Uniswap is een "exchange" project dat bestaat uit een reeks smart contracts die op de Ethereum-blockchain draaien. Uniswap stimuleert zijn gebruikers om de liquiditeit van de exchange te behouden, door delen van de transactiekosten en nieuw geminte UNI-tokens te verstrekken aan degenen die deelnemen.
Uniswap, een van de meer populaire gedecentraliseerde financiële (DeFi)-protocollen, maakt gebruik van meerdere crypto-activa, waaronder het native UNI-token, om een service te bieden die bijna identiek is aan een traditionele exchange ...met de extra voordelen van decentralisatie.
Laten we erin duiken.
In dit artikel leer je:
- Wat is Uniswap (UNI)?
- Hoe werkt Uniswap (UNI)?
- Uitvinder van Uniswap (UNI)
- Conclusie
Wat is Uniswap (UNI)?
Uniswap is een innovatief gedecentraliseerd exchange protocol gebouwd op Ethereum. Meer specifiek is Uniswap een geautomatiseerd liquiditeitsprotocol. Er is geen orderboek of een gecentraliseerde partij nodig. Dankzij de contracten die in het protocol zijn ingebouwd, kan Uniswap gebruikers in staat stellen om zonder tussenpersonen te handelen, waardoor een hoog niveau van zowel decentralisatie als censuurbestendigheid wordt bereikt.
Uniswap heeft een protocol bedacht dat afhankelijk is van liquiditeitsverschaffers die liquiditeitspools creëren die vervolgens zorgen voor liquiditeit op het hele platform, waardoor gebruikers naadloos kunnen wisselen tussen in wezen alle ERC-20-tokens - allemaal zonder dat een orderboek nodig is.
Aangezien het Uniswap-protocol volledig gedecentraliseerd is, is er geen echt noteringsproces zoals bij een gecentraliseerde beurs. Elk ERC-20-token kan worden gelanceerd voor handel op het Uniswap-platform, zolang er een liquiditeitspool beschikbaar is. Hierdoor brengt Uniswap geen listingkosten in rekening, waardoor het een essentieel hulpmiddel is voor nieuwe of kleinere ERC-20-projecten.
Hoe werkt Uniswap (UNI)?
Uniswap verlaat de traditionele architectuur van digitale, gecentraliseerde uitwisselingen, waardoor het orderboek tot het verleden behoort. Dit wordt gedeeltelijk mogelijk gemaakt door hun Constant Product Market Maker-ontwerp, dat een variant is van een meer gebruikelijk gedecentraliseerd exchange model dat bekend staat als Automated Market Maker (AMM).
Geautomatiseerde Market Makers zijn slimme contracten die liquiditeitsreserves (pools) bevatten die handelaren kunnen gebruiken om tegen te handelen. Deze reserves worden gefinancierd door gestimuleerde liquiditeitsverschaffers. Iedereen die een equivalente waarde van twee verschillende tokens in de pool kan storten, kan een van deze liquiditeitsverschaffers zijn.
In ruil voor hun aandeel in liquiditeitspools betalen handelaren een vergoeding aan de pool die vervolgens wordt verdeeld onder liquiditeitsverschaffers op basis van hun aandeel in de pool.
Liquiditeitsverschaffers creëren een nieuwe beschikbare handelsmarkt door een gelijke waarde van twee tokens te storten. Dit kunnen ETH en elk ERC-20-token zijn, of twee ERC-20-tokens. Vaak bestaan deze pools uit stablecoins zoals DAI, maar dit is niet verplicht. In ruil voor het creëren van markten en het verstrekken van liquiditeit zodat handelaren kunnen handelen, worden Uniswap-liquiditeitsverschaffers beloond met "liquiditeitstokens", die doorgaans hun aandeel in de gehele liquiditeitspool vertegenwoordigen.
Uitvinder van Uniswap (UNI)
Uniswap werd voor het eerst uitgebracht in 2018 door oprichter Hayden Adams. In 2020 werd Uniswap v2 gelanceerd, waardoor directe swaps mogelijk zijn tussen vrijwel elk ERC-20-token op Ethereum.
Uniswap's lancering van UNI-tokens in september 2020 omvatte een airdrop van 400 UNI-tokens naar elk ETH-adres dat vóór 1 september van dat jaar een transactie op het netwerk had voltooid.
Een leuk cadeautje voor iedereen die de tokens heeft vast gehouden in de bullrun.
Verder ontvingen sommige gebruikers meer tokens op basis van de hoeveelheid liquiditeit die ze aan het Uniswap-protocol hebben verstrekt.
Waar kun je Uniswap (UNI) kopen?
Uniswap (UNI) is een van de populairste tokens op dit moment, en het is daarom verkrijgbaar op veel verschillende exchanges.
De meeste daarvan bieden UNI aan tegen Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) of andere populaire cryptocurrencies zoals stablecoins. Ook sommige fiatvaluta's zijn beschikbaar om UNI voor te kopen ...dus aanshaffen in euro's is mogelijk.
Kortom, genoeg plaatsen om UNI te kopen!
Conclusie
Uniswap is een innovatief project dat de meest populaire gedecentraliseerde exchange in de crypto-industrie heeft opgeleverd.
De decentralisatie en open governance van het Uniswap-project via zijn UNI-token maken het erg populair onder voorstanders van blockchain die zich verzetten tegen grote, gecentraliseerde cryptocurrency-exchanges.
Verder zijn de liquiditeitspools van Uniswap een aantrekkelijke onderneming voor investeerders die inkomsten willen verdienen met de cryptocurrency die ze al hebben - zonder deze te verkopen.