Premium-markt aangaande bedrijven naar consumenten, met name gericht op de groeiende middenklasse. Daarom heeft het producten van hoogste niveau, de beste internationale merken, naast het aanrekenen van jaarlijkse vergoedingen aan zijn handelaren.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel het waar is dat Alibaba Group zijn omzetvolume genereert via deze drie bedrijven die we zojuist hebben beschreven, het bedrijf ook inkomsten ontvangt van andere bedrijven.

• Juhuasuan, een Groupon-achtige flash-verkoopsite
• Alipay, een betalingsplatform dat ook lijkt op het PayPal-bedrijfsmodel
• Alibaba Cloud Computing
• Laiwang, een app voor mobiele berichten die rechtstreeks concurreert met WeChat van Tencent
• Aliwangwang, een instant messaging-service
• Sina Weibo, het Chinese equivalent van Twitter
• YouKu, de Chinese versie van YouTube

Het heeft ook een filmbedrijf, evenals een voetbalteam en een beleggingsfonds.

Interessant is ook om te vermelden dat Alibaba niet echt afhankelijk is van enige bron van inkomsten , omdat je geld kan genereren uit veel verschillende bedrijfstakken. Momenteel verstrekt Alibaba microkredieten en neemt het deel aan het programma van de Chinese overheid voor de oprichting van vijf particuliere banken op proefbasis in enkele van de grootste steden in China.

Het betalingssysteem, beheerd door een aan Alibaba gelieerde onderneming, heeft het bedrijf in staat gesteld een schat aan informatie te verkrijgen over kleine bedrijven in China, consumenten en de transacties die zij online uitvoeren. Maar hoewel het bedrijf nog steeds het grootste e-commerce platform in China is, heeft het te maken met zwaardere concurrentie naarmate meer Chinese consumenten hun smartphones gebruiken.

We weten al hoe Alibaba werkt, maar in de volgende stappen zullen we wat meer geheimen van haar wereldwijde succes laten zien.

Verschil tussen Amazon en AlibabaStrikt genomen is Alibaba geen “online winkel” omdat het geen producten verkoopt, maar in plaats daarvan enorme online marktplaatsen exploiteert (Taobao en Tmall) met miljoenen handelaren en merken. Ze zetten hun etalages op en verkopen alle producten.

In die zin lijkt het model van Alibaba meer op eBay en, want net zoals dat platform verdient Alibaba een deel van haar inkomsten via de vergoedingen die het toepast op Tmall-transacties. In tegenstelling tot eBay genereert Alibaba ook inkomsten uit advertenties op haar winkelsites, Taobao en Tmall. Dankzij deze combinatie van advertenties en commissies is Alibaba winstgevender dan haar concurrenten. Nu je weet wat Alibaba is, laten we eens kijken naar het bedrijfsmodel.

Alibaba b2b en b2cWanneer jij zoekt op “Alibaba” in Google’s zoekmachine, is een van de eerste websites die geïntroduceerd wordt Alibaba.com. Dat is de portal die de oprichter, Jack Ma , in 1999 lanceerde , toen het bedrijf begon. Het is een portaal gewijd aan B2B dat Chinese fabrikanten verbindt met buitenlandse klanten.

Deze B2B-portal is echter een relatief klein deel van de totale activiteiten van het Alibaba Group, vooral in vergelijking met zijn B2C-markten van Taobao en Tmall, die honderden miljoenen gebruikers hebben en het grootste deel van alle inkomsten vertegenwoordigen.

Ondanks dat Taobao en Tmall bekende namen zijn in China, hebben de meeste consumenten buiten China en nog nooit van gehoord …omdat de meeste diensten op deze sites alleen beschikbaar of toegankelijk zijn voor Chinees sprekende mensen die er gebruik van maken.

Taobao en Tmall zijn uitgerust met hun eigen zoekmachine, geleverd door Alibaba …en helpen shoppers bij het zoeken naar producten. Aan de andere kant nemen veel verkopers die op Taobao en Tmall verkopen, deel aan zoekwoord-veilingen, vergelijkbaar met hoe bedrijven geld uitgeven aan Google.

Bv. wanneer een koper een zoekwoord invoert zoals “rekenmachine”, toont de zoekresultaten verkopers met de hoogste biedingen voor dat woord (voor dit trefwoord) en zijn dan ook gelijk het meest zichtbaar voor potentiële kopers, gevolgd door de rest. Deze bewerking is vergelijkbaar met die van AdWords van Google.

Zoeken en de link naar advertenties genereert veel geld voor Alibaba, aangezien alleen Taobao ongeveer 7 miljoen bedrijven heeft. Ze concurreren hevig om de aandacht van kopers en hun artikelen te trekken.

Nu je alles weet over hoe Alibaba werkt …zullen we nu ook gaan kijken naar het volgende.

Want, hoe kan JIJ nou succesvol verkopen op Alibaba?

Laten we daar hieronder eens verder op in gaan …

Vanzelfsprekend geven we je ook een aantal nuttige tips mee die helpen!

Wanneer jij jouw producten op Alibaba wilt gaan verkopen, kan je in relatief korte tijd aan de slag. Hier zijn vier stappen om jou te helpen bij het maken van Alibaba-verkopen!

1. Maak jouw Alibaba-account aan

Alibaba account aanmakenDe eerste stap om op Alibaba te verkopen, is door jouw account aan te maken. Wanneer jij het aanmeldingsproces start heb je ook een aantal abonnementsopties. Je kan namelijk aanmelden met een gratis account, ofwel “Free Supplier” of gaan voor de betaalde versie namelijk de “Gold Supplier”.

Wanneer jij ervoor kiest om jezelf aan te melden voor de betaalde versie, kan jij kiezen tussen het basis lidmaatschapspakket of het premium lidmaatschap. Maak jouw keuze op basis van hoe groot jouw budget is en hoeveel verschillende producten jij van plan bent te verkopen. Om jouw account in te stellen, moet je enkele basisgegevens over jouw bedrijf invullen en een bevestigingsmail beantwoorden.

Want om legitiem zaken te kunnen doen op Alibaba, moet jij het eigendom van jouw bedrijf verifiëren.

2. Plaats je producten

Zodra jouw Alibaba-account is ingesteld, is het tijd om jouw producten te posten. Je kan ze afzonderlijk of in bulk plaatsen. Houd er rekening mee dat hoe meer producten je plaatst, hoe groter de kans is dat je wordt weergegeven in zoekresultaten en gebruikers bereikt.

Alibaba beschikt ook over een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) dat aanbiedingssuggesties biedt voor elk product dat jij plaatst. Het beoordeelt wat kopers zoeken in hun producten en hoe de site-algoritmen werken om aan te bevelen hoe jij de vermeldingen instelt.

3. Maak een etalage

Je hoeft niet te stoppen bij het aanbieden van producten op Alibaba. Je kan ook een hele etalage voor jouw bedrijf maken die meerdere pagina's beslaat. Het is bijna alsof je een tweede website winkel op Alibaba hebt.

Jouw etalage is eenvoudig in te stellen …je hoeft geen geavanceerde kennis van webdesign te hebben. Het Alibaba-proces voor het opzetten van een winkel is zeer intuïtief en doet veel van het werk voor jou. De reden waarom het hebben van een etalage zo voordelig is, is dat jij jouw productverkoop kan beheren vanaf een centrale merkpagina, in plaats van dat gebruikers jouw producten alleen via zoekresultaten kunnen vinden.

4. Beheer vragen en bestellingen

Met jouw producten geplaatst en jouw etalage ingesteld, kan jij beginnen met verkopen. Je krijgt eerst vragen van potentiële kopers, met wie jij berichten kan sturen om een relatie op te bouwen en over prijzen te onderhandelen. Alibaba zal je op de hoogte stellen wanneer je een nieuwe aanvraag ontvangt.

Je kan vervolgens doorgaan met het verwerken van de verkopen met behulp van Trade Assurance, de service van Alibaba voor het veiligstellen van bestellingen en betalingen. Trade Assurance organiseert jouw verkopen door alle bestellingen en betalingen op één plek te bewaren en zorgt ook voor veilige financiële transacties. Vanaf daar is het gewoon een kwestie van jouw producten verzenden en inkomsten genereren!

De bovenstaande stappen zijn alles wat jij hoeft te doen om te beginnen met verkopen op Alibaba, maar ze vormen slechts het absolute minimum. Wanneer jij een echt succesvolle e-commerce campagne via Alibaba wilt stimuleren, zal je een stap verder moeten gaan. Hier zijn drie manieren om jouw Alibaba-verkopen een boost te geven!

1. Onderzoek de markt

Verkopen op Alibaba productonderzoekEen van de eerste dingen die jij moet doen wanneer je jouw Alibaba-account aanmaakt, is het onderzoeken van de huidige marktsituatie. Stel dat je bv. gefabriceerde metalen onderdelen verkoopt. Ga dan naar Alibaba en doe wat onderzoek om erachter te komen welke gefabriceerde metalen producten het populairst zijn.

Wat proberen mensen te vinden? Hoe zou jij het meest kunnen profiteren van verkopen? Zijn mensen bereid een specifieke prijs te betalen (hoogste prijs dat ze willen uitgeven)?

Op basis van jouw bevindingen zal jij beter begrijpen hoe je jouw winkel moet opzetten: welke producten je moet plaatsen, hoeveel ze moeten kosten en op wie jij je met jouw marketing zal gaan richten.

2. Start met een gratis lidmaatschap

Een andere handige verkooptip van Alibaba is om te beginnen met een gratis lidmaatschap. Het kan zijn dat je ambitieuze plannen hebt voor Alibaba en uiteindelijk van plan bent veel meer te verkopen dan de limiet van 50 producten van het gratis account. Toch moet je niet te ver op de zaken vooruitlopen.

Wanneer jij voor het eerst jouw account aanmaakt, stap dan niet meteen in een Premium Gold-lidmaatschapspakket. Je kan jouw account later altijd upgraden! In het begin is het echter beter om conservatiever te zijn totdat je alle werking van het platform hebt doorgrond en of je het met succes kan verkopen.

Wanneer je dit niet dus op die manier uitvoert , zou je jezelf kunnen overbelasten en je budget mogelijk zelfs gaan opblazen.

3. Profiteer van de marketingfuncties van Alibaba

Wanneer je ooit iets wilt verkopen, is er één ding dat je absoluut moet doen: het op de markt brengen. Niemand gaat jouw product kopen zonder dat jij ze eerst op de hoogte stelt dat het bestaat en hen overtuigt om het te kopen. Gelukkig biedt Alibaba verschillende tools om jou te helpen jouw producten op de markt te brengen, en het zou slim zijn om er optimaal van te profiteren.

Twee van deze functies zijn My Keywords en Keyword Advertising, waarmee jij specifieke zoektermen kan targeten voor zowel zoekmachineoptimalisatie (SEO) en betaalde advertenties. Je kan productshowcases ook gebruiken om specifieke producten in jouw etalage en in zoekresultaten te promoten, zodat gebruikers ze gemakkelijker kunnen vinden.

Verkopen via Alibaba bestsellersEr zijn genoeg producten op Alibaba waar veel vraag naar is. Veel industriële machines en zeer dure producten worden in grote hoeveelheden verkocht. Maar er zijn ook risico's verbonden aan die items.

Hieronder volgen de belangrijkste punten die jij moet overwegen om een met producten in de weer te gaan op Alibaba:

• Het product moet een laag eigen vermogen en hoge winstmarges hebben.
• De verhouding tussen volume en gewicht moet het laagst zijn.
• Het product mag niet erg kwetsbaar en delicaat zijn.
• Koop geen producten zoals glazen servies. Omdat ze tijdens het verplaatsen van de pallet beschadigd kunnen raken.
• Koop geen kleding van Alibaba tenzij elke item maat is geverifieerd. 

Het is beter om het risico niet te nemen wanneer je een nieuweling bent zonder de juiste begeleiding en supervisie.

Op zoek naar de beste Alibaba-producten? Check dan onderstaande producten die je een beeld geven waar (mogelijk) een goede markt voor is op het Alibaba platform.

Top 20 best verkochte producten van Alibaba Er is geen methode of beschikbare tool om jou het best verkopende product op Alibaba te vertellen …maar we hebben toch een lijst voor je kunnen samenstellen.

Iphone gehard glas

Want er zal enorm veel vraag zijn naar iPhone-gehard glas zolang het bedrijf bestaat en nieuwe telefoons blijft maken. Gehard glas voor iPhones heeft een duidelijke voorsprong op andere producten op Alibaba. Dit product is compact en lichtgewicht waardoor je het ook goed kan verkopen met leuke winsten.

Bovendien, wanneer jij deze producten in jouw Amazon FBA plaatst, zouden jouw maandelijkse kosten vrij laag zijn.

Draagbare oplaadbak (feitelijk een soort powerbank)

De oplaadbak is nummer twee op de lijst van Alibaba. Een draagbare oplaadbak is een hoesje voor AirPods, oordopjes, telefoons en horloges. Een mobiele oplaadbak kan deze gadgets opladen.

Er is tegenwoordig veel vraag naar draagbare oplaadbakken. De oplaadbak voor AirPods en oordopjes overtreft deze.

Draadloze Bluetooth-oortelefoon

Draadloze Bluetooth-oortelefoon is nummer drie op de lijst. Met het toegenomen gebruik van mobiele apparaten is er ook veel vraag naar gerelateerde artikelen. Dat is de reden waarom een draadloze Bluetooth-oortelefoon populair is gezien ze door veel mensen worden gebruikt. Je kan onderzoeken welke kleuren en vormen je leuk vindt.

Sieraden

De ketting is bv. tegenwoordig een razend populair product. Mensen over de hele wereld zijn dol op sieraden met namen, kleine symbolen of minimalistische kunst. Sieraden zullen nooit uit de mode raken. Er zou een verandering in de stijl kunnen zijn, maar dit gaat nooit naar beneden.

iPhone-hoesje

Ook iPhone-hoesjes zijn een van die “hot items” op het Alibaba platform. Eenvoudige iPhone-hoesjes met een verscheidenheid aan kleuren bieden de klanten opties. Evenzo, andere mobiele gadgets, dit is een ander populair ding. Er zal dus ook veel vraag zijn naar deze iPhone-hoesjes voor een zeer lange tijd.

Iphone-kabel

De magnetische kabel van de iPhone is een ander top product van Alibaba.

Het heeft een vitale magnetische en snelle oplaad functie met gegevensoverdracht. Beide zijden zijn van metaal. Het heeft een afneembare magnetische connector. Dat is gemakkelijk vast te klikken, waardoor schuren tijdens het in- of uitpluggen van de kabel wordt verminderd.

Regenboogborstels

Dit zijn geen gewone penselen in regenboogkleuren. Regenboogborstels gebruiken een speciaal soort bamboe en zijn veelkleurig.

Je bent niet de enige die dit product met zijn unieke kleuren en aard van herkomst wil proberen. Want “Rainbow Brushes” (zoals die populaire borsteltjes in het Engels feitelijk hun naam hebben) zijn een van de best verkochte producten waardoor het dus ook prima items zijn om eventueel te verkopen.

Nagelkunst

De opvallende designs van “Nail Art”. De fenomenale tinten nagellak en de variëteit maken het een “hot item”. Het indrukwekkende uiterlijk van die producten kan ook de oorzaak zijn van dus een groot aantal bestellingen.

Nagelkunst is een van de meest trendy producten die hoog in de hitlijsten staan. Het is ook een van de best verkopende producten van Alibaba.

Diverse (goedkope) kettingen

Kettingen tegen zo'n goedkope prijs maken het een toonaangevend marktsegment dat veel klanten aantrekt. Je kan verschillende ontwerpen maken, echter …let goed op de tarieven. De aangeboden verscheidenheid aan kettingen heeft het tot een best verkocht product gemaakt.

Tandenbleekpoeder

Tanden maken deel uit van de eerste indruk. Veel mensen beoordelen jouw reinheid (schoonheid) aan jouw tanden. Dit soort producten zijn dus virale producten. Met een goede advertentiecampagne kunnen ze in één klap een gigantische trend worden.

Het is een van die redenen waarom ze dan ook in grote aantallen verkopen …doe er je voordeel mee indien gewenst uiteraard.

i-Phone-hoesje met bloemetjes

Volgens onderzoeken aangaande Alibaba kunnen we aannemen dat gebloemde iPhone-hoesje een opwindend item zijn. Met een aanzienlijk verkoopvolume is het een best verkochte product op Alibaba geworden.

Nagelstickers

Nagelstickers zijn een nieuwe minimalistische ontwerpstijl voor nagels. Vrouwen willen er altijd perfect uitzien. Dus nagelkunst en stickers die schoonheid aan hun nagels kunnen toevoegen, zijn het natuurlijk een van de allerbeste aankopen en aan die vraag kunnen verkopers gehoor bieden.

Het mag duidelijk zijn dat er veel keuze en fantasie is voor die items …maar bloemen spelen ook weer de overtoon.

Top met lange mouwen voor meisjes

Het schijnt ook een populair item te zijn, en je hebt die kledingstukken in allerlei soorten en uitvoeringen. Want uit cijfers blijkt dat er gewoon behoorlijk vraag is naar deze kledingstukken. Natuurlijk zorgt die keuze ervoor dat aanbod groeit en dus vraag mogelijkerwijs blijft toenemen wat jou kan inspireren er ook iets op een succesvolle manier mee te gaan doen …doe je voordeel ermee en laat jouw creativiteit zien wat tot mogelijke verkopen zal leiden.

Micro-USB-kabel (Android)

Een ander product uit de elektronicawereld is een Micro USB-kabel. Het biedt een gemakkelijke verbinding met smartphones en computerapparatuur.

De draadsterkte, duurzaamheid en magere prijzen maakten het tot een topproduct. Het is ook een van de best verkopende producten van Alibaba die klanten aanspreekt.

Magnetische micro-USB-kabel

Het magnetische USB-apparaat van Android in onze lijst toont de bekendheid van deze verbindingskabels. Het verbindt smartphones met een USB. Verder heeft zo’n kabel een hoge gegevens overdracht snelheid en connectiviteit. Micro-USB-kabels zijn populair omdat het verbinding maakt met alle soorten Android-mobiele telefoons.

iPhone-hoesje met diamanttextuur

Naast andere typen iPhone-behuizingen zijn ook hoesjes met diamanttextuur beroemd. Het geeft een dynamische poly-ontworpen heldere look aan de achterkant. Bovendien beschermt het jouw apparaat.

Deze hoesjes verbeteren de schoonheid en grip bij het dragen van een iPhone. Door het wijdverbreide gebruik van deze hoesjes zijn ze daarom een van de bestverkochte producten van Alibaba.

Valse wimpers / Wimperverlenging

Valse wimpers zijn een essentieel onderdeel van make-up. De vorm en het natuurlijke uiterlijk van wimpers maken ze tot de bestverkochte producten van Alibaba. Diversiteit van de lijst heeft op veel punten van interesse van klanten gewezen. Maar dit zijn meestal goedkope artikelen.

Nagelgel

Nagelgel is een van de best bestelde producten. Het biedt een grote verscheidenheid aan kleuren en glamour. De uitbundige kleuren en de in het oog springende kwaliteit van de nagelgel zorgen ervoor dat mensen kopen. Bij elke outfit kan je gekleurde nagels hebben. Dit versterkt de schoonheid van de nagels.

iPhone-schermbeschermer

Opnieuw, een ander best verkocht item voor iPhone-accessoires. Omdat de telefoon vaak uit onze handen glipt en dit de enige bescherming is. Dat kan een scherm besparen. Overigens zijn er genoeg mensen die het gewoon standaard mee bestellen of los erbij kopen wanneer ze een telefoon aanschaffen.

Oortelefoontjes

De duurzame en goedkoop beschikbare oortelefoon heeft zijn weg gevonden naar het bestverkochte product van Alibaba omdat deze voor iedereen betaalbaar zijn en de normale koptelefoon met kabel ook gewoon nog steeds populair blijkt te zijn onder veel gebruikers.

Bovendien hebben deze een rustgevend en helder geluid (vanzelfsprekend heb je wel verschil in kwaliteit en is het uiterst belangrijk dat ze wel goed klinken). Ze passen zich heel fijn aan. Oortelefoons zijn compatibel met een breed scala aan apparaten. Let er dus op dat je niet hele goedkope koptelefoontjes gaat aanbieden die helemaal niet goed klinken (wat de core functie van het product is natuurlijk en die absoluut goed moet zijn).

Verkopen op Alibaba is dus simpel …maar de kunst om meer grotere aantallen van de hand te doen zal dus wat meer vergen waardoor je met onze tips verstandig af bent natuurlijk!

Over de schrijver
Hi Plazatalker, hopelijk vond je het blog artikel interessant en heb je er iets van op kunnen steken! Wil je met mij in contact komen? Mijn emailadres is: Marciano@plazatalk.nl
Reactie plaatsen