Amazon Saudi-Arabië: Feiten, tips, statistieken & verkopen op Amazon.sa
Verkopen op Amazon Saudi Arabie

Amazon Saudi-Arabië: Feiten, tips, statistieken & verkopen op Amazon.sa

Ook in het Midden-Oosten is Amazon bezig met uitbreiding van hun activiteiten, namelijk met onder meer de Amazon Marketplace: Amazon Saudi-Arabië. Ze willen hiermee de Arabische landen stimuleren ook meer handel te drijven met Amazon en nieuwe verkopers de voordelen van een samenwerking in laten zien. Laten we eens kijken naar wat feiten over Amazon.sa …

Amazon.com lanceerde Amazon.sa op 17 juni 2020 voor shoppers in Saudi-Arabië en toont daar zijn voortdurende zakelijke belangen, ondanks een openbaar geschil tussen Riyadh en de CEO van het bedrijf, Jeff Bezos.

De website is een re-branding voor Saudische klanten van Souq.com, een e-commerce platform in het Midden-Oosten dat Amazon in 2017 heeft overgenomen. De account gegevens van shoppers bij Souq worden automatisch overgebracht naar het nieuwe adres, amazon.sa, zei Amazon op de site. Het bedrijf zette vorig jaar op dezelfde manier de website van Souq in de Verenigde Arabische Emiraten om in een re-branded portal, amazon.ae.

Het nieuws geeft aan dat een conflict tussen Bezos en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de investeringsplannen van Amazon voor het koninkrijk niet heeft doen ontsporen. In een persbericht zei Amazon dat het een operationeel netwerk bouwt dat het hele land zal omspannen, en zijn voetafdruk al 14 magazijnen zou omvatten, een personeelsbestand van meer dan 1.400 en een strategisch leveringspartnerschap met Saudi Post.

De publicatie van uitgelekte sms-berichten tussen Bezos en zijn vriendin begin 2019 was het begin van een geschil tussen de rijkste man ter wereld en Saoedi-Arabië. De veiligheidschef van Bezos zei vorig jaar dat het koninkrijk de bron van de berichten was, en in januari zeiden experts van de Verenigde Naties dat ze informatie hadden die wees op de "mogelijke betrokkenheid" van kroonprins Mohammed bij een vermeend complot om de telefoon van Bezos te hacken. Saoedi-Arabië noemde de suggestie “absurd”.

Bezos is privé-eigenaar van de Washington Post, waar Jamal Khashoggi in dienst was, een Saoedische columnist en criticus van de kroonprins die in oktober 2018 werd vermoord. De Amerikaanse centrale inlichtingendienst gelooft dat kroonprins Mohammed opdracht heeft gegeven tot de moord, vertelden bronnen eerder aan Reuters, terwijl de kroonprins vorig jaar de claim ontkende en zei dat malafide agenten de daad uitvoerden.

Het verhaal had speculaties aangewakkerd dat Amazon zich zou terugtrekken uit het land en niet meer zakken wilde doen met Saudi-Arabië.

E-commerce gigant Amazon heeft aangekondigd dat het zijn operationele netwerk in Saoedi-Arabië uitbreidt, waardoor in 2021 meer dan 1.500 nieuwe banen worden gecreëerd.

Het verbeterde bezorgnetwerk zal een totale voetafdruk hebben van zes fulfilment centra die goederen opslaan, en 13 bezorgstations van waaruit de pakketten worden afgeleverd, waardoor het bedrijf meer klanten kan bereiken met een grotere geografische dekking en afgelegen locaties.

Deze investering zal de opslagcapaciteit van het fulfilment netwerk met 89 procent versterken en het levering netwerkgebied in het hele land met 58 procent vergroten.

Amazon voegde eraan toe dat investeringen in Amazon Saudi-Arabië dit jaar een verbeterde opslagcapaciteit zullen opleveren die wordt geleverd door een pijplijn van nieuwe openingen, sluiting van oudere gebouwen en upgrades die zijn ontworpen om een slimmere, snellere en consistentere ervaring voor klanten te bieden.

Tegen het einde van 2021 zal het fulfilment netwerk van Amazon een totale oppervlakte van meer dan 250 vierkante meter beslaan …het equivalent van meer dan 10 voetbalvelden, en miljoenen consumentenartikelen huisvesten.

Die nieuwe investeringen bevestigen toewijding aan Saoedi-Arabië en dragen bij aan de lokale economie door het creëren van nieuwe banen. Investeringen in technologie en infrastructuur sluiten aan bij Saudi”s digitale transformatiedoelen, waardoor fulfilment aanbiedingen van wereldklasse mogelijk worden voor onafhankelijke verkooppartners, en snellere levering van een uitgebreide productselectie aan klanten.

Inmiddels is ook al lang en breed Amazon Prime gelanceerd in Saoedi-Arabië, waardoor de snelheid en het gemak van levering op dezelfde dag en de volgende dag voor nog meer klanten in het hele land beschikbaar is geworden.

Tegenwoordig omvat het Amazon Saudi-Arabië netwerk drie fulfilment centra in Riyad en Jeddah, 11 bezorgstations, twee sorteercentra en een netwerk van 11 bezorgservicepartners.

Amazon en Souq hebben de lancering aangekondigd van Amazon.sa in Saoedi-Arabië ter vervanging van Souq.com. Die stap kwam een jaar nadat Amazon Souq omgedoopt had tot Amazon.ae in de VAE en 3 jaar nadat het e-commerce platform door Amazon werd overgenomen in een deal ter waarde van 580 miljoen dollar (2,13 miljard Dh).

Wat natuurlijk een belangrijke mijlpaal is ... met Amazon.sa willen ze bieden waar klanten om hebben gevraagd, de mogelijkheid om een bredere selectie van zowel lokale producten en internationale goederen van Amazon te kopen.

En door nauw samen te werken met lokale en wereldwijde verkopers, zullen ze klanten in Saoedi-Arabië blijven verrassen door hun assortiment uit te breiden en tegelijkertijd geweldige prijzen, snelle levering en een gemakkelijke en vertrouwde winkelervaring te garanderen.

Shoppers in Saoedi-Arabië kunnen genieten van gratis levering de volgende dag voor bestellingen boven Saudi Riyals 200 (Dh196) of kunnen kiezen voor betaalde levering op dezelfde dag in de geselecteerde gebieden van het koninkrijk.

Shoppers kunnen producten zoeken en betalen in lokale valuta of creditcards / betaalkaarten anderzijds kiezen voor remboursopties en betalingen in termijnen doen bij geselecteerde Saoedische banken.

De Saoedische e-commerce markt groeit snel en zal naar verwachting tegen het einde van het jaar 2026 meer dan 25 miljard dollar bedragen. Amazon bouwt aan een lokaal logistiek en operationeel netwerk dat zich over het koninkrijk verspreidt. En die samenwerking zal Saoedische consumenten aanmoedigen om verder te gaan in de richting van digitaal betalen. Want door nieuwe samenwerkingen aan te gaan met Amazon zal de e-commerce sector waarschijnlijk alleen maar versterken in Saudi-Arabië.

Amazon heeft overigens aangekondigd dat Amazon Prime-leden in Saoedi-Arabië en de VAE kunnen genieten van een exclusief gratis aanbod van zes maanden op Anghami Plus, Anghami’s premium betaalde plan, met hun Prime-lidmaatschap.

Prime-leden in Saoedi-Arabië en de VAE bieden de ultieme muziekervaring van Anghami, de toonaangevende muziek-streamingservice in de regio, en ontvangen een gratis abonnement van zes maanden op Anghami Plus, gevolgd door 50% korting op de abonnementskosten voor de komende zes maanden. Prime-leden in Saoedi-Arabië en de VAE genieten al van een reeks andere voordelen die gemak en entertainment bieden, zoals exclusieve winkelaanbiedingen voor een brede selectie producten, toegang tot duizenden bekroonde films en tv-series, waaronder Amazon Originals, met Prime Video, evenals gratis in-game content en gratis games van Prime Gaming.

Leveringsvoordelen voor Prime-leden in Saoedi-Arabië zijn onder meer gratis en snelle lokale leveringsopties, zoals gratis levering binnen één dag, gratis levering binnen twee dagen en gratis levering van Amazon US en Amazon UAE. En voordelen voor Prime-leden in de VAE zijn onder meer gratis levering op dezelfde dag voor in aanmerking komende bestellingen van meer dan AED 100 die vóór 12.00 uur zijn geplaatst, gratis levering op één dag en gratis levering van Amazon US en Amazon UK.

Aanbiedingen kunnen natuurlijk een tijdelijke aard hebben, maar het lijkt er wel op de Amazon Saudi-Arabië er alles aan doet om klanten zoveel mogelijk warm te krijgen voor de betaalde diensten van Amazon …zodat diezelfde consumenten daar ook van kunnen profiteren indient gewenst natuurlijk.

Ze zijn continu op zoek naar manieren om het leven van Prime-leden elke dag gemakkelijker, beter en leuker te maken met Amazon Prime. En die samenwerking met Anghami is een perfect voorbeeld van hoe ze samenwerken met toonaangevende lokale merken om namens leden te innoveren en hen de best mogelijke ervaring te bieden. En zijn daarom verheugd om te zien dat Prime-leden in zowel Saoedi-Arabië + de VAE genieten van Anghami Plus en alles wat het te bieden heeft, naast andere winkel-, spaar- en entertainment voordelen die al in hun lidmaatschap zijn opgenomen.

Anghami Plus biedt een scala aan voordelen voor muziekfans in de hele regio …allemaal uniek voor het premium betaalde niveau (inclusief advertentievrije muziek, onbeperkte downloads, songteksten, afspelen op meerdere apparaten, terugspoelen, herhalen en andere opties.

Anghami is het toonaangevende technologieplatform voor digitale muziekentertainment in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met de grootste catalogus van meer dan 57 miljoen nummers die beschikbaar zijn voor meer dan 70 miljoen gebruikers. Toen het in 2012 werd gelanceerd, was Anghami het eerste muziek-streamingplatform in MENA. Door de muziek uit de regio te digitaliseren, is die het bekendste en meest geliefde merk geworden op gebied van muziekstreaming in MENA. Tegenwoordig biedt Anghami legale inhoud van toonaangevende Arabische labels, onafhankelijke artiesten en distributeurs. Anghami bevat ook muziek van de grote internationale labels zoals Universal, Sony, Warner en geeft voortdurend licenties voor nieuwe inhoud. Het hoofdkantoor is gevestigd in Abu Dhabi, het heeft kantoren in Beiroet, Dubai, Caïro en Riyad en is actief in 16 landen in MENA. Het is de enige dienst die beschikbaar is in het Engels, Arabisch en Frans, en blijft dicht bij zijn klantenbestand, niet alleen dankzij zijn pan-regionale aanwezigheid, maar ook via de bijna 57 miljoen gebruikers-datapunten die het elke dag genereert.

Wellicht zit je niet gelijk te springen om via Amazon Saudi-Arabië te verkopen …simpelweg omdat je nog niet weet welke producten er goed lopen. Maar dan kan natuurlijk in 1 keer omslaan, op het moment dat jij feeling met de Arabische markt hebt of er zelfs wellicht roots hebt die je kunnen helpen. Onderzoek altijd wel welke producten het goed doen met bv. tools zoals Jungle Scout (op die manier zullen je verkoopavonturen op Amazon.sa een groter succes worden en kan je profiteren van de werkelijke groei).

Amazon Saudi-Arabië heeft kansen te bieden, en zal nog veel groei doormaken …maar pak het wel op de juiste manier aan om er ook daadwerkelijk de vruchten van te plukken. Hierbij moet je zeker goede productresearch uitvoeren. En dan natuurlijk ook moeten kijken hoe rendabel jouw producten kunnen (zullen) worden via de Arabische marktplaats van Amazon.

Reactie plaatsen