Ondernemen in België in 10 eenvoudige stappen
Ondernemen in België in 10 eenvoudige stappen

Ondernemen in België in 10 eenvoudige stappen

Je bent ondernemer en wilt het naast Nederland, ook eens in andere landen proberen …wellicht heb je plannen om specifiek de Belgische markt te veroveren of denk je dat jouw producten daar ook een grote kans van slagen hebben. Ondernemen in België werkt net even anders dan andere landen.

Vanzelfsprekend zijn er ook overeenkomsten, toch heb je met een aantal tips omtrent ondernemen in België net wat meer kennis en ervaring op zak die in je voordeel kunnen werken. We gaan je die dan ook hieronder laten zien.

Er liggen veel kansen voor ondernemers …het voordeel is dat België natuurlijk een logische volgende stap is om internationaal zaken te doen. Helemaal wanneer je bv. al met verkopen op Amazon bezig bent, is de stap naar de Belgische markt eigenlijk zo gemaakt. Laten we er eens induiken en kijken waar je rekening mee moet houden, wanneer je van plan bent zaken te doen in het land van onze geliefde zuiderburen.

Starten met ondernemen in BelgieJe zal natuurlijk denken, maar Belgen zijn toch net Nederlanders …qua taal heb je zeker gelijk en zelfs een aantal gewoontes zullen overeenkomen. Wanneer het op ondernemen aankomt zijn er toch wel een aantal verschillen. En ga jij ondernemen in België zijn het zaken waar je rekening mee dient te houden.

Het kan natuurlijk zijn dat je echt een winkel of bedrijf wilt starten in België …of dat je er zelfs van plan bent te gaan wonen voor je onderneming. Een andere optie is dat je op afstand gaat ondernemen, zoals verkopen via een webshop of leveren aan Belgische klanten door bv. via Amazon Nederland te focussen op het Belgische publiek (omdat er momenteel nog geen Amazon België bestaat, echter wel producten kan verkopen via de Nederlandse Amazon website).

Wat je ook onderneemt …online business anderzijds een fysieke onderneming in België, zorg ervoor dat je de manieren van ondernemen in België leert kennen en gebruik ze in je voordeel!

Een groot voordeel is natuurlijk dat ze in België (althans het Vlaamse deel ervan) praktisch Nederlands spreken, er zit wel een beetje verschil tussen Nederlands en Vlaams …maar het klinkt bijna hetzelfde. Je hebt dus niet te maken met een taalbarrière en dat kan goed van pas komen. Stel je voor dat jij met een leverancier wilt onderhandelen, of een bedrijfspand op het oog hebt …dan kan je makkelijk in het Nederlands zaken doen (in vergelijking met bv. verkopen op Amazon of inkopen via Alibaba is dat soms wel anders …want bij die laatste bv. krijg je te maken met veelal Chinese leveranciers die niet allemaal de Engelse taal machtig zijn, waardoor er ook nog weleens misverstanden kunnen ontstaan).

Met ondernemen in België hebt je dat dus niet en doe je simpelweg in eigen taal zaken!

Verder is het ook wat makkelijker om een afspraak te maken met je leverancier, om bv. wat dingen door te nemen …of een bedrijf net over de grens te runnen omdat België redelijk dichtbij huis ligt (natuurlijk is het wel een stukje rijden afhankelijk van waar je woont, echter is het ook niet heel ver).

Hoe werkt ondernemen in BelgieEn om te begrijpen waarom dat zo is, moet je ook een beetje snappen hoe Belgen werken gezien het veel misverstanden kan voorkomen …waarna je hier mee om kan gaan bij het ondernemen in België. Je zal bv. moeten snappen dat er een verschil zit tussen hoe Nederlanders dingen met elkaar communiceren, en hoe Belgen dat doen …die verschillen zijn tamelijk belangrijk. Laten we eens uitleggen wat we hiermee bedoelen.

Om een voorbeeld te geven: wanneer jij met een Belgische zakenpartner dingen bespreekt of wellicht zelfs in een vergadering met een team, kan je bv. de vraag stellen of iemand jouw voorstel mooi vindt (met andere woorden, zou je hiermee ook akkoord gaan) …wanneer een Belg hier met “JA” op antwoord dan betekent dat niet dat ze er gelijk mee in zee willen gaan (wanneer je met Nederlandse partners handelt waarschijnlijk wel), en zal je dus eerst meerdere keren dienen te vragen of het echt bevalt en zal je dus vaker een ja moeten horen om er zeker van te zijn dat ze je niet alleen maar hebben gehoord, maar ook zaken willen doen met je.

Laat je dus niet verassen en snap dat Belgen hier iets anders mee omgaan …want dan zal ondernemen in België allemaal wat soepeler verlopen.

Op tijd zijn in BelgieEn over het algemeen hebben Belgen ook wat meer tijd nodig voor innovaties …wij Nederlanders zijn altijd zeer innoverend en hebben ook die gedreven ondernemersgeest, maar Belgen kijken meestal liever eerst de kat uit de boom, voordat ze echt overgaan op die vernieuwingen. Het is dan ook belangrijk om ze die tijd en ruimte te geven, want ga je het teveel pushen kan het zijn dat ze er helemaal geen oren meer naar hebben (althans niet op de korte termijn).

Zorg ervoor dat je Belgische zakenpartners probeert te overtuigen …maar geef wel de ruimte om ervan te zeggen en denken hoe hun het momenteel ervaren, luister ernaar en geef ze voldoende bedenktijd om vervolgens die knoop door te hakken aangaande jouw aanbieding.

Het is dus weer een klein verschil van hoe wij in Nederland dingen aanpakken, en hoe ondernemen in België werkt …want die hebben over het algemeen iets meer tijd nodig erin mee te zullen gaan.

Op het gebied van loyaliteit zijn er ook wat kleine verschillen. Vanzelfsprekend zijn er ook veel Nederlanders loyaal (aan bv. een leverancier of andere zakenpartner) …in België is dat nog net een tikje meer. Want daar zal je niet vaak zien dat bv. winkels van leverancier wijzigen en dus loyaal zijn aan de samenwerkingen die ze hebben lopen. En dat is natuurlijk ook goed, zeker wanneer jij bv. zaken wilt doen en een opdracht binnenhaalt in België.

Wat je daarbij wel even moet weten is dat Belgen waarschijnlijk (afhankelijk van de grootte van het bedrijf waarmee je zaken doet), voorrang geven aan de Belgische ondernemer op de hoek dan een Nederlander die zaken met ze wil doen. Een tip hierbij kan zijn zaken te doen met de wat grotere bedrijven, gezien die anders kijken naar samenwerkingen van buitenaf. Het doen van zaken met Nederlanders is bij die bedrijven dan ook wat “gebruikelijker”, maar de kleine bedrijfjes zullen eerder voorrang geven aan hun landgenoten.

En we geven dit aan zodat je die energie dan beter kan steken in samenwerkingen met grotere Belgische ondernemingen, zodat het geen verspilde tijd is aan samenwerkingen die hoogstwaarschijnlijk toch niet zullen plaatsvinden met die kleine ondernemingen.

In Nederland zijn we in de beginfase van samenwerkingen (ook niet altijd) nog wel eens formeel, maar al vrij snel zullen we gaan tutoyeren. Wellicht denk je dat het in België ook zo werkt, toch is dat allemaal een beetje anders. En daarom is het ook slim om bij ondernemen in België niet gelijk te tutoyeren, of wellicht zelfs helemaal niet en met “U” je gesprekken in te gaan.

Wanneer je een klein beetje bekend bent met de Belgische taal, of het zo af en toe wel eens hoort op bv. tv of met Belgen die je spreekt, dan weet je dat Belgen altijd met “U” praten en die manier van communiceren is heel normaal bij onze zuiderburen (een Belg zal je altijd met U aanspreken). In onze oren klinkt dat altijd heel beleefd, omdat “U” in Nederland meestal tegen oudere personen wordt gezegd of die een bepaalde “status” hebben in de maatschappij …wij zijn doorgaans wat informeler in ons taalgebruik.

En ook al zijn wij dat gewend, is het bij ondernemen in België slimmer om op die manier te communiceren met elkaar …op die manier voorkom je dat er wellicht (soms) een beetje vreemd tegenaan wordt gekeken.

Hierarchie in BelgieIn Nederland hebben we ook vaak wel een structuur binnen bedrijven, maar het komt ook vaker voor dat Nederlanders niet echt op kijken tegen hun baas. We hebben hier zeg maar een mix, echter leeft die hiërarchie in België iets meer in het zakenleven en daar kan je rekening mee houden. Wellicht heb je daar niet zoveel mee te maken, wanneer je zelf een webshop runt en waarschijnlijk met Nederlanders of met mensen van over de hele wereld zaken doet. Bij een fysieke winkel of bedrijf met werknemers is dat natuurlijk een beetje anders en dat moet je weten.

Bedrijf starten in belgieEen ander belangrijk onderdeel wanneer je een winkel of bedrijf in België hebt, is dat Belgische werknemers meer vakantiedagen hebben dan in Nederland. Ze nemen in België dus meer vakantiedagen of verlof op, en dat is iets waar je wel rekening mee moet houden bij het runnen van een bedrijf of winkel in België. Wat ook een fenomeen in België is, dat wanneer een feestdag bv. op een zaterdag valt het weekend gewoon opschuift en werknemers dus op die maandag erna ook vrij zijn (wellicht gebeurt dit niet overal, echter is het wel de gewoonte). Belgische werknemers kosten zo dus meer dan Nederlandse werknemers. Je moet ongeveer rekening houden met een 10 dagen minder productieve dagen per jaar en onderaan de streep zijn Belgische werknemers dus per saldo duurder dan Nederlandse werknemers.

Heb je plannen om via Amazon België te gaan verkopen, omdat je een goed productidee hebt dat in België hoogstwaarschijnlijk zal aanslaan? Je kan dan verkopen op amazon.nl, gezien er nog geen Amazon België is. En hoewel we denken het niet extreem lang meer zal duren voordat die er wel komt …kan je jouw dromen nu werkelijkheid laten worden via Amazon Nederland.

Wij Nederlanders zijn over het algemeen vrij direct in onze communicatie, maar Belgen zijn daar een klein beetje anders in. Zorg er dus voor dat je niet TE direct wordt bij het zaken doen of onderhandelen met je Belgische zakenpartners. Het kan verkeerd vallen en een deal van de baan laten glijden.

Je wilt natuurlijk een goede samenwerking starten en wanneer jij op de hoogte bent van bepaalde omgangsvormen in de Belgische samenleving, kan dat natuurlijk in je voordeel werken. En het zal niet altijd zo zwart-wit zijn, maar wel iets waar je rekening mee kan houden om dingen te laten werken voor degenen die hier wel gevoelig voor zijn.

Overweeg het anders sowieso even.

Ondernemen in België zal ook anders werken omtrent bepaalde regels, en het beste kan je daar professionele mensen naar vragen. Want op die manier ben je altijd op de hoogte van hoe jij jouw bedrijf moet en kan opstarten in België, en daarbij is het prima om zakelijk advies te verkrijgen. Je hebt er immers op de langere termijn ook wat aan (wanneer je grotere plannen hebt met ondernemen in België en misschien zelfs wel een aantal bedrijven wilt starten). Zelfs wanneer je denkt dat je alles wel weet …is het toch een aanrader je goed te laten inlichten (zo voorkom je verassingen en zal verkopen een stuk beter gaan in België).

Het is aan jezelf om te kijken of ondernemen in België iets voor jou is. Internationaal zaken doen is natuurlijk al de normaalste zaak van de wereld, gezien er bv. ook enorme platformen zijn die het een stuk makkelijker maken (bv. een Amazon), maar ondernemen in de zin van een Belgisch winkel of bedrijf runnen is iets anders. Want dan krijg je te maken met andere dingen.

En dan is het zaak hiervan goed op de hoogte te zijn.

We hebben je in dit artikel een aantal dingen laten zien waar je rekening mee moet houden en raden je ook aan om een professional te vragen naar bepaalde regels die in België gelden …op die manier zal je er het beste van maken!

Over de schrijver
Hi Plazatalker, hopelijk vond je het blog artikel interessant en heb je er iets van op kunnen steken! Wil je met mij in contact komen? Mijn emailadres is: Marciano@plazatalk.nl
Reactie plaatsen