Wat is Oasis Network (ROSE)? Ontdek hier alles!
Wat is Oasis Network (ROSE)? Ontdek hier alles!
22 juni 2023 
in Crypto

Wat is Oasis Network (ROSE)? Ontdek hier alles!

In een wereld vol websites, platformen en applicaties speelt jouw privacy een belangrijke rol. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak klik jij niet gewoon op "cookies" accepteren wanneer je een site bezoekt ...sommige doen het met een leuke woordspeling bv. "Ja ik hou van koekjes" of "koekje erbij" echter is het toch slim om te kijken wat er allemaal van jouw persoonlijke data wordt gebruikt.

Check maar eens de lijst (die sommige uitvoerig tonen) ...en zie hoeveel partijen jouw gegevens in handen proberen te krijgen. Ze kunnen worden verkocht aan derde gecentraliseerde partijen en opgeslagen, om ze later te gebruiken voor doelgerichte advertenties. Toch kan het ook bij de verkeerde terechtkomen die er wellicht andere plannen mee hebben. Waarbij je kunt denken aan bv. een groep hackers.

Wat Oasis Network (ROSE) probeert te bereiken is volledige transparantie en keuze over dingen die jij deelt of niet ...terwijl je verdient aan bedrijven die jij toegang geeft tot bepaalde data.

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Oasis Network (ROSE)?
  • Hoe werkt Oasis Network (ROSE)?
  • Uitvinders van Oasis Network (ROSE)?
  • Toekomst van Oasis Network (ROSE)?

Wat is Oasis Network (ROSE)?

Oasis Network is een layer-1 blockchain die privacy hoog in het vaandel heeft staan. Het ultieme doel is zoveel mogelijk mensen weer volledig baas te laten zijn over hun persoonlijke data. Wat ze doen met slimme contracten. Die ervoor zorgen dat gegevens privé blijven tijdens het verwerken ervan.

Persoonlijke data strekt natuurlijk heel ver. Je kunt hierbij denken aan paspoortgegevens, BSN-nummers, bankafschriften, gezondheidsdata, surfgedrag, financieel, locaties etc. ...de ene data natuurlijk gevoeliger dan de andere. Het is belangrijk te snappen dat Oasis Network veilig is, en die persoonlijke gegevens dus niet in gevaar brengt. Je kunt bv. wel slechts beperkt data uitwisselen met bedrijven of instanties. Waarbij je er ook nog aan kunt verdienen.

Vanzelfsprekend heb je natuurlijk bij normaal gebruik van apparaten, datadragers en internet ook van dit soort beveiliging echter met blockchain kan die integriteit dus nog beter worden uitgevoerd.

Hoe werkt Oasis Network (ROSE)?

Het fundament ofwel "consensus-layer" van Oasis Network is een schaalbaar PoS-mechanisme, beheert door gedecentraliseerde nodes. Verder hebben we dan de "ParaTime-layer" (uitvoeringslaag) die paralelle runtimes host (ParaTimes) ...waarbij elke laag bestaat uit replica's van een computeromgeving die gedeelde status hebben. Met het feit dat alles gescheiden is kunnen ParaTimes transacties gelijktijdig uitvoeren. Wat resulteert in een non-congestie (vertraging) voor simpele, snelle transacties ...en op hetzelfde moment eveneens complexe processen kunnen worden uitgevoerd.

Onder deze ParaTimes bevindt zich ook de "Cipher" welke verantwoordelijk is voor de privacy en bescherming van "smart contracts" die wordt geregeld met een zogeheten "Trusted Execution Environment" (TEE) technologie.

Je kunt dit proces het beste op de volgende manier omschrijven: versleutelde gegevens komen eerst samen met het "smart contract" een soort van "zwarte doos" binnen. Waarna de data wordt gecodeerd en verwerkt door het smart contract en voordat het de TEE exit worden ze nog een keer (opnieuw) versleuteld. Hiermee blijft alles 100% vertrouwelijk en zullen de gegevens die niet mogen worden vrijgegeven ook onbekend blijven voor bv. een node-operator of app-ontwikkelaars.

Uitvinders van Oasis Network (ROSE)?

oasis network

Interessant om te zien dat het Oasis-team bestaat uit een divers aantal leden namelijk beveiligingsexperts, onderzoekers en privacy-advocaten van onder meer Apple, Amazon, Google, Harvard en nog veel meer ...waaraan je kunt zien dat het om een serieus project gaat.

Dawn Song is de oprichtster van Oasis en heeft dus ook het fundament gelegd om verder op uit te bouwen. Ze is professor computerwetenschappen aan de University of California, Berkeley, en een leidende figuur op het gebied van computerbeveiliging en "Artificial Intelligence" (AI).

Peter Gilbert is technisch directeur bij Oasis Labs ...voormalig manager ontwikkelingstechniek bij FireEye met nog veel meer "credentials" op zijn naam.

Jernej Kos is de directeur van Stichting Oasis eveneens met een staat van dienst.

En nog meer teamleden die beschikken over de juiste expertise sluiten zich aan bij Oasis Network (ROSE).

Toekomst van Oasis Network (ROSE)?

Hoewel alles er veelbelovend uitziet, mede door het ervaren team, moeten we natuurlijk wel de ontwikkelingen blijven volgen. Dit is essentieel voor wanneer je bv. wilt investeren in ROSE. Want er gebeuren nu eenmaal opmerkelijke dingen in de crypto-wereld. Met dat gezegd hebbende is dit zeker wel een van de projecten die je ook WILT volgen.

Conclusie

Oasis Network helpt mensen weer meer beschikking te krijgen over hun persoonlijke data die ze bewust of onbewust delen, om vervolgens te worden gebruikt voor allerlei doeleinden ...en laat iedereen bij toestemming van data ervan profiteren.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen