Sparen of beleggen: wat is de beste keuze voor jou?
Sparen of beleggen: wat is de beste keuze voor jou?
27 maart 2023 

Sparen of beleggen: wat is de beste keuze voor jou?

Klaar om het beste uit je geld te halen? Weet wanneer het goed is om te sparen of je aan beleggen te wagen. Het is best moeilijk om te beslissen welke aanpak voor jou het beste is - daarom zijn wij hier! We schetsen enkele voor- en nadelen, zodat jij daarna bepaalt wat bij jouw budgetteringsdoelen past. Bovendien, als sparen of beleggen je interesse wekt, hebben we genoeg tips over hoe je snel van start gaat!

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • de verschillen tussen sparen en beleggen
  • de voor- en nadelen van sparen en beleggen
  • hoe je kiest voor sparen of beleggen 

Sparen en beleggen... wat is het?

Vermogen opbouwen? Er zijn twee belangrijke wegen naar succes: sparen en beleggen. Bij sparen gaat het erom een deel van je huidige inkomen of inkomsten opzij te zetten, meestal op een spaarrekening. Beleggen brengt dat spaargeld een stap verder door het in activa te stoppen met het potentieel om na verloop van tijd aan waarde te winnen!

Verschillen tussen sparen en beleggen

Verschillen tussen sparen en beleggen

Als je je geld veilig wilt stellen met een kleine groei, dan is sparen de aangewezen weg. Maar als een hoger rendement en meer potentiële winst aantrekkelijker zijn, dan is het misschien tijd om te gaan beleggen! Bedenk wel dat aan beleggen een prijskaartje hangt - er is altijd het risico dat je een deel (of alles) van je zuurverdiende geld verliest. Beide opties verschillen dus in risico. 

Beleggen vergt meer strategische planning, omdat je over een langere periode rendement verwacht; mits je er genoegen mee neemt enig risico te nemen! Ook kan je met sparen tussendoor gewoon bij je geld, terwijl dat bij beleggen soms niet het geval is.

Waarom zou je (niet) moeten sparen?

De voordelen van sparen

Als je spaart, verminder je niet alleen stress en kom je dichter bij je financiële doelen, maar beleef je zelfs wat plezier aan je zuurverdiende geld door die vakantie te boeken of jezelf te verwennen! Wat geld opzij zetten geeft je gemoedsrust en opent de deur naar mogelijkheden. Bovendien geeft die spaarrekening een extra zekerheid dat wat er ook op je pad komt - goed of slecht - je altijd voor jezelf en je geliefden kan zorgen. 

De nadelen van sparen

Inflatie kan de waarde van wat je spaart uithollen. Daar komt nog bij dat onstabiele inkomens het sparen moeilijk maken, omdat het een uitdaging is om elke maand een bepaald bedrag te reserveren als het geld niet betrouwbaar is. En tot slot is de rente de afgelopen jaar vrij laag geweest. Het gevaar bestaat dat al het gespaarde geld gewoon blijft liggen en niets extra's oplevert!

Waarom zou je (niet) moeten beleggen?

De voordelen van beleggen

Je geld beleggen is een slimme keuze als je financiële stabiliteit wilt bereiken en op termijn rijkdom wilt genereren. Maar beleggen is veel meer dan alleen het genereren van rendement - het is een manier om je financiële toekomst te plannen. Door slimme beleggingen te doen, verdien je op termijn een hele smak geld - meer dan met sparen!

De nadelen van beleggen

Het risico van verlies is altijd aanwezig. Bereid je voor op de mogelijkheid om een deel of het geheel van je inzet in een bepaald activum te verliezen. Beleggen is niet zo gemakkelijk of zo vrij van kosten en tijdsbesteding als sommigen je willen doen geloven - het vergt een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek, begrip, planning en toezicht om ervoor te zorgen dat je geld goed besteed wordt. Ook bestaat er het risico op fraude. 

Hoe kies je tussen sparen en beleggen?

Hoe kies je tussen sparen en beleggen?

Sparen en beleggen zijn beide goede opties, afhankelijk van wat je uit je geld wilt halen. Bij de keuze tussen sparen of beleggen zijn je financiële doelen en risicotolerantie cruciaal! Als je op zoek bent naar veiligheid op korte termijn, spaar dan. Dit brengt over het algemeen minder risico met zich mee. Maar als je groei op lange termijn nastreeft, kijk dan naar beleggingen. Ook het overwegen waard voordat je in een portefeuille stapt: je huidige geldsituatie. Zorg dat schuldproblemen en andere hindernissen uit de weg zijn en bouw een noodfonds op voor het geval je ineens extra geld nodig hebt. 

Conclusie

Bij het beheren van je geld heb je twee belangrijke opties: sparen of beleggen. Sparen is de veiligere optie als je zekerheid op korte termijn wilt. Maar voor meer groeipotentieel op termijn steek je een deel van dat geld in beleggingen. Het is wel belangrijk om eerst onderzoek te doen voordat je een stap zet. Met een zorgvuldige planning aan beide kanten ben je er zeker van dat je financiële stabiliteit krijgt!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen