PancakeSwap (CAKE) is een gedecentraliseerde exchange ontwikkeld op de Binance Smart Chain. Met andere woorden, het deelt enkele overeenkomsten met verscheidene gevestigde platformen zoals UniSwap (UNI), in die zin dat gebruikers hun munten kunnen ruilen voor andere munten zonder tussenkomst van derden.
Het enige verschil is dat PancakeSwap zich richt op de zogeheten "BEP20 tokens" (een specifieke tokenstandaard ontwikkeld door Binance).
De BEP20-standaard is in wezen een checklist met functies die nieuwe tokens moeten kunnen uitvoeren om compatibel te zijn met het bredere Binance-ecosysteem van dapps, wallets en andere diensten.
Laten we erin duiken.
In dit artikel leer je:
- Wat is PancakeSwap (CAKE)?
- Hoe werkt PancakeSwap (CAKE)?
- Uitvinders van PancakeSwap (CAKE)
- Toekomst van PancakeSwap (CAKE)
Wat is PancakeSwap (CAKE)?
PancakeSwap is dus een "Decentralized Exchange" (DEX) gebouwd op de BNB Chain (voorheen BSC en Binance Chain) in plaats van Ethereum (ETH) ...en stelt haar gebruikers in staat om simpelweg BEP-20 tokens uit te wisselen.
Het idee achter "Decentralized Finance" (DeFi) en handelen via een "Decentralized Exchange" (DEX) is de financiële wereld te decentraliseren, in plaats van centrale entiteiten die hier de controle over hebben.
Veel crypto-experts en enthousiastelingen zien het nut niet in van al die centrale partijen, en willen op basis van een veilig, zelfbesturend mechanisme de macht terugbrengen naar de mensen. Er zijn overigens meer van deze gedecentraliseerde exchanges zoals Uniswap (UNI) en bv. SushiSwap (SUSHI) die al wat langer bestaan.
Laat de grappig naamspelingen je overigens niet om de tuin leiden, want het gaat om echte platformen met een use-case (of ze blijven is natuurlijk het tweede). Het enige minpuntje is dat er meerdere van die gedecentraliseerde exchanges op Ethereum (ETH) draaien, waardoor congestie (lagere transactiesnelheden) en hogere kosten bij komen kijken (in de vorm van "gas" fees).
Binance probeert hierin dus een oplossing te zijn en PancakeSwap is daar snel op ingesprongen.
Hoe werkt PancakeSwap (CAKE)?
Om PancakeSwap (CAKE) beter te snappen, is het belangrijk eerst te begrijpen wat een "Decentralized Exchange" (DEX) is. In tegenstelling tot een traditionele exchange heeft een DEX namelijk geen "bedrijf" of centrale autoriteit nodig om te functioneren. Het werkt namelijk op basis van een "Automated Market Maker" (AMM) systeem. In plaats van een "tussenpartij" gebruikt een DEX "Liquidity Pools" (LP) voor het matchen van orders.
Je kunt bv. willen traden met BNB:ETH ...dan is het belangrijk te zoeken naar een pool met genoeg liquiditeit die dit mogelijk maakt en kan het direct worden verhandelt.
Trouwens ...niet alleen traders kunnen gebruikmaken van PancakeSwap, want je kunt bv. ook zelf een liquidity provider worden door coins te storten in jouw gekozen liquidity pools, om een deel van de transactie "fees" op te strijken.
Een andere optie is "Yield Farming" ...waarmee je de "native" token van PancakeSwap genaamd "CAKE" kunt verdienen.
Uitvinders van PancakeSwap (CAKE)
De uitvinders van PancakeSwap zijn volledig anoniem, maar het project heeft groot vertrouwen vanuit de crypto-community gezien haar betrouwbare en stabiele karakter (net zo goed dat andere gedecentraliseerde exchanges "credit" op basis van AMM krijgen).
PancakeSwap werd gelanceerd op 20 september 2020, slechts een kwestie van enkele dagen na de lancering van BSC.
Het is overigens een populaire DEX, naast die van Uniswap (UNI) en SushiSwap (SUSHI) ...die ook veel worden gebruikt door investeerders.
Toekomst van PancakeSwap (CAKE)
We zien natuurlijk veel ontwikkelingen bij gedecentraliseerde exchanges, net zo goed we dat ook breder in DeFi opmerken. Toch blijft het de vraag op welke manier dit in de toekomst vorm zal krijgen. Want er zullen natuurlijk ook regeltjes komen, hoe crypto in algemene zin wordt behandelt. De mogelijkheden liggen voor het oprapen, maar laten we het blijven volgen (niemand heeft uiteindelijk een glazen bol).
Conclusie
PancakeSwap (CAKE) is een veelbelovend project, en biedt mogelijkheden om te profiteren van het netwerk en verdiensten die hieruit voortkomen ...laten we kijken hoe alles verder uitpakt.