Amazon UK: Feiten, tips, cijfers & verkopen op Amazon.co.uk
Amazon UK

Amazon UK: Feiten, tips, cijfers & verkopen op Amazon.co.uk

Amazon UK is de marktplaats van onze overzeese (noord) westerburen …in dit artikel laten we je de belangrijkste dingen zien over Amazon.co.uk.

Om te beginnen gebruikt bijna 90% van de shoppers in het VK, Amazon UK. En bovendien is de schatting dat 70% van alle Britse klanten deze online retailer minstens één keer per maand bezoekt, terwijl slechts 17% van de Amazon UK klanten dit winkelplatform wekelijks gebruikt …iets wat je dus beste aantallen kan noemen voor de Engelse marktplaats van Amazon. 

De Britse e-commercemarkt is de op twee na grootste ter wereld, na China (Amazon.cn) en de VS (Amazon.com). Volgens de laatste gegevens is het aandeel van Amazon in die markt gestegen van bijna 29% in 2018 naar inmiddels ruim over de 30%. Met andere woorden, het domineert de Britse online retailmarkt, waardoor eBay de op een na grootste speler blijft met een aandeel van rond de 10% …data kan natuurlijk veranderen, maar het laat wel de dominante positie van Amazon UK zien. 

Uit andere statistieken van Amazon Prime lidmaatschappen blijkt dat 39% van de kopers toegang heeft tot deze op abonnementen gebaseerde service. In feite heeft meer dan 25% van de Amazon-klanten een lidmaatschap op Prime en bijna 15% deelt de toegang via het account van iemand anders. 

Ook het aantal externe verkopers op Amazon UK blijft toenemen en ook al is het lastig om exacte data hierover te geven (omdat de markt supersnel beweegt en verkopers het platform betreden of weer verlaten), blijkt het wel rond de 300.000 verkopers te liggen. Dit aantal neemt voortdurend toe naarmate nieuwe externe verkopers op de markt komen. Amazon UK bezit in feite zo’n 10% van alle actieve marktplaatsverkopers van het bedrijf wereldwijd en staat op de tweede plaats, achter Amazon.com. 

Snelle verzending is een essentieel kenmerk van elk online bedrijf of elke online marktplaats. Om zo effectief mogelijk te werken heeft Amazon een passend werkmodel ontwikkeld dat precies dat mogelijk maakt. Om die reden heeft Fulfillment by Amazon, of algemeen bekend met de vermelding Amazon FBA , een toenemende acceptatiegraad onder Amazon UK-topverkopers , met flinke groeispurten die aantonen dat verkopers er wel degelijk interesse in hebben hun producten veilig, snel en betrouwbaard bij hun klanten te krijgen via Amazon FBA. 

Er zijn verdeeld over de rest van de wereld (buiten de VS) meer dan genoeg Amazon Fullfiment Centers, waarvan 21 in het UK. Het grootste Amazon-magazijn in Groot-Brittannië, met een oppervlakte van 300.000 vierkante meter, bevindt zich in Dunfermline, Schotland. Dit Amazon Fulfillment Center is gelijk aan bijna 15 voetbalvelden groot en biedt werk aan meer dan 1000 vaste werknemers. Het is ook een van de grootste magazijnen in het UK. 

Amazon Prime is de nummer één bestemming voor de grootste en meest invloedrijke generatie online consumenten, dus jongere leeftijdsgroepen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat maar liefst 63% van de gebruikers tussen 16 en 24 jaar toegang heeft tot Amazon Prime, evenals 52% van de gebruikers in de leeftijdsgroep van 25-34 jaar. 

De twee belangrijkste redenen waarom “millennials” op dit retailplatform winkelen, zijn een lagere prijs en gratis levering. Andere redenen zijn onder meer de verscheidenheid aan beschikbare Amazon-producten en snelle en gemakkelijke levering. Het zijn dingen waar Amazon natuurlijk om bekend staat. 

Amazon UK is dus net zoals in de VS razend populair en ziet groeiende cijfers op verschillende fronten van haar platform. Laten we hieronder ook eens kijken naar tips voor verkopers indien jij bv. van plan bent te gaan verkopen via Amazon UK (Amazon.co.uk).

Om te verkopen via Amazon.co.uk zal je natuurlijk een verkoopaccount nodig hebben, en daarbij kan je kiezen uit de bekende Individual of Professional. Het is altijd slimmer (wanneer je van plant bent serieus te gaan verkopen) om voor die laatste te kiezen gezien de voordelen in prijs en mogelijkheden. Hieronder laten we je ook zien welke producten over het algemeen goed over de toonbank gaan via het Amazon UK platform, zodat jij hier wellicht voordeel uit kan halen bij het verkopen van jouw eigen producten via Amazon UK. 

Producten op Amazon.co.uk

Want er zijn natuurlijk altijd wel bepaalde producten die goed lopen op alle marktplaatsen van Amazon, maar ook soms cultuurgebonden zijn. 

Wanneer we even een snelle blik werpen op welke producten goed lopen op Amazon UK zien we verschillende soorten boeken, maar ook bv. specifieke series of films zoals die van James bond. 

Ed Sheeran doet het goed in de muziek en ABBA bv. ook, verder zijn er ook concert DVD’s die lekker over de toonbank gaan. 

Echo Dot, Fire TV Sticks, maar ook simpele dingen zoals batterijen worden veel verkocht …het is slechts een greep uit de totale selectie van wat er verkocht wordt op Amazon in de verschillende productcategorieën …games en voetbal is ook altijd wel een dingetje in de UK, en verder loopt de Amazon Giftcard ook redelijk wel …het is belangrijk om te kijken wat je wil gaan verkopen en je dan iets meer te verdiepen in de Engelse interesse voor bepaalde producten, en ook waarvoor ze naar koopjes zoeken. 

Het kan namelijk goed zijn dat je Amazon UK met een private label product wil betreden, en een hoop producten zijn ook universeel (zoals bv. sportflessen kunnen het op de ene marktplaats net iets beter doen dan de andere, maar kennen vaak wel een goede afzetmarkt onder de sportende wereldburger). Wat daarbij slim kan zijn is om te checken welke varianten ervan dan bv. in de topresultaten verschijnen van de Amazon zoekresultaten. 

Wanneer jij producten vindt die goed lopen, bestaan er dus veel mensen die ernaar zoeken en die producten ook uiteindelijk snel in hun winkelmandje stoppen. 

Om echt een heel goed beeld te krijgen welke producten er goed lopen op Amazon.co.uk kan je ook specifieke tool gebruiken zoals die van bv. Helium 10 …hiermee krijg je namelijk nog meer inzichten over trends (gezien dit natuurlijk ook vrij snel kan veranderen). 

Zo staat het UK ook wel bekend om hun biersoorten (lager) en kan je bv. denken aan verschillende soorten “pint glasses” of andere drankglazen die je er zou kunnen verkopen. Verder doen klokken het ook goed en kookgerei is ook iets waar ze over het algemeen goed geld aan uitgeven. Daarnaast kan je nog denken aan mokken …maar het belangrijkste is dat je een goed idee krijgt waar ze over het algemeen het meeste geld aan uitgeven. 

We raden je daarom ook altijd aan om tools te gebruiken die je hierbij kunnen helpen …een beetje bekend zijn met de cultuur (wellicht heb je er gewoond of kom je uit een van de landen binnen het UK) helpt natuurlijk ook …het kan ook zijn dat je vrienden hebt in het UK die je zou kunnen vragen wat mensen vaak op Amazon UK bestellen en hieruit je voordeel halen. Probeer op zoveel mogelijk manieren de markt te leren kennen. 

Een van de snelste is dus door een goede analyse-tool te gebruiken die je eigenlijk in 1 oogopslag de data geeft waarnaar je zoekt …om vervolgens een beter idee te krijgen bij de slagingskans van jouw product op Amazon UK of dat je wellicht toch beter een iets andere koers kan varen, gezien de wensen van de kopers nou eenmaal anders liggen.

Amazon UK is dus zeker een platform om serieus over na te denken op te gaan verkopen …want het is een logische stap voor wanneer je bv. naast Amazon.nl internationaal wil gaan met je producten, en een goede test voor het grotere internationale verkopen dat je wellicht daarna zou kunnen doen. Natuurlijk is Amazon.com altijd een goede optie, maar beginnen met een land die nog minder concurrerend is en dichterbij huis (en wellicht iets meer feeling met de cultuur) is zeker een goede optie om te overwegen. 

Een ander voordeel is dat je bij het maken van productvermelding, waarschijnlijk zelf de content kan schrijven in de Engelste taal …en dus niet in andere talen hoeft te werken waarmee je wellicht niet (of veel minder) bekent bent en dat zal zeker in je voordeel werken. 

Want je zal altijd goede productvermeldingen moeten maken voorzien van uitstekende content …en hoeft hier nu waarschijnlijk niet voor in de buidel te tasten (om dit bv. door een professionele vertaler te laten omzetten naar de taal in kwestie). 

Zit je erover na te denken om een start te maken op Amazon UK …verdiep je dan eerst in de markt en zet daarna de juiste stappen om het platform te veroveren. Wij kunnen je daar ook bij helpen. Met onze kennis en ervaring delen we namelijk graag onze professionele kennis me je …en wellicht is het zelfs slim om een Amazon cursus te volgen om heer en meester te worden voor in het verkopen op Amazon zodat je hopelijk snel succesvol zal worden. 

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder …er komt veel bij kijken en met een flitsende in plaats van valse start te beginnen, zal je eerder succes vinden!

Reactie plaatsen