Slippertje 25: Trainen voor minder dagelijkse stress met Mark Tigchelaar
Slippertje 25: Train jouw focus voor minder dagelijkse stress met Mark Tigchelaar
27 september 2020 
in Podcast

Slippertje 25: Train jouw focus voor minder dagelijkse stress met Mark Tigchelaar

Mark Tigchelaar

Een hartelijk welkom bij alweer het 25ste Slippertje in de Ondernemen op Slippers podcast! Met trots presenteer ik u Mark Tigchelaar, Mark staat bekend om zijn trainingen die gericht zijn op het verbeteren van je focus. Hij helpt hier onder andere topsporters en ondernemers bij, hoe gaaf is dat?

In deze podcast vertelt Mark Tigchelaar onder andere over:

  • wat hij zou doen als hij nog maar 3 maanden te leven zou hebben
  • wonen en werken op Bali
  • hoe je het beste om kan gaan met stress
  • zijn doel voor de toekomst
  • en hoe hij topsporters helpt bij het verbeteren van hun focus

Laten we snel gaan luisteren naar de verhalen van Mark Tigchelaar, ik kan echt niet wachten! Let’s go!

Podcast transcriptie

Bas: Alright! Vandaag dames en heren, the one and only Mark Tigchelaar. Mark helpt topsporters en ondernemers hun prestaties te verbeteren door grip op focus te geven. Hij is niet alleen dat, maar hij is ook nog eens TEDx spreker, heeft 5 boeken geschreven die allemaal bestseller zijn geworden en hij heeft inmiddels met zijn laatste boek `Focus Aan-Uit` meer dan 40.000 boeken al verkocht. Hij is ook nog eens spreker en eigenaar van de Focus Academy. Mark, welkom!

Mark: Dank je wel!

Je gooit je shit opzij, en voelt je vogelvrij, je runt je business op je slippers en dat maakt je blij.

Bas: Ja, we zijn dus ook een soort van live, dus mocht iemand dit horen of überhaupt zien, ja, kom maar door met vragen. Laat een comment achter of zo. Ja, mooi door die jingle heen lullen. Maakt niet uit.

Je droom is werkelijkheid, bent van de stress bevrijd, je kraakt de code van het leven met zekerheid.

Bas: Yes! Nou, Mark, nou, je hebt een primeur want dit is de eerste live stream hè.

Mark: Tof.

Nog maar 3 maanden te leven..?

Bas: We liepen net een beetje te kloten. Nou, we hopen dat het een beetje goed overkomt maar dat gaan we zien. Ja, Mark, ik stel altijd een redelijk intieme vraag als eerste, en die ken je misschien, maar wat zou je doen als je nog drie maanden te leven hebt?

Mark: Stoppen met werken en reizen met het gezin.

Bas: Ok.

Mark: Ja. Ja, en de grote vraag is dan: waarom niet nu?

Bas: Ja, precies, maar goed, ja, ik weet dat je volgens mij net terug, je bent nog niet zo lang geleden op Bali geweest.

Mark: Ja, een paar maandjes.

Bas: En daar ben je weggepest, dus ben je maar weer teruggekomen toch? Nee, maar dat is wel mooi, jij bent ook een beetje een ondernemer op slippers eigenlijk.

Mark: Ja, in hele kleine schaal van wat jij doet, maar ja, dat is wel echt de meest ultieme vorm van vrijheid en toffe vorm van leven denk ik.

Wonen en werken op Bali

Bas: Ja, en waarom ben je naar Bali gegaan en hoe lang heb je daar gezeten uiteindelijk?

Mark: We hebben er twee maanden gewoond/gewerkt en dat was eigenlijk vanuit mijn vriendin, ze is psycholoog en haar bedrijf zei van hé, we willen eigenlijk meer digitaal gaan werken, wil je niet dat gaan oefenen op Bali? Daar kwam het eigenlijk op neer, ok. En vanuit mijn werk was ik ook wel redelijk flexibel dus ik denk ja, laten we het maar doen. Mijn vriendin was toen zwanger van ons tweede kindje, Dex, die is inmiddels geboren, was echt hoogzwanger, laatste paar weken, nou, een maandje nog of zo, twee maandjes max was ze nog zwanger. Dus dat was ook wel een bijzondere tijd om nog ja, want we hebben een dochter, met zijn drieën gingen we daar naartoe, maar wel met een zwangere vriendin daar, maar ja, was allemaal te gek, was net voor Corona, ja, fantastische tijd gehad.

Bas: Wow.

Mark: Maar daar weet jij alles van natuurlijk.

Bas: Ja, en waar heb je overal gezeten op Bali? Ik ben wel benieuwd.

Mark: Ja, ook aan de westkust in–

Bas: Canggu?

Mark: Canggu inderdaad, ja, dat vonden we het mooiste. Daar zijn we ongeveer een maand geweest. We hadden daar een huis en nou, je kent alle beach clubs.

Bas: Daar hebben wij ook het meeste gezeten.

Mark: Ja, echt, hele chille plek. Toen hebben we een week op Gili Trawangan gezeten. Eigenlijk meer dat was een beetje de vakantie, gewoon lekker veel gedoken, dat vind ik echt heerlijk om te doen.

Bas: Mooie schildpadjes gezien en zo?

Mark: Schildpadjes, echt huge schildpadden en toen naar het, ben ik even de plaatsnaam kwijt, in het zuidoosten, dat is eigenlijk een beetje een soort badplaats voor ouderen, dat was niet echt een groot succes vonden wij en de laatste week ongeveer, halve week in Ubud.

Bas: Oh ja.

Mark: Maar dat was ook meer de chill, was een mooi resort, een beetje ter afsluiting van de periode in Bali.

Bas: Ja, nou ja, je hebt daar ook middenin Ubud heb je ook in de jungle een soort van beach club die heet Jungle Fish.

Mark: Ah, nice.

Bas: Ook geweest of niet?

Mark: Nee, nee, zegt me niks, nee. Voor de volgende keer, voor de volgende keer.

Bas: Ja, je moet altijd, ik bedoel, heb je veel gereisd en dan denk ik altijd ja, dan moet je altijd nog iets voor de volgende keer overlaten.

Mark: Ja, nee, bij dezen.

De jeugd van Mark Tigchelaar

Bas: Leuk man. Ja, Mark, waar gaan we beginnen? Hoe zag je jeugd een beetje eruit?

Mark: Nou, ik werd geboren en…

Bas: Oh, toch?

Mark: Er was laatst iemand, toen gaf ik training en toen was er iemand voor mij aan het spreken en dat was zo raar, die ging dus letterlijk vertellen nou, misschien is het leuk als ik mijn levensverhaal vertel en die begon dus letterlijk met nou, ik werd geboren, en toen ging hij zijn hele levensjaren, die man werd 50 en ik denk oh, shit, dit wordt echt een hele lange presentatie.

Bas: Ja.

Mark: Nee, maar om dat te skippen, nee, ik heb vroeger in mijn jeugd heel veel gitaar gespeeld. Ik heb echt bijna 10 uur per dag speelde ik gitaar en ik had één doel, ik wilde de beste gitarist van de wereld worden, dat was mijn plan. En zo heb ik toen, heb ik eigenlijk een heel groot deel van mijn jeugd besteed aan het spelen van gitaar, elektrisch, en toen dacht ik op een gegeven moment toedeledokie, dit is toch niet echt wat voor mij en toen ben ik ermee gestopt.

Bas: Ok, top.

Mark: Dat is in een notendop mijn jeugd.

Bas: Maar speel je nog steeds gitaar?

Mark: Ja, een beetje, voor de lol en maar op een gegeven moment dacht ik ja, ik kan hier ook wel les in gaan geven, dus op mijn 14e ben ik les gaan geven, gitaarles aan beginners. Dat was echt een toptijd. Dat was echt super leuk, eigenlijk, ja, een minibedrijfje. Ja, is gewoon super lachen om te doen. Gewoon postertjes ophangen bij de Albert Heijn nog in die tijd. Wie wil er gitaarles? En dan had ik iets van 5, 6 leerlingen of zo.

Bas: Vet. En hoe oud was je toen?

Mark: 14.

Bas: 14? Nee joh.

Mark: Ja, dat was mijn eerste business.

Bas: Super vet man.

Mark: Ja, lachen. Bakken met geld relatief gezien hè, in die tijd denk je wow.

Bas: Ja, ja.

Mark: Maar een heel leuke manier van geld verdienen. Was gewoon ja, doen wat ik leuk vind, gitaar spelen en het andere mensen leren, ja.

Bas: Ja, en wie was je idool een beetje in die tijd?

Mark: Ja, Slash van Guns N’ Roses. Dat was echt mijn grote held en dat was mijn doel en daar wilde ik naartoe streven. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik het meer voor die bekendheid deed dan echt voor het gitaar spelen, dat ik dat belangrijk vond. Toen dacht ik ja, dat is een beetje om de verkeerde reden en toen ben ik gestopt met gitaar spelen.

Bas: Oh ja.

Mark: Tenminste, gewoon nu een beetje voor de lol, maar niet meer dat fanatieke.

Bas: Ja, want je hebt ook, hoe heet hij, Jan Akkerman geloof ik, is ook een van de beste gitaristen van Nederland of zo.

Mark: Ja, dat is ok een hele goede ja, misschien wel wereldwijd, is wel hoog ook maar in Nederland zeker.

Bas: Ja, leuk man.

Mark: Heb jij een muziekachtergrond?

Bas: Nou ja, ik heb trompet gespeeld vroeger, ik zat in de harmonie en ik liep met carnaval in de optocht mee en allemaal dat soort dingen.

Mark: Nice.

Bas: Ik heb zelfs ook, ik bedoel, ja, ik heb zelfs ook weleens een solistenconcours gewonnen zeg maar dus ik had wel ergens talent. Maar goed, op een gegeven moment verwaterde dat en dan heb je weer andere focus.

Mark: Ja, nee, zo is het maar net.

Studeren

Bas: Ja. Maar en waar ben je op een gegeven moment gaan studeren?

Mark: Eerst HBO Psychologie, want ik had, ik ben redelijk zwaar dyslectisch. Ik had echt heel veel moeite met leren, met studeren. Ik was ook letterlijk echt de traagste van de klas en toen kwam ik erachter dat dat, ja, dyslexie zelf kan je niet oplossen, maar het is wel heel erg trainbaar om die uitdagingen van supertraag lezen, superveel spellingsfouten, dat kan je best wel trainen zeg maar. Je kunt het niet oplossen, ik ben nog steeds dyslectisch, maar als je snapt hoe je eigen hoofd werkt dan kan je daar wel mee omgaan en dat is eigenlijk, mijn fascinatie is toen begonnen, ok, ik wilde heel graag Tony Robbins boeken lezen en al die persoonlijke ontwikkelingsboeken, dat was echt mijn hoogste, dat wilde ik. Maar ik had al moeite met de Donald Duck, dus dat werd echt een mismatch. Dus vanuit die frustratie ben ik mij gaan verdiepen hoe werkt het dan wel? Hoe blijf je gefocust? Hoe neem je informatie snel tot je? Hoe onthoud je die dingen en zodoende daar trainingen gevolgd en nou, dat ging zo goed dat ik van HBO vrij snel naar de uni kon en dat ging vrij makkelijk omdat normaal staan er 40 studieuren per week voor neuropsychologie, ik kon het nu doen in 8 uur per week.

Bas: Wow.

Mark: Niet om op te scheppen, maar gewoon tof wat je kan als je je hoofd snapt zeg maar en toen zeiden mijn medestudenten, ja, ik ben niet dyslectisch, maar dit wil ik ook.

Bas: Ja.

Mark: En zo zijn in de kroeg de eerste trainingen ontstaan over focus, snel lezen, geheugen en dat soort dingen.

Bas: Sick man.

Mark: Ja.

Dyslectie

Bas: Maar ja, sowieso, ik ben zelf ook dyslectisch, volgens mij is het ook een eigenschap van de meeste, de kans op miljonair zijn is groter toch?

Mark: Ik ben om die reden dyslectisch ook geworden gewoon.

Bas: Ja, is gewoon cool om te zeggen ook al ben je het niet.

Mark: Ben je het niet? Ah, jammer.

Bas: Maar wat ik mij afvroeg, want ik ben nooit echt getest voor dyslexie weet je, maar ik merk gewoon aan mijzelf ik haal letters door elkaar, cijfers door elkaar, ik heb moeite als ik al een telefoonnummer moet oplezen zeg maar. Je hebt ook dyscalculie, is ook weer een andere vorm volgens mij. Maar heb jij je echt getest uiteindelijk en is er dan de vinger op gelegd?

Mark: Ja, ik heb echt een test gedaan en die was super moeilijk maar ik ben geslaagd. Ik ben officieel dyslecticus. Maar nee, ik heb een test gedaan en dat, maar het rare is, was best wel een dingetje, was twee weken na mijn eindexamen van mijn havo toen en het was best een dingetje, dan doe je een test en dan krijg je uiteindelijk word je gebeld met de uitslag en dan je krijgt dan best wel een stempel op je hoofd. Ok, jij bent nu dyslectisch, en er verandert eigenlijk geen fuck. Ik bedoel, ik heb die stempel nu, maar ja, niet dat ik nu door die stempel, ja, ik kreeg iets meer tijd voor mijn tentamens, ja, maar ik heb net mijn examen gedaan weet je, dat boeide ook niet meer. Dus je hebt er helemaal niet zoveel aan. Dus of je nou zo’n stempel krijgt, ja, je krijgt een diagnose en dan? Uiteindelijk moet je er zelf mee aan de slag, wat ga je ermee doen? Hoe ga jij uitdagingen hoe ga je die tackelen? En dat is aan jou en daar heb je geen psycholoog voor nodig.

Bas: Wow. Tof man. En uiteindelijk heb je de universiteit afgemaakt.

Mark: Ja, zeker, nou ja, bachelor heb ik gedaan, uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om niet de master in te gaan, om een hele simpele reden, bachelor psychologie kon ik, het is heel veel gewoon als je kon lezen en snel kan lezen en goed kan onthouden, wat dus allemaal trainbaar is, ja, dan kan je vrij makkelijk je tentamens halen en dan hoef je niet fysiek aanwezig te zijn in de lessen, maar bij de master moet je verplicht aanwezig zijn. Maar toen was ik op mijn 19e ben ik mijn huidige bedrijf begonnen, Focus Academy, een trainingsbedrijf, en dan gaf ik gewoon heel veel trainingen en op een gegeven moment moest ik de keus maken, ja, trainingenbedrijf gaat eigenlijk hartstikke lekker, maar ik ben gewoon heel veel onderweg, in de tijd voor Corona zat ik gewoon heel veel on the road. Als ik nu weer, als ik mijn master wil gaan halen, op zich lijkt me dat wel gaaf, maar dat betekent dat ik gewoon bijna moet stoppen met mijn bedrijf en dat vind ik zonde.

Studeren vs. ondernemen

Bas: Ja, maar dat is het ook niet waard want ja, ik bedoel je CV of whatever papiertje is gewoon waardeloos als je ondernemer bent toch?

Mark: Vind ik wel. Uiteindelijk is het wel handig voor mijn werk, maar ja, weet je, ik lees voor mijn lol nu gewoon heel veel wetenschappelijke onderzoeken en ik zit volledig in die data, maar het papiertje boeit mij niet.

Bas: Ja, nee, precies.

Mark: Maar dat is een keuze geweest.

Bas: Ja, wel tof.

Mark: Ja.

Bas: Dus gewoon puur uit interesse dat je al die onderzoeken leest en dat je daar iets mee doet en het uiteindelijk vertaalt eigenlijk voor de rest van de wereld toch?

Mark: Dat is precies het ding. We doen zelf geen onderzoek, dat vind ik ook helemaal niet leuk, vind ik veel te saai en te eentonig en veel te specialistisch, maar wat ik de lol vind, precies wat je aangeeft, dus al die wetenschap, al die wetenschappers spreken en hun kennis vertalen naar praktisch inzicht om je business te laten groeien, praktische inzichten om minder stress te ervaren, dat vind ik de lol.

Bas: Ok. Brand los.

Omgaan met stress

Mark: Wat wil je weten?

Bas: Praktische inzichten om minder stress te ervaren, ik denk dat iedereen die nu luistert die denkt van dit wil ik, ik heb stress en ik wil minder stress. Maar goed, het zijn misschien ook wel de standaard dingen die je elke keer uitlegt.

Mark: Nee, nee, we gaan gewoon lekker kletsen.

Bas: Ik ben benieuwd.

Mark: Laten we vanuit de ondernemers, nou ja, iedereen, maar zeker als ondernemer en dat ken je misschien ook, ben je heel creatief en heb je heel veel nieuwe ideeën, dat is het vooroordeel wat ik over jou heb en wat ik ook bij mijzelf herken en bij anderen. Je hebt gewoon heel veel nieuwe ideeën, plannen en aanpakken, het nadeel is, dat gebeurt heel vaak logischerwijs in je hoofd, daar begint het logischerwijs mee. Het hoofd is alleen niet gemaakt om dingen te onthouden. In tegenstelling tot wat we wel vaak denken. Ons hoofd is gemaakt om nieuwe ideeën te bedenken, maar zodra je ze gaat vasthouden dan gaat het loopen. Misschien ken je dat ook.

Bas: Oh, verschrikkelijk.

Mark: Dan ga je opeens, dan denk je oh ja, ik moet even Pieter nog een mailtje sturen, niet vergeten.

Bas: Ja.

Mark: En even later gaat je hoofd nog hé, je hebt Pieter nog geen mail gestuurd, Pieter moet je nog even een mailtje sturen. Je hoofd kan supergoed dingen onthouden, maar het enige nadeel, het is extreem slecht in timing. En daardoor is het onthouden van informatie in je hoofd een superslechte plek om dat te doen. Dus een van de dingen wat David Allen, dat is de bedenker van Getting things done. Misschien ken je hem?

Bas: Ja, zeker, ja.

Mark: Ja, tof. Die zegt ook je mind is for having and not holding them. Een van de dingen wat hij ook aangeeft, er is een heel groot verschil tussen druk zijn en druk voelen. Twee personen met hetzelfde takenpakket, eentje kan een burn-out rijgen en de andere kan floreren. Wat is het verschil? Waar onthoud je die informatie in de tussentijd, in je hoofd of ergens anders? Dus een lange introductie op je vraag, of om antwoord op de vraag te geven, wil je minder stress ervaren, nu struikel ik over mijn woorden, haal direct dingen uit je hoofd. Dus op het moment dat er iets binnenkomt, als jij zegt hé Mark, wil je nog even dat onderzoek naar me toesturen dan komt er nu een taakje op mijn radar bij. Als ik daar verder niks mee doe dan gaat mijn hoofd dus dat loopen van oh ja, niet vergeten het onderzoek te sturen, niet vergeten. Wat ik doe, het moment dat er iets binnenkomt haal ik dat gelijk uit mijn hoofd, of pen en papier of ik gebruik zelf een app dat heet braintoss.

Bas: Ja.

Mark: Ken je die app toevallig?

Bas: Ja, je hebt het weleens eerder uitgelegd. Toen heb ik het ook, je had het helemaal ingesteld toen, dat ging van voice naar e-mail naar een taak in Trello en iemand anders pakt het op en allemaal dat soort dingen.

Mark: Ja, exact. Je kan het lekker uitbouwen tot een systeem en dat…

Bas: Maar leg het even uit voor de mensen die het niet kennen.

Mark: Voor de mensen die het niet kennen. Braintoss is eigenlijk gewoon simpel een to-do, of nee, technisch is het een capture tool, wat concreet inhoudt het moment dat iets binnenkomt dan krijg je, kan je het inspreken van hé, wil je even dat onderzoek sturen? En als voice ding spreek ik dat in en als uitgeschreven taak komt het in mijn inbox en je kan het doorsturen naar bijvoorbeeld je Trello, je takensysteem, met als effect dat het gelijk uit je hoofd is, uit je systeem is. En dat vind ik er zo tof aan. Het voordeel daarvan is dat ik, ik bedoel, we hebben allebei veel te doen, maar mijn hoofd is continu leeg als het ware.

Bas: Ok.

Mark: En daardoor kan ik niet, de kans dat ik afdwaal tijdens een gesprek is natuurlijk wel logisch aanwezig, maar is kleiner dan wanneer mijn hoofd helemaal vol zit van oh, shit, ik moet dat nog doen, ik moet dat nog doen, ik moet dat nog doen. Hoe meer je je hoofd leegt hoe meer ruimte er in je hoofd ontstaat en ook hoe wendbaarder je bent en hoe minder stress je ervaart.

Bas: Wow, ok, dus dat is mooi. Dus eigenlijk je knalt alles direct je hoofd uit wat in je hoofd opkomt, je schrijft het op of je braintosst het in je app.

Mark: Exact, exact.

Bas: En ik ben heel erg benieuwd hoe jouw achterkant dan eruitziet want dan heb je die gebraintosst en dan heeft iemand anders, of in jouw e-mail zit een audiofiletje?

Mark: Ja, dat is gelijk converted to tekst.

Bas: Ja, precies.

Mark: Dus dat is gelijk een tekstding. Ik zet het zelf in mijn Trello, dat vind ik zelf, dat is mijn systeem, dus het komt binnen, of ik doe het gelijk. Dus ik leeg drie keer per dag mijn inbox, dus ik gebruik Adios.ai. Dat is een heel mooie applicatie, simpel, dat je op gezette tijden komt mijn mail maar binnen op mijn inbox. Dus je kan mij te allen tijde mailen, maar ik wil niet de hele tijd mailtjes binnenkrijgen.

Bas: Oh, is dat een gmail app of?

Mark: Dat is een gmail, ja.

Bas: Oh, tof.

Mark: Ja, supertof, gratis applicatie, is echt geniaal.

Bas: Mooi.

Mark: Want als je continu je mail gaat bekijken op het moment dat het binnenkomt ben je heel erg versnipperd en heel erg gefragmenteerd bezig en dat is niet fijn. Daar kunnen we het zo nog over hebben, is een heel belangrijk focus principetje. Dus op gezette tijden komt mijn mail binnen dus op gezette tijden komen onder andere die braintoss to-do’s eigenlijk binnen. Of ik pak het gelijk op van hé, kan ik gelijk delegeren, gelijk oppakken, gelijk archiveren als het een idee is of in Evernote doe ik mijn ideeën. Of als het een wat langere taak is waar ik nu geen tijd voor heb of niet de ruimte voor heb of wat dan ook dan zet ik het in mijn Trellosysteem waar ik het in plan en het doe.

Bas: Ja.

Mark: Eigenlijk that’s it. Ik ben een heel groot voorstander van om je taken zo simpel mogelijk te houden. Hoe simpeler je hem houdt hoe relaxter het is. In mijn ogen als je dat hebt dan kan je hem steeds geavanceerder maken.

Bas: Juist.

Mark: Maar begin niet te groot met allemaal, ik bedoel, jij bent geavanceerd met dingen, systemen, letterlijk systemen bouwen dat is jouw ding. Maar als je daar nog niet bekend mee bent, begin klein en dan daarna kan je hem altijd uitbouwen.

Bas: Ja, exact. Ja, ik was je, voordat we begonnen met opnemen aan het uitleggen hoe ik mijn apps een voor een aan het deleten was hè. Dus ik kijk gewoon in mijn telefoon welke app gebruik je het meeste en dan ga ik een plan maken om te verwijderen. En zo, jij zegt op gezette tijden komt mijn mail binnen, maar ik heb mijn mail app al verwijderd. Dus bij mij komt er op mijn telefoon geen mail en ik heb ook standaard een auto-responder.

Mark: Bij mij ook niet op mijn telefoon.

Bas: Precies, op je laptop of, ja, en ik heb een standaard auto-responder dat ik een keer per week mijn e-mail lees.

Mark: Ja, tof.

Bas: En als het urgent is bel me op dit nummer en dan is de volgende, dan bel je me op dat nummer en ik neem standaard nummers niet op die niet bekend zijn zeg maar en dan gaat hij door naar een belservice. Die belservice die zegt ha, oh, je wil Bas spreken, ok, wat kan ik aan hem doorgeven? Die typt dat uit, nou, die drukt op send, dat komt vervolgens ook weer in mijn inbox en in mijn Slack en dus ik zie gewoon wie er heeft gebeld en wat die wil en ik bepaal daarna zelf of ik terugbel en meestal is dat niet zo, maar.

Mark: Maar dat is ook, dat vind ik wel, jij denkt heel systematisch, ja, systematisch, je bouwt echt systemen.

Bas: Ja.

Mark: En dat vind ik een hele coole aanpak, dat doe je met zeg maar je leven, maar ook met je business en dat vind ik echt supertof. Want mijn ervaring is dat ook die aanpak die jij nu hanteert van een keer per week je mail bekijken, nou, dat werkt in jouw situatie supergoed ook omdat jij je business zo hebt ingericht, maar dat werkt niet voor iedereen. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn business, in mijn business zou dat niet werken.

Bas: Nee.

Mark: En dat hoeft ook niet zeg maar, dat is niet goed of fout of te veel of te weinig, dat is echt puur persoonlijk wat past bij jou, maar het hele idee erachter dat je, weet je, als een soort helikopterview kijkt naar je werk of naar je leven, wat voor leven wil ik en hoe wil ik mijn werk ook inrichten, die gedachtegang vind ik echt supervet. Als je daar kijkt van ja, vroeger bekeek ik ook elk moment dat mijn mail binnenkwam bekeek ik mijn mail. Ja, dan ben je zo’n aapje die op een nootje, en als je dan geen nieuwe mail kreeg ging ik toch nog even op refresh drukken in de hoop dat er dan wel een nieuw mailtje kwam.

Bas: Ah, maar dat is hetzelfde met omzet weet je, als je een online business hebt dan ben je gewoon de hele dag je omzet aan het refreshen weet je, dat soort onzin weet je die gewoon pure vervuiling is van je hoofd.

Mark: Ja, fake work.

Bas: Ja, maar ik had een beetje een documentaire gekeken een tijd geleden van Richard Branson weet je, en dan heb ik zo’n beeld voor me dat zeg maar, dat hij in het zwembad baantjes aan het tracken is en zijn PA loopt naast hem, oh ja, Richard, je hebt een mail van deze ontvangen, wat wil je dat ik hierop antwoord? Weet je, snap je, en zo doet hij zijn mail. Gewoon ’s ochtends is hij even drie kwartier aan het zwemmen en in de tussentijd heeft hij zijn mail weggewerkt omdat zijn PA dat wegwerkt. Ja, dat vond ik ook al next level en dat leek me ook wel briljant zeg maar.

Mark: Oh, te gek, dat lijkt me wel cool.

Bas: Maar goed, ja, misschien is het alleen voor de rijksten der aarde.

Mark: Wat ik wel een thema vind, onze neiging om continu, onze verslaving om te werken zorgt ervoor dat je je business klein houdt. De gevaarlijkste vorm van afleiding is niet Facebook of Twitter of social media in het algemeen, de gevaarlijkste vorm van afleiding is fake work. Even je inbox opschonen of kleine dingetjes doen. Even, nou, dat verschilt allemaal per persoon, maar vaak de kleine taken. Een van de punten die erop aansluit, de slechtste manier om je dag te laten leiden is een to-do lijst die heel erg lang is. Want dan ga je, wat ga je als eerste doen, de simpele taken om alvast een goed gevoel te hebben, dat je die kunt afvinken. Maar waar hou je je dan mee bezig? Ja, met de bullshit taken. Maar uiteindelijk wat gaat je business naar het volgende niveau brengen, dat zijn niet de bullshit taken, nee, dat zijn de taken waar je echt even de diepte in moet duiken, dat je strategisch in de helikopterview gaat zitten, dat je aan je business gaat zitten in plaats van in je business en dat zijn strategische nadenkvraagstukken. Dat is wat anders dan even continu je mail refreshen, continu je mail, etc. om maar even dat als voorbeeld te nemen, maar je hebt verschillende vormen natuurlijk van fake work.

Bas: Ja, ja.

Mark: Maar dat is, voor mij is dat ook echt wel een inzicht geweest want vroeger maakte ik dagen van 14 uur en dat vond ik hartstikke tof. Dan als je lange dagen maakt dan ben je vast druk dus dan ben je succesvol. Dat was mijn logica, wat natuurlijk de grootste bullshit is. Sterker nog, het werkt contraproductief. Tegenwoordig werk ik 6 uur per dag en ik vind het nog wel lastig hoor, ik zit nog wel van ja, soms ok, ik moet nu naar huis, maar dat dwingt je om selectiever te zijn. Dat dwingt je om meer strategisch bezig te zijn.

Bas: Juist, ja.

Mark: En dat heb jij natuurlijk ook gedaan.

Bas: Nou ja, mensen vragen ook van hoe gaat het met je? En dan is het standaard antwoord ja, druk.

Mark: Ja.

Bas: Maar wat zegt dat nou over hoe het met je gaat weet je.

Mark: Eigenlijk een loser ben je dan.

Bas: Eigenlijk ben je dan een loser ja.

Mark: Dan heb je het niet goed voor elkaar.

Bas: Nee, dat klopt, dus dat denk ik ook altijd, maar ja, ik ken Taco Oosterkamp, misschien ken je hem ook.

Mark: Ja, zeker, zeker.

Bas: Weet je, Taco werkt maar 26 weken per jaar. Hè, dus ik was vorige week had ik toevallig een tweedaagse ook en hij was er ook en hij zei vrijdag om 5 uur, ja, ik heb nu vakantie dus ik moet stoppen. Dus hij heeft het allemaal in zijn agenda geblockt op welke tijd hij stopt, dus hij werkt maar 26 weken, waardoor die de tijd dat hij werkt dus wel echt super productief is en dat heeft hij ook weer allemaal opgedeeld in blokken en allemaal dat soort dingen. Maar ik ben er dus heel erg slecht in hè om, ik bedoel, in hetzelfde weekend zat ook Alex van Ginneken, heb ik ook een vette podcast mee opgenomen, die heeft de marathon Des Sables gerend en allemaal dat soort idiote dingen. Ik had al een tijd niet gesport en ik ben toevallig deze week weer begonnen met een personal trainer die drie keer per week naar mijn huis komt dus ik ben helemaal aan het vlammen en mijn doel is zeg maar een sixpack. Of het gaat lukken weet ik niet, maar we gaan ervoor. Maar ik ging met Alex hardlopen na mijn vakantie, ik ben een maand op vakantie geweest dus ik was echt redelijk hè, en Alex zei ja, we gaan een klein rondje rennen weet je, uiteindelijk hebben we dus 7,5 km hardgelopen, maar wat ik daarmee wil zeggen, ik run eigenlijk mijn business een beetje hetzelfde als hoe ik aan het hardlopen ben, want ik kijk dus letterlijk twee meter vooruit en ik blijf gewoon rennen, snap je? En datzelfde doe ik eigenlijk een beetje in mijn business want ja, ik blijf gewoon bezig zeg maar, ik bedenk in mijn hoofd wat een logische stap is en ik ben dus heel slecht in het planmatige, in het pragmatisch aanpakken van eigenlijk gewoon je business hè. Dus misschien heb je daar nog gewoon ideale tips voor hoe ik dat–

Mark: Nou ja, weet ik eigenlijk niet of je dat wel überhaupt moet willen. Ik weet niet of je het boek anti-fragile kent? Dat is heel erg van, ik was vroeger ook van ik heb een doel en ik plaats, dus eigenlijk precies het tegenovergestelde, ik heb een doel en ik plaats daar een glazen stulp overheen en het mag geen mm afwijken van mijn doel want dat is mijn doel. Ja, de wereld verandert de hele dag door.

Bas: Ja, elke dag.

Mark: Dus als je, dat is juist anti-fragile is het tegenovergestelde van fragile is niet stevig maar het is wendbaar. Dan ben je pas echt krachtig en anti-fragile dat is eigenlijk wat jij doet, van je hebt natuurlijk wel een richting, maar je bent heel flexibel in je aanpak en dat is juist iets wat in mijn ogen een megasterke bedrijfsstrategie is. Wij hebben dat nu als organisatie hebben we dat omarmd, we hebben elke week, elke maandag heb ik met mijn compagnon hebben we de week, met zijn tweeën gaan we een koffietje doen en wandelen en dan gaan we kijken hoe staan we ervoor en waar gaan we ons deze week een weeklang op richten. En dat kan hetzelfde project zijn als de week ervoor als het nog niet af is, maar misschien is de wereld veranderd en zeggen we nee, deze week moeten we ons hierop richten. Dat betekent niet dat we als een ekster alles wat blinkt en glimt, dat doe jij ook niet, je hebt een richting, maar het betekent wel dat je wendbaar bent in plaats van nee, we hadden zes weken geleden hadden we dit doel bedacht en dat moet, dat werkt niet meer.

Bas: Nee, dat klopt.

Mark: De wereld is een stuk complexer geworden.

Bas: Ja, zeker die wendbaarheid en die agile of hoe je het ook wil noemen, dat je gewoon continu kan veranderen eigenlijk hè, dus dat is ook de reden waarom ik een virtual team heb zeg maar, is gewoon dat het allemaal schaalbaar omhoog en omlaag is en als business wil je maximaal flexibel blijven. Je ziet dat nu in Coronatijd hè, dus als je business niet maximaal flexibel is, je vaste kosten lopen door en je bent een theater of een evenementverhuur of een reisbranche of zo, ja, je gaat gewoon voor het bijltje zeg maar.

Mark: Ja.

Bas: Het zijn natuurlijk uitzonderlijke tijden, maar ja, daar zit wel een groot deel van de kracht denk ik dat je gewoon maximaal agile blijft.

Mark: Ja, en überhaupt denk ik dat. Ik denk los van, met Corona zeker, maar überhaupt is het denk ik een hele gezonde bedrijfsstrategie, je wilt wendbaar zijn. Anders als je echt een corporate bent dan ben je de olietanker, maar jij bent, hè, wij allemaal, we zijn wendbaar, maar dan moet je daar wel op ingericht zijn. En als je denkt ja, maar ik ben een kleine organisatie maar je hebt alsnog heel vast omlijnde stramienen en doelstellingen, ja, de vraag is of je het daarmee gaat redden.

Bas: Ja.

Mark: Dat werkt heel goed voor grote corporates, maar dat zijn we niet.

Bas: Nee, nee, gelukkig niet.

Mark: Nee.

Een rebel?

Bas: Wij zijn ook een beetje de rebel in de markt natuurlijk weet je, wij zijn die jonge vogels die het allemaal even net op een andere manier aanpakken dan iedereen gewend is en dat is toch een beetje het coole toch? Ik bedoel, jij wil toch ook de rebel zijn of niet?

Mark: Eens, maar dan moet je, en dat was ik dus eigenlijk niet doordat ik heel erg zo’n rigide aanpak had van ja, dan dacht ik ja, maar dat is dus eigenlijk dat klopt dus helemaal niet. Weet je, je bent rigide als je een grote corporate bent, maar dat wil ik niet zijn, ben ik ook niet, waarom ga ik me dan zo gedragen?

Bas: Ja, ja, je ging het volgens het boekje aanpakken terwijl je daarna dacht van what the fuck? Ik doe het gewoon op mijn eigen manier, dat is nog eigenlijk het beste.

Mark: Ja.

Bas: Ja, tof man. Dus gewoon dicht bij jezelf blijven.

Mark: Ja, zeker, en binnen die, dus die flexibiliteit houden, maar die flexibiliteit, wel binnen de flexibiliteit super gefocust zijn. Ik bedoel, daar geloof ik ook in. Ik bedoel ik ben ook groot fan van Taco, supertoffe gast, überhaupt als persoon maar ook gewoon wat hij doet qua werk en ik geloof wel in heel erg die aanpak, als je kijkt naar, normaal zou ik dat uitwerken op een grafiekje maar dat hebben we nu niet, maar normaal de meeste mensen zijn een beetje half aan en half uit, die fluctueren een beetje in het midden. Ja, dan ben je net niet vol gas, maar ook net niet uit, dan ben je constant een beetje half aan. In mijn ogen is dat de gevaarlijkste toestand om in te blijven want het betekent dat er een stof in je hoofd aan blijft gaan, het cortisol, dat houdt je waakzaam, dus ook ’s avonds ben je nog met werk bezig of binnenkomende mailtjes.

Bas: Ja, zelfs in bed, ja.

Mark: Dan kan je niet eens in slaap vallen of heb je moeite met in slaap vallen. Wat beter werkt is juist hoge pieken en diepe dalen en met hoge pieken bedoel ik echt focus aan, dus echt vol gas, als je werkt vol gas en als je stopt dan is het ook vol gas uit zeg maar.

Bas: Uit, ja.

Mark: Dus gewoon echt die focus aan, focus uit, dat hele principe dan heb je hoge pieken en diepe dalen in de gezonde zin van het woord, is gezonder.

Omgaan met je focus

Bas: Maar hoe moeilijk is dit Mark?

Mark: Dit is, het is een skill, het is heel erg trainbaar en dat is focus en dat vind ik het toffe aan het onderwerp focus, focus gaat over die twee componenten, hoe geef je gas op momenten dat je het wilt en hoe stop je je hoofd op momenten dat je dat ook wilt. Want sommige mensen kunnen wel gas geven maar kunnen niet stoppen.

Bas: Ja, ok. Dus eigenlijk is het de vraag: hoe stop je?

Mark: Dat is een van de vragen en een van de dingen is bijvoorbeeld waar we het net over hadden, leeg je hoofd de hele dag door.

Bas: Juist.

Mark: Want je hoofd is een remindersysteem met een vreselijk gevoel voor timing. Je kan in een supermarktrij kan je denken dat je nog een paar mailtjes moet versturen. Als je in bed ligt denk je shit, ik had nog even batterijen moeten halen. Het is niet gemaakt voor timing en dat is, dat kan echt zoveel energie vreten, maar het betekent ook dat als je je hoofd continu aan het doorloopen is en je bent in gesprek met je partner of misschien met je kinderen dat je stiekem nog aan je to-do lijst zit te denken. De ander voelt dat altijd en jij kan het ook voelen, je kan je gewoon schuldig voelen. Ik had dat vroeger, nou, dat is echt niet ok.

Bas: Nee.

Mark: Dat kan echt relaties ook schaden. Als je daar grip op hebt dan heb je daar controle op en dan wordt het makkelijker om dat te stoppen als je dat wilt.

Bas: Cool, cool. Ja, ik betrapte mijzelf ook, voorbeeld, ik zat in de auto en toen kwam in een keer iets te binnen, ik denk shit, ik moet dit nog bestellen weet je wel, toen ben ik letterlijk gestopt bij een tankstation, heb ik mijn iPad gepakt, besteld en toen weer doorgereden. Gewoon puur dit moet nu uit mijn hoofd en ik wil dat het gebeurd is.

Mark: Ja, maar sterker nog, als je dat niet had gedaan was dat rijden waarschijnlijk gevaarlijker geweest ondanks dat je dan niet op je telefoon of iPad had gezeten was je in je hoofd niet volledig aanwezig geweest en daardoor kan je letterlijk minder goed dingen zien.

Bas: Ja, ja, goed.

Mark: In het extreme geval, het kan echt je waarneming beïnvloeden. Ik heb iemand gecoacht die continu tegen bureaus aanliep.

Bas: Nee joh.

Mark: Die liep continu liep ze tegen bureaus op.

Bas: Omdat die naar zijn telefoon keek of?

Mark: Nee, zij was continu in haar hoofd bezig.

Bas: Oh ja.

Mark: Ze was dus continu was zij, ze is advocate en zij was continu druk in haar hoofd, druk in haar hoofd, zo druk dat de ogen registreerden het wel, maar de hersenen konden het niet interpreteren om de simpele reden, ze hadden de capaciteit niet want dat werd besteed aan haar to-do lijst.

Bas: Ja, bizar joh.

Mark: Dus die neiging om even te stoppen, te bestellen en door te rijden is supergezond.

Bas: Echt bizar. Ja, nou, over veilig rijden gesproken, weet je, tegenwoordig hebben we natuurlijk steeds meer techniek in de auto hè, en ik was een maand op vakantie geweest, uiteindelijk ben ik gestrand op de vluchtstrook in Portugal en nu zitten mijn caravan en de auto op transport naar Nederland, duurt nog een paar weken voordat ze naar Nederland komen, maar dus ja, we stonden met drie kinderen langs de snelweg en nou ja, wij meteen, ik dacht ok, hoe ga ik het aanpakken, een paar belletjes naar de ANWB weet je, omen ze die auto afslepen en ik zat iets van 120 km van Porto af zeg maar, het noorden van Portugal. Nou, meteen een taxi genomen naar het vliegveld, daar in een hotel een nacht geslapen, de ANWB gebeld, ik mocht een ticket boeken, ticket geboekt en nou, zij vergoeden dat. De dag erna teruggevlogen.

Mark: Te gek.

Bas: Dus dat was top, maar ja, goed, toen kwam ik op Schiphol, om een lang verhaal kort te maken, toen heb ik daar maar meteen een auto gehuurd want ik had geen, ja, die lag eruit.

Mark: Ja, ja.

Bas: Dus meteen een auto gehuurd, een paar kinderstoeltjes erin, maar nu heb ik echt zo’n spiksplinternieuwe Volvo V6 of zo is het geloof ik, maar die heeft dus, ja, Tesla heeft volgens mij veel, had geavanceerdere technologie weet je, maar die heeft distance control en die houdt je binnen de lijnen en dat soort dingen, wat ervoor zorgt, wat ik dan doe zeg maar is ik ga meer afleiden. Hè, dus ik ga het en testen, maar ik zit dus langer op mijn telefoon. Ik denk houdt hij me binnen de lijntjes? Hij houdt sowieso altijd afstand dus ik hoef me niet druk te maken of ik tegen die voorligger knal.

Mark: Dat is op zich heel duidelijk te verklaren. De taak wordt simpeler en als een taak, er zijn vier concentratielekken, vier redenen waardoor we dus afgeleid kunnen worden, en een van die concentratielekken, een van die redenen is dat iets te simpel is. Als wij nu op dit tempo een uur lang gaan praten, ja, dan duurt het niet lang dan denk je toedeledokie, mazzel. Dan haak je af. Maar dat gebeurt hetzelfde als jij niet meer hoeft na te denken of minder hoeft na te denken tijdens het rijden omdat dat voor je wordt gedaan. Dat is dus eigenlijk alleen maar gevaarlijker.

Bas: Ja.

Mark: En hetzelfde als jij nu op de A2 naar Amsterdam zou rijden ’s nachts, dan is er niemand op de weg en je rijdt 100 km per uur, je rijdt 10 km per uur. Ja, toedeledokie, uiteindelijk val je in slaap of ga je een boek lezen of zo. En dat is link. 120, 130 rijden waar dat kan en waar dat mag dat zorgt juist voor meer focus. 150 rijden slaat natuurlijk ook een beetje door, maar het gaat juist om dat optimum en wat je nu aangeeft, de taak is te simpel dus ga je afgeleid worden dus uiteindelijk is dat gevaarlijker dan zonder die technologie.

Bas: Ja.

Mark: Zou je kunnen beargumenteren.

Bas: Ja, ja. Nou, goed, weet je, kijk…

Mark: In jouw geval in ieder geval.

Bas: Ik ken mensen met een Tesla met een auto-pilot en ja, bijvoorbeeld Alex van Ginneken die vertelde me laatst, ja, ik lees gewoon hele boeken uit in de auto. Die zit gewoon echt letterlijk geconcentreerd een boek te lezen terwijl je aan het rijden bent. Dan denk ik van ja, dit is de toekomst natuurlijk, maar.

Mark: Ja, dat is de toekomst, dat is heel vet, maar dan is het, kijk, of all-out of niet zeg maar, maar die tussenweg die is gevaarlijk.

Bas: Ja, precies, precies.

Mark: Daar ben ik, dat is een dingetje.

Een druk bestaan..

Bas: Ja, ja. Cool man. Ja, je bent natuurlijk ook inmiddels vader van twee kinderen.

Mark: Ja.

Bas: Hoe is dat?

Mark: Ja, jij hebt er drie hè?

Bas: Precies.

Mark: Dus ja, 2/3 van, nee, ja, het is fantastisch en het is ook, ja, dat weet je natuurlijk als geen ander ook, het is gewoon een nieuw ritme vinden met elkaar en we hadden op Bali natuurlijk was de eerste keer dat we wat langer weggingen met het gezin, daar natuurlijk een nieuw ritme in vinden want je ging ook echt gewoon in een woon-werk-leefritme komen. Toen kwam Corona en toen kwam de kleine man Dex, dus drie keer moesten we even een nieuw ritme vinden, maar nu zitten we wel weer echt in een lekkere flow, mijn vriendin is ook weer lekker aan het werk en ja, het is fantastisch en ook natuurlijk even schakelen. Ik bedoel, het is niet alleen maar halleluja, ik bedoel dat weet jij ook.

Bas: Nee, zeker.

Mark: En onze, we hebben ook, een van de twee is ook redelijk, kan redelijk druk zijn hè, fantastisch kind, maar is ook echt redelijk aanwezig en dat is ook wel even zoeken van hoe dat dan weer gaat.

Bas: Ja, dat kun je niet op een papiertje schrijven en dan later weer oppakken.

Mark: Nee, nee, schat, papa komt zo. Nee, en dat is, ja, ook zeker met de papadagen, elke beginnende papa heeft nog de illusie om tijdens de papadag wat te kunnen werken, ja, toedeledokie, dat geeft alleen maar frustratie en stress bij jezelf en bij je kinderen dus daar moet je ook een bepaalde acceptatie in vinden, wat voor mij ook wel weer goed is van ok, als ik dan een papadag heb betekent het dus dat ik niet werk, dus overall werk ik dan minder dus wil ik productiever zijn in de dagen dat ik wel werk en dat is gezond. Dat is niet heftiger of harder werken, nee, dat is meer gefocust werken en focus is een ander woord voor flow, je wilt gewoon meer in die flow werken.

Bas: Ja.

Mark: Als ik aan het werk ben, ben ik vol gas aan het werk, maar als ik thuis ben wil ik ook vol gas thuis zijn.

Bas: Ja, mooi, dus eigenlijk een stuk efficiënter werken.

Mark: Ja, en daar, dat is ook weer beter voor de business want je gaat ook selectiever worden in welke producten je wel en niet gaat doen.

Bas: Ja.

Op vakantie met het gezin

Mark: Maar dat, hoe heb jij dat dan ervaren?

Bas: Nou, wil je eigenlijk nog een vraag stellen want weet je, hoe ik het ervaren heb daar wil ik eigenlijk een beetje met jou over sparren weet je, ik bedoel, kijk, hoe lang was je op Bali geweest?

Mark: Twee maanden.

Bas: Twee maanden, ok.

Mark: Hoeveel jaar waren jullie weg?

Bas: Ja, 2 jaar. Baas boven baas. Bas boven baas. Maar wat ik bedoel te zeggen meer, kijk, ik bedoel wij zijn ook net een maandlang hebben we met de caravan rondgetrokken, met de kinderen en echt gewoon, ja, als digital nomads, of als nomads eigenlijk een beetje door Europa geknald, maar wat ik ermee wil zeggen, jij bent dan drie maanden naar Bali geweest, of twee maanden op Bali geweest, dat is natuurlijk heel erg opstarten en het klinkt natuurlijk als een soort van droom zeg maar, maar ik wil ook zeg maar meer de, ja, het is niet alleen rozengeur en maneschijn als je met twee kids daarheen gaat zeg maar, want eigenlijk wat ik ervaren heb zeg maar, natuurlijk, je bent in andere omgeving, je hebt letterlijk vakantie, je bent even niet aan het werk of minder als het goed is of niet hopelijk, maar het is eigenlijk gewoon fucking hard werken met die kinderen.

Mark: Ja, zeker, en wij waren toen nog alleen met onze dochter, mijn vriendin die zwanger is en wel een kind die zeker aandacht vraagt. Dan zit je wel van h ja, dit is niet alleen maar halleluja happy de peppi. Ik bedoel, het is af en toe gewoon niet leuk en dat, ja, zij moest ook gewoon logischerwijs wennen aan een nieuwe omgeving en dat soort dingen. Dus ja, dat is er zeker en dat is, ja, het maakt niet uit waar je bent, ik bedoel, kinderen zijn fantastisch en heel veel werk.

Bas: Ja.

Mark: En ze zeggen ook van ja, neem geen, je kinderen zijn je hobby’s en alle andere hobby’s kan je gewoon even toedeledokie uit het raam gooien en dat is het ook inderdaad. We hadden wel opvang voor haar twee dagen per week volgens mij, weet ik niet meer, zoiets.

Bas: In Bali zelf?

Mark: In Bali, dat was heel top, echt superfijn.

Bas: Ja, in Canggu heb je zo’n crèche daar trouwens, heb je die gebruikt?

Mark: Ja, dat zag ik ook ja, nee, die hebben we, ja, we hadden wel een speelparadijs, maar misschien is dat hetzelfde, weet ik niet zeker, bij zo’n warung was dat.

Bas: Nee, dit was echt een aparte, dat was echt een crèche, dan kon je een strippenkaart kopen, kon je gewoon een paar uurtjes brengen.

Mark: Ik heb erover gehoord ja. We hebben die niet gezien, maar voor de volgende keer gaan we dat zeker doen. Maar we hadden een nanny voor twee dagen of zo, ik weet niet meer precies. En dat was top ook voor haar want dan heeft ze gewoon echt ook dedicated aandacht, dat is ook wel heel fijn natuurlijk. Maar goed, dan nog, het is wel, het is zeker niet alleen halleluja en ook met het team, want ik was wel gewoon aan het werk, ik werkte 6 uur per dag, volgens mij werkte ik, ik weet niet meer, volgens mij van 12 tot 6 of zo, was dat een beetje het ritme, ’s ochtends gewoon een beetje chill.

Bas: Het is natuurlijk de verkeerde tijdzone hè.

Mark: Ja, eigenlijk als je dan net een beetje, ja, ik wilde het een beetje zoveel mogelijk wegblijven uit de Nederlandse tijdzone, maar prima, maar dat ging aan de ene kant, ik vond het heel chill, maar het team vond het niet helemaal altijd even chill. Dus dat is ook wel weer, want ik heb gezegd ik wil dit op zich wel gewoon vaker doen, dit is wel gewoon, ja, ik vind het gewoon heel luxe dat het kan en de kinderen gaan nog niet naar school, dus ja.

Bas: Ja, zeker.

Mark: Pakken wat je pakken kan.

Bas: Dan moet je het zeker doen, ja.

Mark: Ja, het was eigenlijk het plan om in januari weer te gaan maar door COVID gaan we dat nu even niet doen.

Bas: Ja, je kan volgens mij niet naar Bali vliegen nu.

Mark: Nee, ook dat, en we zaten nog te denken aan een ander land, Zuid-Afrika staat heel hoog op het lijstje, maar ook daar, ja, het is gewoon, in ieder geval nu om te plannen, dat gaan we gewoon niet doen.

Bas: Ja.

Mark: Maar goed, dat is ook nog wel weer een ritme vinden van hoe regel je je business zo dat je weg kan en hoe regel je dat ook binnen je gezin ook als een soort mini-onderneminkje natuurlijk als gezin, van hoe regel je het binnen het gezin? Dat je af en toe even de diepte in kan duiken. Of het nu een goed boek is, of het nu een nieuw idee bedenken is of ik merk dat die alleen-tijd vind ik ook echt top, die heb ik ook echt wel nodig. Ik weet niet of jij dat hebt.

Bas: Ja, absoluut, anders ga ik kapot.

Mark: Ja.

Bas: En daarom, dus in die maand waar ik dan weg was is die alleen-tijd eigenlijk bijna tot 0 gekomen weet je, en normaal ben je gewend, eigenlijk is dit alleen-tijd. Ik zeg altijd werk is uitrusten.

Mark: Ja, nee, dat snap ik, ja. Maar dat vind ik wel grappig, dat horde ik jou al een beetje zeggen inderdaad, maar jij werkt aan de andere kant in de positieve zin van het woord zo min mogelijk, of je regelt het zo dat je zo min mogelijk hoeft te werken.

Bas: Ja, alles is een keuze, letterlijk.

Mark: Maar hoe zie je dat dan? Want alleen-tijd is werken, maar je wil wel zo min mogelijk werken, maar hoe…

Bas: Ja, nou, ik heb altijd, of laat ik het zo zeggen, in mijn hoofd heb ik altijd een balans hè, dus dan heb je, je hebt overal tijd voor nodig. Dus je hebt tijd nodig met je kinderen, je hebt, ik heb er drie, dus je hebt eigenlijk tijd nodig met ze alle drie maar ook individueel.

Mark: Ja.

Bas: Dat zijn er eigenlijk al wel twee, maar goed, je hebt tijd nodig met je vrouw of je vriendin weet je, dus daar heb je ook 1-op-1 tijd voor nodig. Want als je te lang die 1-op-1 tijd niet hebt dan gaat het emmertje overlopen en dan sta je tegen elkaar te schreeuwen in de douche. Nou ja, en dan heb je ook natuurlijk tijd nodig als gezin, dus met zijn allen bij elkaar en die alleen-tijd, dus lonely time. Dus ja, wat ik ook heel vaak doe, of vaak, weet je, ik bedoel ik hou van sauna, spa, dat soort dingen. Weet je, ik ga heel vaak naar Spa Sereen, ik heb daar ook in de buurt gewoond, de Maarsseveenseplas in Utrecht en ik kan daar gewoon, ik kan daar als het open gaat kan ik daar naar binnen komen en als het sluit ga ik naar buiten en ik kan daar gewoon de hele dage in mijn eentje rondlopen, lekker gezonde dingen eten, saunatjes pakken, opgietingen, massages, gezichtsbehandelingen, weet je, dat soort dingen, dat, betere lonely time krijg je niet.

Rust in je hoofd

Mark: Heb je dan allemaal nieuwe ideeën? Is dat dan bij jou gebeurt? Nieuwe plannen? Of ben je dan echt werk, kan je dan werk loslaten of komen er juist nieuwe ideeën bij jou dan?

Bas: Ja, toch wel een combinatie van die twee weet je, ook, ja, zeker als je in een zout bad ligt of zo probeer je maximaal te ontspannen en dat soort dingen, maar er komen altijd nieuwe dingen binnen. Weet je, ik bedoel, ja, je bent ondernemer of niet en ik denk dat ondernemers, ja, vrijwel nooit hun hoofd uitzetten, tenzij je dat dus echt traint weet je. Dus ik probeer nu ook, of probeer, ja, ik probeer meer het spirituele pad een beetje te gaan volgen, dus ik ga een soort van, ja, meditatiecourse doen, die begint 23 september geloof ik, ga ik 8 weken achter elkaar krijg je een soort van training en sterker nog, ik had mij opgegeven voor [00:36:06].

Mark: Ja, dat ken ik ja.

Bas: Dat is 10 dagen mediteren en dat zou ik in Rusland gaan doen, maar goed, door COVID is dat ook niet doorgegaan, maar daar baal ik eigenlijk heel erg van want ergens weet ik dat zoiets echt mijn soort van ja, leven gaat veranderen.

Mark: Dat is stilte toch?

Bas: Ja, een stilteretraite, ja, dat is gewoon 8, 9, 10 uur per dag.

Mark: Mond houden en zitten.

Bas: Mediteren en gewoon, je mag niemand aankijken, ja, je hebt een soort van meester waar je mee kan overleggen geloof ik of zo, iets in die geest, en dat, ja.

Mark: Heel cool.

Bas: Dat is super eng en ik bedoel, ik ben ook, kijk, als je een gezin hebt en kinderen en dat heb jij natuurlijk ook, als je dat soort dingen wil ondernemen, ja, dan is het ook niet altijd gegeven zeg maar dat je vrouw dat zomaar goed vindt weet je, dus daarmee, daar zit ook altijd een hele…

Mark: Balans ook in.

Bas: Balans in zeg maar.

Mark: Ja, zeker.

Date night

Bas: En toevallig, ja, was ik een podcast aan het luisteren en daar zat een beetje zo’n filosoof in of zo, die ging ook helemaal over verlichting en dat soort dingen en hij had het erover dat een relatie eigenlijk een contract is om elkaar te beperken, en daar was ik een beetje over gaan nadenken. Daar moet je niet te lang over nadenken, maar goed weet je, ja, ik denk ook dat ja, liefde is elkaar loslaten zeggen ze altijd, maar en is dus ook, zo hou je het sowieso denk ik wel het langste vol als je allebei je ding kan doen.

Mark: Maar dat ben ik helemaal met je eens, en tegelijkertijd wat je ook zegt, daar moet je ook tijd en aandacht aan besteden. Mijn vriendin en ik hebben bijvoorbeeld elke donderdag hebben wij datenight. Dus vanavond, donderdag hebben wij datenight.

Bas: Ah, top.

Mark: En soms is het vrijdag en soms is het een weekje niet, maar over het algemeen elke donderdag, dus echt bijna nooit dat dat niet doorgaat. Om de simpele reden, ja, we zijn ook nog een stelletje samen en je bent anders voor de rest papa en mama en een team en een huishoudenmachine, ja, maar je moet ook gewoon lekker redelijk onbezonnen dat kunnen doen, ik vind dat zo belangrijk.

Bas: Ja, en wat ga je vanavond doen dan? Of is het gewoon lekker eten.

Mark: Het is lekker eten en we gaan, in Amsterdam wonen we dus, in de Jordaan gaan we, hebben we een Indisch restaurantje gevonden, nou, niets aan doen, waarschijnlijk daarna een cocktail.

Bas: Ja, lekker man.

Mark: Ik hou ervan. Maar ik vind het ook echt, dat vind ik ook hetzelfde van dat vrijlaten dat moet een beetje in je zitten en ook in je relatie zitten, maar dat kan ook alleen als je ook wel echt heel veel tijd voor elkaar hebt. Dat is de basis zeg maar.

Bas: Nee, goed, je moet niet helemaal geen tijd voor elkaar hebben en dan maar wekenlang weg.

Mark: Nee, maar dat hoor ik je ook zeggen van het is een soort, ja, het is, als je het samen leuk hebt en samen investeert in elkaar dan heb je ook zeg maar een deposit on the bank en dan heb je ook de ruimte om af en toe te zeggen hé, ik wil nu even wat vrijheid.

Bas: Ja.

Mark: Geloof ik.

Persoonlijkheid

Bas: Ja, en we hadden een hele interessante sessie vorige week met Alex Poulos heet hij geloof ik. Zijn site is innershift.com, super interessant, ik wil niet per se reclame maken, maar hij gaat over het lezen van personalities en hij deed het via Zoom en we moeten 6 foto’s opsturen en een videootje en dan ging hij exact aan jou vertellen hoe je in elkaar zat, waar een beetje je, ja, je goede en je slechte punten in zitten van je persoonlijkheid en hoe je daarmee om kan gaan en dit was, ja, echt mind blowing man. Hij deed dat via Zoom en hij ging ons stap voor stap ging hij dus, ja.

Mark: Jou en je vrouw?

Bas: Nee, dus we waren met een ondernemersgroep en we waren met 8 man of zo en hij ging om de beurt, hij had een team, hij werkt ook met twee andere mensen die het ook deden. Ja, en we stonden allemaal zeg maar zo te flabbergasten van holy schmeck weet je, deze gast die kan gewoon aan de hand van een videootje waarin jij zegt van hi, I’m Bas Urlings and I am born in Heerlen zeg maar en een paar foto’s kan hij dus zeggen van ok, deze gast is grappig, weet ik veel wat. Een van de dingen die ik heb onthouden is, daar hadden we het net een beetje over, die vrijheid. Hij zei tegen mij: you need the longest leash zeg maar.

Mark: Ja.

Bas: Dus zeg maar ik heb gewoon een grote reikwijdte nodig.

Mark: Ja, vleugels uitslaan.

Bas: Want vrijheid is voor mij zo belangrijk zeg maar en dat weerspiegelt in alles wat ik doe eigenlijk weet je, dat vrijheid, dus ik gun iedereen een vrij leven ook, dat is een beetje mijn, ja, mijn motto, missie, whatever hoe je het wil noemen en dat probeer ik met al mijn businesses zeg maar een beetje recht te trekken hè. Dus ik heb een merk waar ik ook tassen produceer waardoor je vrij kan werken en leven.

Mark: Oh, grappig, ja.

Bas: En in een andere business leg ik uit hoe mensen een e-commerce business kunnen opbouwen waardoor ze vrij zijn.

Mark: Ja.

Bas: Dus dat is een beetje de rode draad. Maar ja, het is gewoon bizar, ik vond het bizar om die, dus ik kan die gast sowieso aanraden, je kan volgens mij een soort van ding boeken en dat kan je ook samen met je vrouw doen, want iemand had het ook als stelletje gedaan.

Mark: Ja, dat lijkt me ook wel boeiend ja.

Bas: En die zei ook van deze sessie van één uur heeft ons drie jaar relatietherapie gescheeld zeg maar, dus niet gekost maar gescheeld.

Mark: Ja, daarna moesten we kletsen, maar.

Bas: Ja, maar ja, goed weet je.

Mark: Mooie upsell.

Bas: En nou, dat is niet alles, maar ook in business, wat ik mijzelf veel meer ben gaan realiseren is dat alles begint met hoe je zelf in elkaar zit en dat je daar het beste zeg maar je omgeving aan kan aanpassen. Want doe jij weleens persoonlijkheidstesten of ben je daar überhaupt mee bezig?

Mark: Ja, zeker, ik heb dat vroeger best wel veel gedaan. Tegenwoordig eigenlijk wat minder, maar dat is een goede reminder om dat te doen want ik geloof daar ook in, van als je dingen doet die niet helemaal bij je, bijvoorbeeld ik ben een superslechte manager en dat moet ik ook gewoon niet proberen meer om dat te doen, maar als je dat soort dingen van jezelf weet, ja, dan weet je ook steeds meer wat je niet meer moet doen. Dan vind ik het nog wel lastig om dingen uit te besteden of dingen los te laten, maar dat is, dat moet ik gewoon zelf doen zeg maar, maar daar geloof ik ook wel in, van doe de dingen waar je gewoon supergoed in bent en waar je senang bij voelt en waar je superveel lol uithaalt. Taco zegt dat natuurlijk ook altijd, en ga de rest gewoon echt uitbesteden. En als je dat doet dan ben je veel meer, ik vind het echt supermooi om mensen te zien die echt helemaal floreren in wat ze doen. Je bent echt bijvoorbeeld een gitarist, je bent echt supergoed in wat je op dit moment doet, je bent echt helemaal, dit is jouw ding. Maar alles eromheen weet ik niet of hij daar goed in is, bijvoorbeeld manager van zijn band of financiën of dat soort dingen, misschien wel, misschien niet, maar hopelijk besteed hij dat dan uit zodat hij zich volledig dan kan richten op dat ene ding en daar geloof ik ook wel echt heel erg in ook voor mij en voor ons, en voor jou als ondernemer, doe gewoon waar je echt supergoed in bent, waar je gewoon echt by far de beste in bent en de rest stapje voor stapje uitbesteden.

Bas: Ja, zeker.

Mark: Maar dat doe jij ook.

Bas: Ja, nee, maar dit is wel hoe het moet, maar het is ook nog, het is een grote valkuil weet je, ik hoor ook, bijna elke ondernemer die ik interview is een slechte manager zeg maar. Ik zeg altijd de beste ondernemers zijn de slechtste managers weet je en dan kunnen wij elkaar een high-five geven waarschijnlijk, maar ja.

Manager of ondernemer?

Mark: Ben je een goede manager? Oeh, jammer.

Bas: Ja, precies. Maar ja, daar gaat het ook heel vaak fout omdat je denkt dat je alles kan en je bedrijf wordt groter en dan heb je meer mensen.

Mark: Ja, op een gegeven moment dacht ik ja, ik ben echt superslecht, ik ben echt een superslechte ondernemer want ik ben een slechte manager. En op een gegeven moment hoor je dat dus van meerdere mensen om je heen van nou ja, maar ik ben ook een slechte manager. Ik denk oh, het is eigenlijk best wel chill om te horen dat dat dus eigenlijk alleen maar een pré is en het is op zich ook wel logisch, het zijn gewoon twee andere persoonlijkheden.

Bas: Ja, wat mijn grootste fout is geweest is dat ik te lang zeg maar, ja, met stagiaires heb gewerkt en die daarna in dienst heb genomen en vervolgens werk heb laten doen zeg maar. Dus die, met andere woorden die mensen worden eigenlijk nooit veel slimmer dan dat jij ze opleidt zeg maar of vertelt snap je.

Mark: Ja.

Bas: En ja, sinds kort of ja, eigenlijk sinds 1, 2 jaar zeg maar heb ik het proberen om te draaien en ik probeer toch, eigenlijk is stap 1 probeer de zere plek te leggen op waar je echt slecht in bent en ga dat gewoon direct uitbesteden aan iemand die daar freaking goed in is weet je, dus ook gewoon financiën, boekhouding, cijfers. Ik was er superslecht in, ik groeide fucking hard, het werd een grote wirwar. Ja, nu heb ik gewoon een virtual CFO zeg maar die gewoon het handeltje voor mij organiseert, die zegt Bas, dit is je cashflow. Je kan zoveel aan inkopen spenderen deze maand, zoveel geld hou je over of je komt zoveel te kort. Weet je, ik bedoel al dat soort dingen waar ik normaal echt gewoon superveel hoofdpijn van kreeg en stress. Ik denk oh, ik heb veel rekeningen, moet ik ze, kan ik ze betalen, hoeveel komt er binnen? Hoeveel komt er niet binnen? Weet je, ja, dus dat uiteindelijk is het gewoon je zwaktes opvullen door mensen die er goed in zijn.

Mark: Ja, vet. Maar het betekent wel het lef hebben om dat te doen.

Bas: Ja, wel, je hebt lef nodig en de resources ook.

Mark: De resources en het lef hebben van ok, ik ga dat nu uitbesteden en ik vertrouw het jou toe en dat moet je wel testen en valideren, maar dat is, ja, dat is ondernemen.

Het team van Mark

Bas: Ja, want hoe ziet jouw team eruit? En ja, wat is een beetje je, hoe noem je dat, sollicitatieprocedure? Heb je daar iets bijzonders voor of?

Mark: Nee, dat is echt, dat is ook dat solliciteren, of mensen aannemen en ontslaan, nou, ontslaan is niet leuk, maar dat is wel, ja, dat is gewoon een vervelend gesprek, maar mensen aannemen daar heb ik niet echt een proces voor of iets. Dus we doen, ja, we hebben eigenlijk, we hebben twee teams, we hebben het kernteam en we hebben het trainersteam. Het trainersteam is een freelance poel van 12 trainers die op ZZP-basis de trainingen voor ons geven en dat is best wel een hecht groepje waar we echt heel veel contact mee hebben. We geloven in een relatief klein team en heel veel trainen in plaats van een heel groot team die een keer in de zoveel tijd traint. Dus dat is dat team, en het kernteam is 5 man op kantoor, of nu 6. We hebben net een cameraman dus in dienst genomen wat ik je voor het gesprek aangaf omdat we heel veel online trainingen geven dacht ik ja, maar het is eigenlijk veel vetter als we dan gewoon iemand in dienst hebben want dan kunnen we gewoon echt lekker gewoon continu content maken en daarnaast hebben we, ja, mijn compagnon en ik, dus dat, wij runnen het bedrijf met zijn tweeën en daarnaast hebben we sales, planning en facturatie en dat, ze zijn met zijn vijven nu, dus met zessen.

Bas: Top.

Mark: Het is een relatief klein team en ook daar zijn we ook wel aan het zoeken van ok, de wereld is nu weer aan het veranderen en hoe gaan we dat dan indelen? En moeten er, ja, hoe gaat dat er allemaal uitzien? Daar zijn we nog wel een beetje zoekende in. We zijn dus nu heel erg met, ja, wat ik voor het gesprek tegen je aangaf, we zijn heel erg aan het kijken van ok, we geven wel heel veel online trainingen, hoe kunnen we de marketing digitaliseren? Nou, daar heb jij een aantal hele gave ideeën voor en daar gaan we nu kijken van hé, moeten we daar mensen voor erbij of hoe werkt dat dan?

Bas: Ja.

Mark: Daar in die transitie zitten wij nu.

Bas: Cool, dus je gaat het dadelijk helemaal opblazen met nieuwe marketing.

Mark: Ik heb er zoveel zin in. Wat mijn, ik ging van 16 trainingen, heel veel op het gebied van snellezen en geheugentechnieken, daarin hebben we heel veel trainingen gegeven. Ik stond vroeger 6 dagen voor de groep zeg maar, dat was gewoon, in mijn eentje gewoon gassen, gassen, gassen en een iemand die de planning en facturatie deed en dat was mijn werk en leven. Op een gegeven moment werd ik daar zo, was ik daar zo klaar mee.

Bas: Oh ja.

Mark: En het was zo, nou, het is een platte business, op zich is dat prima, maar de trainingen waren ook redelijk plat. Snellezen is 1+1=2 als je, het is een heel mechanisch proces, als je dat kan, dan kan je makkelijk twee, drie keer zo snel lezen met hetzelfde of beter tekstbegrip. Dat kan, ook als je dyslectisch bent of ADHD of maakt niet uit.

Bas: Wow.

Mark: Maar dat was op een gegeven moment was dat gewoon voor mij, dat was gewoon simpel en saai aan het worden en toen kwam ik erachter dat focus eigenlijk de kern is van zoveel meer dingen van als je prestaties wil verbeteren echt het kernwoord is focus. Als je sneller wil lezen, het kernwoord is focus. Als je beter wil onthouden, het kernwoord is focus en daarbij echt verliefd geworden op dit onderwerp en dat is nu, nou, al twee, drie jaar echt het main ding, maar dat is heel specialistisch, focustrainingen, binnenkort focus software, focus coaching, maar dat domein willen met verschillende omzetkanalen willen we beheersen, maar dat wil ik wereldwijd gaan schalen.

Bas: Juist.

Mark: Ik wil, denk je aan focus dan denk je aan Mark. Dat wil ik wereldwijd.

Bas: Dit is top.

Mark: En dat is heel, heel gefocust, heel gericht, maar dit domein, maar niet alleen training. Training alleen vind ik te eenvoudig, te simpel en ook te beperkt. Ik geloof juist in een cluster van software, trainingen, coaching, etc.

Hocuspocusfocus

Bas: Ja, tof man. Maar het is heel slim om die focus te houden op je focus.

Mark: Heel goed, heel goed.

Bas: Dus hocuspocus keep the focus.

Mark: Dat was oorspronkelijk nog het idee voor de titel van het boek.

Bas: Oh, is dat zo?

Mark: Hocuspocusfocus of zoiets.

Bas: Oh ja, hocuspocusfocus.

Mark: Ja.

Bas: Dat bedenkt iedereen zeg maar.

Mark: Ja.

Bas: Ja, lachen man. Ja, het is heel slim als je, om het zo, ja, gefocust aan te pakken dat je, dat dat alleen jouw ding is, jouw domein en je blijft gewoon continu herhalen, de kracht van herhaling zeg ik altijd.

Mark: Ja, zeker, zeker, en wat ik heel vet vind, ondanks dat het een heel gericht onderwerp is focus, heeft het heel veel verschillende toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld ben je gestrest of wil je doelen bereiken of het is voor topsporters of voor ondernemers. Focus is zo’n lekker onderwerp en heeft ook zoveel verdiepende lagen en waar ik nu zelf, de stap die ik zelf wil gaan maken ook, nou, ik ben bezig met een nieuwe editie van het focusboek voor de Engelse markt, maar dat wil ik, ik wil het wel echt een niveautje hoger brengen, maar met name ik wil uit het productiviteitshoekje. Productiviteit is leuk voor de productiviteitnerds onder ons, maar focus, het kinkt heel suf wat ik nu ga zeggen, maar is een way of life, het is een lifestyle en daar geloof ik heel erg in. Het werkt nog niet heel erg lekker, maar hoe goed jij kunt focussen heeft directe impact op de relatie met je kinderen of de relatie met je vrouw of vriendin of met je vrienden. Het heeft directe impact op hoe goed ben je in het hier en nu. Daar gaat focus over en omdat we zo gefragmenteerd, omdat er zo’n stormvloed aan onderbrekingen zijn, meer dan 200 onderbrekingen per dag krijgen we, leven we super gefragmenteerd. We werken gefragmenteerd, maar we leven ook echt gefragmenteerd en mijn doel, einddoel inhoudelijk in ieder geval gezien is het uit het productiviteitshoekje halen, maar om op dat niveau het verhaal neer te zetten van eigenlijk in essentie: how more focus leads to a better life.

Bas: Vet.

Mark: Meer voldoening, meer, ja, voldoening en verdieping.

Bas: Maar het ligt dus ook heel dichtbij spiritualiteit, verlichting eigenlijk.

Mark: Het is een, het zit zeker in dezelfde richting hè, spiritueel en verlichting gaan nog zeker een stap verder, maar je zou bijna de stelling kunnen maken zonder focus geen verlichting.

Bas: Ja, nee, sowieso. Als jij een uur wil mediteren zonder focus gaat je niet lukken zeg maar.

Mark: Nee, als jij, wacht even, ik krijg een appje tussendoor, nou, focus, flow en in het verlengde ervan verlichting. Het is een verlengde van elkaar en maar zo zie je dat met heel veel dingen. Als jij als ondernemer je hele business gewoon hapsnap als een ekster alles wat glimt en blinkt op ingaan, allemaal, alle projecten aangaat die op je afkomen, alle marketingmanieren aanpakt, nee, dat werkt niet en je moet je aandacht richten en je business, je resources zijn beperkt dus je moet dat ook richten. Dan zeg je nou, bijvoorbeeld met social media richt je je op één en misschien max twee kanalen, that’s it weet je wel. En ga er niet ook nog eens alle andere dingen bij doen. Als je kijkt naar de snelst groeiende bedrijven, Good to great, dat boek ken je misschien, de snelst groeiende bedrijven hebben één KPI per kwartaal.

Bas: Ja, wow.

Mark: That’s it, niet twee, ook niet drie, gewoon één, één KPI.

Bas: Ja, hier zit de grootste win denk ik voor iedereen. Ik denk dat is gewoon, je hebt natuurlijk ook het boek The one thing, dat is er natuurlijk ook, maar dit is denk ik de key voor heel veel successen zeg maar die geboekt kunnen gaan worden als je dit mastert, daar geloof ik in.

Mark: Ja, sterker nog, wij denken dat focus een van de belangrijkste skills gaat worden voor de 21e eeuw. Als je kijkt, nu krijg je dus meer dan 200 onderbrekingen per dag, dat is momenteel. Ja, het is open deur of dat gaat afnemen of gaat toenemen, dat gaat alleen maar toenemen. Nu zoeken we nog bewust afleiding op, niet heel veel later gaat afleiding ons bewust opzoeken.

Bas: Ja.

Mark: Hoe goed ben jij in staat om die muur te hebben. Als je geen muur hebt dan ben je gewoon de klos.

Bas: Ja.

Sociale media

Mark: En er zit zo’n businessmodel achter om jouw aandacht op te vreten want hoe meer jij aandacht besteed aan Facebook of naar een nieuwssite gaat of etc.

Bas: Ja, TikTok.

Mark: Ja, TikTok, hoe meer advertentieruimte. Het is gewoon een businessmodel. Het is gewoon heel simpel. Hoe meer engagement hoe meer het bedrijf waard wordt. Jouw aandacht is letterlijk geld waard, maar ben je nog wel in staat om dat te blokkeren? Kun je dat nog wel?

Bas: Maar ik vind het wel tof als jij als focusbedrijf Mark dadelijk de baas wordt van de interruptiemarketing, want jij wil meer klanten binnenhalen dus je gaat adverteren op social media.

Mark: Ben jij nu afgeleid door deze advertentie?

Bas: Heel goed.

Mark: Klik dan hier.

Bas: Wil je meer focus?

Mark: Ja, dat is wel geestig natuurlijk.

Bas: Ja, dat is wel mooi toch? Ja, ja.

Mark: Als je dan afgeleid wordt, wordt dan door ons afgeleid.

Bas: Ja, ja. Tof man. En wat is de, ja, dus je wil dit hele spektakel wereldwijd gaan uitbouwen.

Mark: Ja, dat is de droom, ja.

Bas: Ja, en je gaat meer online.

Mark: Ja, zeker, en dat is, ken je het bedrijf Storybrand toevallig?

Bas: Nee.

Mark: Supervet bedrijf. Dat is voor iedereen die luistert, Storybrand, een supermooie podcast ook, de Storybrand podcast en dat is een ja, marketingcommunicatie framework hebben zij bedacht wat echt, nou, ik zal het niet uitleggen, maar dat werkt echt retegoed. Wij gebruiken dat nu in al onze communicatievoorstellen, dingen, het is echt een supersimpel framework. Als je daar je marketing aan ophangt dan is het makkelijker te bevatten, hogere conversies, nou, hele rataplan. Maar dat bedrijf is voor ons een heel mooi voorbeeldbedrijf omdat het een heel erg, aan de ene kant specifiek onderwerp heeft wat heel breed toepasbaar is. Eigenlijk bij ons is dat hetzelfde, een heel specifiek onderwerp, heel breed toepasbaar. Maar ze zijn inderdaad ook volledig digitaal, maar ze doen echt iets van 15 miljoen per jaar. Ik denk ja, dat is echt super nice hoe ze dat in een relatief klein team hebben opgebouwd en hebben geschaald. Dat is, die richting zo, één onderwerp, maar dan met verschillende toepassingsmogelijkheden, dat digitaal schalen dat is voor ons een heel mooi streven en doel.

Bas: Ja, nou, goed, ik zie het zelf natuurlijk ook. Ik bedoel ik heb twee businesses, een e-commerce business weet je, dat is gewoon, ja, als je naar e-commerce bedrijven kijkt dat is gewoon een paar procent winst maken per jaar dan mag je in je handjes wrijven zeg maar en ik kijk naar digitale producten en trainingen, ja, dat is gewoon een heel ander sommetje weet je, dan kun je met een klein team gewoon letterlijk miljoenen omzetten en echt bizarre winsten maken zeg maar. En het is niet per se dat dat geld dan de drijfveer moet zijn en ik geloof in de impact en ik denk dat we daar wel op hetzelfde bordje zitten zeg maar want jij weet ook dat met jouw materie en gefocus en dingen dat je eigenlijk letterlijk levens kan veranderen.

Mark: Ja, voor niks minder wil ik het ook doen.

Bas: Ja.

Mark: Vroeger, wederom, ik heb letterlijk meer dan, echt fysiek gezien meer dan, ja, meer dan 1.100 trainingen gegeven gewoon letterlijk, niet bij benadering maar gewoon echt fysiek gewoon 1.100, dus ik heb heel veel mensen gezien, opgeleid, etc. En zeker in de beginjaren als ik dan iemand dan, dan had ik iemand opgeleid, training gegeven en dan een paar jaar later kwam je dan iemand toevallig tegen bijvoorbeeld op vakantie of zo, die zegt dan, en dan voelde ik me supertrots en ik denk oh, kijk, maar dan zei iemand ja, weet je nog, training gevolgd, superleuk, ik vind het echt superleuk man. Dan vraag ik door, heb je er wat aan gehad? Ja, was echt superleuk. En dan denk ik fuck, weet je wel, en dat wil ik dus nooit, nooit meer. Dat was, ik weet niet, dat was 8 jaar geleden of zo dat dat, en toen dacht ik ja, een leuke dag heb je ook in de Efteling, ga dan alsjeblieft naar de Efteling, maar dat wil ik dus niet verkopen. Dat was voor mij zo van no fucking way dat we alleen maar leuke trainingen gaan geven. Dus toen hebben we echt een bewuste strategie ingegaan, het gaat om, het einddoel is levens veranderen. Niet vanuit een halleluja evangelische insteek, maar gewoon mensen hele concrete tools geven en natuurlijk ligt er een verantwoordelijkheid bij de eindgebruiker, bij de cursist, ik bedoel als je niet wil komen of als je er verplicht zit, ja, dan gaat het niet werken.

Bas: Ja.

Mark: Maar als je vanuit jezelf daar zit van ik heb een vraag, ik heb een wens, ik heb een doel dan vind ik het aan ons om daar alles maar dan ook echt alles aan te doen om je daarin te helpen. En going the extra mile. Ja, going the extra ten miles zeg maar, dat is nodig.

Bas: Ja.

Mark: Want alleen dan ga je echt impact hebben.

Bas: Ja.

Mark: En dat op grote schaal. Mijn vriendin is dus is psycholoog en die werkt 1-op-1 met mensen en die heeft megaveel impact. Dus die is ontzettend goed in haar vak en dat willen wij, dat vind ik heel cool, wij zitten op hele grote schaal en het liefste wil ik allebei. Echt hele diepe impact op hele grote schaal.

Bas: Ja.

Mark: En dat betekent dat kan niet alleen in training, ik geloof niet alleen in een training volgen en that’s it, als je een coaching volgt of groepscoaching, ja, daar ga je echt superveel resultaat ook mee halen. Jij doet dat ook met je training en dat is juist die combinatie wat echt supersterk is, wij doen dat ook. Training plus coaching is by far het beste en wij willen kijken wat kunnen we nog meer bieden? Kunnen we nog een online community bieden? Welke software tools kunnen we bieden?

Bas: Ja.

Mark: Alle facetten om die levens te veranderen.

Groter worden dan Tony Robbins?

Bas: Ja, dus groter worden dan Tony Robbins is het doel toch?

Mark: Zeker, zeker.

Bas: Think big. Weet je, als mensen dit live zien überhaupt, dit is de eerste keer dat we live streamen überhaupt, ik heb geen idee of er überhaupt iemand hiernaar kijkt.

Mark: Wij kijken in ieder geval.

Bas: Ik zie trouwens een commentje binnenkomen, maar laat even als je een vraag hebt voor Mark Tigchelaar, onze focusexpert, laat die dan eventjes in de comments weten dan kunnen we die dadelijk checken en dan gaan we die checken. Nou, goed, ok. Hopelijik…

Mark: En beantwoorden.

Bas: Ja, misschien doet de audio het wel niet of whatever. Maakt ook niet uit, we gaan het meemaken. Maar je helpt topsporters en ondernemers, ik ben benieuwd, mag je überhaupt namen noemen van…

Mark: Nee.

Bas: Ok, precies.

Mark: Ik kan wel de…

Bas: Maar ik wil dan de impact weten. Dus er komt een topsporter A, de A-speler noemen we hem even, die komt bij jou langs, die zegt hé, Mark, ik wil meer focus en dat gaat mij helpen om mijn prestaties te verbeteren.

Mark: Ja, dat is bijvoorbeeld binnen de schaatswereld van ja, ik wil gewoon letterlijk sneller gaan, punt.

Bas: Ja.

Mark: Dat is dan de setting en dan gaan we kijken, wederom er zijn, we hebben een model ontwikkeld voor je concentratie verbeteren en wat ik net aangaf, dat bestaat uit vier concentratielekken dichten. Dus dan gaan we kijken bij echt wat de casus ook is hè, als iemand bijna overspannen is, hetzelfde verhaal, welke vier concentratielekken heb je. Of als ondernemer, ik wil mijn business meer sturen op organisatie, niet alleen voor mijzelf maar ook gewoon mijn organisatie meer, dan gaan we kijken naar de vier concentratielekken. Dus dat is altijd de casus en de vier concentratielekken voor je beeldvorming is één, dat er te veel externe prikkels zijn. Nou, dat is de meest obvious, te veel notificaties en dat soort dingen. Mensen denken vaak dat dat het belangrijkste is om te tackelen, het is by far de minst belangrijke. Het tweede concentratielek is te veel interne prikkels. Een ander woord voor interne prikkels is je eigen hoofd. Dat kunnen taken zijn die je te binnen schieten, dat kunnen emoties zijn die nog in je hoofd blijven loopen. Dat kunnen nieuwe ideeën zijn die te pas en te onpas te binnen schieten. Een derde concentratielek is dat er te weinig energie of te weinig brandstof is. Net als je auto, op een gegeven moment raakt de tank leeg, als je je hoofd niet weet op te laden dan ga je op een gegeven moment werken op een leeg hoofd, op een lege tank en dan komt uiteindelijk vroeg of laat komt je hoofd een keertje stil te staan en stilstaan betekent of dat je concentratie echt volledig weg is of dat je kneitervermoeid thuiskomt na een dag werken, of uiteindelijk een burn-out in het ergste geval. En het laatste concentratielek is ik kan het niet goed vernederlandsen, is te weinig engagement. Te weinig engagement is te weinig uitdagend, eigenlijk te saai, te simpel, te eentonig, te traag. Dat zijn de vier concentratielekken dus als je iets, als je merkt van hé, ik wil sneller als topsporter of ik wil, wederom, ik zit op het randje van een burn-out, dan gaan we dus altijd kijken van waar zit het grootste lek. Vaak is het een combinatie van deze vier en dan gaan we een voor een voor jou dat dichten. Dus dan gaan we kijken hoe kan je externe prikkels verminderen? Nou, dat is het ding waar het meeste, en zeker in een kantoor of in een werksetting de meeste uitdaging zit want dat moet je altijd met elkaar regelen. Dus welke afspraken kan je met collega’s maken want je wil niet dat jij nu in een drukke werkomgeving met een vol kantoor besluit ik ga maar één keer per week mijn mail checken. Wederom, jij kan het, maar al die mensen op kantoor denken ja, holy shit, dat gaat mij nooit lukken. Je kunt er wel afspraken over maken wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Nou, er is een heel systeem voor om de trein niet stil te laten staan, maar wel die rust te ervaren. Dat is een interessante. Waar een hele belangrijke in zit is dat continu legen van je hoofd. Nou, we hadden het net al over die Braintoss en er zijn meerdere apps, meerdere systemen voor, meerdere technieken voor een afsluitroutine, een check-out routine, het Ohio-principe, er zijn heel veel systemen die je kan inzetten om een leeg hoofd te krijgen in de hectiek van de dag. En we gaan ook kijken van hoe laad je hersenen op de juiste manier op? Hoe vaak pauzeer je en hoe pauzeer je? De meeste mensen pauzeren met hun telefoon, wat technisch hetzelfde is als doorwerken met een Excel-bestand, zit geen verschil in.

Bas: Zelfs als ze gaan poepen hebben ze geen rust.

Mark: Ja, nee, precies, maar dat gebeurt dus letterlijk dat, één meisje die ik heb gecoacht, 16 jaar, heeft een burn-out.

Bas: Tsja.

Mark: 16 en een burn-out.

Bas: Ja, het wordt steeds jonger hè, het is ongelooflijk.

Mark: Holy shit. Ze kreeg, een superleuke meid, deed het fantastisch op school, allemaal niks mis mee, ze kreeg alleen 600 Whatsappberichtjes per dag.

Bas: Ja, en ze zat 1,5 uur op TikTok.

Mark: Ja, dat is de uitdaging.

Bas: Ja, man, man.

Mark: En de laatste uitdaging is van ok, te weinig engagement. Als ze iets, als je in een saaie conference call zit of iets is te simpel, een super simpel verslag wat je moet lezen, maar je moet het wel even lezen, hoe maak je die taak uitdagend en prikkelend.

Bas: Ja.

Mark: En dat is een aantal breinprincipes die je kunt inzetten om je brein te prikkelen eigenlijk.

Bas: Cool, tof man.

Mark: Ja, dus dat is eigenlijk het systeem en dat maakt dat, wat ik chill vind, waar we ook training geven, nog voor Corona mochten we in Zuid-Korea de trainingen geven, wat echt fantastisch was.

Bas: Ja.

Mark: En wat ik daar zo tof aan vond is dat de uitdagingen daar exact hetzelfde zijn als de uitdagingen hier. Het maakt geen donder uit. Het is cultuuroverschrijdend, het is vakoverschrijdend, het is gewoon puur hoe je brein werkt en als je snapt hoe je brein werkt dan heb je grip, dan kun je sturen.

Bas: Ja.

Mark: En dat geeft power.

Bas: Vet man.

Mark: Ja.

Bas: Vet. Ja, ik zit erover na te denken, ik denk dat ik er ook heel veel aan kan hebben als ik zo’n, ja, als ik toch gewoon een beetje begeleid word in mijn focus zeg maar.

Mark: Ja, bij dezen de uitnodiging, wij geven binnenkort weer een online training, bij dezen als je het leuk vindt zet ik je op de gastenlijst.

Bas: Tof man, dank je wel. Heel gaaf.

Mark: Cool.

Meer over Mark Tigchelaar

Bas: En als mensen, luisteraars je willen volgen dan stuur ze even naar een mooi URL’tje of zo?

Mark: Ja, focusacademy.com. Dus op zijn Engels, focus en academy met een y, daar vind je alle informatie en daarnaast op LinkedIn ben ik vrij actief dus voeg me ook zeker toe op LinkedIn, daar deel ik alle tips en focusacademy.com daar vind je alle informatie over de trainingen.

Bas: Marcel Visser zegt we kijken en luisteren, dat is top!

Mark: Te gek.

Bas: Maar hier vraagt Eelco Broersma: hoe heette dat framework? Weet jij nog waar hij het over heeft?

Mark: Framework, nee, misschien kan je dat even toelichten?

Bas: Ja, als hij nog live is.

Mark: Als hij nog live is.

Bas: Waarschijnlijk duurt het ook even voordat hij, maar goed, dan gaan we eens even kijken of die nog live is. Maar leuk, in ieder geval er is iets binnengekomen, dat is een hele stap voor deze eerste stream.

Mark: Ja, cool.

Bas: Lachen man. Ja, maar goed, dus focus, we gaan de wereld veranderen door mensen te laten focussen. Dat is eigenlijk je uitkomst.

Mark: Ja, maar ik denk, ja, ik denk wel dat ja, dat is het idee inderdaad. Ik geloof daar heel erg in. Van focus, wederom, dat heeft dus niet alleen invloed op je werk, maar met name ook op het leven en zeker als je bedenkt dat we meer dan 200 keer per dag onderbroken worden, we leven zo fucking gefragmenteerd met zijn allen.

Bas: Zeker.

Mark: En daardoor gaat de productiviteit naar beneden, werk-privébalans, er zijn, meer dan een kwart van al het werk dat gedaan wordt, wordt gewoon standaard in de avond of in het weekend gedaan om de simpele reden dat mensen het niet meer in de werkdag gepropt krijgen omdat ze gewoon heel erg versnipperd aan het werk zijn. Als je nu aan het werk bent met een verslag of een voorstel of wat je ook aan het doen bent, ik onderbreek je, duurt het ongeveer 20 minuten voordat je weer op je oude focusniveau zit.

Bas: Ja, ik heb jouw boek natuurlijk gelezen.

Mark: Holy shit.

Bas: Je hebt het over switchtaken en dat je dan gewoon af bent zoals jij dat ook zegt.

Mark: Als je wisselt ben je af.

Bas: Ben je af. Ja, dat is gewoon killing zeg maar, dus ja, nee, daar betrap je je, misschien betrap je jezelf er ook nog wel een keer op, maar inderdaad, dan denk je oh, ik ga dit even opzoeken en dan kom je in je inbox en dan ben je ongeveer een half uur verder en dan oh nee, ik was dit aan het doen, weet je, dat soort dingen.

Mark: Ja, of je kijkt naar de taken die niet afkomen. Oh, er komen meer vragen volgens mij, leuk.

Bas: Oh ja, we gaan even kijken of er nog mooie vragen voor je binnenkomen want dat is natuurlijk wel, het moet een beetje diepgang hebben. Marketing framework zegt Eelco Boersma.

Mark: Marketing framework.

Bas: Waar jullie je marketing aan ophangen.

Mark: Oh ja, sorry, dat is Storybrand, ik denk dat je dat bedoelt.

Bas: Ah, Storybrand.

Mark: Ja, Storybrand.com en zij hebben heel veel, ook heel veel gratis introductietrainingen.

Bas: Ja, het gaat over marketing framework, ja.

Mark: En dat is, Storybrand is het merk, maar ze hebben een aantal submerken, een ervan is businessmadesimple.com. Ik ben gewoon fan hè, ik bedoel, verder niet, maar business made simple en die hebben ook een van hun gratis funnels. Hè, we werken natuurlijk ook met funnels allemaal.

Bas: Ja.

Mark: En dan krijg je dagelijks gewoon een business tip.

Bas: Top.

Mark: Super simpel. Eigenlijk heel simpel. Dat is heel leuk, zijn hele chille, gewoon hele chille dudes.

Bas: Mooi.

Mark: Dus Storybrand dat is het bedrijf en business made simple is een, ja, brand van hun.

Bas: Cool, cool. Ja, ik zag ook nog wat dingen langskomen. Is, oh nee, alleen nog maar is er een reply beschikbaar van deze podcast. Ja, die is er, hij komt op iTunes, Spotify, LinkedIn, zoek Mark Tigchelaar en dan, en ondernemen op slippers, dat is de podcast, dan ga je hem vinden. Voor de rest zie ik niet heel veel bijzondere dingen binnenkomen, maar tof in ieder geval. Ja man, we gaan langzaam afronden denk ik, we zijn weer een uur erin. Ik heb redelijk honger gekregen ook, ik moet even lekker eten.

Mark: Heel goed.

Bas: Maar ik vond het een leuk gesprek Mark, tof.

Mark: Ja, dat is wederzijds, supertof en als je het leuk vindt gaan we nog een boek verloten.

Bas: Oh ja, we gingen nog een boek verloten, oh ja, wacht even, blijf nog even online want wat ga jij verloten? Ja, gooi het erin, een reclamespotje, 30 seconden gaan nu in.

Mark: Yo. Nee, een boek geschreven “Focus aan, Focus uit” met alle concentratietips erin en ja, hoe gaan we hem verloten? Of je mag gewoon–

Bas: Ja, ik, weet ik veel, mensen moeten liken en commenten op deze–

Mark: Like en comment op deze podcast en dan mag jij een winnaar–

Bas: Op deze stream.

Mark: Op deze stream mag ook, ja.

Bas: Ja.

Mark: En dan kies jij een winnaar of winnares en dan gaan we het boek versturen.

Bas: Ja, want het is de première van de streams, dus.

Mark: Dat moeten we vieren.

Bas: Dat moeten we vieren, dus je gaat “Focus aan, Focus uit”, er zijn gewoon natuurlijk al 40.000 exemplaren verkocht dus het is sowieso waardevolle informatie, daar kun je van uitgaan.

Mark: We hebben 39.000 zelf ingekocht. Nee, nee.

Bas: Oh, die geven we weg. Ok, dus gooi er comments in whatever wat, als jij een boek van Mark Tigchelaar wil hebben en dan ga je hem ook nog signeren en persoonlijk op de post doen en dat soort dingen of?

Mark: Ik ga hem persoonlijk op de post doen.

Bas: Ik heb je even wat werk bezorgd.

Mark: Ja, dank je man.

Bas: Tof.

Mark: Ok, maar kies jij de winnaar of winnares en dan stuur ik het boek naar je toe.

Bas: Leuk man. En sowieso, mocht je niet winnen, koop hem gewoon. “Focus aan, Focus uit”, ik kan hem aanraden want ik heb hem zelf ook gelezen. Leuk man. Alright, top. Ja, dat was het. Waar kunnen mensen meer over jou lezen?

Mark: Ja, het makkelijkste is de focusacademy.com of op gewoon LinkedIn, voeg me toe op LinkedIn, alleen maar leuk, daar deel ik ook tips en dergelijke over focus.

Bas: Top, lachen man.

Mark: Leuk, mooi gesprek, tof.

Bas: Yes, dank je wel Mark.

Mark: Jij ook dank je wel.

Bedankt voor het luisteren naar de Ondernemen op Slippers podcast. Check voor meer informatie ondernemenopslippers.nl. Tot de volgende keer!

Bas: Nice! Nou ja, dat was Mark Tigchelaar over focus, prestaties, vaderschap, het hele spektakel heeft de revue gepasseerd. Ik vond het echt super inspirerend weer. Nogmaals, dank je wel Mark en ja, als je meer focus wil, check hem uit op LinkedIn, op focusacademy.com en dan komt het helemaal goed. Ik zeg tot de volgende keer en nou, ik hoop dat deze eerste livestream een beetje gelukt is. Mocht je trouwens niet zien of weten hoe je de livestream ziet, volg mij op LinkedIn en daar ga ik live, het YouTubekanaal is nu ondernemen op slippers en Facebook, ik geloof gewoon Bas Urlings, maar goed, ik ga daar nog een beetje een uniform verhaal van maken, maar dat is de volgende keer. Ik ben een mooie streamingstudio aan het bouwen en dat wordt nog allemaal veel cooler dan dit in ieder geval dus dank je wel voor het luisteren en tot snel, of kijken natuurlijk. Ciao-ciao!

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen