Amazon Spanje: Feiten, tips, cijfers & verkopen op Amazon.es
Verkopen op Amazon Spanje

Amazon Spanje: Feiten, tips, cijfers & verkopen op Amazon.es

Amazon is steeds verder aan het uitbreiden over de hele wereld, en is natuurlijk ook actief in de Zuid-Europese landen. En Amazon Spanje (Amazon.es) is daar 1 van. Laten we eens kijken naar wat belangrijke feiten, tips en wat je het beste kan verkopen op dit platform.

Amazon is een krachtige groeimotor voor de Spaanse economie. Want door middel van innovatie, investeringen en het scheppen van banen helpt Amazon het economische potentieel van stedelijke en landelijke gemeenschappen te transformeren. In de tien jaar dat Amazon actief is in Spanje (met Amazon.es gelanceerd in 2011) hebben ze belangrijke mijlpalen bereikt die veel verder gaan dan de kwaliteit en levering van goederen en diensten aan klanten. Zo is Amazon Spanje inmiddels door het hele zakelijk landschap gewoven …en zal de groei doorzetten kijken toekomstige activiteiten.

Sinds 2011 heeft Amazon meer dan 7 miljard dollar geïnvesteerd in Spaanse activiteiten. Dit omvat zowel kapitaaluitgaven (zoals de infrastructuur die ze bouwen, logistiek, bedrijfskantoren en cloud-infrastructuur) en operationele uitgaven (zoals de salarissen die ze betalen aan werknemers in Spanje).

Alleen al in 2020 hebben ze meer dan 2,5 miljard dollar in het land geïnvesteerd.

Het huidige netwerk van Amazon in Spanje omvat meer dan 30 verschillende sites. In 2020 opende het bedrijf twee nieuwe fulfilmentcentra in Dos Hermanas (Sevilla) en Alcalá de Henares (Madrid), evenals drie bezorgstations in Murcia, Rubí (Barcelona) en Leganés (Madrid). Die logistieke voetafdruk zal in 2021 verder toenemen door het openen van fulfilmentcentra en afleverstations om de productselectie te vergroten en kleine onafhankelijke verkopers beter te ondersteunen, terwijl Amazon Spanje nieuwe kwaliteitsbanen creëert in de gemeenschappen waar ze actief zijn.

Amazon breidt ook zijn snelgroeiende Tech-hubs in Madrid en Barcelona uit, waar bijna 600 softwareontwikkelaars, computeringenieurs en datawetenschappers werken aan applicaties voor Amazon Business, Kindle-technologieën, retail en machine-learning. Amazon Web Services zal een nieuwe AWS Europa (Spanje) regio lanceren, die naar verwachting eind 2022 of begin 2023 zal openen.

Hun investeringen zijn gericht op het bouwen van de noodzakelijke digitale en fysieke infrastructuur om producten en diensten te leveren aan miljoenen Spaanse klanten. Meer dan de helft van die producten komt eigenlijk niet van Amazon, maar van de meer dan 9.000 Spaanse mkb-bedrijven die op Amazon Spanje verkopen. En succes wordt gestimuleerd door Amazon, ook in Spanje.

Amazon is een belangrijke motor geworden voor het scheppen van banen in Spanje. Amazon's lokale, in Spanje gevestigde personeelsbestand is snel gegroeid en bereikte eind 2020 meer dan 12.000 mensen. Dat zijn meer dan 20 vaste banen per week die Amazon in de afgelopen 10 jaar in Spanje heeft gecreëerd. In 2020 betaalde Amazon gemiddeld 27,5 miljoen euro per maand aan lonen en salarissen aan Spaanse werknemers.

In het hele bedrijf schrijven ze diversiteit in hoofdletters en biedt Amazon iedereen gelijke kansen. In 2021 zijn ze erkend met de Top Employer-certificering wat erkenning is voor hun diverse en gastvrije werkomgeving, professionele ontwikkelingsmogelijkheden en uitgebreide trainingsprogramma’s.

Door indirecte effecten van die investeringen en activiteiten werden in 2020 meer dan 82.000 nieuwe banen gecreëerd, bijvoorbeeld in de bouw, logistiek en door Spaanse mkb-bedrijven die verkochten in Amazon-winkels en profiteerden van diensten zoals Fulfillment by Amazon (FBA) om hun bedrijven te laten groeien en exportproducten te maken.

Naast het investeren in gemeenschappen en het creëren van banen, investeren ze ook in tools en ondersteuning voor een groot aantal bedrijven in het hele land die technologie en diensten gebruiken om hun bedrijf te laten groeien door een hogere verkoop binnen en buiten Spanje.

Amazon Web Services helpt ook het Spaanse bedrijfsleven te groeien. Om de digitale transformatie van die economie te ondersteunen, heeft AWS in oktober 2019 aangekondigd dat het een nieuwe AWS-regio in Spanje zal openen, waardoor Spaanse klanten, waaronder MKB’s, start-ups, grote ondernemingen of overheidsinstanties, workloads kunnen uitvoeren en gegevens kunnen opslaan in Spanje en zijn eindgebruikers van dienst met een nog lagere latentie.

Miljoenen klanten vertrouwen al op AWS om hun infrastructuur aan te drijven, wendbaarder te worden, kosten te verlagen en hen te ondersteunen bij hun digitale transformatie. De regio AWS Europe (Spanje) wordt naar verwachting eind 2022 of begin 2023 geopend en wordt de zevende regio van AWS in Europa, naast de bestaande regio’s in Dublin, Frankfurt, Londen, Parijs, Stockholm en Milaan.

Bij Amazon hebben ze besloten omvang en schaal te gebruiken om een verschil te maken voor de omvangrijke planeet. Amazon is de eerste ondertekenaar van The Climate Pledge, dat samen met NGO Global Optimism is gelanceerd. Dat betekent dat we ze inzetten om tegen 2040 CO2-neutraal te worden in al hun wereldwijde activiteiten, tien jaar eerder dan het doel van de Overeenkomst van Parijs. Ze werken aan deze doelen door onmiddellijk actie te ondernemen in alle bedrijfsactiviteiten: of het nu gaat om energieverbruik, transport of verpakking. Een van die programma”s, "Shipment Zero", heeft tot doel alle Amazon-zendingen CO2-neutraal te maken, met het doel om tegen 2030 50% van die zendingen te bereiken.

Wanneer het gaat om hernieuwbare energie, heeft Amazon Spanje twee zonne-energieprojecten in het land die in totaal 199 megawatt (MW) zullen opwekken. Het eerste grootschalige project voor hernieuwbare energie in Spanje zal 149 megawatt (MW) aan hernieuwbare capaciteit leveren voor het fulfilmentnetwerk van het bedrijf en de toekomstige Amazon Web Services-regio in het land. Het zonnepark ligt in het zuidoosten van Sevilla en wekt jaarlijks meer dan 300.000 MWh aan hernieuwbare energie op. De tweede zonnecentrale komt in Aragon en zal 50 megawatt (MW) aan capaciteit leveren.

In 2020 hebben ze de verkoop op amazon.es verboden van bepaalde plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals wattenstaafjes en rietjes, bestek, borden of roerstaafjes, evenals producten gemaakt van onder invloed van zuurstof afbreekbaar plastic. Ze hebben een ‘Climate Pledge Friendly’ label gelanceerd, een gemakkelijke manier om duurzame producten in hun winkel te vinden. Momenteel zijn er tienduizenden artikelen gelabeld met Climate Pledge Friendly omdat ze over een of meer duurzaamheidscertificeringen beschikken.

Terwijl Amazon Spanje blijft groeien en investeringen doorgaan, dragen ze hun streentje bij aan de financiering van openbare diensten en infrastructuur in het hele land. Dit doen ze door middel van de belastingen die door de overheid worden geïnd en gevolg zijn van activiteiten in Spanje. Die belastingen vallen in twee categorieën:

• rechtstreeks gemaakte belastingen: de belastingen die direct worden gemaakt en betaald door Amazon, inclusief vennootschapsbelasting, belastingen betaald voor grondaankoop of bouw, loonheffingen en sociale zekerheid betaald door werkgevers, invoerrechten;

• indirecte belastingen geïnd en afgedragen: de belastingen die ze innen en afdragen van hun klanten, werknemers en andere derden vanwege hun zakelijke activiteiten in Spanje. Deze omvatten BTW en de door Amazon betaalde belastingen die via hun medewerkers worden ingehouden.

Het is belangrijk om beide categorieën te begrijpen, omdat een strikte focus op één aspect van belastingheffing, zoals vennootschapsbelasting, niet het hele verhaal vertelt: volgens recent onderzoek vertegenwoordigt de vennootschapsbelasting slechts ongeveer 7% van de totale belastinginkomsten van Spaanse belastingbetalers.

Amazon is een groeiend bedrijf met een hoog verkoopvolume, maar de bedrijfswinsten blijven relatief laag …het gevolg van prijsdruk in een concurrerende markt, intensieve kapitaalinvesteringsprogramma’s en stijgende bedrijfskosten (incl. die van een groeiend personeelsbestand). De meeste regeringen, waaronder ook de Spaanse regering, moedigen bedrijven actief aan om deze investeringen te doen, en maken daarbij vaak gebruik van het belastingstelsel. Deze verlagen enerzijds de vennootschapsbelasting op korte termijn, maar worden ruimschoots goedgemaakt door de hogere belastinginkomsten op de lange termijn of lagere kosten voor de overheid op andere terreinen.

Amazon Spanje biedt ook zeker kansen voor verkopers die nu op andere marktplaatsen actief zijn …bv. EU landen en willen uitbreiden naar omringende landen.

Het voordeel is ook dat je met een Amazon Unified Account, producten kan verkopen in andere Europese landen onder 1 account.

Laten we ook eens kijken hoe je de beste producten kan vinden om te verkopen op Amazon Spanje en succesvol kan worden bij onze Spaanse zuiderburen.

Het is natuurlijk dubbel want hoewel de Spaanse cultuur ook hun eigen aankoopgedrag heeft, bestaan er natuurlijk ook universele producten die overal goed zullen lopen en moet je dus kijken of dat aansluit bij wat jij op Amazon Spanje wil gaan verkopen.

Zo zie je bv. wel dat keukengerei, beddengoed en dingen voor in huis populair zijn op Amazon Spanje en zouden hier grotere kansen kunnen liggen …echter, onderzoek het met de juiste tools om zeker te weten welke producten meer populariteit kennen dan andere in het zonnige Zuid-Europese paradijsje.

Want het is toch vaak gissen …en hoewel je een indruk kan krijgen van de cultuur, een blik kan werpen op veel verkochte producten is het toch vaak slimmer om naar de daadwerkelijke verkoopcijfers te kijken van bepaalde goedlopende producten op Amazon Spanje.

Wil je op Amazon Spanje gaan verkopen? Zorg er dan voor dat je over een gekoppelde account beschikt …omdat je hiermee naast verkopen in eigen land dit ook in Spanje kan gaan uitvoeren. En leef je een beetje in omtrent de cultuur, maar doe ook zeker voldoende onderzoek om winnende producten te vinden die je weg naar groter succes vrij zullen spelen!

Reactie plaatsen