Tips om het meeste uit je franchise-investering te halen.
Tips om het meeste uit je franchise-investering te halen.
17 mei 2023 

Tips om het meeste uit je franchise-investering te halen.

Wil jij je eigen zaak starten? Franchise is een populaire manier om dit te doen, maar voordat je hiermee begint, is het belangrijk om te weten waar je aan begint. Het investeren in een franchise onderneming heeft veel voordelen, maar het vergt ook wat onderzoek en zorgvuldige overwegingen. Wij hebben tips voor je die je helpen om het meeste uit je franchise te halen en om een goede beslissing te nemen of franchise wel bij jou past.

  • Wat is franchising en hoe werkt het?
  • De voordelen van het bezitten van een franchise.
  • Tips voor het kiezen van de juiste franchise.
  • Veel gemaakte fouten bij het starten van een franchise.
  • Wat zijn de kosten van het openen van een franchiseonderneming?
  • Strategieën voor het succesvol managen van je eigen franchiseonderneming.

Wat is franchising en hoe werkt het?

Wat is franchising en hoe werkt het?

Franchisen is dé manier om deel uit te maken van een gevestigd en succesvol bedrijf. Als franchisenemer koop je het recht om het bekende handelsmerk, merk en producten/diensten van de franchisegever te gebruiken. In ruil daarvoor betaal je eenmalig een vergoeding en doorlopende royalty's. Met deze samenwerking profiteer je van de voordelen zoals:

  • Opleiding en ondersteuning
  • Hulp bij marketing
  • Operationele begeleiding
  • Toegang tot het gevestigde klantenbestand van de franchisegever

De voordelen van het bezitten van een franchise.

Je eigen franchise onderneming beginnen is een goede optie zijn voor degenen die ondernemersbloed hebben - financieel én professioneel. Franchisegevers zijn er om hun franchisenemers te steunen met alles wat ze nodig hebben, van hulpbronnen tot coaching, om te zorgen dat zij slagen. Hieronder vind je een aantal voordelen als franchiseondernemer:

1. Minder risico:

Je maakt namelijk deel uit van een bewezen systeem met een ondersteunend netwerk. Hierdoor kun jij je volledig focussen op de groei van je bedrijf. Op de manier hoef je niet bang te zijn om hele grote financiële tegenslagen te verwachten.

2. Merkherkenning:

Als franchisenemer profiteer je van de bekendheid en loyaliteit van het merk waar je bij hoort. Klanten kennen en vertrouwen het merk al, wat het makkelijker maakt om jouw bedrijf in de markt te zetten en nieuwe klanten te trekken.

3. Toegang tot hulpmiddelen:

Als franchisenemer heb je toegang tot waardevolle hulpmiddelen van je franchisegever, waaronder trainingen, marketingtools en operationele begeleiding. Dat zorgt voor de juiste ondersteuning op weg naar groei en succes.

4. Financiële stabiliteit:

Omdat de franchisegever regelmatige inkomsten ontvangt van de franchisenemers. Hierdoor hebben zij vaak meer geld om te investeren in hulp en middelen dan onafhankelijke ondernemers. Dus, als je zoekt naar financiële stabiliteit, overweeg dan een franchise!

Wil je een bedrijf starten zonder teveel risico maar met veel succespotentieel? Wellicht is franchising dan iets voor jou. Met hulp van een franchisegever heb je altijd de juiste ondersteuning om je bedrijf te laten groeien.

Tips voor het kiezen van de juiste franchise.

Zoek je nog naar de perfecte franchise onderneming voor jou? Dat kan een flinke klus zijn, maar hier zijn wat handige tips om je te helpen de juiste keuze te maken:

1. Onderzoek de franchisegever:

Het is super belangrijk om te weten wat de franchisegever te bieden heeft: prestigieuze successen, geldzaken die in orde zijn, producten of diensten, en of er misschien extra kosten zijn bij het franchisen.

2. Praat met andere franchisenemers:

Maak een praatje met andere franchisers die al deel uitmaken van het netwerk en ontdek hun ervaringen. Je kan leren van de tegenslagen die zij wellicht hebben overwonnen.

3. Overweeg je doelen:

Voordat je knopen doorhakt, is het slim om je eigen doelen en ambities in acht te nemen. Dus vraag jezelf af: wat wil je bereiken met deze franchise?

4. Bekijk het contract:

Voordat je jezelf vastlegt, bekijk nauwkeurig alle clausules en condities in het contract. Let er goed op wie de baas is over de verschillende bedrijfsaspecten, en wat jouw rechten en verplichtingen zijn. Zo voorkom je onaangename verrassingen en start je met een gerust hart.

5. Overweeg de locatie:

De locatie van je franchiseonderneming is van groot belang, dus denk goed na over de populatie, concurrentie en lokale trends in het gebied. Geef je franchise de beste kans op succes door slim te kiezen waar je je vestigt!

Neem de bovenstaande tips stap voor stap door. Zo krijg je goed in kaart of de franchisegever bij je past en of jouw onderneming succesvol kan worden.

Veel gemaakte fouten bij het starten van een franchise.

Ben je van plan om een franchisebedrijf te starten? Voordat je in het diepe springt, is het cruciaal om deze veel gemaakte fouten te vermijden. Voorkom dat jij dezelfde fouten maakt als anderen en start jouw avontuur met succes. Hier zijn de meest voorkomende fouten bij het starten van een franchisebedrijf.

1. Het niet grondig onderzoeken van de franchise:

Als jij een franchise wilt opzetten, dan is het belangrijk dat je weet wat jouw verantwoordelijkheden en rechten zijn als franchisenemer. Verder moet je rekening houden met de kosten die gepaard gaan met de zelfstandigheid én de blijvende support die je krijgt van de franchisegever.

2. Niet beschikken over voldoende kapitaal:

Vergeet niet dat het opstarten en runnen van een franchise flink wat geld kost. Zorg dat je genoeg vermogen hebt voor de opstartkosten, zoals franchisekosten, apparatuur en benodigdheden.

3. Niet de tijd nemen om het bedrijfsmodel van de franchisegever te begrijpen:

Zorg ervoor dat je weet hoe de franchisegever hun business runnen. Ken hun marketingstrategieën, operationele processen en klantenservicebeleid. Zo voorkom je onenigheid en is de kans op een succesvolle onderneming groot.

4. De concurrentie niet kennen:

Neem de tijd om je concurrentie te leren kennen. Door andere franchises en bedrijven in je buurt te bezoeken, krijg je een beter beeld van hoe jij je kunt onderscheiden van hen.

Wat zijn de kosten van het openen van een franchiseonderneming?

Heb je onderzoek gedaan naar te starten met een franchise onderneming? Dan is het kostenplaatje natuurlijk een belangrijk onderdeel. Er zitten natuurlijk wel een aantal kosten aan verbonden. De grootste kostenpost is de initiële vergoeding om franchisenemer te worden, met een gemiddelde van €10.000 tot €50.000. Deze kosten dekken het gebruik van het handelsmerk, het merk, en begeleidende diensten.

Ook belangrijk om te weten is dat je niet alleen een initiële vergoeding betaalt, maar ook een royaltyvergoeding over alle verkopen. Dit kan oplopen tot 10% van je omzet! Dat is niet niks en soms kun je ook nog eens te maken krijgen met extra kosten, zoals reclamekosten. Laat je hier niet door afschrikken, want als franchisenemer kun je zoals je eerder hebt gelezen ook profiteren van veel voordelen van de franchisegever. Het is dus heel belangrijk om goed onderzoek doen en zeker weten dat franchising bij jou past voordat je de knoop doorhakt.

Strategieën voor het succesvol managen van je eigen franchiseonderneming.

Strategieën voor het succesvol managen van je eigen franchiseonderneming.

Als je een franchisebedrijf runt, moet je de regels en voorschriften van de franchisegever snappen. Ook is het belangrijk om een goed bedrijfsplan te maken, de kosten onder controle te houden, klanten blij te houden en in opleiding en training te investeren.

Ten eerste is het van belang om de vastgestelde regels en voorschriften van de franchisegever te begrijpen. Je mag bijvoorbeeld geen willekeurige producten tegen willekeurige prijzen verkopen en ook je marketingideeën moeten worden goedgekeurd. Zorg dus voor goede communicatie en houd je aan de regels om je licentie te behouden.

Ten tweede moet je zorgen voor een sterk bedrijfsplan. Een goed bedrijfsplan bevat gedetailleerde informatie over je activiteiten, doelgroep, concurrenten en financiën. Het geeft richting aan je bedrijf en helpt je bij het stellen en bereiken van doelen.

Ten derde is kostenbeheersing een ander belangrijk onderdeel van succesvol franchisemanagement. Door een strak budget op te stellen en je daaraan te houden, kun je ervoor zorgen dat jouw franchise succesvol én winstgevend blijft. Controleer regelmatig je uitgaven, zoals personeelskosten en huur, om ervoor te zorgen dat je binnen je budget blijft.

Ten vierde is het bijhouden van je klanttevredenheid cruciaal voor het succes van jouw onderneming. Goede klantenservice begint met vriendelijkheid en het aanmoedigen van feedback. Zo weet je wat je goed doet en waar je nog kunt verbeteren. Blijf voldoen aan de verwachten van je klanten!

Wil je je bedrijf relevant en up-to-date houden met de laatste trends? Dan moet je investeren in voortdurende opleiding en training voor jezelf en je personeel. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat werknemers goed om kunnen gaan met klantvragen en/of klachten. Wanneer je deze strategieën volgt zal dit zeker ten goede komen aan jou succes.

Conclusie

Ben je er al van overtuigt dat je wil starten met jouw eigen onderneming? En ben je nu aan het overwegen om dit als franchiseondernemer toe doen? Bij het lezen van de blog heb je gezien wat de voordelen zijn, de kosten waar je rekening mee moet houden en de risico's die je kan lopen als je dit onzorgvuldig aanpakt. Het vinden van de juiste franchise hoeft niet moeilijk te zijn. Doe goed onderzoek en kijk welke mogelijkheden er zijn in jouw omgeving. Wie weet ligt succes als franchisenemer binnen handbereik!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen