Zou jij graag een goedlopende business willen runnen? Dan is een franchise onderneming misschien wel iets voor jou! Een franchise kan een goede start zijn van jouw ondernemersavontuur! Bij een franchise krijg je toegang tot een al bekend en succesvol merk, met een vaste klantenkring en reputatie. Het franchisebedrijf helpt je daarnaast ook vaak bij de marketing en biedt trainingen over ondernemen en het runnen van een bedrijf. Dit maakt het runnen van een franchise onderneming ideaal voor startende ondernemers. Ben je klaar om te ontdekken hoe jij franchise ondernemer kunt worden? Lees dan dit artikel!
Wat zijn de voor- en nadelen van franchise ondernemerschap?
Het franchise ondernemerschap kan geweldig zijn om op een relatief veilige manier te beginnen met ondernemen. Toch komt het franchise ondernemerschap niet zonder risico's en uitdagingen. Laten we de voor- en nadelen van franchise ondernemen onder de loep nemen!
De voordelen van een franchise onderneming
Laten we allereerst de voordelen van het hebben van een franchise onderneming bekijken.
Je krijgt toegang tot een gevestigd en succesvol merk
Met een franchise onderneming profiteer je van de al bestaande reputatie en het klantenbestand van een merk. Dit betekent dat het opstarten van je bedrijf een stuk gemakkelijker is en je meteen veel winst kunt genereren met je bedrijf, omdat je meteen al bekend bent met je onderneming en loyale klanten hebt.
Je ontvangt steun van de franchisegever
Vaak bieden merken met veel franchise bedrijven je ondersteuning en advies over de zakelijke, marketing- en operationele aspecten van het runnen van een een franchise bedrijf. Soms kun je een interne opleiding volgen of krijg je verkoopondersteuning. Dit maakt het erg gemakkelijk om een succesvol bedrijf te hebben!
Je hebt lagere opstartkosten
Als je franchise ondernemer wordt, begin je niet from scratch, waardoor je lagere opstartkosten hebt. Dit komt omdat je geen tot weinig geld hoeft uit te geven aan reclame, marketing en andere opstartkosten die je hebt als je een zelfstandig bedrijf vanaf nul opbouwt. Je kunt dus vaak direct beginnen met het maken van winst!
De nadelen van een franchise onderneming
Hoewel het hebben van een franchise onderneming veel voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen die je niet moet vergeten! Namelijk:
Je moet royalty's en vergoedingen aan de franchisegever betalen
Als franchise ondernemer zul je in de meeste gevallen regelmatig royalty's moeten betalen aan de franchisegever, omdat je hun merk 'gebruikt'. Afhankelijk van het verdienmodel van het merk, kunnen deze kosten erg hoog uitvallen, waardoor je onderaan de streep minder overhoudt dan met een zelfstandig bedrijf.
Je hebt niet de volledige controle over je bedrijf
Wanneer je besluit om franchisenemer te worden, moet je de regels en voorschriften van het betreffende merk volgen. Dit kan betekenen dat je minder vrijheid hebt als ondernemer om zelf beslissingen te nemen over jouw bedrijf.
Je moet specifieke procedures volgen
Als franchisenemer ben je daarnaast ook gebonden aan bepaalde procedures en richtlijnen van het merk over het ondernemerschap. Dat betekent dat je sommige dingen soms niet helemaal op jouw eigen manier kunt doen. Dit kan lastig zijn als je liever op jouw eigen manier werkt of bepaalde ideeën hebt over hoe een bedrijf gerund moet worden.
Hoe word je franchise ondernemer?
Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van het runnen van een freelance onderneming, is het tijd om te duiken in hoe je een franchisenemer wordt!
Stap 1: kies voor welk merk je franchise ondernemer wilt worden
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om uit te zoeken voor welk bedrijf je franchisenemer wilt worden. Doe onderzoek naar verschillende merken met beschikbare franchises en beslis welk bedrijf het best past bij jouw bedrijfsidee. Lees ook de voorwaarden en de voorschriften van een merk dat je interessant lijkt, zodat je een compleet beeld krijgt van wat jou te wachten staat als eventuele franchisenemer. Zorg er als laatste ook voor dat je begrijpt hoe het zit met de vergoedingen en royalty's die je moet betalen aan het merk als franchisenemer en dat je op de hoogte bent van alle richtlijnen waar je je aan moet houden.
Stap 2: dien een aanvraag in
Heb je een bedrijf op het oog waarvoor je franchisenemer wilt worden? Dan is het tijd om een aanvraag in te dienen! Hierin moet je aangeven waarom jij bij hun franchisemodel past. Als je aanvraag wordt geaccepteerd, is het belangrijk dat je een financieel plan maakt, zodat je helder hebt hoeveel geld je nodig hebt om te starten met ondernemen en hoeveel winst je denkt te kunnen maken.
Stap 3: blijf jezelf ontwikkelen als franchise ondernemer
Als al het papierwerk is goedgekeurd en jij bent gekozen tot nieuwe franchisenemer, is het tijd om te gaan ondernemen! Zorg er als franchise ondernemer voor dat je leert van de ervaring van de franchisegever en hun merk gebruikt om een nog sterker en succesvoller bedrijf op te bouwen. Je kunt in de meeste gevallen aanspraak maken op bepaalde trainingen en opleidingen om een nog betere franchisenemer te worden, dus maak daar gebruik van!
Hoeveel kost het om een franchise onderneming op te zetten?
Per franchiseformule verschillen de kosten enorm. Maar, zoals eerder benoemd, zijn er altijd een aantal vergoedingen die je moet betalen aan de franchisegever. Dit zijn: de entreefee, de franchisefee (een percentage van de omzet) en een reclamebijdrage. Per bedrijf zijn de kosten van deze vergoedingen verschillend.
Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat je altijd een extra investering moet maken om het filiaal in te richten en extra apparatuur aan te kunnen schaffen. Apparaten als de kassa moet je namelijk vaak zelf betalen.
Conclusie
Het runnen van een franchise onderneming heeft veel voordelen, maar toch is het wel belangrijk dat je óók de nadelen overweegt voordat je besluit om franchise ondernemer te worden. Het vergt namelijk, ondanks lagere kosten, toch een investering van tijd én geld. En ondanks dat je je als franchisenemer minder bezig hoeft te houden met zaken als marketing en klantenwerving, is het ook jou taak om het bedrijf succesvol te maken én te houden! Maar met de juiste inzichten en planning kun je de vruchten plukken van jouw franchise onderneming en succesvol ondernemer worden! Als jij franchisenemer wil worden, wensen we je heel veel succes!