Wat is Qtum (QTUM)? Ontdek hier alles!
Wat is Qtum (QTUM)? Dit artikel legt jou alles uit!
01 juli 2023 
in Crypto

Wat is Qtum (QTUM)? Dit artikel legt jou alles uit!

Het ultieme doel van Qtum (QTUM) is om met de veiligheid van waardeoverdracht, die we van bitcoin (BTC) kennen, en de toegevoegde functionaliteit van bv. een platform zoals Ethereum (ETH) hun "hybride" blockchain verder uit te bouwen om gebruikers te laten profiteren van alle voordelen van deze twee giganten en een blockchain te creëren dat kostenbesparend en efficiënt is.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Qtum (QTUM)?
  • Hoe werkt Qtum (QTUM)?
  • Uitvinders van Qtum (QTUM)?
  • Toekomst van Qtum (QTUM)?

Wat is Qtum (QTUM)?

Qtum is "open-source" P2P blockchain-platform en maakt gebruik van het "Proof of Stake" (PoS) consensusmechanisme. Hoewel het qua consensusmechanisme afwijkt bij dat van bitcoin (BTC), wat op basis van "Proof of Work" (PoW) werkt, deelt het wel hetzelfde transactiemodel namelijk "UTXO" (Unspent Transaction Output). Net zoals vele andere "altcoins", vanwege de betrouwbaarheid ervan. Weliswaar beschikt Qtum (QTUM) daarbij over extra flexibiliteit omtrent "smart contracts".

Het Qtum (QTUM) project biedt een breed scala aan bronnen voor blockchain- en gedecentraliseerde app-ontwikkeling (Dapps), evenals een ecosysteem met meerdere wallets.

Zoals Qtum (QTUM) zelf aangeeft: "Snel, groen, stabiel, gedecentraliseerd. Qtum is een schaalbaar Proof-of-Stake-platform waarmee ontwikkelaars de upstream-voordelen van Ethereum en Bitcoin kunnen benutten."

QTUM is het native token van de Qtum-blockchain en wordt gebruikt om te betalen voor het uitvoeren van smart contracts. Verder wordt het ook gebruikt om het netwerk te beveiligen en kan het worden ingezet voor o.a. beheren van het platform. Overigens kunnen ontwikkelaars de zogeheten QRC-20-tokens inzetten (ofwel de eigen tokenstandaard van Qtum). Ze worden gebruikt voor bv. Dapps en QRC-20-transacties vereisen dat "gas fees" worden betaald in QTUM.

Hoe werkt Qtum (QTUM)?

qtum

Zoals al aangegeven maakt Qtum (QTUM) gebruikt van het UTXO-transactiemodel van Bitcoin (BTC). Het staat feitelijk voor de ongebruikte "transactie-outputs", wat neerkomt op de hoeveelheid crypto die niet is uitgegeven na een voltooide transactie. Je kunt het enigszins vergelijken met wisselgeld bij het maken van een "normale" fysieke transactie. En die UTXO's worden continue verwerkt ...waarbij de "records" ervan is het grootboek worden opgeslagen. Om ze te ontgrendelen is een privésleutel nodig.

Verder heeft Qtum (QTUM) dus ook smart contract functionaliteit en Ethereum-compatibiliteit via de zogeheten x86 virtuele machine. Het ondersteund de meest gebruikte programmeertalen zoals C, C++, Python, Rust om de acceptatie van smart contracts nog meer te stimuleren.

De combinatie van Bitcoin (transactiemodel) en Ethereum-compatibiliteit word gerealiseerd middels de "Account Abstraction Layer" (AAL) die feitelijk applicaties loskoppelt van het onderliggende protocol.

Wat het mogelijk maakt in de toekomst meer smart contract mogelijkheden toe te voegen. En die smart contracts kunnen, zonder interrupties van het ecosysteem middels Qtum's gedecentraliseerde "governance" protocol, op die manier eenvoudig bepaalde instellingen wijzigen op de blockchain. Met deze "Decentralized Governance Protocol" (DGP) kan de community van alles wijzigen bv. blocksize en "gas" fees ...zonder dat hier een "hard fork" voor nodig is.

Uitvinders van Qtum (QTUM)?

De uitvinders van Qtum, opgericht in 2016 zijn Jordan Earls, Neil Mahi en Patrick Dai. Laatstgenoemde heeft een masterdiploma in computerwetenschappen, nadat hij zijn leerweg had afgerond was Patrick Dai CTO van VeChain en het Bitcoin mining-bedrijf Bitse Group ...alvorens hij uiteindelijk echt de focus legde op Qtum, om daarna zelfs voorzitter te worden van de Qtum Foundation. Overigens is Jordan Earls ook geen groentje ...hij ontwikkelt namelijk sinds zijn tienerjaren al verschillende software en is overigens president van Earl Grey Tech en de co-voorzitter van het Smart Contracts Alliance-initiatief. Maar ook "last but not least" Neil Mahi heeft een masterdiploma weliswaar in bedrijfskunde werkt al ruim twee decennia in softwareontwikkeling.

Toekomst van Qtum (QTUM)?

Qtum (QTUM) probeert dus het BTC transactiemodel te combineren met EVM (Ethereum Virtual Machine) via een PoS consensusmechanisme om op die manier het beste van twee werelden te bieden en ook hun eigen innovaties aan Qtum toe te voegen.

Het is dus zeker interessant om dit altcoin project te volgen.

Net zoals vele andere altcoins zal je natuurlijk wel verstandig moeten omgaan met investeringen in bv. QTUM, de native token van Qtum.

Check bv. het team, hun achtergronden wat dieper, welke grote investeerders erachter zitten, hoeveel concurrentie ze hebben ...en wil je dan investeren? Verdeel je portefeuille dan altijd zo logisch mogelijk. Zonder hier financieel advies te geven zou het bv. slim zijn eerst BTC of zelfs wat ETH te kopen voor de langere termijn. En dan in dit soort, iets meer speculatieve munten, wat kleinere percentages te zetten.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen