Producten importeren: Voorkom deze 7 veelgemaakte kostbare blunders
Producten importeren: Voorkom deze 7 veelgemaakte kostbare blunders
04 december 2020 

Producten importeren: Voorkom deze 7 veelgemaakte kostbare blunders

Het is meestal zo dat nieuwe verkopers producten willen importeren uit andere landen (en dan met name China) om ze vervolgens te kopen via grote platformen zoals de Amazon Marketplace. Veel van die nieuwe verkopers staan te stuiteren om producten te importeren en denken dat het allemaal appeltje eitje en even snel geld verdienen is …maar bij het importeren van producten komen wel een aantal belangrijke zaken kijken.

En het komt dan ook vaak voor dat nieuwe verkopers de deksel op hun neus krijgen, omdat ze onnodige beginnersfouten maken …zonder dat ze eerst even wat meer onderzoek doen naar hoe je succesvol kan importeren.

Wanneer je voor het eerst gaat importeren, zal je pas na een paar keer echt bekend worden met het proces en ook alle terminologie een beetje gaan snappen. En op het moment dat je nog niet zoveel weet van de importprocessen, en hoe bv. Chinese fabrikanten te werk gaan …kan er al snel iets mis gaan, en dan met name omtrent de kwaliteit, aantallen of zelfs vracht die kwijtraakt tijdens het proces.

We laten je daarom hieronder 7 fouten zien die je niet moet maken tijdens het importeren van producten.

Veel gemaakte fouten bij het importeren van productenHoe graag je ook wil importeren (begrijpelijk) en hoe snel je dit ook wilt doen (idem dito), het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Importeren is ook heel leuk en spannend, omdat je meestal producten kan inslaan tegen een veel lagere prijs dan dat je ze in eigen land laat maken.

Maar dat neemt niet weg dat je altijd het gewenste einddoel voor ogen moet blijven houden …en dat is kwalitatief goede producten verkopen aan je klanten, waarop je interessante winstmarges kan pakken. En dat het gehele importproces ook zonder problemen verloopt (zodat alles soepel gaat en er geen fouten worden gemaakt). Hieronder leggen we de valkuilen bloot waar je op moet letten.

Veel nieuwe verkopers staan te popelen om snel (lees: nu) producten te importeren uit bv. landen zoals China. Of ze merken dat de vraag naar hun producten toeneemt en zoeken een manier om ze goedkoper te laten produceren, en willen producten importeren uit landen waar dat ook kan.

En hoewel dit logisch is, vormt het vaak wel een recept voor debacles. We gaan je hieronder uitleggen waarom dat dan zo is.

Ga je namelijk met enige haast producten importeren …dan let je misschien minder op de vereisten voor kwaliteit of verpakkingsmaterialen. En de kwaliteit van je producten moet jouw eerste prioriteit zijn (en niet het importeren ervan, wat logischerwijs pas moet gebeuren wanneer alles op orde is …en je Chinese leverancier weet wat er van hun wordt verwacht). En je verpakkingsmateriaal is ook enorm belangrijk …je wilt namelijk dat klanten een product krijgen dat mooi verpakt is en de nodige professionaliteit uitstraalt. Verder moet je kijken naar verpakkingsmaterialen die je producten perfect beschermen, en die dus niet beschadigd raken tijdens het verschepen ervan.

Het is zelfs een aanrader om op locatie (dus in de fabriek waar je de producten laat maken in China) onafhankelijke kwaliteitscontroles laat uitvoeren. Op die manier ben je er zeker van dat producten ook echt die kwaliteit krijgen die jij en je klanten verdienen …het kost wel wat extra tijd en geld, maar zorgt er wel voor dat klanten jou legitiem zullen vinden (en niet een of andere partij die maar wat aanrommelt, wanneer het op kwaliteit aankomt).

Maar wanneer je TE snel producten wilt importeren, ga je op bepaalde processen tijd proberen te besparen …en dit kan er 1 van zijn.

Haastige spoed is zelden goed …en dat geldt in dit geval ook voor importeren. Je wilt natuurlijk snel producten laten overkomen, maar neem altijd eerst de tijd om alles goed op orde te krijgen.

Wat ook vaak voorkomt is dat (vaak beginnende) verkopers in de onderhandelingen met fabrikanten er te veel spoed achter zetten. En dat zal resulteren in zaken doen met fabrikanten die beloven het sneller te doen dan anderen (wat een beetje de standaard is in de markt), maar dan toch niet kunnen waarmaken.

Of ze krijgen het wel voor elkaar de producten sneller te leveren dan anderen, maar dan is de kans heel groot dat ze op bepaalde productieprocessen hebben ingeleverd. Wat er dan gebeurt is dat ze omwille van de opdracht die maar aannemen, en vervolgens tijdens het productieproces bepaalde stappen skippen …waardoor er meestal op kwaliteit wordt ingeleverd.

We raden je dan ook aan eerst eens even goed achter je oren te krabben bij producten importeren. En de kwaliteit van je producten inclusief een gestroomlijnd proces voorop te stellen.

Over het algemeen zullen nieuwe verkopers bij producten importeren opzoek gaan naar leveranciers op het Alibaba platform. Hierop zoeken ze naar leveranciers die hun producten kunnen maken, nemen contact op met die leveranciers en onderhandelen over zaken zoals MOQ (Minimum Order Quantity) en prijs. En daar is natuurlijk niks mis mee.Kwaliteit van producten

Maar wat er vaak gebeurt is dat de prijs hier een hoofdrol in krijgt. En veel nieuwe verkopers dus alleen even vluchtig kijken naar of het product naar wens is, om vervolgens voor de goedkoopste leverancier te gaan …maar dit is vanzelfsprekend niet DE manier om een leverancier te kiezen.

En hoewel het misschien niet altijd met opzet gebeurt, is het wel iets dat vaak voorkomt …waarbij nieuwe verkopers vaak in de problemen raken of kansen missen, wanneer het aankomt op succes bij hun verkoopactiviteiten en maken van meer winst met hun verkopen op Amazon.

Want er zijn namelijk een hoop factoren die meespelen, en waarop leveranciers kunnen verschillen van elkaar. Zo heb je leveranciers die andere (goedkopere) materialen gebruiken, andere afmetingen, bepaalde onderdelen anders fabriceren, deze dikker of dunner maken, andere verf gebruiken en ga zo maar door …en hierbij is het dus heel belangrijk dat jij voordat je echt gaat verkopen op Amazon, eerst gedegen onderzoek doet naar de producten die je wilt gaan verkopen op Amazon.

Hoe meer jij erover weet, des te beter je namelijk kan filteren bij het kiezen van een geschikte leverancier waarmee je zaken gaat doen.

En wanneer jij het voor elkaar weet te boksen perfecte producten te leveren die ook nog eens voorzien zijn van extra’s ten opzichte van je concurrenten, zal je er zelfs meer voor kunnen vragen dan andere verkopers (mensen zijn namelijk gerust bereid iets meer te betalen, wanneer ze er ook de meerwaarde van inzien …ofwel, hoe het hun leven beter of makkelijker maakt).

En dit is ook een veelgemaakte fout die verkopers maken, waardoor de ECHTE winst die wordt gemaakt veel lager uitpakt …of zelfs negatief is en ze dus verlies draaien. Het overschatten van de winstmarges op producten is echt een belangrijke aspect dat je daarom ook zeer goed in de gaten moet houden.

Veel nieuwe verkopers houden namelijk alleen maar rekening met standaard kosten zoals de kosten van het product, en laten verschepen naar land van bestemming (of naar een van de Amazon Fulfillment Centers, wanneer je verkoper bent op het Amazon platform).

Maar dat zijn natuurlijk niet de enige kosten die jij maakt …bij producten importeren zijn er vaak hogere winstmarges te realiseren, omdat het productieproces veel lager ligt dan in andere landen (of eigen land).

Echter zal je naast de productkosten en verzendkosten ook nog de nodige andere kosten moeten doorberekenen om te kijken of producten echt wel zo winstgevend zijn zoals Amazon fees, marketingkosten, onverwachte douanekosten, kosten voor het maken van professionele productfoto’s, opslagkosten en andere kosten die je allemaal moet meenemen bij het uitrekenen van de winstgevendheid van de producten die je verkoopt.

Het komt nog te vaak voor dat (vooral) nieuwe verkopers de fout maken alleen te kijken naar een paar kosten, in plaats van het totaalplaatje mee te nemen.

En dan lijkt het net of er veel winst wordt gemaakt. Maar nadat de balans is opgemaakt, blijkt die winst dan toch een beetje (of uiteindelijk zelfs teveel) tegen te vallen …neem dus altijd alle kosten die je maakt mee bij het uitrekenen van je verwachte winstplaatje.

Het kan zeker in het begin een lastige zijn voor nieuwe verkopers om dit goed onder de knie te krijgen, maar hoe meer je producten importeert …des te beter je erin zal worden en wanneer je bedrijf gaande weg blijft groeien kan je alleen nog maar meer profiteren van dit principe.

Wanneer je namelijk contact opneemt met Chinese leveranciers, zullen die meestal in reactie daarop veel interesse hebben in het aantal stuks dat je bij ze gaat afnemen (of van plan bent in de toekomst bij ze te bestellen). En deze “quantity” heeft invloed op de volgende aspecten van producten importeren:

• Of een leverancier überhaupt wel zal reageren op je e-mail
• Wat voor prioriteit jij krijgt (hoog of laag afhankelijk van je bestelgrootte)
• De service die je zal krijgen van leveranciers
• Alle mogelijkheden die je hebt om producten aan te passen
• Je logistieke kosten per unit

En al deze onderdelen hebben een belangrijke impact op de daadwerkelijke “landed cost” en kwaliteit van je producten. Het zijn er natuurlijk een aantal, maar vooral de logistieke kosten per unit zijn hierin belangrijk en worden vaak nog onderschat door met name onervaren (nieuwe) verkopers die net voor het eerst beginnen met producten importeren.

Hoge kwaliteit producten importerenEn dit is ook weer iets waar veel nieuwe verkopers niet gelijk bij stilstaan, namelijk het verwachten van perfectie bij kleine orders. Laten we eerst even iets duidelijk maken, want er is natuurlijk helemaal niks mis met streven naar perfectie. Om die reden stel je op voorhand ook veel verschillende vragen aan je leveranciers, zodat die jouw producten zo goed mogelijk naar wens kunnen maken voor jou en uiteindelijk je klanten.

Maar dat is niet wat we bedoelen met verwachten van perfectie bij kleine orders die je doet bij een leverancier.

Er zijn een aantal dingen belangrijk en niet onderhandelbaar voor je producten, en die moeten dan ook perfect zijn. Hetzelfde geldt voor eisen die Amazon stelt aan bv. verpakkingsmaterialen die je gebruikt …alle zaken die gewoon 100% op orde moeten zijn zal een leverancier moeten regelen voor je.

Echter zijn er ook soms dingen die je graag verbetert wilt zien, en die het producten in jouw ogen misschien nog beter maken …maar daarbij moet je jezelf wel afvragen of het opweegt tegen de tijd en kosten hiervan. Wanneer jij namelijk producten opnieuw laat modificeren, duurt het ook langer voordat jij jouw producten kan verkopen op Amazon …en loop je dus inkomsten mis, omdat je wellicht iets heel kleins wilt aanpassen …wat eigenlijk niet zo belangrijk is. Verder moet je ook snappen dat de kleine bestellingen die je doet, vaak worden geaccepteerd door kleinere fabrikanten die wellicht niet over alle middelen beschikken om jouw product op de manier te maken inclusief de kleine aanpassingen die je eraan wilt laten verrichten (grote fabrikanten hebben vaak veel meer ervaring en middelen om wel tot die perfectie te komen).

Vraag jezelf dus af of het echt belangrijk is, of dat je de kleine aanpassingen die je wilt doen ook kan laten varen …en helemaal wanneer het je teveel tijd en geld zal gaan kosten om die veranderingen door te voeren.

Je krijgt ook te maken met verschillende Chinese fabrikanten, en veel daarvan hebben ook weer andere standaarden wanneer het gaat over perfectie en wat acceptabel is.

En producten importeren zal in de praktijk meestal niet gelijk de eerste keer helemaal perfect gaan ….maar het kan een aantal keren duren voordat je leverancier echt goed doorheeft wat jouw wensen en eisen zijn voor het maken van je producten om die vervolgens wel op de manier te maken zoals jij dat graag wilt zien …en dat is dus ook iets om rekening mee te houden.

Het is bij producten importen een uitdaging de beste leveranciers te vinden, waarmee je een vruchtbare en langdurige samenwerking kan starten. En veruit het grootste deel van alle verkopers kiest ervoor om via Alibaba (of soms ook wel AliExpress) te zoeken naar geschikte leveranciers. Logisch, want hier zal je inderdaad enorm veel aanbieders vinden en zo heb je dan ook genoeg keuze.Producten importeren bij leverancier

Maar het is ook belangrijk te filteren op leveranciers zodat je er zeker van bent dat producten op de juiste manier gemaakt kunnen worden, er aan richtlijnen wordt voldaan en ze uiteindelijk ook echt aankomen op de plaats van bestemming.

Er zijn op Alibaba veel uitstekende leveranciers, maar er zijn ook partijen die het een stuk minder doen …of zelfs in de categorie “louche” vallen. Je wilt te allen tijde voorkomen dat jij met dit soort leveranciers zaken gaat doen.

Je kan hiervoor al een aantal simpele dingen doen, zodat jij alleen met de beste leveranciers op Alibaba in zee zal gaan. Op de eerste plaats moet je precies weten wat jij wilt laten maken …en vervolgens kan je naar dat product zoeken op Alibaba. En je kan dan bv. al heel snel filteren op een aantal dingen zoals Verified Supplier, Handelsverzekering, Response Rate en meer van dat soort zaken …op die manier zal je wat meer zekerheid inbouwen, en weet je dat een leverancier een goede reputatie heeft op Alibaba.

Kijk vervolgens ook eens naar hoe lang een leverancier al actief is op het Alibaba platform, hoe langer ze al zaken doen des te beter vaak hun producten en diensten zijn. Je kan ook inzien hoeveel orders en wat voor een omzet ze draaien (over de laatste 6 maanden, gezien dit wel relevant kan zijn). Zo weet je namelijk of ze jouw ordergrootte makkelijk aankunnen en of ze regelmatig opdrachten ontvangen van andere inkopers. Je kan er dus ook een inschatting mee maken hoe groot en actief een leverancier is.

Een goede Response Rate is ook belangrijk, want je wilt immers een sterke samenwerking opbouwen met je leverancier en tevens dat er na het versturen van een e-mail ook echt reactie komt op jouw bericht. Wanneer leveranciers een hoge Response Rate hebben is de kans groot dat ze de rest ook goed op orde hebben (maar dit is iets wat je met verder filteren natuurlijk zal moeten gaan ontdekken).

Zaken doen in ChinaImporten kan op zich al lastig zijn en zeker wanneer je het voor de eerste keer doet. Ga je echter uit landen importeren waar de taal en cultuur echt heel anders is, zal het er niet altijd makkelijker op worden. Je krijgt wellicht te maken met een taalbarrière, andere gewoontes en zelfs regels.

Nu is het wel zo dat veel leveranciers (in tegenstelling tot wat voorheen het geval was) steeds beter ook de Engelse taal beheersen. En dat helpt je natuurlijk enorm bij producten importeren. Je moet jezelf voorstellen dat er uitleg wordt gegeven over een product, en zeer specifieke eigenschappen die deze moet krijgen worden besproken, waarbij er wordt ingegaan op details …ga je dit uitleggen aan een Chinese leverancier die amper de Engelse taal beheerst, kan dat voor veel ruis op de lijn zorgen …en ook tot producten leiden die niet in de buurt komen van wat jij hebt doorgegeven aan die leverancier.

Gelukkig is dit in de meeste gevallen dus al veel beter …en kan er goed overleg worden gepleegd in de Engelse taal.

Verder moet je ook snappen dat er in China heel andere regels kunnen gelden dan algemene internationale standaarden …of die van de Europese Unie. Het is belangrijk dat je bij producten importeren altijd op de hoogte bent of jouw producten aan alle voorwaarden voldoen. Het komt namelijk zelfs voor dat er in sommige branches slechts een extreem klein deel van de Chinese leveranciers voldoet aan internationale standaarden voor die producten …namelijk een schamele 5% van alle leveranciers die deze specifieke producten maken (nu is dit een uitzondering op de regel, maar het komt wel vaker voor dat Chinese leveranciers soms gewoon niet aan de internationale standaarden voldoen).

Verder is het ook belangrijk de juiste “incoterm” (International Commercial Terms) te kiezen. Je wilt namelijk bepaalde dingen duidelijk afspreken en in beeld hebben, wanneer je zaken doet met een leverancier. En helemaal bij producten importeren uit China is deze heel belangrijk.

We willen je ook nog even vertellen dat er in China bepaalde feestdagen zijn, waarop niet gewerkt zal worden. En je moet hier dan ook rekening mee houden bij het doen van bestellingen, of bv. wanneer je met nieuwe bestellingen opnieuw je voorraden wilt aanvullen. Het kan namelijk zomaar zijn dat je op een ongeschikt moment nieuwe voorraden wilt bestellen …en er dan vertraging ontstaat bij je Chinese leverancier. Je loopt hierdoor dan verkopen mis en ziet wellicht (wanneer het te lang duurt) ook je verkoopmetrics op Amazon dalen, omdat jij producten (tijdelijk) niet kan leveren …en wellicht lopen je klanten zelfs naar de concurrentie en komen ze niet meer bij je terug.

Let hier dus ook goed op bij het maken van bestellingen!

En dat geldt trouwens ook voor bestellen tijdens drukke periodes zoals bv. feestdagen …zorg er altijd voor dat je een goede inschatting maakt van hoeveel nieuwe voorraden je nodig zal hebben tijdens deze periodes, en bestel dan op tijd nieuwe voorraden (je weet na een poosje zaken doen met leveranciers hoe lang het ongeveer of zelfs precies duurt, voordat je bestelling aankomt nadat je die hebt geplaatst bij fabrikanten).

We hebben je nu al een aantal nuttige tips laten zien, en kan deze gelijk inzetten bij producten importen …en hiermee hoef je niet in de valkuilen te trappen, waarmee je een voorsprong opbouwt ten opzichte van je concurrenten. Haal er je voordeel uit en ga bij het importeren van je producten op de correcte manier te werk …zo zullen je verkopen nog sneller groeien en dat is wat je uiteindelijk natuurlijk wilt bereiken!

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait!Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen