Amazon Italië: Feiten, tips, cijfers & verkopen op Amazon.it
Verkopen op Amazon Italië

Amazon Italië: Feiten, tips, cijfers & verkopen op Amazon.it

Zoals je misschien wel weet bestaat er ook een Amazon Italië (Amazon.it) en gaan wij hieronder eens verder in op deze dochterwebsite van het platform.

In 2020 is Amazon.it 10 jaar geworden en het creëert veel banen in Italië, ondersteunt het MKB, investeert in infrastructuur en duurzaamheid om de digitale transformatie van de economie te ondersteunen en zo inkomsten genereert voor de belastingdienst.

Amazon draagt behoorlijk bij aan de Italiaanse economie. Door middel van innovatie, investeringen en het scheppen van banen helpt Amazon het economische potentieel van stedelijke en landelijke gemeenschappen in heel Italië te transformeren. En de plannen zijn om nog veel verder te groeien. Wat hoogstwaarschijnlijk ook zeker lukt in het land van pasta en wijn.

Inmiddels heeft Amazon al investeringen gedaan in activiteiten in Italië die oplopen in de miljarden euro’s …en laten ze er dus geen gras over groeien. Hieronder vind je zowel kapitaaluitgaven (zoals de infrastructuur die ze bouwen, distributiecentra, bedrijfskantoren en datacenters) en bedrijfskosten (zoals de salarissen van alle Amazon werknemers in Italië).

Dit is een investering die gericht is op het bouwen van de digitale en fysieke infrastructuur om producten en diensten te leveren aan miljoenen Italiaanse klanten en om de digitale ontwikkeling te helpen van meer dan 14.000 Italiaanse KMO’s die hun Amazon Made in Italy-showcase of diensten zoals Fulfillment by Amazon gebruiken.

Het is een hulpmiddel om de digitale transformatie van het land te versnellen.

Amazon Web Services ondersteunt ook het herstel en de groei van Italiaanse bedrijven en de digitale transformatie van de economie dankzij de lancering van de in april 2020 geopende AWS-regio (Milaan), waardoor Italiaanse klanten, zoals start-ups, KMO’s, grote bedrijven of overheidsinstanties, om workloads te beheren, gegevens in Italië op te slaan en eindgebruikers efficiënter te ondersteunen. Miljoenen klanten vertrouwen op AWS om hun infrastructuur te verbeteren, wendbaarder te worden, kosten te verlagen en ondersteund te worden bij hun digitale transformatie. De AWS-regio Italië (Milaan) wordt de zesde AWS-regio in Europa en voegt zich bij de bestaande regio’s in Frankrijk, Duitsland, Ierland, het VK, Zweden en de volgende regio die Amazon Spanje eind 2022 of begin 2023 in petto heeft.

Dankzij deze investeringen blijven Amazon en AWS de dienstverlening aan klanten voortdurend verbeteren en uitbreiden.

Een nieuwe studie laat voor het eerst zien hoeveel Amazon bijdraagt aan de welvaart en economische groei van het land. Volgens onderzoek draagt Amazon al bijna 8 miljard euro bij aan het bruto binnenlands product (bbp) van Italië (vanaf de lancering tot nu). Deze waarde is ongeveer 1,5 keer het jaarlijkse bbp van de Valle d’Aosta.

De totale Amazon-bijdrage die wordt berekent, is samengesteld uit de directe en indirecte economische effecten van de aanwezigheid en investeringen van Amazon.

Op basis hiervan wordt de bijdrage van Amazon aan het Italiaanse bbp geschat op ruim 3,5 miljard euro via directe toegevoegde waarde en nog eens meer dan 3,9 miljard euro aan indirecte effecten in de verslagperiode.

De directe effecten treden op wanneer het bedrijf de lokale economie van de gebieden waarin zijn kantoren zijn gebouwd ondersteunt door middel van directe kosten, zoals bouwcontracten, of door lopende exploitatiekosten zoals materialen, huren, bijkomende kosten of schoonmaak. Daardoor nemen de indirecte effecten toe, bv. wanneer de verbonden ondernemingen goederen aankopen of benodigdheden bestellen voor hun activiteiten.

Dankzij de investeringen, de uitbreiding van het logistieke netwerk en de aangeboden diensten is Amazon een van de belangrijkste scheppers van nieuwe banen in Italië geworden en biedt het stabiele en goedbetaalde professionele kansen, zelfs in delen van het land waar er minder werkgelegenheid is. Het personeelsbestand in Italië is in 2019 met meer dan 25% gegroeid en ze hebben nu meer dan 9.500 mensen in dienst op 40 locaties, met alleen al in 2020 bijna 2.700 vaste banen.

In 2019 betaalden ze gemiddeld ruim 17 miljoen euro per maand aan loon aan onze medewerkers in Italië.

Door de effecten van al die investeringen zijn er in 2019 in Italië meer dan 120.000 nieuwe banen gecreëerd.

Amazon heeft nieuwe kansen aan mensen met alle soorten kwalificaties, van jong tot oud, van beginners tot specialisten tot leidinggevenden, op gebieden zoals softwareontwikkeling, taalkunde, logistiek, human resources en IT in hun Milan Business Center, de Development Centers in Turijn en Asti, hun klantenservice in Cagliari, hun distributiecentra, sorteercentra en depots en Prime Now-magazijnen, door het hele land.

In het hele bedrijf promoten ze met trots diversiteit en inclusie en bieden iedereen gelijke kansen.

De ultramoderne locaties van Amazon Italië bieden werknemers een veilige werkomgeving, doorgroeimogelijkheden, competitieve vergoedingen en een uitgebreid pakket voordelen. De mensen die voor Amazon Italië werken, maken dit bedrijf geweldig en worden beloont op gepaste wijze. Zo profiteren alle magazijnmedewerkers in Italië sinds januari 2020 van een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand. Het maandelijkse brutosalaris van degenen die bij Distributiecentra werken, begint bij 1.550 euro plus voordelen, waaronder een particuliere ziektekostenverzekering tegen ongevallen en kortingen voor aankopen op Amazon.it.

Volgens studies zijn er door de effecten van alle investeringen in 2019 meer dan 120.000 nieuwe banen gecreëerd in Italië, bijvoorbeeld in de bouwsector, logistiek en door de meer dan 14.000 Italiaanse MKB ondernemingen die gebruik maken van onze Amazon Made in Italy of services zoals Fulfillment by Amazon (FBA) om hun bedrijf te vergroten en Italiaanse producten over de hele wereld te exporteren.

Naast het investeren in hun gemeenschappen en het creëren van banen, investeren ze ook in de tools en ondersteuning voor een groot aantal kleine bedrijven in het hele land die Amazon technologie en diensten gebruiken om hun bedrijf te laten groeien door de verkoop in Italië en in het buitenland te vergroten. In 2019 exporteerden MKB ondernemingen die gebruikmaken van de diensten van Amazon producten uit Italië ter waarde van meer dan 500 miljoen euro.

Amazon Italië draagt bij aan het verbeteren in alle opzichten (zoals Amazon dat voor ogen heeft).

Terwijl Amazon in Italië blijft groeien, investeren en uitbreiden …draagt Amazon ook bij aan belastinginkomsten via de belastingen die door de overheid worden geïnd …gevolg van hun activiteiten in Italië. Deze belastingen vallen in twee categorieën:

• rechtstreeks opgelopen belastingen: de rechtstreeks door Amazon opgebouwde en betaalde belastingen, waaronder vennootschapsbelasting (IRES en IRAP), belastingen betaald voor de aankoop van grond of gebouwen (registratiebelasting), loonheffingen en belastingen voor sociale zekerheid betaald door werkgevers, invoerrechten;
• indirecte belastingen geïnd en betaald: de belastingen die namens alle klanten, medewerkers en andere derden worden geïnd en betaald …gevolg van hun activiteiten in Italië. Deze belastingen zijn inclusief BTW en de door Amazon medewerkers betaalde bijdragen.

Het is belangrijk om beide categorieën belastingen op te nemen, want wanneer we ons concentreren op slechts één aspect van belastingheffing, zoals vennootschapsbelasting, bieden we geen volledig overzicht …de vennootschapsbelasting vertegenwoordigt volgens recent onderzoek van de OESO slechts ongeveer 5 % van de totale belastinginkomsten die door de Italiaanse belastingbetalers worden geïnd.

Amazon in Italië, net zoals in Europa, is een jong bedrijf dat zwaar investeert in infrastructuur en zijn groeiend personeelsbestand om een groeiend bedrijf in een sector met lage marges te beheren. Om deze redenen blijven de bedrijfswinsten laag in vergelijking met die van meer volwassen bedrijven.

Er liggen ook voor nieuwe verkopers kansen op Amazon.it …want het voordeel is dat je met 1 gekoppelde account in heel Europa kan verkopen op verschillende Amazon marktplaatsen waaronder Amazon Italië.

Amazon Italië is bewezen succesvol en kan nog grotere groeispurten zien …waardoor verkopers die nu in andere Europese landen actief zijn zich eens moeten afvragen of het de moeite waard is hun producten op Amazon.it te verkopen. Het kan ook zijn dat je een geweldig productidee hebt ontdekt dat specifiek om Amazon Italië goed zou kunnen verkopen. Het is dan zeker interessant om je producten te gaan verkopen op het Italiaanse platform.

En met 2 nieuwe Amazon Warehouses passeren ze de 10 in totaal …logistiek is dus goed geregeld en het is door overige infrastructuur ook heel goed mogelijk vandaag de dag je producten door heel Europa op tijd bij je klanten te krijgen.

Met ruim 60 miljoen inwoners heb je op Amazon Italië overigens ook een flinke (potentiële) afzetmarkt …zeker voor goedlopende producten of herhaalaankopen. In Italië wordt er ook veel online gekocht door consumenten, waarbij mensen ook vaak de weg naar Amazon vinden. En dat werkt in je voordeel wanneer jij al hot items verkoopt via Amazon Nederland (of een andere Amazon Marketplace) en wil gaan uitbreiden naar andere landen.

Zorg er wel voor dat je productvermeldingen goed vertaald en geoptimaliseerd worden, om er het meeste uit te halen en niet op je neus te gaan.

Om je een indruk te geven doen producten voor vervoer (fiets en auto), verzorging en bv. ook tassen het goed …maar het is lastig om de best verkopende producten te vinden zonder dat je inzicht krijgt uit specifieke tools die hiervoor geschikt zijn om je daarbij te helpen.

Want het verandert, is cultuurgebonden en heeft ook te maken met andere meewegende factoren voor consumenten om bepaalde aankopen te doen (gebruik daarom bv. Jungle Scout om hier meer inzicht over te krijgen).

Amazon Italië is dus een goedlopende marktplaats die kansen biedt voor Europese verkopers om er hun gelukt te beproeven …doe wel altijd voldoende onderzoek naar winnende producten zodat je er ook echt succesvol mee gaat worden!

Reactie plaatsen