We gaan eens kijken naar Osmosis (OSMO), een "Decentralized Exchange" (DEX) ontwikkeld op het Cosmos-ecosysteem en met de bijbehorende native token genaamd OSMO ...die voornamelijk wordt gebruikt voor "governance" en "stacking".
Osmosis is gebouwd op het "Inter-Blockchain Communication Protocol" (IBC) ...een protocol voor authenticatie en transport van gegevens tussen twee blockchains. IBC vereist een minimale set functies, gespecificeerd in de "Interchain Standards" (ICS).
Verder maakt Osmosis overigens ook integratie mogelijk met niet-IBC blockchain-bridging naar Ethereum (ETH) en Polkadot (DOT) ...de "Decentralized Exchange" (DEX) biedt dus ook "Superfluid Staking" aan ...een slim mechanisme waarmee gebruikers (deelnemers) liquiditeit kunnen toevoegen en de keten kunnen helpen beveiligen.
Laten we erin duiken.
In dit artikel leer je:
- Wat is Osmosis (OSMO)?
- Hoe werkt Osmosis (OSMO)?
- Uitvinders van Osmosis (OSMO)?
- Toekomst van Osmosis (OSMO)?
Wat is Osmosis (OSMO)?
Osmosis is een DEX gebaseerd op het "Automated Market Maker" (AMM) protocol, net zo goed dat we die vinden bij bv. Uniswap (UNI), SushiSwap (SUSHI) en PancakeSwap (CAKE).
Ze streven er met hun tools naar verder te gaan dan standaard "token-swaps" ...en willen gebruikers ervan nog meer DeFi-functies bieden voor een "cross-chain" wereld.
Een van de manieren waarop ze dit willen doen, is door bv. aangepaste regels te laten gelden op basis van alle wensen en eisen die gebruikers van een "Liquidity Pool" (LP) hebben.
Ontwikkelaars kunnen bv. "custom" gemaakte AMM's bouwen met soevereine liquiditeitspools en gebruikers kunnen liquiditeitspools lanceren met unieke parameters ...zoals "bonding curves" en "multi-weighted assetpools".
Hoe werkt Osmosis (OSMO)
Osmosis werkt op een "Proof of Work" (PoW) consensusmechanisme vergelijkbaar met dat van van bitcoin (BTC). Het is dus goed beveiligd. Verder kennen we natuurlijk bij bitcoin (BTC) de "halvings" waarbij elke 210.000 blocks, grofweg elke 4 jaar, de blockreward voor miners wordt gehalveerd. Osmosis doet iets vergelijkbaars echter middels het "thirdening" principe om zo elk jaar het aantal in omloop komende tokens te reduceren.
Daarbij heeft Osmosis (OSMO), de DEX die het is, ook flexibele "Liquidity Pools" (LP).
Uitvinders van Osmosis (OSMO)?
Het team achter Osmosis bestaat uit verschillende teamleden namelijk Josh Lee en Tony Yun van Keplr (de Interchain Wallet), maar ook Sunny Aggarwal en Dev Ojha van Sikka en Tendermint. Gezamelijk bundelen ze de krachten om het netwerk nog verder te laten bloeien. Overigens zijn dit dezelfde leden van het Cosmos-ecosysteem. Wat dus alle schijn heeft van goed op elkaar ingespeelde vakmensen die vanzelfsprekend veel kennis met praktijkervaring hebben.
Toekomst van Osmosis (OSMO)?
Het is niet te voorspellen welke rol Osmosis (OSMO) in de toekomst zal krijgen. Want naast bitcoin (BTC), de grootste crypto dat vaak wordt gezien in de vorm van digitaal goud (gold 2.0) en Ethereum (ETH) waarin enorm veel adoptie plaatsvindt ...hebben we nog een hele berg andere cryptocurrencies die als paddenstoelen uit de grond schieten. Er zitten natuurlijk goede projecten tussen met een echte use-case, maar zelfs dan is het succes afhankelijk van verschillende variabelen. Een inschatting maken valt onder de juiste benadering.
Conclusie
Osmosis (OSMO) heeft dus zeker potentie ...laten we de ontwikkeling echter blijven volgen, om te zien hoe ze de cryptowereld zullen verbeteren!