Plazatalk - E-Learning platform met bewezen E-Commerce strat
Starten met verkopen op Amazon Duitsland

Wil jij starten met verkopen op Amazon Duitsland

        85% van de bevolking in Duitsland koopt online die naar verwachting zal oplopen tot 95% in 2023          
 Wil jij het verkopen op Amazon Duitsland ebook ontvangen?
⏱️ Dit ebook is tijdelijk gratis
17.000.000+
Amazon Prime leden in Duitsland
+21%
Sales op Amazon.de groeide enorm in 2021
1
Het meest vertrouwde merk in Duitsland
+30%
De groei van de Duitse e-com markt zet door

Verkopen op Amazon Duitsland - Waar moet je op letten?

Tips Amazon Duitsland

Je wilt uitbreiden en besluit om voor je verkopen over de grens te gaan handelen via Amazon. Nu kan je daarbij jezelf een hoop werk uit handen laten nemen door gebruik te maken van de expertise en de services van Amazon. En de meest voor de hand liggende reden is uiteraard het grote publiek wat je aantrekt via Amazon!


Maar natuurlijk blijven er zaken waarbij je zelf verantwoordelijk blijft. Neem bijvoorbeeld alleen al de afhandeling van de BTW. Kies je voor verkopen bij Amazon Duitsland, dan is het ook handig als je stilstaat bij specifieke gewoontes van het land. Of denk ook maar eens aan feestdagen die invloed kunnen hebben op jouw verkopen!

Wil jij een gratis ebook over Amazon ontvangen?
⏱️ Dit ebook is tijdelijk gratis

Waarom Amazon Duitsland..?

Tips Amazon Duitsland

Waarom zou je als Nederlands-, of Belgisch bedrijf willen verkopen in Duitsland..?


Die vraag is niet zo moeilijk om te beantwoorden.. Het afzetgebied in Duitsland is immers zo’n 5x zo groot, is dichtbij en ook niet onbelangrijk: het land is bekend.


De Duitse consument, verschilt niet veel met jouw Nederlandse/Belgische klanten. Maar wil je ze bereiken, dan zal je ze wel moeten kunnen benaderen.


Het liefste in het Duits, want daardoor wordt er eerder bij jou gekocht, je wilt immers wel weten wat je precies koopt als consument natuurlijk.


Amazon Duitsland is de grootste speler op de Duitse e-commerce markt, dus dat zit wel goed. Of je nu zelf voor de verzending zorgt of dit door Amazon laat doen, het moet goed gebeuren. Duitse klanten zijn kritisch (en terecht, toch?) en kopen via een gewaardeerd platform, wat Amazon is, zal ze een gevoel van vertrouwen geven waardoor ze sneller met je in zee zullen gaan.

Wil jij een gratis ebook over Amazon ontvangen?
⏱️ Dit ebook is tijdelijk gratis

Verkopen op Amazon Duitsland met FBA [BTW nummer in Duitsland]

Verkopen op Amazon Duitsland is aan te raden voor iedere ecommerce ondernemer, de Duitse markt groeit enorm! 


Maar starten met verkopen op Amazon Duitsland is niet gemakkelijk, er zijn zaken waar je aan moet denken. Denk aan logistiek, klantenservice, product listings etc..


Maar het Duitse BTW nummer is een absolute aanrader als je gebruik wilt maken van Amazon FBA in Duitsland. Dit Duitse BTW nummer moet aangevraagd worden, en het kan enkele weken duren voordat je dit BTW nummer ontvangt. 


Door gebruik te maken van FBA als je gaat verkopen op Amazon Duitsland, dan verzorgt Amazon de klantenservice en retouren. Maar je kunt ook gebruik maken van de Prime badge en van snelle leveringen in Duitsland, dit werkt enorm conversie verhogend!

Waarom jouw product listing ALTIJD in het Duits opgemaakt moet worden..

Product listing in het Duits

Je wilt verkopen via Amazon Duitsland en nu je weet dat de Duitse klant kritisch is en het liefste in Duitse shops koopt, snap je ook dat het heel belangrijk is hoe jouw producten gepresenteerd worden.


Bedenk dan ook goed welke tekst jij bij je product(en) plaatst. Zorg voor een correcte Duitse tekst, die niet alleen te begrijpen is, maar zeker ook foutloos. Dit schept immers vertrouwen.


Wat doe jij als je een tekst ziet staan, die letterlijk vertaald is uit het Engels of Nederlands? Zinnen, die voor geen meter lopen en waarbij de taalfouten om je oren vliegen? Iets binnenin je gaat toch waarschuwen dat het niet klopt, toch? Houd daar dus rekening mee.


Je kunt beter iets meer tijd of geld investeren om dit direct goed te krijgen, zodat er meer klanten geïnteresseerd zullen zijn! Die extra tijd en eventuele kosten voor een vertaler zijn zo weer terug verdiend..

Wil jij een gratis ebook over Amazon ontvangen?
⏱️ Dit ebook is tijdelijk gratis

Hoe zorg ik ervoor dat mijn product bij de klant terecht komt?

Je hebt 4 opties die je kunt overwegen, namelijk FBA, FBM, EFN & Pan European

Amazon FBA - Fulfilment by AmazonHet grote meerderheid van verkopers op Amazon Duitsland, maakt gebruik van Amazon FBA. Waarom vraag je je af? Als je gebruik maakt van Amazon FBA, dan neemt Amazon de opslag en verzending van jouw product volledig uit handen
Daarnaast verzorgt Amazon ook nog eens de eerste lijn in de klantenservice (in alle talen!) voor jou als verkoper. Alleen vragen die niet beantwoord kunnen worden door de medewerkers van Amazon, zullen door jou beantwoord moeten worden..
Een enorm voordeel van Amazon FBA is dat je snelle leveringen kunt garanderen én je kunt gebruik maken van de Prime badge! Bij werken enorm conversie verhogend!


Wil je gaan verkopen via FBA vanuit Duitsland dan heb je een aantal dingen nodig zoals een Tax Certificate, Tax Identification Number en een F22-certificatie..
FBM - Fulfilment by MerchantWil je toch liever zelf de afhandeling doen? Ook dat kan bij Amazon. Maar wat betekent dit in het geval van verkopen aan bijvoorbeeld Duitse consumenten? In dit geval dus de btw-kwestie, waarbij je bij een lage omzet btw afdraagt aan Nederland en boven het drempelbedrag aan Duitsland.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat jij ook moet zorgen voor een eigen klantenservice. Hoe goed is jouw Duits en op welke tijden ben jij bereikbaar? Bedenk dat de klant tegenwoordig een beetje verwend is en verwacht dat ze praktisch dag en nacht antwoord kunnen krijgen bij klachten of vragen. Kan jij die service bieden?


Ook zal je bij een sale, het vervoer voor elkaar moeten hebben. De verzending heeft waarschijnlijk meer tijd nodig dan verzending door Amazon zelf. Zij leveren immers vanuit Duitsland zelf. En de klant wil nu eenmaal graag zo snel mogelijk geholpen worden!
Denk je niet dat jouw product in grote aantallen verkocht gaan worden, dan kan je natuurlijk het eerst op deze manier doen, zodat je geen grote voorraden bij Amazon hebt liggen.
Pan EuropeanAmazon biedt ook Pan European Fulfilment (PAN) aan. Hierbij betaal je juist geen cross border fees en Amazon verspreidt de producten over meerdere landen. Het is voor jou dus alleen een kwestie om de goederen naar dat ene punt te sturen en zij verdelen dit. Je hebt zo niet de extra kosten van deze cross border fees, maar je zult wel op moeten letten qua omzetbelasting. Je kunt ervan uitgaan dat je in dit geval in meerdere landen btw zult moeten afdragen. Voor ieder persoonlijk dus een kwestie van rekenen en de overige extra werkzaamheden in ogenschouw nemen, en dit vergelijken met de omzet die je draait. Wat is voor jou dan het voordeligst: zowel in geld als in administratieve rompslomp (wat uiteindelijk toch ook geld kost.
European Fulfilment NetworkJe kunt er voor kiezen om voor het European Fulfilment Network te kiezen. Hierdoor is er maar 1 land waar jij de btw mee moet verrekenen. Een nadeel hierbij is dan echter wel weer dat je cross border fees moet gaan betalen. Iedere keer dat er een product verzonden wordt naar een ander land dan waar jouw goederen liggen opgeslagen, betaal je deze fees. Omdat deze ongeveer tussen de 2 en 6 euro kosten, is het natuurlijk afhankelijk van de waarde van jouw product of dit slim is.

Wat kan je nog meer doen om jouw verkopen in Duitsland te stimuleren?

Natuurlijk ben je niet alleen maar afhankelijk van Amazon om jouw eigen merk te promoten. Zorg voor een sprankelende, Duitse website, en laat je horen op o.a. social media. Kies je voor een website, zorg dan voor een duidelijke link naar Amazon. Wees je ervan bewust om op je site in te spelen op Duitse zaken, zodat de site vertrouwd overkomt en uiteraard ga je onze taal niet letterlijk vertalen, zoals al eerder aangegeven. Heb je de kans om een native speaker in te schakelen, doe dit! Vaak weten zij toch net even meer op de Duitse gevoelens in te spelen dan een student Duits, die vooral uit de schoolbanken perfect Duits geleerd heeft. Je betaalt er waarschijnlijk even meer voor, maar een reclame die aanspreekt, is zoveel waard…
Op social media kan je natuurlijk ook lekker reclame maken door berichtjes te plaatsen met een link naar je site of Amazon..

Veelgestelde vragen over verkopen op Amazon Duitsland

BTW nummer Duitsland verplicht?

Scenario 1: Wanneer je gebruikt maakt van Amazon FBA in Duitsland, dan heb je altijd een Duits BTW nummer nodig. Ditzelfde geldt voor een 3PL die in Duitsland gevestigd is. Voorraad is Duitsland = BTW nummer verplicht.

Scenario 2: Je hebt geen voorraad liggen in Duitsland, je hebt een One Stop Shop registratie en je doet meer dan €10.000 omzet per jaar.. dan heb je geen BTW registratie in Duitsland nodig.

Scenario 3: Heb je geen voorraad liggen in Duitsland? En heb je geen One Stop Shop registratie, maar wel meer dan €10.000 omzet per jaar in landen buiten Nederland? Dan moet je ook een Duits BTW nummer hebben, ook al verkoop je slechts 1 product in Duitsland..

Amazon biedt ook een btw-service aan, waarbij je kan abonneren voor de landen: Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Tsjechië. Je abonneert je per land en op een vrij eenvoudige manier wordt via Amazon Seller Central jou de gegevens verstrekt wat je aan wie moet betalen wat betreft de btw.

Heeft Amazon Duitsland gratis verzending?

Nee, helaas niet. Voor internationale zending betaal je zonder Amazon Prime altijd verzendkosten op Amazon Duitsland.

Er zijn verschillende varianten voor de verzendkosten voor Amazon Duitsland:

Standaard levering - 3 tot 5 werkdagen
- Boeken (Verzendkosten: €2,49 per zending)
- Alle andere items (Verzendkosten: €3,49 per zending)

Snelle levering - 2 werkdagen
Alle items die beschikbaar zijn voor 2-daagse levering (Verzendkosten: €6,99 per zending)

Premium levering - 1 werkdag
- Boeken (Verzendkosten: €10,99 per zending)
- Alle andere items (Verzendkosten: €12,49 per zending)

Wat is de Amazon Duitsland levertijd?

Er zijn 3 verschillende levertijden mogelijk op Amazon Duitsland. Je kunt in de meeste gevallen zelf kiezen van welke type levering je gebruikt wilt maken..

De levertijden voor Nederland en België zijn hetzelfde qua opties die je hebt!

1. One day delivery (1 werkdag)
2. 2-daagse levering (2 werkdagen)
2. Standaard levering (3 tot 5 werkdagen)

Is Amazon Duitsland betrouwbaar?

Ja, zeker weten! Amazon Duitsland opereert op dezelfde wijze als Amazon.nl en alle andere Amazon marketplaces.

Amazon heeft klanttevredenheid hoog in het vaandel staan. Mocht je klachten hebben over bijvoorbeeld de levering van jouw bestelling, dan kun je altijd bij de Amazon klantenservice terecht.

Starten met verkopen op Amazon Duitsland, waar begin je?

Om te kunnen verkopen op Amazon Duitsland, heb je een Amazon Seller Account nodig.

Je kunt zelf kiezen voor een Individual account, €0,99 per verkoop betaal je hiervoor aan Amazon als fee. De andere optie is een Professioneel account, dit kost je een maandelijkse fee van €39.

Om een Amazon Seller account aan te maken heb je jouw persoonsgegevens, geldig paspoort en een creditcard nodig.

Kan ik mijn product(en) bij een Amazon afhaalpunt in Duitsland ophalen?

Voor de meeste producten is dit mogelijk! Vraag is alleen of het voordelig is om dat vanuit Nederland te doen..

Op de checkout kun je zelf aangeven of je jouw product(en) zelf wilt afhalen bij een afhaalpunt in Duitsland, of dat je jouw bestelling liever thuis bezorgd hebt.

Het kan ook zo zijn dat je jouw product(en), die je besteld hebt op Amazon Duitsland, kunt afhalen bij een afhaalpunt in Nederland.

Mag ik ieder product verkopen op Amazon Duitsland?

Nee, er zijn producten die je niet mag verkopen op Amazon Duitsland.

Amazon heeft een lijst met zogenoemde 'restricted categories' opgesteld met daarop producten die niet verkocht mogen worden, of soms wel bij wijze van uitzondering.

Controleer altijd deze restricted categories voordat je een product gaat inkopen. Het zou enorm zonde zijn als je veel geld betaald voor een product, en dat je het vervolgens niet mag verkopen..

Waarom is Amazon Duitsland een interessante marketplace?

Amazon Duitsland heeft als grote voordeel dat het de grootste marketplace van Europa is. Amazon.de is groter dan Amazon.co.uk..

Wereldwijd gezien is Amazon.de de een na grootste marketplace, na Amazon.com.

Daarnaast zijn Duitse consumenten gewend om via Amazon op zoek te gaan naar producten, je moet er alleen voorzorgen dat je goed vindbaar bent voor deze consumenten.

Moet ik Duits spreken/schrijven om te kunnen verkopen op Amazon Duitsland?

Nein, dit is absoluut geen vereiste!

Je product listing (titel, bullet points, omschrijving etc) moeten wel in het Duits worden opgemaakt. Maar er zijn verschillende-, goedkope manieren om freelancers te vinden die dit voor je kunnen uitvoeren. Een platform als Fiverr is een absolute aanrader!

Zijn Duitse reviews belangrijk?

Natuurlijk is het erg belangrijk om positieve reviews voor jouw producten te hebben..

Zou je zelf een product kopen met een gemiddelde 2-sterren review?

In navolging op bovenstaande, is het ook handig om Duitstalige reviews te krijgen. Veel mensen hebben immers de neiging om bij onbekende artikelen of aanbieders op zoek te gaan naar reviews. Als zij reviews zien in hun eigen moedertaal, biedt dit ook alweer meer vertrouwen! Stuur je een factuur, vraag dan direct om een review, bijvoorbeeld..

Hoe ga je om met feestdagen in Duitsland?

Nog een leuke tip: hou rekening met het aanbieden van jouw artikelen met de feestdagen in Duitsland. Sommige artikelen gaan immers sneller in bepaalde tijden van het jaar, vaak onder invloed van een feestdag. Om maar een voorbeeld te noemen: verkoop je parfums? Hou dan rekening met Moederdag en lanceer een bijzonder product een paar weken voor die datum. Uiteraard met een mooi verkoop verhaal rondom moeders, die het zó verdienen!

De feestdagen in Duitsland zijn uitgebreider dan bij ons en kunnen per deelstaat verschillen. Veelal zijn ook hier de dagen gelinkt aan Christelijke zaken.

Wil jij verkopen op Amazon Duitsland zonder het maken van kostbare beginnersfouten?

Dit ebook heb ik speciaal voor je geschreven om je te helpen bij jouw investeringen. En met name hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden..
Dit ebook is tijdelijk gratis, normaal gesproken kost dit ebook €19.95 ex BTW
Ebook verkopen op Amazon Duitsland
00
dagen
00
uren
00
minuten
00
seconden