Passief inkomen & investeren in vastgoed met Martijn van den Berg
Slippertje 32: Passief inkomen genereren door investeren in vastgoed met Martijn van den Berg
16 november 2020 
in Podcast

Slippertje 32: Passief inkomen genereren door investeren in vastgoed met Martijn van den Berg

Mark Tigchelaar

Apple podcast

Welkom bij weer een gloednieuw Slippertje in de Ondernemen Op Slippers podcast-show! Deze week is Martijn van den Berg mijn gast, Martijn van den Berg investeert in vastgoed en heeft hiermee een financieel vrij leven voor zichzelf gecreëerd. Met De Vastgoed Academy helpt hij nu andere mensen om dit ook te bereiken, echt onwijs gaaf!

Daarnaast vertelt Martijn van den Berg in deze podcast onder andere over:

  • Hoe hij zijn grote schuld, mede door oplichting, wist af te lossen
  • De manier waarop hij de vastgoed in rolde en waar hij kennis hierover opdeed
  • Hoe iedereen, zonder een groot kapitaal, kan beginnen met investeren in vastgoed
  • Methodes om nieuw vastgoed aan te kopen
  • Én De Vastgoed Academy

Laten we snel gaan luisteren naar de verhalen van Martijn van den Berg, ik heb er onwijs veel zin in, let’s go!

Podcast transcriptie

Bas: Dames en heren, vandaag Martijn van den Berg in de Ondernemen op Slippers podcast. Martijn wist helemaal niks over geld en een paar jaar geleden had hij zelfs nog een grote schuld van meer dan 30.000 euro en toen hij slim wilde investeren om geld te gaan verdienen om onder andere zijn schuld af te lossen werd hij opgelicht. Maar zijn diepste dal bleek het grootste keerpunt te zijn in zijn leven, hij leerde alles over passief inkomen en hij kocht zelfs een cursus vastgoed beleggen. In juni 2018 kocht hij zijn eerste pand, inmiddels heeft hij er 10. Zijn doel was financiële vrijheid voor zijn 40e en het is hem nu al gelukt, zelfs binnen 16 maanden. Hij leert nu andere mensen te investeren in vastgoed en hoopt dat hij heel veel mensen kan transformeren naar financiële vrijheid. Martijn, welkom!

Martijn: Ja, dank je wel.

Je gooit je shit opzij, en voelt je vogelvrij, je runt je business op je slippers en dat maakt je blij.
Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd. Je kraakt de code van het leven met zekerheid.

Bas: Ja, Martijn, welkom in de Ondernemen op Slippers podcast.

Martijn: Dank je wel.

Bas: Leuk dat je er bent.

Martijn: Leuk om hier te zijn.

Bas: Ja, zeker, zeker.

Martijn: Geen slippers aan vandaag, maar, een beetje koud.

Bas: Ja, inderdaad, mijn tweede gig hier in mijn eigen studiootje.

Martijn: Supervet, ja, heel mooi.

Lessen over geldzaken

Bas: Tof in ieder geval dat je hier bent. Maar Martijn, je wist niks over geld, maar dat begon natuurlijk allemaal vroeger toen je opgroeide zeg maar, dat krijg je eigenlijk een beetje van je ouders mee of je wel of niet iets weet over geld denk ik?

Martijn: Ja, klopt, ja, dat geldt voor de meeste mensen denk ik dat je weinig tot niks meekrijgt over geld van je ouders en op school. Ik heb het idee dat vanuit school dat dat ook bewust is, maar dat is een ander verhaal. Maar ik had in ieder geval niet heel erg veel meegekregen, nee.

Bas: Ja, want misschien voor een beetje achtergrond of zo, waar ben je opgegroeid en wat deden je ouders zeg maar waardoor je daar juist weinig van mee hebt gekregen?

Martijn: Nou, mijn moeder was huisvrouw en mijn vader die werkte bij de Nederlandsche Bank, was econoom. Wist dus wel veel van economie.

Bas: Wat van geld af.

Martijn: Van goud en dat soort zaken, alleen niet over zaken als financiële vrijheid of passief inkomen, ondernemen, dat soort dingen. Ja, ik ben opgegroeid in Midden-Nederland, ik kom uit Naarden, een klein plaatsje in het Gooi.

Bas: Ik ken het.

Martijn: Ja, mooi vestingsstadje.

Bas: Zeker.

Martijn: Ja, dus en op school, ja, ik weet niet op welke school jij gezeten hebt. Kijk, ik heb wel vakken gehad zoals economie en handelswetenschappen, alleen ja, dat is niet heel erg praktisch toepasbaar in je eigen leven.

Bas: Daar leren ze je niet hoe je financieel vrij kan worden van de leraar die zelf hard moet werken voor zijn geld.

Martijn: Ja, dat is altijd heel interessant natuurlijk dat je dan inderdaad van iemand ondernemen zou leren bijvoorbeeld die in loondienst is. Hè, hetzelfde als jij als ondernemer bij de bank komt en iemand die in loondienst zit die gaat dan beoordelen of jouw businessplan goed in elkaar steekt. Ik vind dat altijd heel interessant.

Studietijd

Bas: Ja, ja. Tof man, maar dus opgegroeid in Naarden en wat ben je uiteindelijk gaan studeren of heb je daarna gedaan?

Martijn: Dat is een lang traject geweest. Ik ben begonnen in Den Haag, Hoge Hotelschool. Ik was nog vrij jong, ik was er eigenlijk nog niet klaar voor om in een andere stad te wonen. Nou, het feesten en het studentenleven dat ging me nog wel goed af alleen de studiepunten die bleven een beetje achter. Ik ben daar toen ook mee gestopt, ben ik weer even gaan werken, ben ik uiteindelijk logistiek en economie gaan doen aan de HES in Amsterdam. Nou, was weer veel te economisch, ik wilde eigenlijk evenementen wilde ik daarmee gaan doen. Ook weer gestopt. Nou, toen mijn vader die steunde mij financieel in mijn studie maar die zei toen van nou is het mooi geweest, nou ga je maar lekker je eigen geld verdienen en uiteindelijk heb ik vrijetijdsmanagement gedaan aan de Hogeschool Inholland en die heb ik wel gewoon netjes in 4 jaar tijd afgerond.

Bas: Ja, dat is een heerlijke naam is dat hè, vrijetijdsmanagement.

Martijn: Ja, zeker, ja, ja, maar mensen hebben daar ook een heel verkeerd beeld bij hoor wat je dan precies leert, maar.

Bas: Wat leer je dan precies?

Martijn: Nou, eigenlijk alles wat mensen in hun vrije tijd normaal gesproken, in deze tijd is het niet heel erg veel of heel erg spannend, maar doen, dus je kan ja, terecht bij musea, theaters, bioscopen. Alleen ik wilde graag de evenementen-kant op en ik ben uiteindelijk ook in de dance scene beland en de evenementen gedaan, ja.

Werken naast- en na de studie

Bas: Cool, cool, want na die hele ride van al die verschillende opleidingen ben je, heb je eerst een hele tijd dus gewerkt voor anderen, wat waren je banen een beetje of wat heb je allemaal uitgespookt?

Martijn: Nou, ik heb van jongs af aan echt van alles en nog wat gedaan hè, van vakkenvuller bij de supermarkt, krantenwijkjes tot in de nachtfabriek Knorr Wereldgerechten inpakken.

Bas: Schitterend.

Martijn: Van alles. Dus daarmee heb ik ook heel erg geleerd wat ik vooral niet wilde doen de rest van mijn leven. Ik denk wel dat dat heel goed is geweest. Ja, na mijn studie had ik eigenlijk van alles een beetje geleerd, maar eigenlijk toch nog helemaal niks want het is een vrij brede opleiding en toen ben ik in Praag terechtgekomen via een project van de Europese Unie, een jaarlang vrijwilligerswerk zou ik gaan doen en daar eigenlijk blijven plakken. Ik zou een jaartje blijven en dan in Nederland, nou ja, een carrière op gaan bouwen of een baan gaan zoeken, maar ja, kwam 7 jaar later getrouwd met een Tsjechische kwam ik weer terug en in Praag zelf, ja, ik heb uiteindelijk leiding gegeven aan die non-profit organisatie dus ik ging echt in hele korte tijd van vrijwilliger naar leidinggevende en ik heb in de sales gezeten en uiteindelijk van 2013 tot oktober vorig jaar, oktober 2019 in de dance evenementen gezeten. Het was mijn baan om nou ja, de halve wereld rond te vliegen en een concept te verkopen en vervolgens te zorgen dat het volgens onze maatstaven allemaal werd uitgevoerd qua marketing en productie.

Bas: Oh, wow, cool, en was het een bekend iets geworden of?

Martijn: Nou, de evenementen die we deden waren shows, we hebben drie keer in Australië gestaan, China, Thailand, de thuisbasis is dus Praag in Tsjechië, maar die evenementen zitten meestal rond de 18.000 mensen dus dat was best wel groot en er waren bezoekers die vanuit 100 verschillende landen ter wereld wel naar Praag toe vlogen om dat evenement mee te maken.

Bas: Oh, wow, dus je hebt ook superveel gereisd voor die job dan.

Martijn: Ja.

Bas: Waar ben je overal geweest?

Martijn: Nou, dus Australië, China, Thailand, maar reizen is sowieso een grote passie van mij, dat is voor mij echt het ultieme gevoel van vrijheid. Wordt nu iets lastiger natuurlijk met de huidige Corona en ook de tweeling die we sinds 8 maanden hebben.

Bas: Oh, wow.

Martijn: Ja, maar we willen toch gaan kijken hoe we dat hun mee kunnen geven en hoe we totdat ze naar school toe moeten dat we weer wat kunnen gaan reizen. We hebben bijvoorbeeld ook een huwelijksreis gemaakt van 8 maanden, 13 verschillende landen aangedaan, dus ja, alleen voor die feesten was het vaak, nou ja, in en uit, ging je daar met name voor werk heen, maar soms konden we er wel een paar weken aan vastplakken en zijn we bijvoorbeeld van Thailand drie weken op reis gegaan in Nepal en ja.

Bas: Super cool man.

Martijn: Ja.

Vader van een tweeling

Bas: Maar je hebt dus een tweeling van 8 maanden zei je net even tussen neus en lippen door, is het nog een beetje slapen of valt het tegen?

Martijn: Voor mij wel, ik slaap er redelijk goed doorheen, maar het is ja, de dag begint een stukje eerder tegenwoordig ja, rond half 6 is het meestal wel–

Bas: Zijn het jongens, meisjes?

Martijn: Een jongen en een meisje.

Bas: Oh, wow, dat is echt de perfecte combinatie dus.

Martijn: Ja, koningsstel of koningspaar noem je dat geloof ik.

Bas: Wow, ja, mooi man. Nou ja, tot ze 5 zijn of leerplicht hebben kun je natuurlijk nog mooie dingen doen als Corona het een beetje toelaat of de wereld, laat ik het zo zeggen. Wij hebben ook, toen we er twee, inmiddels heb ik er ook zelf 3, maar toen we er twee hadden heb ik ook 3 maanden lang op Bali gezeten weet je, ja, gewoon het leven als een gezin in dat soort plekken is gewoon echt perfect.

Martijn: Ja, mensen zeggen vaak denk ik van hè, dat als je kinderen hebt dan kan dat niet meer of dan word je daar heel erg in beperkt, maar ik denk dat dat echt toch heel erg afhangt van hoe je er zelf instaat.

Bas: Zeker.

Martijn: En ja, volgens mij, ik hoop toch echt dat dat gewoon nog mogelijk is.

Bas: Nee, en zeker ook al gaan ze wel naar school weet je, ze hebben leerplicht dus dat betekent niet dat je ze niet ergens anders ter wereld naar een school mag sturen hè. Dus ik heb ook vrienden van mij, die hebben ook een paar kinderen en die waren wel wat ouder, maar die is toen iets van 8 maanden in Zuid-Afrika geweest of zo weet je en dan ja, dan kunnen kinderen daar naar school en jij kan een beetje je ding doen. Dat is echt top hoor. Maar wel tof man dat je zoveel gereisd hebt en veel hebt gezien in ieder geval.

Martijn: Ja, maar er is nog heel veel te ontdekken dus ja, de wereld is best groot dus ja, ik hoop nog heel veel te zien ook, ja.

Schulden opgebouwd

Bas: Ja, hé maar het ging natuurlijk allemaal niet vanzelf hè, dus ik heb net ook in je introductie gezegd, op een gegeven moment, ja, je wist eigenlijk niks over geld en op een gegeven moment had je dan een schuld opgebouwd. Leg me eerst uit hoe je die schuld hebt opgebouwd en daarna gaan we het verhaal transformeren hoe je eruit bent gekomen.

Martijn: Ja, nou, ik was ook toen ik jong was altijd wel goed in ondernemen en geld verdienen, alleen ik was nog beter in het uitgeven van geld vooral aan nou ja, achteraf gezien vrij nutteloze dingen, spullen waarvan je dan denkt van had ik ze echt nodig of wat heb ik daarmee gedaan. Ook veel geld uitgegeven aan ervaringen, aan reizen. Tijdens mijn studententijd was ik echt zo van ja, goed, ik heb nu wel de tijd en de energie, maar ik heb niet het geld dus dan leen ik dat maar om nou ja, in ieder geval het maximale uit deze periode te halen. Maar goed, het resultaat was op een gegeven moment een schuld van 30.000 euro, ja, inderdaad, bij de IB-groep en een stukje bij mijn vader en bij de bank. Dus ja, heel vervelend. Hè, schuld is natuurlijk geeft stress, daar wil je graag van af en mijn vrouw die zei ook tegen mij van Martijn, ik had in het begin van onze relatie had ik dat niet verteld hè, het is niet iets wat je op je eerste date vertelt, maar ja, als je het dan ook niet op de tweede of de derde verteld dan ja, op een gegeven moment wordt dat, ja, maar ze was er natuurlijk achter gekomen en ze zei van Martijn, voordat we samen aan onze toekomst kunnen bouwen wil ik dat die schuld weg is dus dat gaan we oplossen. Ja.

Bas: Ja, en dat was een beetje jouw drijfveer dus bij jouw eerste date heb je gevraagd of zij wilde betalen of?

Martijn: Nou, mijn vrienden lopen daar weleens over te dollen ja, dat ik een Gold Digger ben omdat ik had altijd vriendinnetjes in het verleden die al hun eigen appartement hadden en ik had zelf eigenlijk helemaal niks. Dus die zeiden van wat is jouw openingszin van heb je een eigen woning? Ja? Ok, wil je wat drinken van me? Dus ja.

Bas: Mooi man, maar ja, toen had je dus op een gegeven moment had je die schuld van 30.000 euro, zat je een beetje op je hoofd te krabben van hé, hoe kom ik hier nu af? En toen?

Martijn: Nou, toen dacht ik laat ik voor de verandering eens een keer slim zijn en die rente die we natuurlijk betaalden bij de IB-groep of DUO heet het tegenwoordig, die is natuurlijk heel erg laag.

Bas: Ja, hoe hoog was die toentertijd nog? Of is dit recentelijk?

Martijn: 1 komma nog wat procent of zo geloof ik uit mijn hoofd.

Bas: Ja, bij mij was dat rond de 4 uit mijn hoofd of zo.

Martijn: Ja, misschien dat het iets meer was, maar.

Bas: Maar dat was in ieder geval langer geleden.

Martijn: Hij was heel erg laag dus ik dacht van nou ja, goed, als ik nou een keer slim ben en ergens in beleg of iets investeer wat een hoger rendement heeft dan gaat het sneller en dan kunnen we hem in één keer aflossen en dan zijn we ervan af. Nou, ik had ondertussen iemand leren kennen in Praag, dat was een Nederlander die werkte bij een financieel kantoor, die kende mijn situatie, hij wist wat het doel was van de belegging en die zei dat hij het perfecte product voor me had. Ik heb mijn huiswerk gedaan, ik heb gevraagd voor referenties, dat waren allemaal managing directors bij grote bedrijven, ik heb hun gebeld van joh, wat vind je van het product en wat vind je van deze adviseur? Die waren allemaal heel erg te spreken en dus toen zijn we dat maar gaan doen en we zouden een maandelijks bedrag inleggen voor een bepaalde periode en dan in een keer daarmee af kunnen betalen. Nou, en toen die periode voorbij was en ik zei tegen hem van joh, we willen graag dat geld hebben zodat we die schuld af kunnen lossen toen had hij opeens promotie gemaakt en was hij heel erg druk en ging hij me overdragen aan een collega, ik dacht nou, dit is wel heel erg vreemd want we waren ondertussen beste al goed bevriend geraakt. We gingen wekelijks zaalvoetballen, we gingen regelmatig squashen en dat soort dingen. Nou, toen kwam ik er eigenlijk achter dat het geld weg was. Het was gewoon opgegaan aan commissies en wat bleek, ja, we hadden getekend voor een woekerpolis voor een periode van 10 jaar, 900 euro per maand waar we dus aan vastzaten, wat ik normaal gesproken op die leeftijd natuurlijk nooit gedaan had als je graag kinderen wil krijgen of een huis wil kopen. Ik zeg ik had daarvoor getekend maar dat was niet helemaal waar, dat had hij gedaan want hij had mijn handtekening op 7 verschillende documenten vervalst voor een commissie van 750 euro. Ik hoop dat hij er heel gelukkig mee geworden is.

Bas: Jeetje man, dat is toch niet normaal.

Martijn: Ja, dus dat was een hele vervelende ervaring, dan denk je die schuld af te willen lossen en voor ons was dat toen echt heel erg veel geld. Maar achteraf gezien ben ik, ja, zoals wel vaker met dingen in het leven, ik weet niet of jij dat gehad hebt, dat je een moment hebt dat je denkt van oh, nu stort mijn wereld helemaal in en dit is het ergste wat me ooit overkomen is, maar dan later zie je eigenlijk welke les daarin zit.

Bas: Ja.

Martijn: Nou, dat was hier ook zo en achteraf gezien ben ik hem heel erg dankbaar dat hij mij dat geintje heeft geflikt.

Bas: Ja, mega herkenbaar. Ik zeg altijd de diepste dalen zeg maar zorgen uiteindelijk voor de hoogste pieken en het stomme is, het is ook een van de uitspraken van Steve Jobs zeg maar dat die zegt van ja, you can’t connect the dots looking forward, only looking backwards, weet je, als je in dat dal zit dan denk je oh, dit is echt het ergste wat me is gebeurd zeg maar, ik kom er nooit meer uit en terwijl als je dan ja, nu verder kijkt en wat het je heeft gebracht uiteindelijk dat je denkt van holy shit, dat is eigenlijk het beste wat me is overkomen, was dat diepe dal.

Martijn: Ik weet zeker dat ik vandaag hier niet bij jou gestaan had als ik dat niet had meegemaakt, dat ik geen financiële vrijheid had bereikt, dat ik niet in vastgoed zat dus ja, nee, achteraf gezien super mooi.

De waarde van geld

Bas: Ja, tof. Ja, we zijn ook aan het live streamen en blijkbaar zit er wat echo op de lijn. Ja, ok, daar kan ik nu niks aan doen, maar maakt niet uit. Luister de podcast als die klaar is zou ik zeggen. Maar tof man. Ja, dus uiteindelijk heb je het, ja, uiteindelijk komen we nu een beetje op het keerpunt zeg maar en sowieso ben ik heel erg benieuwd, dat is misschien even een vraag tussendoor, wat voor jou, ja, materialisme is en geld zeg maar. Weet je, ik bedoel ja, heb je daar, ben je daar anders naar gaan kijken gaandeweg? Dat vraag ik me af.

Martijn: Ja, ik ben er zeker wel anders naar gaan kijken omdat ik vroeger geld eigenlijk gewoon niet begreep. Dus het frustreerde me dat ik niet wist hoe het werkte, laat staan dat ik wist hoe het voor mij kon werken. Ik had weinig geld of ik had die schuld en dat gaf me stress, dus ik had geen goede relatie met geld en dat is wel heel erg veranderd en ik ben niet materialistisch in de zin dat geluk voor mij in een groot huis of in een dikke auto of dat soort dingen zit, maar ja, we leven wel in een maatschappij waarin het belangrijk is om geld te hebben om voor jezelf en voor je familie te kunnen zorgen en ook heel veel van de ervaringen, als we het hebben bijvoorbeeld over dat reizen wat we allebei zo mooi vinden, ja, daar heb je toch wel geld voor nodig om dat te kunnen doen.

Bas: Ja.

Martijn: En wat voor mij het belangrijkste is eigenlijk aan geld is dat het ja, een vrijheid geeft en eigenlijk dat je er weer tijd mee terug kan kopen. Rijk of arm, we hebben allemaal 24 uur in een dag, op een gegeven moment gaan we allemaal dood. Ja, we hadden het er net voor de podcast al even over, je wil gewoon tijd hebben om te leven en het maximale uit het leven te kunnen halen dus ja, voor mij is het heerlijk dat ik nu door dat vastgoed weet dat ik iets moois kan nalaten aan mijn kinderen, maar ook dat ik nu gewoon hun zie opgroeien en dat ik thuis ben op het moment dat ze voor het eerst beginnen te kruipen of nou ja, dat soort hele kleine dingen.

Bas: Ja, en hoe belangrijk is voor jou het geld dan?

Martijn: Nou, dat is dus wel belangrijk want het zorgt er dus voor dat ik een stukje rust en zekerheid heb, dat ik bepaalde ervaringen voor mijzelf en voor anderen kan creëren, dat ik mensen in mijn omgeving kan helpen, dat is voor mij ook heel erg belangrijk. Ik ben best wel idealistisch ingesteld wat dat betreft. Dus aan de ene kant is het totaal onbelangrijk, maar aan de andere kant toch wel heel erg belangrijk. Je kan die tijd op een gegeven moment weer terugkopen door iemand ja, heel veel dingen uit te besteden of ja, we gaan nu binnenkort bijvoorbeeld iemand nemen die bij ons thuis huishoudelijk werk komt doen zodat mijn vrouw ook weer wat meer tijd heeft. Nou, dan kan zij ook iets doen wat ze leuk vindt of meehelpen in de onderneming, dus ja, het is een middel.

Bas: Cool. Nou, ik was meer, de vraag waarom ik die stelde zeg maar, kijk, ik denk voor mij is het hoogst haalbare is financiële vrijheid zeg ik altijd hè. Dus als je gewoon je leven kan leiden en je hoeft niet na te denken over geld is wat mij betreft het hoogst haalbare zeg maar, want alles wat daarna komt is alleen maar het vergroten van het getalletje, zo noem ik het even hè, dus de extra nullen op je bankrekening of hoe je het ook noemt zeg maar, en het doet er eigenlijk totaal eigenlijk niet meer toe of minder toe omdat het allemaal, ja, laat ik zeggen het zijn allemaal dingen wat je, je kan dingen kopen die je niet per se nodig hebt of je kan, ja, natuurlijk extreme dingen doen die eigenlijk ook niet per se het leven zijn zeg maar, snap je wat ik bedoel?

Martijn: Ja, eens, maar ook als jij bijvoorbeeld als doel hebt om een non-profit op te starten en heel veel andere mensen te helpen dan is geld toch ook weer belangrijk want ja, hoe meer geld je hebt, hoe meer impact jij dan kan maken.

Bas: Zeker, absoluut.

Martijn: Maar ik ben het met je eens, zodra je die financiële vrijheid bereikt hebt en je hebt die rust en het hoeft niet meer hè, je kan werken omdat je het leuk vindt, niet omdat het moet, je kan hele andere keuzes maken, ja, dat is super fijn. Alleen voor mij leek eerst die financiële vrijheid het einddoel alleen het ging eigenlijk veel sneller en veel makkelijker dan ik had gedacht en ja, financiële vrijheid, hè, dan heb ik het, of dan hebben wij het over gewoon dat je maandelijkse lasten gedekt zijn door een passief inkomen, maar ik zit nog niet compleet rustig zeg maar. Ik weet nog wel dat ik nog nou ja, verder wil en ja.

Bas: Ja, dus je bent nog aan het werk.

Martijn: Dus ik ben nog aan het werk, ja. Ja, ik zei net al, ik heb nog nooit zo hard gewerkt sinds ik financieel vrij ben, maar het voelt niet als werk.

Bas: Nee, nee, precies. Nee, dat is mooi, en ik denk ook, ik geloof erin dat we op deze wereld allemaal iets komen brengen en niet iets komen halen en dat vind ik ook mooi wat jij doet, uiteindelijk heb je zelf toch binnen een korte tijd en daar gaan we het dadelijk natuurlijk wat langer over hebben, ja, geleerd hoe je financieel vrij kan worden en dat leer je nu aan andere mensen en dat is toch wat je komt brengen in deze wereld, dat je uiteindelijk eigenlijk een mega impact maakt op iemand anders zijn leven en ik geloof erin dat dat uiteindelijk hetgeen is wat we hier komen doen om een impact te maken op andere mensen en die letterlijk iets te brengen, ondanks dat dat vaak begint met een investering van de andere kant natuurlijk.

Martijn: Ja, goed, dat is ook logisch lijkt mij. Ja, inderdaad, die impact, dat miste ik ook een beetje op een gegeven moment met die dance feesten. Ik dacht eigenlijk van ja, wat ben ik nou aan het doen? Het klonk voor heel veel mensen natuurlijk als een droombaan hè, de wereld rondvliegen en feestjes organiseren en dat was het in veel opzichten ook en ik ben superblij voor alle ervaringen die ik daar heb opgedaan en de mensen die ik heb leren kennen, alleen het voelde voor mij soms ook wel een beetje leeg. Kijk, zo’n evenement dat gaat supersnel voorbij, je bent een paar maanden achter je telefoon en je laptop ben je daarmee bezig en de avond zelf is zo voorbij en het is een stuk afstandelijker. Ik las alleen dan zeg maar de comments van mensen achteraf of je hoorde hier en daar van mensen hé, van het was echt super, maar ja, of je daarmee nou echt, en je organiseert natuurlijk een supergave avond voor mensen, even een escape uit het dagelijks leven zeg maar, maar het was niet helemaal de impact waar ik naar op zoek was. Dus ik ben toch wel, ja, wil wat meer diepgang daarin.

Impact maken

Bas: En waar komt het vandaan dat je die impact überhaupt wil maken?

Martijn: Nou, ik denk om dat wat jij net zegt, dat iedereen hier op deze wereld is met een bepaald doel en een missie om andere mensen te helpen en voor mij is dit echt een lange zoektocht geweest naar die financiële vrijheid om dat allemaal te begrijpen en ja, nogmaals, het is niet iets wat we leren op school of van onze ouders, dus mijn doel is nu eigenlijk om mensen die alternatieve vorm van onderwijs te geven omdat ik gewoon weet wat voor impact het kan maken op je leven en omdat ik dat andere mensen ook echt gun. Ja, ik denk dat je erover mee kan praten dat het gewoon heel prettig is om financieel vrij te zijn en als je mensen nu af en toe ziet struggelen of die gewoon afhankelijk zijn van één inkomen uit werk of een onderneming en iets wat je opgebouwd hebt al die jaren dat dat door iets externs zoals Corona nu gewoon opeens helemaal wegvalt en wat voor impact dat heeft op je relatie en zo.

Bas: Absoluut. Nee, en ik zie dat ook juist nu in deze Coronatijden denk ik dat het staat voor verandering hè, dus veel mensen gaan nu kijken van hé, wat ben ik nou eigenlijk aan het doen en hoe kan ik het gaan veranderen om mijn leven beter in te richten. Weet je en ik help mensen met het bouwen van een e-commerce brand en dat wereldwijd en jij helpt mensen investeren in vastgoed, uiteindelijk komt het een beetje op hetzelfde neer want mensen willen een ander of een beter leven en ze willen daar verandering in aanbrengen weet je, dus ze zijn op punt A en ze willen naar punt B en misschien is punt A heel pijnlijk hè, ik bedoel, je hebt zelf ook op een heel pijnlijk punt gestaan en ik denk iedereen zo wel ergens in zijn leven en dat dit juist de tijd is om die verandering zeg maar in te starten denk ik in deze Coronatijden denk ik dat dit juist de tijd is om die veranderingen–

Martijn: Ik hoop echt dat mensen dit moment aangrijpen daarvoor. Kijk, het is natuurlijk heel makkelijk om zielig in een hoekje te gaan zitten en te zeggen van oh, het is allemaal zo slecht en lastig en gewoon ja, een beetje als een verstijft, geen actie te ondernemen en op die maatregelen en zo daar hebben wij verder, ja, hebben wij geen invloed op alleen er zijn gelukkig wel heel veel dingen die je wel zelf kan doen en ik zou echt, hè, we zitten hier natuurlijk al een tijdje in dus ik hoop dat mensen dat al echt gedaan hebben de laatste maanden, maar heb je dat nog niet gedaan, gebruik deze tijd echt om gewoon kennis op te doen, om tijd en geld in jezelf te investeren en eigenlijk misschien een nieuwe versie van jezelf te ontdekken en te ontwikkelen waar je de rest van je leven van zal profiteren. Dit is echt zo’n kantelpunt, ja, je kan van deze crisis gebruikmaken of en er echt wat moois mee doen.

Bas: Ja, dat is wel tof weet je, en ik zie ook gewoon dat een investering in jezelf is nooit een verloren investering, want op een gegeven moment weet je iets of kan je iets en daar heb je de rest van je leven profijt van zeg maar.

Martijn: Dat ben ik helemaal met je eens. Kijk, ik heb nu best wel wat vermogen opgebouwd en een leuke beginnende vastgoedportefeuille, die wil ik nog heel erg veel gaan uitbouwen en ik hoop dat mijn kinderen dan dat weer naar de next level brengen etc. Hun kinderen die zullen het dan waarschijnlijk verknoeien hè, dat zeggen ze altijd.

Bas: Volgens mij is het zelfs de eerste generatie al dus eigenlijk jouw tweeling dus die geeft waarschijnlijk al jouw geld wat je nu opbouwt al uit.

Martijn: Nou, ik ga er wel voor zorgen dat ze dat niet kunnen doen.

Bas: Nee, inderdaad, dus je moet even een smart contractje maken in de blockchain.

Martijn: In beheer van een stichting of ja. Nee, dat is niet de bedoeling, ja.

Bas: Nee, precies, maar dat is wel, ja, goed, dat is ook, daar hadden we het in het begin ook over, als je de Quote 500 bestudeerd zeg maar dan zijn de grootste, nou ja, de groot terreinbazen in de Quote zeg maar zijn vaak vastgoedgasten die gewoon het spel snappen hoe je dat kan compounden zeg maar.

Martijn: Maar ik denk dat als je die financiële vrijheid wil bereiken, misschien is voor de een het middel e-commerce en voor de ander vastgoed, dat maakt eigenlijk ook niet uit. Ik denk wel dat het helpt altijd als je iets doet wat je leuk vindt. Dus als jij het heel erg leuk vindt om e-commerce te doen dan gaat het werken wat makkelijker. Hè, daarom spreek ik altijd van een passie-inkomen, niet van een passief inkomen.

Bas: Mooi.

Martijn: En je moet ook zeker niet passief zijn om dat passieve inkomen te bereiken. Je moet er tijd en energie insteken, het komt niet aanwaaien. Maar als je eenmaal die systemen, die geldmachines gebouwd hebt dan wordt het ja, passief.

Is vastgoed sexy?

Bas: Ja, want laten we eerlijk zijn weet je, vastgoed klinkt niet heel erg sexy weet je, het is een slow mover, het is langzaam weet je, in een business gebeurt er elke dag wat, altijd wel brandjes te blussen, weet ik wat allemaal. Ja, vastgoed op een gegeven moment heb je wat pandjes die verhuur je en eigenlijk, ja, ik bedoel meer dan dat, natuurlijk, als de CV stuk gaat moet je misschien iemand er naartoe sturen of wat dan ook, maar eigenlijk is het niet heel erg sexy of zo, of hoe zie jij dat?

Martijn: Nou, ik kijk daar toch anders tegenaan.

Bas: Ja, nee.

Martijn: Ik zie dagelijks als ik ergens rondloop of rondrijd kijk ik op een hele andere manier tegen vastgoed en als jij vastgoed op een andere manier kan lezen en kan zien wat voor mogelijkheden en kansen dat biedt dat vind ik wel degelijk heel erg sexy. En het is ook echt een people’s business en dat vind ik wat het voor mij sexy maakt of leuk is dat je gewoon elke dag met mensen bezig bent, of dat nou is met een makelaar of met je aannemer of met huurders, je bent de hele tijd met mensen bezig. Dus je investeert eigenlijk, ja, uiteindelijk investeer je in stenen, maar eigenlijk investeer je ook gewoon in mensen, in je team om je heen die ja, dat vind ik het leuke eraan en die nieuwe vastgoed deal zoeken, onderhandelen, dat vind ik het sexy maken.

Bas: Ja, tof. Nou, het lijkt mij interessant om een beetje de stappen te doorlopen zeg maar, weet je, dus stel mensen hebben helemaal niks of ze hebben al een business. Ik geloof als ondernemer zeg maar dat vastgoed in the mix in je, nou ja, hoe je het ook noemt, portefeuille moet zitten.

Martijn: Het moet erin zitten, ja.

Bas: Ook om ja, gewoon een stukje risicospreiding, hoe je het ook noemt.

Martijn: Pensioenopbouw, dat is iets wat veel ondernemers natuurlijk niet hebben of vergeten.

Bas: Exact.

Martijn: ZZP’ers.

Bas: Exact, nee, en ik bedoel, dat hoef ik jou natuurlijk niet uit te leggen, maar ja, je hebt goede schulden en slechte schulden en de slechte schulden die moet je zelf afbetalen en de goede schulden die betalen andere mensen voor je af want dat is toch waar we het een beetje over hebben in het vastgoed.

Martijn: Ja.

Bas: Maar ok–

Martijn: Die kende ik trouwens nog niet, de slechte schulden moet je zelf afbetalen en de goede schulden betalen anderen.

Goede schuld, slechte schuld

Bas: Ja, goed, als jij een huis hebt waar je zelf in woont en je moet elke maand geld betalen om daar te wonen, ja, dat is een slechte schuld want die moet je uit je eigen zak betalen, maar ja, ik bedoel als jij een pand hebt die iemand anders afbetaald, ja, dan heb je een pand van whatever, 2 ton die in 30 jaar helemaal vrij is waarschijnlijk en dan heeft iemand anders jouw schuld afbetaald.

Martijn: Ja.

Bas: Dus dat is een goede schuld toch?

Martijn: Het verschil tussen goede een slechte schulden was mij bekend, alleen de manier waarop jij het zei van de ene moet je zelf afbetalen en de ander wordt afbetaald, ja.

Bas: Ja, ja, nou ja, precies, dat noemen ze in het Engels dan een beetje het verschil tussen liability en asset zeg maar, dus die liability die kost je geld en die asset die levert geld op. Maar ok, neem ons even door de stappen heen, waar start je als je in het vastgoed wil beginnen?

Martijn: Bij het begin.

Bas: Bij het begin. En ja, nou ja, ik ben gewoon heel erg benieuwd zeg maar voor heel praktisch dat mensen er ook iets mee kunnen.

Martijn: Mijn advies zou zijn als eerste stap ga eerst eens kijken of je het echt leuk vindt en of je het begrijpt. Hè, als jij iets begrijpt en je vindt het leuk dan wordt het een stuk makkelijker en ga eerst ook echt eventjes toch wat tijd en geld in jezelf in je kennis investeren. Je zei net al van nou, die kennis die wordt je nooit meer afgenomen, dat heb je altijd in je rugzak bij je dus daar profiteer je altijd van.

Bas: En leer van de mensen die het zelf succesvol doen.

Martijn: Ja, maar neem een mentor en volg iemand die al gedaan heeft wat jij wil gaan doen en die dat al bewezen heeft. Ik snap niet waarom mensen toch zo vaak de nood hebben om het wiel zelf opnieuw uit te gaan vinden terwijl er andere mensen zijn die dat gedaan hebben. Kijk, ik heb ook cursussen gevolgd bij andere mensen en ik heb een vastgoed mentor genomen en natuurlijk is dat even een investering qua tijd en qua geld, maar daardoor kan je daarna zoveel sneller gaan, je voorkomt het maken van dure fouten. Ja, en vastgoed is hartstikke mooi, het kan als je het goed doet heel erg veel geld opleveren, maar je speelt wel met, je bent wel met redelijk grote bedragen bezig. Dus dat is de eerste stap, doe kennis op.

Bas: Precies.

Martijn: En dat is echt de fundering.

Kennis over vastgoed opdoen

Bas: Ja, nou, we hadden het er net voorheen over van er zijn niet heel erg goede boeken, in ieder geval om hierin te verdiepen of hoe zou je die kennis opdoen?

Martijn: Nou, ik heb destijds, hè, nadat ik dus aandelen crypto alles bekeken had en de rijken had geanalyseerd en er achter kwam van nou ja, vastgoed dat wordt voor mij het middel om financiële vrijheid te behalen en ik kwam erachter dat ik het ook heel erg leuk vond en altijd mensen in mijn omgeving kende die er ook mee bezig waren. Ja, toen ben ik voor zover mogelijk wat boeken gaan lezen en dat zijn wel vak dan Amerikaanse boeken of buitenlandse boeken. Ik ben filmpjes gaan kijken op YouTube, ik heb alle cursussen die ik op dat moment kon vinden gedaan. Dat waren er toen wel een stuk minder dan nu, ik moest echt heel erg goed zoeken en ik heb dus een vastgoedmentor genomen. Dus ja, dat zijn goede eerste stappen. Vervolgens zou ik gaan kijken hè, mensen die hebben het idee dat je voor vastgoed heel erg veel geld nodig hebt en eigenlijk dat het alleen voor de rijken is weggelegd en natuurlijk is het veel makkelijker als je een startkapitaal hebt alleen ook als je dat niet hebt zijn er wel degelijk mogelijkheden om toch vastgoed in te gaan.

Starten in de vastgoed

Bas: Precies, het zou mooi zijn als je voor ik noem hem even Jan de Wandelman, dat is Jan de Wandelman verdient een modaal salaris, hoe gaat Jan starten in de vastgoed?

Martijn: Hoe gaat Jan starten in vastgoed. Nou, heel veel mensen die kijken dan naar hun bankrekening en die denken van ja, maar hier kan ik niks mee, hier kan ik niet mee vastgoed in en dat is ook een tip die ik wil meegeven, als jij bepaalde doelen wil bereiken in het leven en ik zie dat heel vaak die fout gemaakt wordt en ik snap het ook wel, mensen kijken vanuit wat ze hebben en wat ze daarmee kunnen. Maar je moet veel meer denken vanuit wat je wil en dan vervolgens hoe je dat mogelijk gaat maken. Kijk, dat jij het geld niet hebt om vastgoed in te gaan wil niet zeggen dat het geld er niet is. Er is nog nooit zoveel geld geweest in de wereld als op dit moment. Hè, er zijn de laatste maanden weer triljoenen zijn erbij gecreëerd, bijgedrukt.

Bas: Laten we vooropstellen dat geld de grootste illusie ter wereld is want ja, iemand kan het uit het niets creëren.

Martijn: Ja, dat is een ander verhaal hè.

Bas: En iedereen doet er alles voor.

Martijn: Wat is de echte waarde nog van geld op dit moment en is dat systeem wat we nu kennen is dat houdbaar voor de lange termijn, maar dan dwalen we een beetje af.

Bas: Nee, maakt niet uit, we gaan het nu in ons voordeel gebruiken dus.

Martijn: We gaan het nu in ons voordeel gebruiken, ja, precies. Nee, maar dus kijk niet alleen naar je bankrekening. Kijk, veel mensen als jij naar de muren in je woonkamer kijkt dan zit er voor heel veel mensen kan je allemaal bankbiljetten daar zien want heel veel mensen in deze markt hebben natuurlijk een gigantische overwaarde op hun woning. Ik zou zeggen als eerste stap, en dat adviseer ik mijn cursisten ook altijd, ga kijken of jij die overwaarde op de een of andere manier kan gaan benutten. Je krijgt op dit moment natuurlijk een hartstikke goede taxatie, de marktwaarde is heel erg hoog, rente is nog nooit zo laag geweest. Hè, je leent nergens zo goedkoop geld als op je eigen huis. Je moet natuurlijk die overwaarde wel kunnen benutten hè op basis van leencapaciteit, dus misschien kan je niet alles eruit halen, en ga dan eens praten met je eigen bank waar je nu een hypotheek hebt of je daar een tweede of een ander hypotheekdeel bovenop kan krijgen en mocht dat niet kunnen, mochten zij daar niet in mee willen gaan in zo’n consumptieve hypotheek, ja, dan is het misschien interessant om te kijken of je naar een andere partij kan. Dan heb je wel met boeterente te maken, maar dat is een goede eerste stap.

Bas: Maar moet je niet voor, als je commercieel vastgoed in wil gaan in box 3 wil gaan investeren, in dat vastgoed, in plaats van in box 1 of?

Martijn: Ja, maar het mooie is dus, als jij dat geld uit je eigen woning kan halen en die overwaarde kan benutten dan krijg je dat geld gewoon op je bankrekening gestort en dan kan je dat vervolgens gebruiken telkens als eigen inleg in combinatie met een beleggingshypotheek om beleggingsvastgoed aan te kopen in box 3.

Bas: Exact, ok, want en stel ik wil een pand aankopen van laten we even een makkelijk getal doen, van een ton of zo en ik heb 30.000 overwaarde uit mijn woning gehaald, dan doe ik dat als aanbetaling gebruiken en die andere 70% ga ik lenen bij een commercieel vastgoedbank.

Martijn: Ja, precies, ja, wat je zelf moet inleggen altijd dat is het verschil tussen de LTV, de Loan To Value, de hypotheek zeg maar die je hebt op de woning, dus je eigen inleg zeg maar, plus daarboven op de kosten koper en de eventuele verbouwing. Dat moet jij aan eigen middelen moet je dat inbrengen.

Bas: Ja, nee, wat ik me dus afvroeg van hoeveel procent moet je zelf meenemen.

Martijn: Dat wisselt heel erg welke vorm van financiering jij kiest en wat je strategie is, wat je doelen zijn. Maar denk gemiddeld aan een, ja, je kan bij sommige partijen tot 80, 90% kan je lenen, zelfs tot 100% bij crowdfunding, maar dat is wel weer een andere vorm van financiering, ook iets duurder, maar in principe prima om mee te beginnen, hè, om een portefeuille op te bouwen. Dus dat wisselt heel erg.

Bas: Ok, dus eigenlijk laten we zeggen tussen de 60 en de 90% of zo financiert de bank en dat andere geld moet je zelf inleggen.

Martijn: Klopt.

Bas: Als je in een box 3 wil investeren en je kan je overwaarde opnemen en welke checklist, oh ja, nee?

Martijn: Stel je hebt dat niet, stel je hebt en geen spaargeld op de bank, want ook als je geld op de bank hebt staan, het kost je alleen maar geld om het daar te hebben staan. We hebben het niet alleen over de rente maar ik heb het over de grootste belasting die we elk jaar met zijn allen betalen en dat is de inflatie.

Bas: Juist.

Martijn: Dus zet dat geld aan het werk als je spaargeld hebt of kijk of je overwaarde hebt. Ja, heb je dat niet, ook dan zijn er nog steeds heel veel mogelijkheden om vastgoed in te gaan. Kijk, ik had die 10 panden ook niet gehad als dat was puur op eigen geld. Hè, dus maar dan moet je wel wat creatiever gaan zijn. Maar als jij de juiste kennis hebt en je vindt mooie vastgoeddeals en die zijn ook in deze markt, ook al is de markt heel erg oververhit zijn die nog steeds te vinden als je weet waar je moet zoeken en hoe je dat moet onderhandelen en waar je op moet letten. Als jij een goede vastgoeddeal hebt dan is er altijd iemand bereid om daarin te investeren juist omdat heel veel mensen op dit moment op zoek zijn naar een stabiele en goede belegging die wat rendement maakt in plaats van hun geld op hun bankrekening te hebben staan alleen die mensen die hebben vaak niet de tijd, niet de kennis, dus ik heb bijvoorbeeld twee woningen aangekocht met een JV-deal, een joint venture deal, nou, dat zijn woningen waar ik dus nul euro aan eigen geld in heb zitten, maar waar ik wel voor 50% eigenaar ben, 50% van de waardestijging meepak en 50% van de huurinkomsten krijg elke maand en dat is 500 euro netto per maand wat er overblijft en 500 euro gaat naar de JV partner, met 0 euro eigen geld.

Bas: Ja, cool.

Martijn: Dus dat is een manier.

Joint venture voor aankopen van vastgoed

Bas: Maar dus voor de mensen die dat principe willen snappen met 0 euro eigen geld, dus ik klop bij jou aan, ik zeg nou, koop jij een pand voor me, ik heb geen geld, koop jij het, ik wil de helft van de winst. Dat is de joint venture? Of hoe moet ik dat voor me zien?

Martijn: Ja, goed, ik zeg altijd wel van zorg wel dat je degene met wie je dat gaat doen dat je die redelijk goed kent, dat je elkaar vertrouwt en een beetje dezelfde strategie hebt want een joint venture is wel als een huwelijk, dus je zit wel echt voor langere tijd aan elkaar vast. Dus ga niet met de eerste de beste persoon die naar je toekomt een zegt van ik heb geld daarmee in zee. Alleen inderdaad, jij zoekt de deal, jij doet het werk, je regelt een eventuele verbouwing als dat nodig is, coördineren. Dat wil niet zeggen dat je zelf het hele pand hoeft op te knappen. Je zorgt dat er huurders in komen, dat al het papierwerk geregeld wordt en eigenlijk de JV-partner, het enige wat die, ja, die moet een paar keer een handtekening zetten op de koopakte en op de hypotheekakte want een deel financier je gewoon bij de bank, het is niet zo dat die JV-partner per se al het helemaal cash hoeft te kopen. Maar jij doet eigenlijk al het werk. Jouw kennis, jouw netwerk, dat is jouw tijd, dat is jouw inleg.

Bas: Juist, juist, jij gaat de 35 appartementen bekijken en kijken wanneer er een goede deal komt en allemaal dat soort dingen. Ok.

Martijn: Ja.

Bas: Nu snap ik het, ja.

Martijn: En dat leg je gewoon allemaal netjes formeel vast.

Crowdfunding

Bas: Want het deel wat je eigenlijk theoretisch zelf moet inleggen om de rest te kunnen lenen bij een bank dat deel kun je natuurlijk ook heel erg creatief gaan zoeken met crowdfunding of met hogere rente ergens lenen of je creditcard gebruiken of weet ik veel wat.

Martijn: Ja, inderdaad, ja, je kan een persoonlijke lening zou je kunnen afsluiten, dat is dan als je normaal gesproken een slechte geld, alleen als je het voor dit doel gebruikt wordt het een goede schuld. Wel zaak omdat die redelijk duur is om hem zo snel mogelijk weer af te betalen, maar dat kan je dan uit de huurinkomsten doen. Je kan onderhandse leningen afsluiten bij vrienden of familie, dat heb ik zelf in het verleden ook regelmatig gedaan. Crowdfunding is een hele mooie manier waarbij eigenlijk het–

Bas: Ja, welke crowdfundplatforms zou je aanraden? Of heb je ervaring mee?

Martijn: Ja, ik heb zelf twee projecten gedaan met Samen in Geld en dat is echt puur gericht op beleggingsvastgoed. Daarnaast heb je ook nog Geld voor elkaar, Calling crowdfund, er zijn er verschillende tegenwoordig die ook beleggingsvastgoed doen.

Bas: En dat zijn vaak kortstondige leningen van 36, 48 maanden of zo met percentages tussen de 6 en de 10% of hoe moet ik het zien?

Martijn: Nou, zo extreem duur is het gelukkig niet, het zit uit mijn hoofd, het wisselt een beetje, maar ergens tussen de 4,5 en 7% maar er zijn verschillende schijven. Bijvoorbeeld bij Samen in Geld waar mensen in kunnen investeren, de eerste schijf is 60% en nou, het laagste rendement maar ook het laagste risico want stel jij voldoet niet aan je verplichtingen dan krijgen zij als eerste hun geld terug bij executieverkoop. Hoogste schijf, hoger rendement, maar iets hoger risico want als de woning minder oplevert dan het leenbedrag dan kunnen ze fluiten naar hun geld. Maar tot nu toe gaan al die projecten goed en is er geen default wat dat betreft.

Bas: Hebben die mensen hypotheekrecht dan de in die crowdfund meedoen?

Martijn: Nou ja, hè, het crowdfundingplatform die fungeert als de bank zoals je dat normaal gesproken zou hebben en die hebben gewoon inderdaad hypotheekrecht.

Bas: Je crowdfund je hele woning dan op die manier?

Martijn: De hele woning.

Bas: Niet alleen de aanbetaling. Ik dacht–

Martijn: Nee, ik krijg vaak ook van cursisten de vraag van hè, kan ik dan 70, 80% bij de bank lenen en de rest bijlenen bij een crowdfunding, dat gaat helaas niet want kijk, de bank die wil graag eerste hypotheekrecht en de hypotheek die zij inschrijven is vaak hoger dan het echte leenbedrag hè, om een stuk zekerheid een extra kosten en dat soort dingen in te bouwen. En dat geldt ook voor het crowdfundingplatform. Dus dan financier je de hele woning tot 100% in sommige gevallen en ja, ik heb één woning daar zitten 82 investeerders in en in een andere woning 111 een nou, heel veel zitten erin met 250 euro en sommige rijke families die leggen 20.000 euro in.

Bas: Oh, wow, is dit voor jou een veelgebruikte methode om je vastgoed te financieren of gebruik je nu veel meer de overwaardes en de leverage van de bank dan?

Martijn: Nou ja, ik heb nu inderdaad een aantal woningen dus ik heb al sommige omdat ik ze expres kort gefinancierd had met de rentevaste periode voor een jaar heb ik ze al kunnen herfinancieren en er weer geld uit kunnen halen, dus ik gebruik liever dat soort methodes, maar crowdfunding ja, heeft nu niet mijn voorkeur omdat het wat duurder is en je moet er uiteindelijk, hè, want zo’n project duurt tussen de 1 en 5 jaar. Uiteindelijk moet en wil je er toch mee naar een normale bank en iets minder rente betalen, maar om mee te starten als je creatief moet zijn is het een heel erg mooie manier.

Bas: Ah ja, dus precies, en vervolgens als je, stel je zou hem nu crowdfunden en je doet dan al is het een periode van 1 of 2 jaar dan laat je hem daarna herfinancieren door een bank.

Martijn: Nou ja, er zijn een aantal opties, je kan de woning verkopen om daarmee de schuld af te betalen, maar dat wil je natuurlijk niet want ja, je wil vastgoed doen voor de lange termijn en dat is gewoon veel te kort dus dat is eigenlijk geen optie. Andere mogelijkheid is om het project te verlengen, dan kunnen de bestaande investeerders uitstappen en nieuwe investeerders kunnen die plekken opvullen en ideaal is om hem dan bij een gewone bank onder te brengen. Maar als jij 100% gefinancierd hebt dan moet je natuurlijk wel, en je gaat hem dan bij een bank voor 80% financieren dan moet je wel ondertussen wat overwaarde hebben opgebouwd in de woning of wat geld hebben staan op je bankrekening zodat je dat verschil kan bijleggen.

Financieren door vastgoedbank

Bas: Ja, ik snap het. Ok, en dan stel je hebt 20% eigen geld voor niet Jan de Wandelman maar iemand die al een business heeft of wat spaargeld heeft, dan wil je laten we zeggen tussen de 60 en de 90% wil je laten financieren door een vastgoedbank, hoe ziet de checklist van die bank eruit voordat je dat kan aankopen zeg maar? Welke dingen heb je allemaal nodig voordat die bank zegt ik ga jou dit geld lenen en jij mag met 20% aanbetalen het pand kopen?

Martijn: Nou, een aantal dingen daarin zijn belangrijk hè, of je voor die 60 of die 90% gaat dat hangt heel erg van je doelen af. Kijk, je gaat een hele andere strategie hanteren als je zegt van nou, ik vind het leuk om uiteindelijk vijf pandjes te hebben dan is het voor mij helemaal prima, dan wanneer je zegt van nou, ik wil echt een vastgoedbaas worden en ik wil minimaal 50 panden. Dan ga je die eerste panden ga je heel erg anders financieren. Maar het heeft er ook mee te maken met van ja, ik zeg altijd hè, hoe goed slaap jij ’s nachts, kan je een beetje tegen risico en er zijn mensen die zeggen nou, ik voel me alleen comfortabel om 50, 60% te financieren. Ja, mijn filosofie was ik ben jong, ik weet wat mijn doel is, ik wil zo snel mogelijk financieel vrij worden en daardoor, nou, we zitten in een goede markt, ik wil meerdere panden want dat is meer waardestijging dus wij hebben toen destijds wat hoger gefinancierd maar nu wat afgebouwd. Even terug naar je vraag.

Bas: Nou ja, de checklist van de bank zeg maar, dus moet je, ja, je moet natuurlijk iets van papieren gaan overhandigen, maar kijken ze heel erg streng naar inkomen omdat het pand zeg maar toch de waarde heeft, dus ze kijken meer misschien naar executiewaarde of iets in die geest, ik ben daar heel erg benieuwd naar.

Martijn: Nou, dat hangt weer af van bij welk type bank je gaat financieren want naast je eigen woonhuis kan je ervoor kiezen om een consumentenhypotheek te nemen met je eerste beleggingspandje of beleggingspandjes.

Bas: Ja, ok, maar we gaan opschalen dus we willen 100 panden.

Martijn: Kijk, tot 4, 5 wordt je nog gezien dan als consument.

Bas: Oh ja.

Martijn: Het voordeel daarvan is dat je een wat lagere rente betaalt en bij de Rabobank kun je bijvoorbeeld twee beleggingspandjes hebben met 85% financiering met een kleine opslag ten opzichte van je gewone box 1 hypotheek, maar ga je naar de professionele partijen toe en ik ben eigenlijk daar meteen begonnen omdat die niet kijken naar inkomen.

Bas: Precies.

Martijn: Niet of nauwelijks. Dat wisselt een klein beetje met het eerste pandje kijken ze misschien een klein beetje met een schuin oog van nou ja, wat verdien je of hoe gaat het met je onderneming, maar die financieren op stenen. Hè, dus die kijken waar staat dit object, wat is de taxatiewaarde, is dit object makkelijk te verhuren, wat is een realistische huur. Ok, stenen zijn twee ton waard, 80%, hier heb je 160.000 euro en dat hele proces is ook gewoon wat sneller, wat makkelijker.

Bas: Ja, zonder dat jij je loonstrookjes en je cijfers van je business het hele speltakel hoeft te overhandigen want ze weten gewoon die 160K gaat die woning minimaal altijd opleveren bij eventuele executieverkoop dus die waarde blijft gewoon in hete huis tenzij de derde wereldoorlog uitbreekt.

Martijn: Ja, nou ja, goed, dat soort dingen kunnen zij ook niet voorzien. Nee.

Tussenpersoon nodig?

Bas: Ok, tof, ja, dus daar dat gezegd hebbende zeg maar kun je, maar is het dan makkelijk om bij die vastgoedbanken naar binnen te komen? Want ik heb begrepen dat er vaak tussenpersonen tussen zitten zeker als je begint. Of klop jij gewoon aan bij vastgoedbanken en zeg je hé, Martijn hier, ik wil 30 panden kopen en hoe gaan we starten?

Martijn: Nee, dat is dus wel wat anders hè, je eigen hypotheek die kan je gewoon zelf regelen, dan kan jij gewoon bij de Hypotheker of bij de lokale bank het filiaal binnenlopen of even een afspraak maken en dan heb je daar gewoon een afspraak.

Bas: Ja.

Martijn: En dat kan je gewoon zelf regelen want dan is eigenlijk, nou ja, vaak ook de hypotheekadviseur van de bank kan jouw adviseur zijn. Bij beleggingsfinancieringen en beleggingshypotheken werkt dat anders en dan moet je via een hypotheekadviseur moet je naar binnen toe en dat heeft ere gewoon vooral mee te maken dat zij gewoon willen dat die dossiers gewoon compleet en netjes worden aangeleverd en die hebben geen zin om de hele tijd met jou te vragen van kan je dit nog even sturen of dit mist of zo. Dus je moet via een adviseur naar binnen en ik zou je zeker adviseren om dan met een specialist in zee te gaan die eigenlijk alleen box 3 financieringen van vastgoed doet. Dus niet iemand die en box 1 en box 3 doet en hè, een beetje als een klusjesman die zegt dat hij alles wel een beetje kan, maar gebruik daar gewoon echt een specialist voor en via die partijen kan je dan naar binnen. Er zijn een paar uitzonderingen waar je het wel rechtstreeks kan regelen, zoals RNAB, maar over het algemeen moet je via een hypotheekadviseur.

Bas: Ja, en heb je dan, gebruik je zelf continu dezelfde club of kun je iets aanraden of en wat zijn de commissies die dat soort gasten pakken, daar ben ik even benieuwd naar.

Martijn: De commissie is vaak een soort van nou, opstartkosten, denk aan 500, 750 euro om de eerste gesprekken met jou te doen, een dossier aan te maken en vervolgens is het gewoon een percentage van de financieringssom met een bepaald minimumbedrag.

Bas: Precies.

Martijn: Maar je zit wel snel met dit soort financieringen tussen de 2.500 en 4.000 euro per object wat je financiert.

Bas: Ja, en dan is ongeveer een minimaal bedrag van 2.500 euro of 1% van je aankoopwaarde of zo of wat zijn een beetje de percentages waarmee wordt gerekend in die markt?

Martijn: Ja, dat wisselt inderdaad, ergens rond de, nou, bijvoorbeeld 1, nog wat procent. Om jouw vraag van net nog even te beantwoorden, ik werk wel vaak met dezelfde adviseurs, maar niet altijd met dezelfde banken, dezelfde financiers, want ook daarin vind ik het belangrijk om een spreiding te hebben.

Bas: Juist.

Martijn: Je kan het risico in vastgoed kan je op diverse manieren spreiden, dat is door in verschillende steden te kopen, door bij verschillende banken te financieren, door verschillende soorten huurders te hebben. Ik heb bijvoorbeeld ik verhuur aan uitzendbureaus ook, maar had ik alleen maar aan uitzendbureaus verhuurd en de economie gaat slecht of met Corona bijvoorbeeld en die uitzendbureaus die hebben geen werk meer en dus ook geen huisvesting nodig voor hun werknemers, ja, en in een keer staan al je panden leeg, dat is niet heel erg goed. Dus ik verhuur bijvoorbeeld aan Nederlandse werkende stelletjes, aan expats, aan uitzendbureaus, studenten zou je aan kunnen verhuren. Zo kan je ook spreiden.

Bas: Ja.

Martijn: Maar zeker ook bij je financiers.

Bas: Interessant, ik vind het wel interessant dat je zegt verhuren aan uitzendbureaus. Wat is dan die reden, is dat dan dat je een relatief hogere huur krijgt voor omdat er buitenlandse mensen in zitten die hier wonen en werken of wat is de reden voor jou dat je aan uitzendbureaus, dus dat uitzendbureau huurt van jou en zij verhuren het aan mensen die voor een bedrijf werken.

Martijn: Ja, inderdaad is het om hun werknemers te faciliteren. Meestal heb je woningen met 4 slaapkamers en zetten ze in elke slaapkamer gewoon een werknemer en waarom ik aan hun verhuur is omdat het gewoon heel erg prettig is om één aaspreekpunt te hebben. Je werkt met een bedrijf, zij betalen altijd gewoon netjes van één rekening en inderdaad je kan met uitzendbureaus maar ook kamerverhuur aan studenten daar maak je wel de mooiste rendementen mee en dat is ook mooi om te zien hoe iemand met dezelfde woning door het aan een andere doelgroep te verhuren een heel ander rendement kan maken.

Bas: Oh, wow.

Doelgroepen voor verhuur

Martijn: Want ik zou die woning, ik verhuur die woningen dan voor 2.000, 2.100 euro in de maand aan een uitzendbureau, ja, als je zo’n woning aan een gezin verhuurt dezelfde woning, ja, wat kan je realistisch dan vragen? Zelfs 1.200 euro is natuurlijk al heel veel geld voor een gezin.

Bas: Oh, wow. Dus als we dan in termen van rendement, jaarlijks rendement praten in dat soort panden die je verhuurt aan een uitzendbureau, over wat voor percentages praat je dan?

Martijn: Nou, ik weet niet of de BAR je wat zegt, het Bruto Aanvangsrendement?

Bas: Nee.

Martijn: Ok, nou, dat is eigenlijk gewoon de, hè, de jaarhuur, bruto jaarhuur gedeeld door de koopsom, de investering. Wat je vaak ziet bij beleggers, 5, 6, 7%. Nou ja, in mijn geval als je dan voor een lage prijs aan weet te kopen en goed weet te verhuren dan moet je denken aan een BAR van 13%, 15%, maar wat ik het allerleukste en het allerbelangrijkste vind is de return on investment, dat je gewoon kijkt van hoeveel eigen geld heb ik ingelegd en hoeveel rendement maak ik daar op. Dan zit je zeker ergens tussen de 20 en de 30%.

Bas: Ja.

Martijn: Maar bij zo’n JV-deal waar je 0 euro eigen geld inlegt dan heb je een rendement van 1.600% bijvoorbeeld.

Bas: Wow, maar bizar man. Maar dus als ik even, ik wil even weten of ik het zelf goed begrip. Dus stel mijn BAR is tussen de 12 en de 15% dat betekent eigenlijk dat mijn jaarhuur zeg maar of dat mijn pand tussen ja, laten we zeggen de 6 en de 8 jaar volledig wordt terugverdiend door de huur.

Martijn: Zo zou je dat inderdaad ook kunnen zien.

Bas: Ik bedoel, je betaalt natuurlijk rente en er zijn kosten en dat soort dingen, maar dat zou het op moeten leveren dus.

Martijn: En dan heb je ook nog de factor hè, dat is eigenlijk de nou ja, de koopsom gedeeld door de jaarhuur dat je kan kijken van nou ja, goed, hoe lager de factor hoe beter weer de deal zeg maar.

Bas: Ja.

Martijn: Ja, zo zijn er best wel wat nou, formules en rendementsberekeningen die leuk zijn om te weten, alleen ja, ga alsjeblieft niet je helemaal doodstaren op Excelbestandjes en alles tot het oneindige doorrekenen en verzand niet in analyse paralyse, uiteindelijk moet je het gewoon gaan doen en we hebben nu niet de tijd om een week na te denken en te rekenen of je een deal wel of niet wil kopen want dan is iemand anders er gewoon allang mee vandoor.

Vastgoed deals vinden

Bas: Ja, want dat was de volgende vraag die ik wilde stellen, waar vind je je deals en wanneer besluit je wanneer je toehapt? Want ik bedoel, je hebt natuurlijk executieveilingen, ja, je kan, ik bedoel, als het op Funda staat ben je vaak al te laat of zo, heb je echt een netwerk nodig van makelaars die zeggen van hé, ik heb een interessant beleggingspandje voor je, kom binnen, hoe doe jij dat?

Martijn: Ja, Funda in principe niet want daar zijn heel veel kapers op de kust die allemaal voor dezelfde woning gaan. Nou ja, gevolg is dat iedereen tegen elkaar op gaat bieden en je hebt natuurlijk beleggers, starters, alles door elkaar. Woningen op Funda, ja, wel misschien als je voor jezelf zoekt om zelf te wonen, maar als beleggingsobject heeft dat zeker niet mijn voorkeur. Er zijn soms uitzonderingen als je goed zoekt, maar kijk dan bijvoorbeeld van wat staat er al 30 dagen of meer te koop of wat kan ik vinden in heel Nederland tussen de 80.000 en de 130.000 euro. Nou, dan zie je of hele dure garages of kleine vervallen huisjes die misschien wel kansen bieden. Dus Funda is niet ideaal, nou ja, waar dan wel, ja, je netwerk, vertel zoveel mogelijk mensen dat je vastgoedbelegger bent, waar je naar op zoek bent, in welke steden, voor welke bedragen, hoeveel slaapkamers, zet het op social media, vertel het aan mensen. Maar ook je netwerk inderdaad met makelaars alleen dan moeten ze niet met de deals aankomen die ook op hun website en op Funda staan maar als ze iets hebben waar ze snel van af moeten of wat niet heel erg mooi is om in de etalage te zetten, ik heb deals via, als je eenmaal een appartement hebt, ga naar de VVE-vergaderingen, daar vind je andere vastgoedbeleggers maar ook huiseigenaren en misschien vertellen ze wel dat ze graag willen verkopen. Via je huurders, iemand in de kroeg, de kapper, als jij hun vertelt van joh, als je wat vindt, ik geef je 1.000 euro, 1.500 euro als ik die deal uiteindelijk koop. Ja, en waar ik zelf en mijn cursisten ook het meeste resultaat mee hebben behaald is met de flyer, gewoon bij mensen in de bus een briefje gooien van ik heb interesse in uw huis en de voordelen benoemen als ze via jou verkopen in plaats van met de makelaar en ja, dat levert veel reacties op. Je moet ongeveer op 100 flyers ongeveer 1 reactie verwachten, maar dat is een gemiddelde, dat kan ook veel meer zijn.

Bas: Ik vind het veel.

Martijn: Ja, maar ik heb wel in een appartementencomplex van 95 appartementen wel 15 reacties gehad, dus het hangt helemaal van de–

Bas: Gezellig appartementencomplex is dat.

Martijn: Het hangt helemaal van de stad af en van de locatie en stel er komt een crisis dan verwacht ik dat die flyer nog meer resultaat zal hebben omdat mensen gewoon ook niet de tijd hebben om via een makelaar een Funda te verkopen hè. Jij als belegger kan over het algemeen veel sneller schakelen. Ik koop altijd zonder financieel voorbehoud want mensen willen gewoon graag zekerheid hebben. Het gaat niet alleen om de prijs die jij betaalt. Iedereen is bij een bod altijd heel erg gefocust op die keiharde euro’s en natuurlijk is dat belangrijk, alleen het gaat ook om de voorwaarden die jij biedt. Dus hoe minder voorwaarden hoe beter. Dat gebeurt natuurlijk heel vaak dat de woning verkocht wordt onder financieel voorbehoud, mensen denken van oh, lekker, hij is verkocht en dan gaat het toch niet door omdat de koper de financiering niet rond kan krijgen.

Bas: Ja, ok, maar je had het net ook over een appartementencomplex, ik was ook heel erg benieuwd naar welk type woning zoek je nou precies hè. Zoek je echt appartementencomplexen en wil je het liefst het hele appartementencomplex kopen als het kan?

Martijn: Monopoly.

Bas: Ja, of zoek je juist niet het appartementencomplex maar een tussenwoning of ja, of iets anders.

Martijn: Ja, ik heb beide, ik heb zowel appartementen als eengezinswoningen. Het voordeel van appartementen is er is een VVE, hè, een vereniging van eigenaren. Het nadeel van appartementen is er is een VVE.

Bas: Ja, dat zijn die vaste kosten per maand om de lift en ja.

Martijn: Het is natuurlijk heel fijn dat zij zorgdragen als het goed is voor het onderhoud en de buitenkant en dat bepaalde dingen geregeld zijn, alleen ja, het drukt ook op je rendement, je hebt ook die maandelijkse lasten, je hebt maar beperkte inspraak over waar het geld naartoe gaat dus eigenlijk ben ik nu liever gewoon volledig eigenaar dat je ja, als het dak vervangen moet worden heb je natuurlijk wel wat meer lasten in één keer, maar ja, je kan het gewoon allemaal wat meer zelf controleren en in de hand houden.

Opknappertjes kopen

Bas: En koop jij ook opknappertjes, dat je zelf even een team Polen erin gooit die even de boel straktrekken of?

Martijn: Zeker, ja, zeker, ja. Ik heb onlangs nog een woning gekocht in Lelystad, nou, zwaar onder de marktwaarde, het was een complete bouwval, maar de reden dat ik hem graag wilde hebben was omdat er een kamerverhuurvergunning op zat en die worden niet meer afgegeven en die was overdraagbaar aan de nieuwe eigenaar had ik uitgezocht, dus toen had ik zoiets van ja, ok, dan neem ik die verbouwing voor lief.

Bas: Ja.

Martijn: Dus die is nu helemaal mooi opgeknapt, zit ook een uitzendbureau in en nou, die gaat nooit meer weg.

Bas: Cool, en hoe pak je dat aan? Heb je een vast team die dat doet voor jou? Heb je een aannemer of heb je een projectmanager die tekeningen maakt en vervolgens iemand zoekt die het uitvoert of hoe pak je dat een beetje aan?

Martijn: Ja, inderdaad, nou ja, gewoon, je kan of je eigen team verzamelen, maar die fout heb ik wel gemaakt in het begin door te denken van nou ja, goed, ik doe alles los hè, een losse loodgieter, een timmerman, een stukadoor, maar dan ben je uiteindelijk veel meer mensen aan het aansturen en wordt het allemaal een stuk duurder dan je gedacht had, dus ik ga vanaf nu alleen nog maar gewoon alles bij één aannemer neerleggen en die dat dan laten coördineren. Misschien ben je dan iets duurder uit, maar het is wel gewoon een stuk prettiger werken en ja.

Verbouwing financieren

Bas: En een verbouwing financier je mee bij een vastgoedbank of hoe doe je dat?

Martijn: Ja, bij sommige partijen kan dat inderdaad, kan je een zogeheten bouwdepot kan je krijgen.

Bas: Ook bij box 3 bij een vastgoedbank?

Martijn: Ja.

Bas: Ok.

Martijn: Alleen ik heb tot nu toe heb ik die gewoon zelf gefinancierd. Wat je ook zou kunnen doen als je wat meer geld hebt en cash hebt is de woning cash aankopen, dan gaan verbouwen en dan vervolgens of een huurder erin zetten of dan pas naar een bank brengen. Dan krijg je natuurlijk een percentage gefinancierd van de nieuwe taxatiewaarde en dan trek je eigenlijk al je geld wat je hebt ingelegd er weer uit, dan heb je een woning die een rendement oplevert voor 15, 20 jaar. Nou, dan kan je met het geld wat je eruit gehaald hebt kan je dat kunstje nog een keer doen.

Bas: Ja, dus het kan slim zijn om tijdelijk dat geld eventjes ergens anders vandaan te trekken om de boel strak te trekken en het erna te financieren.

Martijn: Ja, dan heb je het over een traject van aankopen, verbouwen, financieren, nou ja, 4 tot 6 maanden als je het snel doet. Je moet het geld wel hebben of je kan ook daarvoor een partner zoeken. Denk vooral ook echt van zoals jij misschien op zoek bent naar geld is iemand anders misschien juist op zoek naar iemand met een deal of met de kennis. Nou ja, als jij die twee bij elkaar brengt dan heb je gewoon een win-winsituatie.

Geld laten werken

Bas: Ja, tof. Ja, ik bedoel ik heb zelf een paar appartementen, ik heb het je ook gezegd hè, dat heb ik ooit, dat was mijn eerste woning, 13, 14 jaar geleden aangekocht, er zit inmiddels overwaarde op en eigenlijk zie ik die overwaarde ook als ondernemer natuurlijk als stilstaand geld want ik denk gewoon ja.

Martijn: Dood geld, ja.

Bas: Ik zie geld als soldaatjes, die moet je op pad sturen, die moeten terugkomen met meer zeg maar.

Martijn: Ze moeten baby’tjes maken.

Bas: Ja, precies, precies, maar ik denk dat heel veel ondernemers ook zo denken weet je, een onderneming, ja, je kan heel scherp aan de snede varen van is mijn onderneming heel veel waard, ga ik het verkopen? Ga ik failliet zeg maar? Dat is vaak een heel dun lijntje of soms laat ik het zo zeggen en in vastgoed is dat natuurlijk niet echt want je hebt altijd waarde en het is een veel rustiger spel als ik het zo mag stellen, tussen haakjes, want ja, er gebeuren, ja, er gebeuren niet zo snel rare dingen zeg maar met die stenen, maar er gebeuren wel altijd rare dingen in een business.

Martijn: Nou ja, natuurlijk, kijk, vastgoed is een vorm van ondernemen als je het op een wat grotere schaal doet en het is beleggen en er is geen belegging natuurlijk geheel zonder risico dus er zijn wel degelijk een aantal risico’s en dat is ook helemaal niet erg. Ik bedoel, ik zeg altijd als je geen risico wil lopen dan moet je een helm opzetten en op de bank in de woonkamer gaan zitten en niks doen.

Bas: Juist.

Martijn: Maar als je je maar bewust bent van die risico’s en als je maar van tevoren hebt nagedacht van ok, hoe kan ik die risico’s zo klein mogelijk maken of uitsluiten en mocht ik er toch mee te maken krijgen, hoe ga ik daar dan mee om?

Bas: Ja.

Martijn: Wat je natuurlijk te allen tijde moet voorkomen bij beleggingsvastgoed is dat je leegstand hebt. Nou, dat kan je eigenlijk heel simpel doen door gewoon een woning op de juiste locatie aan te kopen, hè, op een plek waar de verhuurbaarheid gewoon heel erg goed is. Hou er rekening mee dat er zijn ook in vastgoed op de lange termijn stijgen woningen altijd, alleen ja, er zijn natuurlijk ook soms dalen in de markt. Hou er rekening mee, nou, de vorige crisis was geloof ik 25%, 20-25% daling is er geweest, kreukelzone heb je het dan zeg maar over, ja, hou daar rekening mee met de financiering dat je dan of als dat nodig is wat bij kan leggen en denk goed na over je rentevaste periode. Dat als je, en de juridische looptijd van je hypotheek. Als jij die heel kort hebt en middenin de crisis loopt die financiering dus af en de bank die zegt van nou, bedankt meneer Urlings voor het geld van de laatste paar jaar en het zakendoen maar ja, we stoppen ermee en je moet dan dat vastgoed ergens anders gaan financieren bij een andere bank en dat geld is er gewoon niet, ja, dan kan je wel een probleem hebben dus dat zijn wel belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Bas: En wat is je advies dan met die rentevaste periode?

Martijn: Ja, nou, ik kies dus op dit moment heb ik gekozen voor een redelijk korte termijn omdat ik gewoon aan het bouwen ben, in de bouwfase zit en wil herfinancieren, maar ook daarin ga ik voor spreiding. Leg niet, zorg niet dat al je panden op hetzelfde moment aflopen.

Bas: Geeft je ook een stukje rust dat je het gewoon rustig kan aanpakken zeg maar.

Martijn: Ja, precies, ja. Ja, en huurders natuurlijk. Hè, je wil ook geen huurders hebben die wietplantages beginnen in je pand of die niet betalen of niet netjes met je woning omgaan. Nou, dat kan je weer heel erg goed opvangen en voorkomen door gewoon een goed screeningproces te hebben.

Bas: Ja, cool.

Martijn: Dus ja.

Onderhoud van verhuurde panden

Bas: Onderhoud, doe je dat door een partij? Betaal je een vast bedrag per maand? Iemand die alles regelt? Iemand belt hé, mijn CV-ketel is kapot, tapijt laat los, plafond komt naar beneden, stap jij dan op je fiets of hoe heb je dat aangepakt?

Martijn: Nee, nou, als je het in box 3 wil doen en dat wil je graag want dat is natuurlijk uniek in Nederland dat je geen belasting betaalt over de huurinkomsten uit vastgoed. Wel over het vermogensrendement tussen je bezittingen en je schulden, maar daar kan je dus ook de hypotheken die jij hebt op je box 3 vastgoed kan je daar tegenover zetten. Dus ook daar is eigenlijk van hoe meer schuld hoe beter, tot op zekere hoogte. Maar dan moet je en dan wil je dat eigenlijk uitbesteden. Het mag geen, het moet passief vermogensbeheer zeg maar zijn. Dus het is niet de bedoeling dat je zelf heel erg actief met je panden en je huurders en klusjes en alles bezig bent. Ja, en je deed dat vastgoed ook vanwege die vrijheid dus ja, zit jij erop te wachten om op kerstavond een telefoontje te krijgen dat er lekkage is of dat de verwarming het niet doet? Dus nee, dat zou ik zeker uitbesteden aan een beheerder of iemand lokaal die dat regelt.

Bas: Ja, mooi. Tof man. Ja, nou, ik ben in ieder geval wijzer geworden weer op het gebied van vastgoed en het heeft mij ook wel weer een beetje geïnspireerd om er weer meer meters in te maken. Het zat al een beetje in mijn achterhoofd maar ik denk gewoon dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen en dat jij waarschijnlijk nu ook terugkijkt dat je denkt van fuck, dit had ik 10 jaar geleden moeten doen.

Martijn: 10?

Bas: Ja, toen je net geboren was.

Martijn: Ja, zeker, kijk, ik heb nu een van mijn cursisten die is 23 jaar, die heeft vorig jaar de cursus gedaan en die is binnen 11 maanden tijd met 3 woningen financieel vrij en die kan nu gewoon met pensioen in theorie. Wil hij helemaal niet want hij wil graag–

Bas: Hij maakt er 30 van.

Martijn: Hij wil meer panden en hij wil graag gewoon ja, werken en ondernemen en zo, maar ja, dat is wel natuurlijk super als je op die leeftijd al zo ver bent, ja.

Bas: Ja, gaaf man, gaaf.

Martijn: En het is ook nooit, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, maar het is eigenlijk ook nooit te laat om ermee te beginnen. Dus denk niet van oh, ja, nu heeft het geen zin meer, dat had ik eerder moeten doen.

De Vastgoed Academy

Bas: Precies, precies. Maar ik was er nog met jou over aan het praten voordat we gingen opnemen, ik dacht van hé, nou ja, jij leert andere mensen dus ook dit hele spel, dit investeren in vastgoed, daar heb je een mooi platform van gemaakt, De Vastgoed Academy en we dachten wat kunnen we nou, ja, kunnen we iets aanbieden aan de luisteraars van deze podcast waar mogelijk mensen die willen starten in vastgoed iets aan hebben.

Martijn: Ja, ja goed en we hebben natuurlijk nu, we zijn een uur onderweg en heel veel gedeeld, maar er is nog veel meer te leren en te weten. Dus ik ben vorig jaar augustus begonnen met De Vastgoed Academy, ook een alternatieve vorm van educatie in dit geval dus hoe je een passief inkomen op kan bouwen, financiële vrijheid kan behalen door middel van te beleggen in Nederlands vastgoed. Dus ja, als er mensen zijn die hier graag serieus mee aan de slag willen, die dit echt heel erg leuk lijkt maar die zeggen van nou, ik heb niet de kennis een ik heb ook niet het netwerk, de community, dat is ook natuurlijk heel erg belangrijk dat je een groep mensen om je heen hebt die met hetzelfde bezig zijn en die zeggen van ja Bas, je moet dit pandje kopen, in plaats van je familie en vrienden die zeggen nee, nu is niet het juiste moment, je bent te laat, je moet het niet doen. Allemaal goed bedoeld, maar ja, dat kan best wel invloed hebben op jouw resultaat.

Bas: Ik kreeg altijd, dat is voor mij de groene vlag, hoe meer mensen nee zeggen zeg maar dan ga ik het juist doen, dus.

Martijn: Ja, klopt, ja, nee, maar wat mensen daarmee aangeven, ze bedoelen het heel goed en ze willen jou graag beschermen, maar eigenlijk geven ze daarmee hun eigen grenzen aan en niet de jouwe natuurlijk.

Bas: Ja, maar je hebt een platform gemaakt, zitten allemaal video’s in, checklists, community zeg maar, weet je, ik heb natuurlijk ook een platform op een vergelijkbare manier maar wat mensen dus juist kopen is dat ze dus meer zekerheid krijgen, dat ze weten welke stappen ze moeten zetten, dat ze weten hoe de hazen lopen zoals ik het dan maar zeg en dat ze dus ook gewoon gebruik kunnen maken van jouw kennis en kunde en het netwerk wat eromheen zit om uiteindelijk dit spel te gaan spelen wat ze dus veel meer zelfvertrouwen gaat geven in de stappen die ze gaan zetten. Daar komt het op neer toch?

Martijn: Ja, we hebben gewoon echt, nou ja, ik heb ook natuurlijk uit eigen ervaring wat workshops en cursussen en zo gevolgd en veel kennis opgedaan, alleen ik miste daar toch ook heel erg veel dingen. Met name de follow-up zeg maar daarna hè, de community eromheen, de mogelijkheid om nog vragen te stellen. Dus daarom heb ik een Facebook community waarin je altijd je vragen kan stellen en geef ik elke week op maandagavond een coaching call, vaak ook met interessante gastsprekers, dus afgelopen maandag hadden we een vastgoedfinancier op de call, taxateurs, hypotheekverstrekkers, noem het maar op. Ja, en het idee is eigenlijk ook gewoon om met een hele toffe like-minded community de komende jaren verder te delen en groeien en samen hele toffe dingen te gaan doen voor de cursisten zelf, maar ook uiteindelijk om bij te dragen daarmee aan een mooiere wereld. Ik heb cursisten die willen graag een non-profit oprichten om alle dieren in de wereld te redden of ja.

Bas: Tof man, tof. Ik had een paginaatje aangemaakt ondernemenopslippers.nl/vastgoed.

Martijn: Ja.

Bas: Dat moet vast goed zijn.

Martijn: Vast goed.

Bas: Dus ondernemenopslippers.nl/vastgoed. Wat is de deal Martijn die we onze luisteraars kunnen gaan aanbieden in ieder geval?

Martijn: De deal die we gaan aanbieden is nou ja, de online cursus bij De Vastgoed Academy, daarmee krijg je dus meer dan 20 uur aan videomateriaal, wekelijkse coaching calls, de Facebook community, meer dan 70 documenten in de kennisbank, dus je hoeft je niet meer zelf druk te maken over rendementsberekeningen, huurcontracten, koopaktes, dat heb ik allemaal laten maken door een vastgoedadvocaat dus je kan er echt van uitgaan dat dat ook volgens de juiste wet- en regelgeving zo is en normaal gesproken komen we eens in de nou ja, 2, 3 maanden komen we bij elkaar dus je hebt levenslang toegang tot dat hele pakket. Normaal gesproken bieden we dat aan voor 1.897,- euro maar ik wil het vandaag graag hier voor jouw luisteraars aanbieden voor 997,0- euro.

Bas: Wow.

Martijn: Inclusief de BTW.

Bas: Nee joh, dat is bijna de helft.

Martijn: En ik doe er daarnaast ook nog 15 minuten 1-op-1 coaching bied ik daarbij aan om mensen gewoon eventjes op weg te helpen en wat vragen te beantwoorden en te kijken van nou ja, wat is nou jouw startpunt, wat zijn jouw doelen en dan heb je, nou, een heel mooi begin om met dit avontuur te starten.

Bas: Super man, ja, gaaf. Super, dank je wel voor dit aanbod ook aan de luisteraars en sowieso, dus wil je starten in het vastgoed dan is dit denk ik het moment. Maar ik was net ook al, je zegt allemaal–

Martijn: Ja, nou, het beste moment was 20 jaar geleden, maar als je dat niet gedaan hebt dan is dit het moment. Ja.

Bas: Ja, want je had het net over al die documenten met huurcontracten, berekeningen, formules en dat soort dingen. Ja, als je naar een beetje een advocaat gaat en je laat een fatsoenlijk huurcontract in elkaar draaien dan ben je dit al kwijt zeg maar.

Martijn: Ja, klopt, of als je één pandje aankoopt hè, je betaalt al 1.000 euro aan de notaris, taxatie, hypotheekadviseur, dus ja, zeker een goede investering om te doen en om hiermee te starten.

Bas: Tof.

Martijn: En ja, ik kijk ernaar uit om met je luisteraars aan de slag te gaan.

Bas: Ja, mooi man, dus ondernemenopslippers.nl/vastgoed. Ja, daar kun je je e-mailadres achterlaten en je naam en dan krijg je wat meer informatie over–

Martijn: En je krijgt meteen het e-book De 12 makkelijke manieren om te starten met vastgoed ook als je weinig of geen vermogen hebt.

Bas: Kijk.

Martijn: Die krijgen ze sowieso.

Bas: Hoppa, nog meer.

Martijn: Ja.

Bas: Tof man, supertof, ja, nou ja, zeker, nogmaals, het heeft mij ook weer getriggerd om er meer mee aan de slag te gaan en ik denk dat iedereen ermee aan de slag zou moeten gaan die een financieel vrij leven wil leiden en ja, vooral een stabiel financieel vrij leven wil leiden. Weet je, ik bedoel, ja, een business is gewoon ja, tenminste, ik zie vastgoed gewoon als iets stabiels.

Martijn: Nou ja, het is al zo oud als de weg naar Rome.

Bas: Exact.

Martijn: Het is bewezen, dus ja.

Bas: Ja, en de reden ook dat ik ja, dat het tof is zeg maar en ik leer ook zelf altijd van mensen die het zelf doen en ook bewezen hebben gedaan en weet je, daar ben jij natuurlijk een voorbeeld van want je bent zelf met één pand begonnen en je hebt er nu 10. Je snapt het spel zeg maar en je leert het andere mensen nu en je hebt heel veel passie om het ook andere mensen uit te leggen, dus.

Martijn: Ja.

Bas: Dat is tof.

Martijn: 1.000 Nederlanders helpen naar financiële vrijheid, dat is mijn missie.

Bas: En op hoeveel staat de teller?

Martijn: Nou, het is lastig meetbaar tot nu toe, maar nee, dat is mijn doel en dat doe ik door de cursus, maar ook door nou ja, in dit soort podcasts aanwezig te zijn of interviews te geven, dus ja.

Bas: Tof man, tof. Super man, Martijn, nogmaals dank.

Martijn: Jij ook bedankt. Supertof.

Bas: Ja, we hebben er een mooi gesprek van gemaakt, ik denk dat we veel informatie hebben gedeeld over vastgoed en alles wat erbij komt kijken en ook over je fuck-ups.

Martijn: Ja, ook belangrijk.

Bas: Niet onbelangrijk.

Martijn: Nee, daar leer je het meeste van.

Bas: Ja, bedankt man en ja, ik zeg op veel vastgoed.

Martijn: Yes, jij ook bedankt.

Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer!

Bas: Yes, tof hoor, dat was Martijn van den Berg die ontzettend veel investeert in vastgoed. Met De Vastgoed Academy legt hij dus ook andere mensen uit hoe je dit kan doen en hij heeft een ontzettend gave deal, ja, tentoongesteld net hier in de podcast dus je kan naar ondernemenopslippers.nl/vastgoed. Dat is vast goed! En dan kun je je naam en je e-mailadres achterlaten en dan krijg je een ontzettend gaaf e-book plus informatie over hoe je de cursus kan aanschaffen voor bijna de helft en een gratis coachingscall met Martijn kan doen. Dus als je daar gebruik van wilt maken, check it out en ik vond het gaaf dat je luistert, ik hoop dat we je een beetje geïnspireerd hebben om te starten in het vastgoed. Ik ga in ieder geval weer meters maken en nou ja, tot de volgende keer maar weer. Ciao ciao!

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen