Hoe te verkopen op internationale Amazon marktplaatsen
Hoe te verkopen op internationale Amazon marktplaatsen
16 november 2022 

Hoe te verkopen op internationale Amazon marktplaatsen

Op alle 19 wereldwijde marktplaatsen van Amazon kunnen derden goederen aanbieden en verkopen. En Amazon verkoopt meer dan 350 miljoen producten via deze marktplaatsen.

Wat zijn de verschillende internationale marktplaatsen van Amazon, hoe verschillen ze van elkaar en hoe kun je beginnen met verkopen op Amazon? Ontdek nu de gegevens.

Verenigde Staten

Canada

Mexico

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Frankrijk

Italië

Italië

Japan

Singapore

Verenigde Arabische Emiraten

Brazilië

Australië

India

Nederland

Saoedi-Arabië

Turkije

Zweden (nieuw in 2020)

Polen (nieuw in 2021)

België (nieuw in 2022)

In China exploiteerde Amazon ook een markt. Maar vanaf juli 2019 is deze niet meer in gebruik.

Hoe promoot je jouw producten internationaal op Amazon?

Amazon's Wereldwijde Marktplaatsen

Op een paar uitzonderingen na kunnen klanten die een van de online winkels van Amazon bezoeken verschillende producten vinden en kopen, waaronder elektronische boeken, keukengerei en apparaten. Na een transactie gebruikt Amazon zijn fulfillment netwerk om het product naar de klant te sturen.

Ondanks het feit dat Amazon veel van zijn eigen goederen verkoopt (zoals de Kindle en de Echo), wordt het merendeel van wat op de website wordt aangeboden, aangeboden door eerste- of derdenverkopers.

Bij verkopers van eerste partijen betaalt Amazon de verkoper groothandelsgeld voor de goederen en verkoopt deze door.

Er zijn echter twee manieren voor derden om op Amazon te verkopen.

  • Met Fulfillment by Amazon (FBA) kunnen verkopers hun goederen op de website van Amazon plaatsen en opslaan in de fulfillment centers van Amazon. Vervolgens, na een transactie, kiest, verpakt en verzendt Amazon het artikel namens de verkoper.
  • Bij een transactie slaan verkopers die Fulfillment by Merchant (FBM) gebruiken hun eigen goederen op en verzenden deze in plaats van gebruik te maken van Amazon om bestellingen uit te voeren.

Welke functies worden gedeeld door elke Amazon marktplaats?

Verkopers van over de hele wereld werden ondervraagd over hun ervaringen met het verkopen op Amazon voor het 2021 State of the Amazon Seller Report. Een paar onverwachte overeenkomsten kunnen ook worden gevonden tussen de verschillende internationale markten, ondanks het feit dat veel van hen enkele opvallende verschillen hebben.

De meerderheid van de Amazon-verkopers is nieuw op hun specifieke markt.

In de enquête onder alle verkopers meldde ten minste 54% dat zij hun artikelen in de afgelopen twee jaar hadden verkocht. 92% van de respondenten die twee jaar of minder verkopen zijn afkomstig van de Saoedi-Arabische markt, die een groot aantal nieuwe verkopers telt.

Japan daarentegen heeft het grootste aandeel doorgewinterde verkopers. 17% van de ondervraagden verklaarde al minstens vijf jaar te verkopen.

De populairste verkoopstrategie wereldwijd is Fulfillment by Amazon (FBA).

Op welke marktplaats ze ook verkopen, meer dan 91% van de respondenten gebruikt Fulfillment by Amazon (FBA).

Het meest voorkomende type bedrijf is private label

Zesenzestig procent of meer van de verkopers op alle marktplaatsen zegt dat het private label bedrijfsmodel hun eerste keuze is. Nieuwe artikelen maken onder een huismerk en ze rebranden om ze op Amazon te verkopen is een techniek.

De populairste categorie om artikelen op Amazon te verkopen is "Huis & Keuken".

Ongeacht hun marktplaats verkopen ten minste 37% van alle ondervraagde Amazon-verkopers goederen in de categorie Huis & Keuken.

Met Beauty & Personal Care als een even populaire sector om te verkopen, is Turkije het enige land dat deze trend trotseert.

In 2022 zullen marktplaatsverkopers over de hele linie zich concentreren op het ontdekken en verbeteren van hun productlijsten.

In 2022 zal het verbeteren van hun productlijsten een topprioriteit zijn, volgens ten minste 57% van de respondenten op alle marktplaatsen. Daarnaast zegt 66% van de ondervraagden zich te concentreren op het vinden van goederen om te verkopen.

Het grootste probleem dat Amazon-verkopers, ongeacht de marktplaats, hebben is het vinden van een product om te verkopen.

Het vinden van een product om op Amazon te verkopen werd door ten minste 50% van de respondenten op alle marktplaatsen als het grootste probleem gezien.

Het verkrijgen van hulp van Amazon of het omgaan met veranderingen als gevolg van Amazon was het tweede grootste probleem dat verkopers noemden.

Compilatie van Amazon marktplaatsen

Gerangschikt naar hoe geliefd de verkopers zijn. De cijfers voor maandelijks verkeer zijn van similarweb.com.

Amazon Noord-Amerika

Amazon Noord-Amerika is een regio die de Verenigde Staten, Canada en Mexico omvat.

Amazon V.S. (amazon.com)

3,1 miljard mensen bezoeken Amazon V.S.

Taal: Engels

Amazon van de Verenigde Staten is het populairste Amazon-domein in termen van verkeer en verkoperspopulariteit. Het was de oorspronkelijke marktplaats van Amazon. 77% van alle verkopers die reageerden op onze enquête zeiden dat zij verkopen op de Amazon US marktplaats. Bovendien is 56% van de verkopers op Amazon.com Amerikaans staatsburger.

Amazon Canada (amazon.ca)

231 miljoen mensen bezoeken Amazon Canada (amazon.ca).

Taal: Engels

Na de VS is Canada de populairste markt. Slechts 29% van de verkopers op Amazon.ca is Canadees; de meerderheid van de verkopers (41%) komt uit de VS. 18% van degenen die op de Canadese marktplaats begonnen te verkopen, deden dat met minder dan 500 dollar. In vergelijking met andere markten heeft Canada het op één na hoogste percentage ervaren verkopers die al vijf jaar of langer verkopen.

Amazon Mexico (amazon.com.mx)

Verkeer: 89,67 miljoen

Taal: Spaans

12% van de ondervraagde verkopers heeft een online winkel op Amazon Mexico. Verkopers op deze Amazon-marktplaats zien vaak grotere maandelijkse verkopen dan Amerikaanse verkopers. In feite meldt 36% van de verkopers op amazon.com.mx een maandelijkse omzet van minstens 10.000 dollar. Verkopen van $10.000 of meer per maand worden daarentegen slechts door 28% van de Amerikaanse verkopers gehaald.

Amazon Europa

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje zijn allemaal opgenomen in het Amazon Europe Unified Account. 28 landen in Europa worden door dit soort account bediend.

Amazon Nederland, dat oorspronkelijk alleen digitale boeken verkocht, is een volwaardige Amazon marktplaats, ook al is het geen lid van het Amazon Unified Account.

Amazon UK (amazon.co.uk)

569,64 miljoen mensen bezoeken Amazon UK (amazon.co.uk).

Taal: Engels

Na de Verenigde Staten en Canada is Amazon United Kingdom de derde meest populaire Amazon-marktplaats voor verkopers. Toch ontvangt het minder verkeer dan de Duitse marktplaats en heeft het minder dan een vierde van de verkopers van Amazon.com. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 43% van de verkopers op de Britse markt. 13% van de verkopers op Amazon.co.uk komt uit de VS en 9% is Chinees.

Amazon Duitsland (amazon.de)

Verkeer: 605,38 miljoen

Taal: Duits

Duitsland is de drukst bezochte marktplaats van Amazon, na de VS. De meeste verkopers op de Duitse markt komen uit het Verenigd Koninkrijk (22%), gevolgd door de Verenigde Staten (8%) en China (18%). Slechts 10% van de verkopers op Amazon.de is Duits.

Amazon Frankrijk (amazon.fr)

Verkeer: 269,79 miljoen

Taal: Frans

Net als in Duitsland is het Verenigd Koninkrijk goed voor 22% van de verkopers op de marktplaats in Frankrijk. Daarentegen zijn er 16% meer Chinese dan Amerikaanse verkopers op de Franse markt. Op Amazon.fr is slechts 11% van de verkopers Frans.

Amazon Italië (amazon.it)

Verkeer: 251,72 miljoen

Taal: Italiaans

Na verkopers uit Spanje (10%) volgen handelaars uit het VK (23% van alle verkopers op de Italiaanse markt).

Spanje Amazon (amazon.es)

Verkeer: 198,45 miljoen

Taal: Spaans

Van alle Europese markten had Amazon Spanje het minste verkeer vóór de lancering van Amazon Nederland*.

Nederland Amazon (amazon.nl)

Verkeer: 32,93 miljoen

Taal: Nederlands

Op 10 maart 2020 breidde Amazon Nederland uit tot een volwaardige Amazon-marktplaats. Amazon Nederland bood voorheen alleen ebooks aan.

Amazon Zweden (amazon.se)

Verkeer: 10,29 miljoen

Taal: Zweeds

Amazon Zweden, gelanceerd op 28 oktober 2020, is de nieuwste volwaardige marktplaats van het bedrijf en de zesde in Europa.

Amazon Polen (amazon.pl)

Verkeer: Onbekend vanaf de debuutdatum van 2 maart 2021

Taal: Pools

Op dinsdag 2 maart 2021 ging Amazon Polen live. Met meer dan 70.000 handelaren uit de hele wereld is het Amazons grootste lancering tot nu toe. Hoewel er nog geen Prime-abonnement is, kun je verwachten dat Amazon Prime en andere diensten lanceert om mensen te trekken.

Individuele marktplaatsen

individuele-marktplaatsen

Japan Amazon (amazon.co.jp)

Verkeer: 646,97 miljoen

Taal: Japans

Met 42% Chinese verkopers in Japan is hun aanwezigheid overweldigend. Amerikaanse verkopers komen op de tweede plaats met een aandeel van 18%.

Amazon Singapore (amazon.sg)

Verkeer: 7,18 miljoen

Taal: Engels

We hebben een enquête gehouden onder Singaporese marktplaatsverkopers en 11% van hen zijn Amerikanen. China is goed voor 17% van de verkopers op Amazon.sg.

Verenigde Arabische Emiraten Amazon (amazon.ae)

Verkeer: 21,50 miljoen

Taal: Engels

Na de overname door Amazon van de Arabische online markt Souq is in 2019 de marktplaats in de VAE geopend. Verkopers uit de VAE vormen de meerderheid van degenen die verkopen (27%). 17% is Chinees.

Brazilië Amazon (amazon.com.br)

Verkeer: 115,31 miljoen

Taal: Portugees

Brazilië is goed voor 8% van de wereldwijde verkopers. Verkopers op de Braziliaanse markt geven de voorkeur aan groothandel en handgemaakte goederen boven het huismerkmodel waar andere marktplaatsen de voorkeur aan geven.

Amazon Australië (amazon.com.au)

Verkeer: 44,71 miljoen

Taal: Engels

Amazon Australië, dat in 2017 officieel van start ging, heeft een divers aanbod van internationale verkopers. Dit is hoe het uit elkaar valt: Amazon Australia-verkopers bestaan uit 16% Amerikanen, 25% Chinezen en 19% Australiërs.

Amazon India (amazon.in)

Verkeer: 295,51 miljoen

Taal: Engels

India staat qua verkeer op de vierde plaats van de wereldmarkten. Slechts 4% van de ondervraagde verkopers zegt te verkopen op de Indiase marktplaats, waarmee het een van de markten is met de minste verkopers in het algemeen. India is ook het thuisland van 78% van de op deze marktplaats ondervraagde verkopers.

Amazon Saoedi-Arabië (amazon.sa)

Verkeer: 4,62 miljoen

Taal: Arabisch

Op 17 juni 2020 werd de Saoedi-Arabische Amazon-marktplaats geopend. Hoe groot het effect van de komst van Amazon op de Saoedi-Arabische e-commerce zal zijn, is moeilijk te voorspellen. Maar er is zeker plaats voor zo'n bekende site, zeker gezien de toename van internetaankopen in Saoedi-Arabië sinds het coronavirus.

Hoe te beginnen met verkopen op andere online marktplaatsen

Gelukkig heeft Amazon een uitgebreide Global Selling Guide die zowel nieuwe als doorgewinterde verkopers kan helpen bij het starten van hun internationale verkoop.

De volgende onderwerpen worden behandeld in de Global Selling Guide van Amazon:

elke marktplaats waar verkopers van derden hun goederen te koop kunnen aanbieden

nadenken over producten

Het belang van taalondersteuning

toegangstactieken voor de markt

Geregeld door belastingen

Hoe een Amazon account te openen in een ander land

Het proces van betalingen doen

Het opzetten van listings

Wanneer moet je beginnen met het promoten van jouw producten op andere online winkels?

Wij adviseren de volgende tactieken, afhankelijk van het land waar je zich bevindt en de markten waar je al verkoopt:

  • Als je al zaken doet in de VS, blijf daar dan bij.
  • Probeer in de VS te verkopen als je momenteel zaken doet in de EU.
  • Breid je bedrijf uit naar de VS of de EU als je al actief bent in andere landen.
Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait!Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen