Wil je je geld voor je laten werken? Beleggen is een geweldige manier om je vermogen te laten groeien, maar het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele belegging zonder risico is. Marktvolatiliteit en andere factoren leiden soms nou eenmaal tot verlies - dus hoe minimaliseren slimme beleggers die risico's?
Wij hebben een aantal strategieën op een rijtje gezet die helpen de verliezen te beperken als je je zuurverdiende kapitaal investeert in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Dus laten we eens uitzoeken hoe slimme beleggingen tot stand komen!
Na het lezen van deze blog weet je alles over:
- of het mogelijk is om te beleggen zonder risico
- wat de risico's van beleggen zijn
- hoe je met risico's van beleggen om moet gaan
Is beleggen zonder risico echt mogelijk?
Het korte antwoord: nee, beleggen zonder risico kan eigenlijk niet. Bij beleggen is niets gegarandeerd. Maar er zijn zeker dingen die je kan doen om het risico zo laag mogelijk te houden. Meer risicovolle beleggingen hebben het potentieel voor een hoger rendement, maar gaan gepaard met een grotere kans dat je zuurverdiende geld verdwijnt!
De risico's van beleggen
Bij beleggen komen verschillende risico's kijken. Welke? Dat lees je hier.
1. Het marktrisico
Marktrisico betekent dat de kans bestaat dat de waarde van je belegging keldert door veranderingen in de algemene markttrends of sectorspecifieke invloeden.
2. Het inflatierisico
Inflatie is een reëel risico voor beleggers, omdat het ervoor kan zorgen dat datgene waarin je hebt geïnvesteerd in de loop der tijd minder waard wordt.
3. Het liquiditeitsrisico
Bij liquiditeitsrisico moeten beleggers rekening houden met de mogelijkheid van een plotselinge marktdaling die het moeilijk kan maken om hun beleggingen om te zetten in geld.
4. Het politiek risico
Met hun onvoorspelbare beslissingen veranderen regeringen en politieke groeperingen de financiële markten ingrijpend. Dit heeft negatieve gevolgen voor de potentiële winst van een belegger, vooral wanneer hij in het buitenland naar kansen zoekt.
Veilig beleggen doe je zo: 10 tips
Beleggen zonder risico bestaat dus eigenlijk niet: wij spreken liever over veilig beleggen! Dit betekent dat je rekening houdt met de risico's en dat je op die manier jezelf in bescherming neemt. Hieronder bespreken we 10 tips om veilig te beleggen.
1. Diversifieer je beleggingen
Als je je beleggingen veilig en beschermd wilt houden tegen de harde realiteit van economische neergang, is diversificatie de sleutel. Spreiding over verschillende activaklassen, sectoren en regio's zorgt ervoor dat een dip in energieaandelen geen overweldigend effect heeft op je portefeuille. Andere gebieden met winsten compenseren verliezen elders.
2. Begrijp het beleggingsrisico
Bij beleggen is risico onvermijdelijk, maar door je onderzoek te doen, weet je wel waar je aan begint. Als een stabiele investering met weinig risico je aanspreekt, overweeg dan je geld in beleggingsfondsen of indexfondsen te stoppen. Als je juist een hoger rendement nastreeft en de mogelijkheid van verlies begrijpt, dan voldoen aandelen en opties beter aan die behoeften. Bij beleggen zorgen kennis van je risicobereidheid en onderzoek naar de mogelijke risico's van verschillende soorten beleggingen ervoor dat je weloverwogen beslissingen neemt.
3. Beleg met een langetermijnplan
Het opbouwen en behouden van vermogen draait om een langetermijnbenadering van beleggen. Het biedt de mogelijkheid tot betere diversificatie, meer tijd voor samengestelde groei en meer veerkracht in turbulente markten.
4. Controleer jouw beleggingen regelmatig
Om jezelf veilig te houden en verliezen te minimaliseren, moet je er zeker van zijn dat je op de hoogte blijft van hoe je beleggingen presteren. Controleer ze regelmatig en pas ze zo nodig aan, zodat de risico's die je neemt binnen de grenzen blijven die voor JOU logisch zijn.
5. Breng je portefeuille regelmatig opnieuw in evenwicht
Overweeg, om je investeringen op peil te houden, je portefeuille opnieuw in evenwicht te brengen. Deze slimme strategie zal je helpen risico's te beheersen en een vooraf vastgesteld rendementsniveau te handhaven, zodat schommelende markten je niet verder duwen dan wat voor jou financieel comfortabel is.
6. Profiteer van belastingstrategieën
Beleggen met fiscaal begunstigde strategieën is een krachtig middel om het risico van je beleggingen te verlagen. Met de juiste instelling is het mogelijk om een beleggingsportefeuille samen te stellen die de risico's beperkt zonder de groeimogelijkheden op te offeren - een winst voor zowel de portemonnee als de gemoedsrust.
7. Selecteer beleggingen met lage kosten
Hoe aantrekkelijk een fonds ook lijkt, het is de moeite waard de tijd te nemen om de kosten te vergelijken en te zoeken naar goedkopere opties. Gelukkig zijn er veel beleggingen met lage kosten en potentieel hoge opbrengsten die niet ten koste gaan van je winst. Doe dus eerst je onderzoek; je hebt het zelf in de hand als het gaat om het minimaliseren van beleggingsrisico's.
8. Ontwikkel en houd je aan een budget
Het opstellen van een budget voorkomt dat je te veel uitgeeft. Het geeft je geld een extra beschermingslaag tegen onnodige risico's. Je plan moet anticiperen op onverwachte uitgaven, verschuivende inkomensniveaus, investeringen en andere financiële doelstellingen... en dat alles terwijl je op koers blijft voor langetermijndoelen!
9. Maak gebruik van geautomatiseerde diensten
Geautomatiseerde diensten zijn een geweldige manier om het giswerk uit het beleggen te halen. Aangedreven door moderne technologie, zoals algoritmen en kunstmatige intelligentie (AI), houden deze diensten voortdurend toezicht op je beleggingen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het zelf op de hoogte blijven van markttrends. Bovendien zijn ze vaak vriendelijk voor de portemonnee of zelfs gratis, wat betekent dat je meer tijd overhoudt voor andere dingen.
10. Heb een noodfonds
Een noodfonds is een must voor elke slimme belegger en zorgt ervoor dat je portefeuille op koers blijft, zelfs als zich onverwachte uitgaven voordoen. Zet aparte fondsen opzij om ten minste drie, maar het liefst zes maanden aan rekeningen te dekken voor het geval je te maken krijgt met baanverlies of andere ernstige financiële problemen. Op deze manier hoeft het geld dat je investeert niet overhaast te worden opgenomen!
Waarin moet ik beleggen voor het minste risico?
Als je slimme maar veilige beleggingen zoekt, kijk dan eens naar producten als spaarrekeningen, geldmarktrekeningen en obligaties.
Met spaarrekeningen hoef je je geen zorgen te maken dat je zuurverdiende geld in rook opgaat als er iets met de bank gebeurt. Je bent verzekerd, dus wat er ook gebeurt, je geld is veilig en wel! Geldmarktrekeningen bieden ook een veilige investeringsmogelijkheid met relatief weinig risico, maar meestal moet je er minstens een paar duizend euro in stoppen om te beginnen. Daarnaast hoef je ook met staatsobligaties niet bang te zijn dat je je investeringen verliest. Ze worden gedekt door het land en de kans dat ze niet worden terugbetaald is vrijwel nihil.
Beleggingen hebben echter altijd een risico, al is het maar klein. Voordat je investeert, is het van vitaal belang je huiswerk te doen. Denk na over de potentiële opbrengsten, maar ook over de kosten en gevaren van een bepaalde investering.
Conclusie
Beleggen hoeft geen gok te zijn. Met de juiste strategie en onderzoek positioneer je jezelf voor serieus succes! Denk na over welke soorten beleggingen zinvol zijn voor jouw situatie. Automatiseer waar mogelijk en vergeet niet een noodfonds aan te leggen voor het geval het leven onverwachte bochten gooit. Je merkt al snel dat slimme beslissingen je op weg helpen naar een hoog rendement!