Leverancier op Alibaba vinden - 3 bewezen stappen voor succes
Leverancier op Alibaba vinden - 3 bewezen stappen voor succes
04 september 2020 

Leverancier op Alibaba vinden - 3 bewezen stappen voor succes

Er zijn aanvankelijk 2 belangrijke dingen nodig voor het starten van een online business: een productidee en een leverancier die het kan maken voor je. Wanneer je al een productidee hebt, is de volgende stap dus opzoek gaan naar een perfecte leverancier. Het is tegenwoordig supersimpel een leverancier op Alibaba te vinden, het probleem is eigenlijk meer …hoe vind je een betrouwbare leverancier met de juiste prijs-kwaliteitverhouding, waarmee goede zaken kan worden gedaan?

Je weet vast dat Alibaba tienduizenden leveranciers heeft …maar het zijn niet allemaal ideale leveranciers, er zitten namelijk ook de nodige “scams” tussen …verkopers rapporteren ze dan ook.

In deze handleiding ga je leren de beste leveranciers op Alibaba te vinden, en fraudeurs zal vermijden …zodat je een succesvolle business kan starten of bestaande verder kan laten uitbloeien. Laten we er gelijk in duiken, zodat ook jij de beste leveranciers vindt op Alibaba.

Heb jij vragen over het vinden van de juiste leverancier op Alibaba? Je kunt je vragen stellen onderaan deze pagina, het Plazatalk team staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden!

Je zal nu misschien denken, waarom zoeken naar leveranciers op Alibaba? Er zijn toch nog meer platformen waar je dat kan doen? Of wellicht is zelf rondspeuren naar leveranciers misschien wel een betere optie?

En hoewel dat inderdaad ook kan, is het zoeken naar een leverancier op Alibaba veel sneller. Verder is de nummer 1 reden dat je er ook bijna alles kan laten maken door leveranciers tegen een fractie van de prijs die je bij anderen betaalt. Het platform heeft tevens ook de meeste keuze in leveranciers.

Ze hebben dus echt alles, tegen de beste prijs en met de meeste keuze aan leveranciers …je kan dus snel een goede leverancier vinden voor jouw producten (dan moet je natuurlijk wel onze handleiding opvolgen, om de beste leveranciers op Alibaba eruit te filteren).

Bij producten kan je denken aan bepaalde sieraden voor minder dan 10 dollarcent, kledingstukken voor een paar dollar en elektronica voor de helft van de prijs die je betaalt wanneer je het laat maken op een andere manier …dat is natuurlijk een goede manier om winst te maken.

We gaan je ook een aantal voor- en nadelen laten zien van Alibaba, zodat je kan kijken of het geschikt is voor jouw business.

Voordelen van Alibaba

Laten we beginnen met de voordelen van het zoeken naar een leverancier op Alibaba …je vindt de pluspunten hieronder:Voordelen van Alibaba

• Je betaalt lagere productiekosten dan bij andere partijen
• Je kan kiezen uit veel verschillende leveranciers op Alibaba
• Je zoekt in georganiseerde categorieën en kan producten dus snel vinden

Maar het grootste voordeel is dat je op Alibaba ook heel goed kan netwerken!

Het Alibaba platform blijft maar groeien en dat betekent dat je er elke keer weer nieuwe producten op zal vinden, samen met het feit dat je met verschillende leveranciers op Alibaba zaken kan doen.

En daarbij heeft Alibaba ook een zeer goede relatie met de Chinese regering, en zoals je weet speelt die een belangrijke rol in het reilen en zeilen van de economie.

Echter zijn er ook een aantal dingen waar je op moet letten, om de risico’s bij het zoeken naar een goede leverancier op Alibaba te beperken.

Risico’s van Alibaba

We hebben je al even verteld dat er ook de nodige scams rondgaan op het Alibaba platform en dat er dus naast goede leveranciers ook fraudeurs zijn …maar er zijn nog een paar dingen waar je goed op moet letten, namelijk:

• Er kan soms een taalbarrière ontstaan, waardoor communicatie lastig te overbruggen valt en samenwerkingen niet echt mogelijk zijn
• Het kan voorkomen dat verzending van je producten langer duurt dan verwacht
• Of dat de klantenservice van leveranciers niet goed is

Verder moeten we ook even adresseren dat Alibaba niet zo’n beste rating heeft, wanneer we praten over de BBB (Better Business Bureau).

Maar je zal altijd met de nodige risico’s te maken krijgen wanneer je een leverancier gaat zoeken, en er zijn (naast wat negatieve) ook veel verkopers met zeer positieve ervaringen op Alibaba …het allerbelangrijkste is dus goed te analyseren met welke leverancier je echt zaken kan doen, en welke je zal moeten vermijden om mogelijke flaters te voorkomen.

Start je zoektocht dus zeker op Alibaba, maar doe voldoende onderzoek om er ook een succes van te maken!

Om te voorkomen dat je in zee gaat met de leverancier die hun beloftes niet nakomen, is het belangrijk goed onderzoek te doen om de kaf van het koren te scheiden. We raden je aan onderstaande stappen op te volgen. Je zal hiermee de beste leverancier op Alibaba vinden en kan zelfs nog meer samenwerkingen aangaan met andere goede leveranciers op het platform.

Maak gebruik van filters om het aantal leveranciers te verfijnen

Er zijn een aantal soorten leveranciers die je kan treffen op het Alibaba platform, we gaan ze je hieronder even laten zien.

Je hebt namelijk de zogeheten:

• Fabrikanten (ofwel manufacturers in het Engels)
• Wholesalers (ofwel groothandels in het Engels)
• Dropshippers
• Importeurs (ofwel importing agents in het Engels)

We gaan je hieronder laten zien wat de grootste verschillen zijn tussen deze leveranciers.

Fabrikanten (manufacturers)

Een fabrikant op Alibaba produceert items die kunnen worden gebruikt of worden doorverkocht door verkopers. De overgrote meerderheid aan leveranciers op Alibaba zijn fabrikanten.Fabrikanten op Alibaba

Omdat fabrikanten degenen zijn die de producten ook echt maken (in tegenstelling tot andere type leveranciers), kunnen ze de laagste prijs bieden …maar aan de andere kant krijg je vaak wel te maken met hogere MOQ’s (Minimum Order Quantities), en zal je dus meer items in 1 keer moeten afnemen. Nu is het wel zo dat je dit kan onderhandelen met je leverancier op Alibaba, zeker wanneer je een bepaald verwachtingspatroon schetst meer zaken met ze te doen die je dan natuurlijk ook moet nakomen. Maar houd hier dus wel rekening mee bij zaken doen met fabrikanten op Alibaba.

Het is gebruikelijk dat fabrikanten direct aan leveranciers op Alibaba leveren (omdat ze zich kunnen veroorloven in bulk te kopen en grote voorraden op te slaan).

En daarom denken verkopers meestal dat die fabrikanten onbereikbaar zijn (mede door het plaatsen van bulkorders), maar je kan het natuurlijk altijd proberen en indien je groter kan inkopen is het ook zeker mogelijk vruchtbare samenwerkingen aan te gaan en er zijn verder meer dan genoeg kleine fabrikanten waar je ook prima zaken mee kan doen.

Groothandels (Wholesalers)

Groothandels op AlibabaWanneer je zaken doet met een groothandel, hoeft er niet in (grote) bulkaantallen te worden ingekocht en werkt het dus anders dan bestellen bij fabrikanten. Groothandelaren zijn in staat flinke voorraden op te slaan, waardoor je dus ook een lagere prijs betaalt voor je producten. Hierbij is het wel zo hoe meer je koopt, des te lager de prijs is die je betaalt per item.

Een fabrikant biedt de groothandel natuurlijk een nog betere prijs, want ze kunnen meer opslaan dan verkopers (hoogstwaarschijnlijk) doen …en uiteindelijk moeten groothandelaren met dit verschil in marge ook iets verdienen aan hun werkzaamheden en tussenpersoon-functie die ze hebben.

Het voordeel van een groothandel is dus dat ze de beste prijs krijgen en deze op basis van volume kunnen doorverkopen met (kleine) winsten. Maar door de hoeveelheden die ze draaien verdienen ze hier dus goed op. Je snapt dat het nadeel is dat er ook grote opslagkosten en kapitaal nodig zijn, om een groothandel te worden.

Dropshippers

Wanneer je gebruik maakt van dropshipping hoef je helemaal geen voorraden in te gaan slaan, maar koop je 1 product elke keer dat er een aankoop wordt gedaan door klanten.

In vergelijking met een groothandel of fabrikant (waar je dus op voorhand producten gaat bestellen die nog niet zijn verkocht), zal je bij dropshipping dus alleen de producten kopen wanneer ze ook echt worden verkocht.

Het nadeel van dropshipping is dat je niet de beste prijs krijgt …de winstmarges nemen daardoor af, omdat je niet in bulkvoorraden koopt wat bij een groothandel of fabrikant wel het geval is.

Er zitten nog een paar minpunten aan zoals het niet creëren van eigen merkproducten (private label) en de soms langere verzendtijden (klanten moeten dus soms langer wachten op hun bestelling). Je krijg hier met het bestellen bij groothandels of fabrikanten zelf ook mee te maken, maar naderhand zal het versturen naar je klanten een flink stuk sneller gaan.

Maar het betekent ook dat je geen voorraden hoeft op te slaan, niet te maken krijgt met verpakkingsmateriaal voor je producten en de verzending ervan …soms hoef je ook niet eens de klantenservice te regelen (wanneer je bv. gebruik maakt van FBA waarbij de klantenservice wordt gedaan door Amazon).

Importeurs (Importing agents)

Importeurs kunnen een beetje “tricky” zijn in het begin omdat ze anders zijn dan groothandels, dropshippers en fabrikanten. Ze spelen meer de rol van tussenpersoon, waarbij ze cliënten en klanten samenbrengen (soms) zelfs helemaal gratis zonder dat jij er dus voor hoeft te betalen.

Om een voorbeeld te geven, stel je voor de bedrijf X (misschien jij wel) de import / export tussenpersoon bent, AliExpress de fabrikant en Amazon opzoek is naar producten voor verkoop die AliExpress maakt en verkoopt.

En bedrijf X ziet dus dat Amazon interesse heeft in de producten die AliExpress te bieden heeft en is de tussenpersoon die ze bij elkaar probeert te brengen.

Verder zijn er twee type importeurs (importing agents):

1. Traditionele import / export agents: hierbij werkt de “importing agent” in het land waar de producten worden geproduceerd. De importeur woont in het land waar de producten worden verkocht en representeert op die manier dus de kopers.
2. Brokers: een “broker” is een individuele agent / tussenpersoon die kopers en verkopers samenbreng zoals in het bovenstaande voorbeeld. Het verschil tussen een broker en traditionele import / export agent is dat ze niet een bedrijf vertegenwoordigen, maar vaak worden ingehuurd voor het realiseren van eenmalige of speciale deals.

Nu je weet welke soorten leveranciers er zijn is de volgende stap de beste leverancier op Alibaba te vinden om ook echt zaken mee te gaan doen.

Je zal dus op Alibaba voornamelijk fabrikanten tegenkomen van klein tot groot, onervaren tot ervaren en goed tot niet zo best. Het is dus belangrijk te kijken welke fabrikanten nu echt met kop en schouders boven de rest uitsteken. En hiervoor heb je op Alibaba gelukkig een aantal handige filters.

Trade Assurance Suppliers

De “Trade Assurance Suppliers” onderscheiden zich van andere leveranciers en moeten voor meer vertrouwen zorgen tussen kopers en leveranciers.

En het komt hierop neer:

• Je heb dekking wanneer de producten niet op tijd geleverd worden
• Tevens wanneer jouw producten niet aan de kwaliteitsnormen voldoen

Wanneer een van deze twee je overkomt, zal Alibaba betalen voor de producten en krijg je een volledige terugbetaling van je aankoopbedrag …dus het gebruiken hiervan is een perfecte manier om “scams” te vermijden.

Maar hoe gebruik je deze functie?

Ga je naar producten of leveranciers op Alibaba zoeken, vink dan de checkbox “Trade Assurance” aan. Vervolgens zal je producten en leveranciers in je zoekresultaten vinden die onder deze trade assurance policy vallen op Alibaba en zal je hiermee veiliger bestellingen plaatsen.

En de volgende leveranciers waar je naar wilt kijken zijn de …

Gold Suppliers

Je zal ook leveranciers op Alibaba tegenkomen die het “Gold”, ofwel premium lidmaatschap op Alibaba hebben en dat is een goed teken. Deze leveranciers betalen een fee (van 10.000 dollar) en kunnen op die manier hun producten nog beter promoten, waardoor de aandacht en ROI een aanzienlijke boost zullen krijgen en dat is in het voordeel van deze leveranciers.

Omdat deze “Gold Suppliers” een hoge fee moeten betalen, worden hiermee doorgaans alle scammers eruit gefilterd die alleen maar achter jouw geld aanzitten. Waarom zou een oplichter zoveel geld betalen?

Het komt er overigens niet op neer dat je altijd met een betrouwbare leverancier op Alibaba te maken krijgt. Er kunnen nog steeds leveranciers tussen zitten die niet reageren, niet de hoge kwaliteitsmaterialen gebruiken die je verwacht of wegens andere redenen niet geschikt zijn om samenwerkingen mee te gaan starten en zal dus nog verder moeten filteren.

Maar het zorgt er wel voor dat je grofweg de echte fraudeurs zal gaan vermijden.

Een “Gold Supplier” vind je door de checkbox aan te vinken met dezelfde naam.

Assessed Suppliers

Je kan het allerbeste zaken doen met de zogeheten “Assessed Suppliers”. Maar wat maakt deze leveranciers zo geschikt voor goede samenwerkingen? We gaan het je hieronder laten zien.

Deze leveranciers zijn namelijk allemaal:

• China Gold Suppliers
• Hong Kong Gold Suppliers
• Taiwan Gold Suppliers

En zijn gecheckt door een onafhankelijke inspectie dienst.

Ze overhandigen hierbij alle belangrijke informatie aan Alibaba, waaronder:

• Assessement Reports
• Verified Video’s
• Verified Main Products

Je kan ook hier weer makkelijk op filteren door het aan te vinken.

Het is natuurlijk je doel leveranciers op Alibaba (of feitelijk elke leverancier waarmee je zaken wilt doen) goed te beoordelen op een aantal zaken, om te bepalen welke meerwaarde ze voor jouw bedrijf zullen leveren.

Je zal een systeem voor jezelf moeten hebben waarbij je evalueert, selecteert en opnieuw beoordeelt of ze echt goed bij je bedrijf passen.

We gaan hieronder een aantal tips laten zien hoe je dat kan doen!

Het bedrijf doorlichten

Alibaba leveranciers onderzoekenDe beste manier om een bedrijf te checken is door te kijken naar wat meer informatie op hun officiële website.

Je kan hierbij denken aan:

• Bedrijfslicentie
• Locatie van het bedrijf of de fabriek
• Eigendomsstatus
• Foto’s van bedrijfsprocessen
• Contactinformatie
• Certificaten van dochterondernemingen, partners en aannemers

Het kan soms lastig zijn al deze informatie te vinden, zeker wanneer je misschien met een fraudeur te maken hebt (een goed bedrijf zorgt ervoor dat al deze informatie duidelijk op de website staat) …nadat je al deze gegevens hebt gecheckt ga je naar de volgende stap.

Zoek in Google op bedrijfsnaam + scam

Je zal bij het te weten komen van dingen vaak Google gebruiken …en dat is ook logisch want je kan er bijna alles vinden. En hetzelfde geldt voor het nagaan van de leverancier op Alibaba, waar jij zaken mee wilt gaan doen. Want op die manier kan je snel dingen achterhalen die je wellicht nog niet wist van ze. Hiervoor kan je verschillende zoekopdrachten gebruiken, waaronder die van “bedrijfsnaam + scam” …wanneer je niet helemaal zeker weet of een bedrijf legitiem is en je wilt weten of er geen slechte ervaringen te vinden zijn.

Nadat je uit de geselecteerde leveranciers op Alibaba een “shortlist” (verfijning) hebt gemaakt denk je misschien dat het moeilijkste gedeelte achter de rug is …en hoewel je nu inderdaad een goed lijstje hebt, er is nog genoeg te doen en ben je nog zeker niet klaar.

Er zijn namelijk nog steeds een aantal vragen die je zal moeten stellen, samples willen ontvangen en willen onderhandelen met leveranciers op Alibaba. Verder wil je misschien ook een aantal testimonials van klanten bekijken, om te zien hoe ze de samenwerking met een leverancier op Alibaba ervaren. We gaan laten zien hoe je dit allemaal gaat doen.

Laten we er gelijk verder induiken!

Vragen die je een leverancier op Alibaba wilt gaan stellen

Nu je een aantal belangrijke zaken geëvalueerd hebt en een shortlist hebt zijn er nog wat dingen die je te weten wilt komen zoals:

• Wat zijn de details omtrent betaling? Je wilt precies weten hoeveel je kwijt bent per unit en of je soms in aanmerking kan komen voor korting bij bulkafname. Zorg er ook voor dat je alles op papier krijgt …zodat een leverancier niet achter je rug om dingen kan veranderen en jij wellicht voor verassingen zal komen te staan.
• Is er een “refund” policy? Je zal precies moeten weten wat het exacte beleid voor terugbetalingen de leverancier op Alibaba hanteert zodat je niet later in discussie hoeft te gaan met de leverancier, wanneer dit zich misschien voordoet.
• Hoe ga je om met geschillen? Je wilt een duidelijk plan hebben op het moment dat klanten ontevreden zijn (door bv. een vertraging rondom bestellingen) en dit een gevaar vormt voor je bedrijf …is je leverancier dan behulpzaam genoeg dit probleem samen met jou op te gaan lossen?
• Geeft de leverancier op Alibaba soms garanties? Het is zeer belangrijk om te weten of je leverancier die heeft en welke het precies zijn. Wanneer een klant niet tevreden is met het product, geven ze dan een “30 dagen niet goed geld terug garantie”? Of kan een product alleen worden teruggestuurd bij defecten? Zijn er nog andere (extra) garanties die een leverancier te bieden heeft?

Wanneer je deze informatie eenmaal allemaal hebt van de leverancier op Alibaba (waar je mogelijk zaken mee gaat doen), zorg je er ook voor dat je die informatie bij de hand hebt …je kan het zomaar een keer nodig hebben.

Vertel leveranciers dat je graag een sample wil ontvangen

Wanneer je samples aanvraagt bij leveranciers op Alibaba, geeft dat inzicht in een aantal belangrijke zaken voor een samenwerking:

1. Je ziet hoe lang de verzending duurt (in vergelijking met wat er staat aangegeven op websites).
2. Je krijgt een idee van de verpakkingen die gebruikt worden voor producten …voel je jezelf comfortabel met de manier waarop dit gebeurt, en waarop je klanten de producten zullen ontvangen?
3. Je ontdekt de productkwaliteit van het item en dat is heel belangrijk voor het succes op de lange termijn

Je kan de stelregel aanhouden bij 3-5 leveranciers samples aan te vragen om jezelf wat opties te geven (en natuurlijk ook te vergelijken hoe snel producten worden geleverd, de productkwaliteit + prijs is en ook hoe de communicatie met leveranciers op Alibaba verloopt).

Verzoek leveranciers klantervaringen te delen

Een goede leverancier heeft er geen enkel probleem mee testimonials van klanten te geven, sterker nog de meeste zullen deze al op hun website hebben staan. Je zal hierbij wel een beetje extra moeten opletten.

Want heb je met frauders te maken, kan het zijn dat er tussen deze testimonials ook nepverklaringen zitten die niet van echte klanten zijn.

Verder hoef je ook niet te continueren met een leverancier, wanneer ze (heel) moeilijk gaan doen over de vraag naar testimonials …kijk vooral naar andere leveranciers, er zijn meer dan genoeg leveranciers op Alibaba om uit te kiezen en wilt alleen met de beste zaken doen.

Onderhandel met leveranciers op Alibaba

En net zoals met andere dingen, is onderhandelen ook zeker een kunst. Je ultieme doel is om een goede leverancier op Alibaba te vinden (of meerdere leveranciers) die niet alleen jouw product helemaal naar wens kan maken, maar waarmee je ook een vruchtbare lange termijn relatie mee kan opbouwen. Het mooiste is wanneer je een goede (vriendschappelijke) samenwerking kan realiseren.Onderhandelen met Alibaba leveranciers

Onderhandelen moet je wel op het juiste moment doen …wanneer je alleen maar uit bent op de allergoedkoopste prijs (zonder te snappen dat je leverancier, met de meestal lage marges die ze hebben, ook geld moet verdienen) raden we je aan niet teveel onderhandelingen over de prijs te voeren …bedenk ook dat wanneer je echt hele lage prijzen wilt onderhandelen, de kans op lagere kwaliteit producten ook groter is, omdat ze dan ergens op moeten besparen qua kosten die ze maken. Een goed product komt ook meestal met een realistische of iets duurdere prijs. Knoop dat goed in je oren.

Draait jouw bedrijf goed en heb je meer voorraad nodig …wellicht is dat een geschikt moment om te praten over betere prijzen voor grotere bestellingen, je laat hiermee namelijk ook zien dat zaken goed lopen en met de leverancier zaken wil blijven doen op de langere termijn.

Neem alle aspecten mee in je speurtocht naar een goede leverancier op Alibaba …en je zal merken dat er goede samenwerkingen uitkomen, wanneer ze op de juiste manier worden toegepast.

Je zal die samenwerking koesteren, omdat er goede zaken kunnen worden gedaan. Nadat je al onze stappen uit dit artikel tot uitvoering brengt, is de kans groot dat je zo’n goede leverancier op Alibaba ook echt zal gaan vinden. Succes met zoeken naar leveranciers!

Heb jij vragen over dit artikel? Laat dan een reactie hieronder achter, ons team staat klaar om jouw vragen te beantwoorden!

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait! Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen