10 veelgemaakte fouten van jonge beleggers
10 veelgemaakte fouten van jonge beleggers
04 april 2023 

10 veelgemaakte fouten van jonge beleggers

Jonge beleggers maken vaak de fout om in beleggen te duiken zonder te weten hoe ze moeten navigeren. Daarom is het begrijpen en vermijden van veelvoorkomende valkuilen essentieel om te profiteren van beleggingskansen en tegelijkertijd het risico te minimaliseren! Bekijk in dit artikel een overzicht van de fouten die jongeren vaak maken als ze de wereld van aandelen en andere activa betreden - zo voorkom jij deze fouten als je zelf gaat beleggen!

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • waarom jongeren vaak fouten maken bij het beleggen
  • welke fouten dat dan zijn
  • en hoe je deze fouten voorkomt

Waarom maken jonge beleggers vaak fouten?

Jonge beleggers maken vaak fouten omdat ze geen ervaring hebben met de aandelenmarkt en misschien niet de financiële kennis bezitten om gezonde investeringen te doen. Ze kunnen ook hun eigen capaciteiten overschatten en te veel risico nemen, wat leidt tot verliezen of onverwachte verrassingen die resulteren in financiële tegenslagen. Bovendien kunnen jonge beleggers zich bij hun beleggingsbeslissingen laten beïnvloeden door emoties op korte termijn, zoals hebzucht of angst, in plaats van zich te richten op de resultaten op lange termijn. 

Jonge beleggers maken vaak deze fouten

Jonge beleggers maken vaak deze fouten

1. Het niet volgen van een plan en het stellen van doelen

Jonge beleggers komen snel tot over hun oren in de problemen als ze niet beschikken over de nodige beurservaring en financiële kennis om slim te beleggen. Helaas overschatten deze onervaren handelaren vaak hun capaciteiten, wat leidt tot riskante transacties die vaak resulteren in zware verliezen of onverwachte teleurstellingen. 

2. Te riskant of niet riskant genoeg zijn

Voor jonge beleggers is het belangrijk een evenwicht te vinden tussen risico en beloning. Te conservatief zijn staat potentiële rendementen in de weg, terwijl het nemen van te veel risico tot ernstige verliezen leidt. 

3. Kosten negeren

Veel onervaren beleggers zien bij hun beleggingen de kosten over het hoofd, maar dat leidt soms tot onverwachte kosten die je totale rendement aantasten. Deze verborgen kosten maken of breken een succesvolle belegging! 

4. Beslissingen nemen op basis van emotie in plaats van logica 

Voor jonge beleggers is het gemakkelijk om beslissingen te nemen op basis van emotie. Maar dat blijkt heel kostbaar als de beslissing geworteld is in wishful thinking en niet in gezonde principes. Blijf objectief kijken naar de situatie!

5. Al je geld op één plek zetten 

Als jonge belegger is het belangrijk om je financiële gezondheid in de gaten te houden. Al je geld op één beleggingsrekening zetten is niet aan te raden. Spreiding geeft je de beste bescherming en rendement op investeringen.

6. De marktcyclus niet begrijpen 

Jonge beleggers moeten goed op de hoogte zijn van de marktcyclus, anders lopen ze het risico beleggingsbeslissingen te nemen die zwaar op hun portemonnee drukken. Als je de tijd neemt om je huiswerk te doen, pluk je daar later de vruchten van.

7. Beleggen zonder onderzoek te doen

Beleggen zonder je huiswerk te doen is een gevaarlijk spel, vooral voor wie net begint. De sprong wagen zonder de tijd te nemen om te begrijpen waarin je investeert kan een ramp betekenen - je verliest snel geld of loopt potentiële winsten mis. 

8. Proberen de markt te timen 

Jonge beleggers komen vaak in de verleiding om te proberen de markt te verslaan door te proberen de markt te timen, maar deze strategie is vrij riskant. Te hard streven naar winst op korte termijn leidt namelijk vaak tot verliezen of gemiste kansen.

9. Rendementen najagen 

Jonge beleggers raken vaak verstrikt in het spel van het streven naar hogere rendementen, vooral in perioden van marktturbulentie. Helaas kan dit leiden tot overhaaste beslissingen en een hang naar riskante gokken - geen geweldig recept voor succes als het om beleggen gaat!

10. Te veel luisteren naar vrienden, familie en sociale media

Jonge beleggers moeten voorzichtig zijn met het luisteren naar vrienden, familie en sociale media. Zonder het te beseffen brengen deze invloeden van buitenaf hen soms op een dwaalspoor.

Hoe jonge beleggers deze fouten voorkomen

Hoe jonge beleggers deze fouten voorkomen

Als je jong bent en voor het eerst investeert, is het belangrijk je onderzoek te doen! Je moet leren welke opbrengsten en risico's horen bij de verschillende investeringen. Om je kansen op succes te vergroten, zorg je ervoor dat je alleen geld investeert dat je kan missen en richt je je eerst op het opbouwen van pensioensparen. Probeer een portefeuille samen te stellen met verschillende soorten beleggingen zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF's. 

En vergeet niet het belangrijkste deel: rationeel blijven. Laat je niet leiden door angst of hebzucht. Blijf bij wat verstandig is, gebaseerd op gedegen onderzoek van het maken van een goed geïnformeerd plan vooraf! Zorg verder dat je de kosten kent die aan verschillende soorten beleggingen verbonden zijn en ook de eventuele fiscale gevolgen. Als jonge belegger loont het om op de hoogte te blijven van de markten. Zorg ervoor dat je periodiek je portefeuille bekijkt en bijwerkt als de doelstellingen veranderen.

Conclusie

Als jonge belegger is het slim om jezelf te voorzien van de kennis die nodig is om op de financiële markten te navigeren. Ben voldoende zorgvuldig en blijf kritisch. Onderzoek verschillende beleggingen, houd rekening met risico's versus rendement en eventuele kosten of belastingen, zodat je een indrukwekkende portefeuille samenstelt die bestemd is voor succes in de komende jaren! Gewapend met deze kennis weerhoudt niets je ervan om in de komende jaren een groter vermogen op te bouwen. 


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen