10 tips die je helpen bij het bereiken van financiële onafhankelijkheid!
10 tips die je helpen bij het bereiken van financiële onafhankelijkheid!
14 mei 2020 

10 tips die je helpen bij het bereiken van financiële onafhankelijkheid!

Financiële onafhankelijkheid, het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Toch is het voor iedereen mogelijk dit te bereiken …en dan bedoelen we ook echt iedereen, zolang je maar de juiste stappen zet. Het begint voor een heel groot deel namelijk bij jouw dromen, inzet en doorzettingsvermogen en het maken van een duidelijk stappenplan voor jezelf om ernaar toe te werken.

We gaan je hieronder een 10-tal tips geven hoe je financieel onafhankelijk kan worden in 2020. Het zal niet van de een op de andere dag gaan (tenzij je de loterij wint of een revolutionaire uitvinding weet te creëren). Maar met een juiste aanpak, kan financiële onafhankelijkheid in relatief kort tijdsbestek  worden gerealiseerd.

Na een korte uitleg over wat financiële onafhankelijkheid nu eigenlijk precies betekent, gaan we over tot de stappen om dit te bereiken …so let’s go!

Wat is financiële onafhankelijkheid precies?

Financiële onafhankelijkheid is eigenlijk het beste te beschrijven als het volledig in eigen hand nemen van jouw financiën. Je hebt degelijke inkomstenbronnen die het mogelijk maken te leven zoals jij dat wilt. Er zijn geen zorgen voor het betalen van rekeningen en onverwachte uitgaven. Verder heb je ook geen last van grote schulden of openstaande leningen.

financiële onafhankelijkheid

Het draait om de erkenning dat je (mogelijk) meer geld nodig hebt om schulden af te lossen en je met een “side hustle” (extra verdiensten) jouw inkomstenbron moet vergroten. Waar we straks verder op in gaan.

Verder komt er ook natuurlijk de planning van jouw financiële situatie bij kijken voor langere termijn, en te sparen voor een “rainy day” en je pensioen. Laten we beginnen met de 10 tips om je hierbij te helpen.

1. Waar je momenteel in het proces staat

Je kan geen financiële vrijheid bereiken, zonder te weten wat je startpunt is. Zo moet je in beeld brengen hoeveel schulden je hebt, hoeveel spaargeld je niet hebt en hoeveel geld je nodig hebt om vanaf dat punt er serieus aan te gaan werken. Het is een zeer waardevolle eerste stap in de goede richting!

Hoeveel schulden heb je precies?

Stel een lijst samen van al je schulden: hypotheek, studieleningen, autoleningen, creditcards en andere schulden die je wellicht hebt opgebouwd. Je zal hierbij ook leningen van familie, vrienden of kennissen mee moeten nemen.

Tel nu alles bij elkaar op, om te ontdekken hoeveel dit totaal is.

Is dit een groot bedrag, maak je geen zorgen, we gaan straks namelijk kijken naar een aantal manieren hoe je dit stap voor stap kunt afbetalen. Gaat het om een klein bedrag? Gefeliciteerd! En voel je vrij tips met ons te delen over financiële vrijheid, onderaan dit artikel bij de reacties.

Hoeveel spaargeld heb je precies?

Neem nu de volgende stap, door te kijken hoeveel je hebt gespaard.

Maak een lijst van al jouw spaargeld: spaarrekeningen, aandelen, opgespaarde pensioenfondsen en meer. Tel hier je maandelijkse inkomen bij op, eventuele extra inkomstenbronnen etc. en houd alle cijfers in gedachten bij het doornemen van de 10 stappen naar financiële vrijheid.

2. Kijk naar geld op een positieve manier

Hoewel je wellicht schulden hebt, laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Je kan deze stap voor stap afbetalen en vervolgens toch vrij snel je doelen behalen. In alle situaties moet je in gedachte houden dat geld een goed middel is om je doelen te bereiken, en je verdient het om financiële vrijheid te realiseren.

financiële onafhankelijkheidEr zijn al verschillende boeken over geschreven, waarin staat dat sommige mensen die niet veel geld verdienen zich soms schamen om veel geld te maken. Het klinkt misschien niet logisch, maar het komt wel voor. Ze denken dat veel geld verdienen slecht is of hebben andere redenen om niet veel geld te bezitten. En niet alleen het bezitten van geld, maar ook bij het streven ernaar zijn er nog altijd mensen die zich hier schuldig over voelen.

Geld is van ons allemaal!

En ook al is hier verder helemaal geen reden toe, omdat we allemaal geld gebruiken voor dagelijkse dingen en om onze levens te verbeteren, zijn er toch sommige mensen die er zo over denken.

Geld is iets wat we allemaal nodig hebben, net zoals eten en drinken. Je kan er dingen mee kopen die je nodig hebt en jouw leven mee leiden zoals jij dat wilt.

Om financiële vrijheid te ervaren zal je geld moeten zien als middel dat helpt jouw fantastische dromen te realiseren. Het geeft je energie om naar die doelen toe te werken en het bereiken ervan zal leiden tot een leefstijl waarvan je nog meer kan gaan genieten. Kijk dus altijd op een positieve manier naar geld (zoals het hoort) en je zal hiermee kansen vergroten er ook meer van te verdienen.

3. Schrijf je doelen op papier

Waar heb je geld voor nodig?

Wil je voorgoed schuldenvrij zijn? Je 9 tot 5 baan opzeggen in ruil voor iets anders? Is er een plaats op de wereld waar je altijd al heen zou willen reizen? Of sparen voor een bruiloft, kinderen en pensioen?

Je wilt financiële vrijheid bereiken, en koppelt het aan een emotioneel doel. Zo kan de aflossing van een studielening en sparen voor een nieuw huis zo’n doel zijn. En het moment dat je een schuld ziet slinken en je spaargeld ziet groeien, is een zeer mooie gebeurtenis.

Het keerpunt dat je bereikt door hard te werken, en grotere kansen in je persoonlijke financiën die hierdoor ontstaan is een euforisch gevoel. Ga je dit ook bereiken, zonder dat je er deze doelen aan koppelt? Het kan, maar de kans is groter wanneer je wel doelen koppelt aan jouw financiële onafhankelijkheid. Het zal je namelijk meer motiveren jouw doelen ook echt te bereiken!

Stel doelen voor jezelf en werk ernaar toe

Je kan ook doelen om jouw financiële onafhankelijk te bereiken op een stukje papier schrijven en deze bewaren waar je het elke dag ziet, zoals:

financiële onafhankelijkheid

• Je eerste € 100.000,- euro omzet maken door online producten te verkopen
• Spaargeld opzij zetten voor je nieuwe huis
• Een complete (eventuele) studielening willen aflossen

Zorg ervoor dat je alle doelen die je hebt ook echt bereikt, met of zonder papiertje. Je hoeft namelijk niet een papiertje te gebruiken, maar het kan voor sommige mensen helpen en een stukje extra motivatie geven. Het gaat er namelijk in de essentie om dat je die doelen hebt, en hiernaar toe gaat werken.

Vertaal je doelen naar cijfers

Het kan zijn dat je bepaalde doelen al in een maand realiseert, maar in een jaar heb je er veel meer tijd voor (en het is relatief gezien ook snel, afhankelijk van wat je doelen zijn natuurlijk). Stel wel duidelijke doelen voor jezelf, en vertaal dit naar cijfers. Wil je 30.000 euro aflossen, 50.000 euro sparen of 80.000 euro extra bijverdienen in een jaar tijd? Maar hiervan dan jouw doelen en je zal er sneller naar toe gaan werken.

Op het moment dat je precies weet wat jouw doelen zijn, maakt dit het veel makkelijker deze ook echt te bereiken!

4. Traceer wat je allemaal uitgeeft

Een belangrijke stap om financieel onafhankelijk te worden, is het traceren van wat je eigenlijk allemaal uitgeeft.

Je kan hiervoor een handige tool zoals Mint gebruiken, maar er zijn natuurlijk ook talloze apps met dezelfde functies. Het handige van de genoemde tool, is dat je er ook goals mee kunt invoeren en tevens alles zal worden bijgehouden. Op die manier kan je ook zien wanneer je specifieke doelen bereikt, aan de hand van een maandelijks bedrag dat je invult. Zo blijf op de juiste weg, en weet je precies wat er nog nodig is om jouw doelen te bereiken.

Met zo’n handige tool kan je eenvoudiger mijlpalen behalen, en heb je ook een overzicht van wat er nog  verder moet gebeuren of veranderen gaande weg.

5. Betaal jezelf eerst

Je zal vast weleens de uitspraak “jezelf eerst betalen” ergens gehoord hebben, het is een van de principes voor vermogensgroei. Wat betekent dat je jezelf eerst een specifiek bedrag betaalt, deze op een spaarrekening zet nog zelfs voordat je rekeningen en andere dingen betaalt. Het is een manier van doen, waarmee je sneller financieel onafhankelijk kan worden en werkt voor veel mensen die dit al hebben bereikt.

Waarom is dat eigenlijk zo?

Omdat je jezelf eerst uitbetaald, laten we zeggen 100 euro per dag, gaat alles wat er overblijft naar je rekeningen en andere kosten. En wanneer je niet genoeg geld hebt om die kosten te dekken, zal je geforceerd zijn om extra inkomstenbronnen aan te boren om die kosten te betalen.

Op die manier handelen zorgt voor een garantieplan waarmee je geld opzij gaat zetten, en investeert in jezelf boven alles. En door het andersom te doen, krijg je alleen wat er over is en dit is meestal niet substantieel genoeg om financiële vrijheid te bereiken.

Je kan ook op andere manieren jezelf eerst betalen. In het geval van bv. een pensioenfonds kun je meer premie laten afschrijven. Zo gaat het van je inkomsten af en blijft de rest over voor rekeningen en andere kosten. En zo zijn er nog meer slimme trucjes om jezelf eerst betalen, nog voor de maandelijkse uitgaven.

6. Geef minder uit

In 1958 heeft Warren Buffet (zakenman en investeerder) een mooi huis met 5 kamers gekocht, voor een bedrag van $ 31,500 dollar en die heeft hij nog steeds. Maar wat is zijn vermogen dan? De beste man heeft een schatkist van een dikke $ 90,000,000,000 dollar en kan dus makkelijk een enorm grote villa kopen (of laten bouwen). Het kan natuurlijk zijn dat juist zijn spaarzaamheid een belangrijk onderdeel speelt in waarom hij nu een van de rijkste mensen ter wereld is.

 

Er zijn ook miljonairs (miljardairs) die juist veel pronken met wat ze hebben, grote huizen kopen, 30 dure auto’s in de garage hebben staan en andere bijzondere voertuigen kopen, dure sieraden aanschaffen en ga zo maar door. Je zal het vast weleens tegenkomen zijn dat sommige het nog voor elkaar weten te krijgen in de schuld te raken. Hoe is dat mogelijk, klinkt toch niet helemaal logisch? Toch zie je het nog best (te) vaak gebeuren!

Wat is het verschil tussen deze succesvolle mensen?

Het grote verschil  is dat Warren Buffet niet meer uitgeeft dan hij nodig heeft, en sommige anderen juist het tegenovergestelde doen (meer uitgeven dan ze hebben).

Er zijn genoeg rijke mensen die er niet zo uit zien, gewoon normale kleding dragen, geen dure auto’s kopen en niet continue lopen te pronken met alles wat ze aanschaffen.

Minder spullen kopen (zeker onnodige dingen) kan je helpen sneller rijk te worden!

Je geniet van een paar voordelen door hierop te letten …waarvan 1 overduidelijk mag zijn, en dat is het geld wat je niet uitgeeft sparen. Maar het leert je ook de waarde van geld ontdekken en dat je veel minder nodig hebt om te overleven dan je wellicht in gedachten hebt. Op die manier kan je nog meer geld sparen om eerder jouw te gaan doelen bereiken en uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden.

En dat sluit ook goed aan bij het volgende punt!

7. Koop geen spullen maar ervaringen

Het leven is te kort en er alles uit halen is dan ook zeker een must. Je hoeft echt niet al jouw spaargeld op te potten tot je 65 jaar bent. Je mag alle plezier hebben en veel leuke dingen doen, we raden je dan ook aan met volle teugen van het leven te genieten! Maar al deze ervaringen zijn dus niet de producten die je bezit.

En koop je deze spullen om gelukkiger te zijn op de lange termijn? Maakt jezelf in de schulden steken om al die dingen te kopen je leven gemakkelijker? Wil je een “status” verdienen, die totaal niet van toepassing en irrelevant is?

Laten we nu de schakelaar omzetten!

Je ervaringen zijn belangrijker dan spullen

Wat is een van je fijnste herinneringen? Wat was je aan het doen? Wie waren er allemaal bij? Laten we meer van die prachtige momenten creëren!

Misschien vind je iemand waarmee je sport wel heel leuk? Je kan haar natuurlijk eens uitnodigen om samen te trainen door gebruikt te maken van een YouTube playlist (gratis en helemaal voor niks).

It’s date night! Je wilt er natuurlijk een onvergetelijke avond van maken. Het zoeken naar coole activiteiten die je nooit eerder hebt gedaan kun je ook op Groupon vinden voor een fractie van de prijs.

Je hebt er altijd van gedroomd naar Rome te gaan. En 1 jaar gespaard voor deze prachtige droomvakantie. Ga nu op vakantie zonder je letterlijke ook maar een moment schuldig te voelen. Het is geld dat je gespaard hebt, en waarvoor je jezelf niet in de schulden steekt. Of wordt digital nomad en ga de wereld ontdekken, terwijl je onderweg aan het werk bent.

Het leven is gemaakt voor mooie momenten!

En de beste hiervan beleef je samen met familie en vrienden, of nieuwe mensen die je leert kennen. Sommige producten helpen om je dichter bij elkaar te brengen (zoals een gezellig avondje poolen), maar veel zullen ook weinig toegevoegde waarde hebben.

Geef ook niks uit wat je niet hebt, om net te doen alsof je heel veel geld hebt.

8. Je schulden afbetalen

Sommige mensen zullen zeggen dat het wijzer is om je geld in aandelen te investeren dan het afbetalen van schulden. En dit kan zeker waar zijn, voor de echter professionals die het kunnen. Maar wanneer je het nog geen enkele keer hebt gedaan, is de kans groot dat je geld kwijtraakt en nog meer schulden opbouwt.

financiële onafhankelijkheid

Het gevoel na afbetaling van een (grote) schuld is voor bijna ieder mens nagenoeg universeel: opluchting!

Wanneer er een schuld is van € 50.000,- euro, zelfs wanneer je € 30.000.- euro op de bank staan, kun je dit nog steeds niet echt financiële vrijheid noemen. Er staat namelijk nog een schuld open van € 20.000,- euro.

Hoewel iemand afbetalen natuurlijk niet zo prestigieus is, in vergelijk met veel geld op de bank hebben staan, brengt het je wel dichterbij jouw financiële vrijheid.

Waar begin je met afbetalen?

Er zijn 2 manieren om schulden te betalen, sneeuwbal- of lawinestijl. Om te beginnen is de sneeuwbal manier, beginnen met het afbetalen van jouw kleinste schuld. Terwijl de lawine methode juist begint bij het afbetalen van schulden met de hoogste rente.

Je zal voor jezelf moeten bepalen welke methode het beste werkt, omdat het een persoonlijke keuze is en ze beide voordelen hebben.

Wanneer je namelijk begint met het afbetalen van je kleinste lening (indien die er natuurlijk zijn), kan je sneller het doel bereiken  en deze lening totaal afbetalen. Staat er bv. 1000 euro open op een creditcard, kan je dit al in een maand aflossen. Het afronden van deze lening kan je motivatie geven om grotere schulden aan te pakken. Maar wanneer je een grote persoonlijke lening van 50.000 euro hebt tegen een rente van 10%, betaal je 5000 euro extra. Hoe sneller je aflost, des te minder rente je uiteindelijk zal betalen.

9. Creëer extra inkomstenbronnen

Nu we op dit punt zijn aangekomen, zal je waarschijnlijk denken: de openstaande schulden zijn veel groter dan mijn salaris, hoe ga ik dit afbetalen?

Wanneer je serieus financieel onafhankelijk wil worden zal je bloed, zweet en tranen moeten leveren om dit te bereiken.

Die 9 tot 5 baan is misschien niet genoeg, en je zal dus extra inkomstenbronnen moeten gaan aanboren.

Sommige experts op dit gebied raden “seven streams of income” aan. Wanneer je een 9 tot 5 baan hebt, gefeliciteerd, je hebt er nog 6 te gaan!

10 tips voor extra inkomstenbronnen

Nu kan je in feite inkomstenbronnen in 2 groepen verdelen, actief inkomen (je tijd inruilen voor geld) of passief inkomen (geld dat binnen blijft komen, zelfs wanneer jij lekker op pad bent).

Wanneer je tijd ruilt voor geld, zit er een limiet aan hoeveel je op een dag kan werken. Hieronder een aantal manieren om een actief inkomen erbij te verdienen:

• Wordt een Uber chauffeur
• Ga huishoudelijke taken doen bij mensen
• Maaltijden bezorgen
• Telefonische support leveren (beantwoorden van vragen en oplossen van problemen)
• En meer dingen …

Of ga je liever voor passieve inkomsten?

Wanneer je niet veel tijd hebt (of wilt besteden) om extra inkomen te verdienen is een passief inkomen meer iets voor jou, zoals:

• Je eigen online (dropshipping) winkel starten
• Je eigen webshop met producten beginnen
• Ga producten verkopen op Amazon
• Starten met bv. affiliate marketing
• Investeren in traditionele aandelen of andere (digital) assets

financiële onafhankelijkheidJe kan de “seven streams of income” ook allemaal via 1 inkomstenbron laten verlopen. Om een voorbeeld te geven: wanneer je een webshop hebt en hiermee goed verdient, kan je dit concept toepassen op nieuwe producten (met meerdere winkels). Verder hoef je echt niet gelijk te beginnen met 7 winkels, begin er met 1 en op het moment dat het goed draait, start je vervolgens een compleet nieuwe webshop.

10. Start met investeren in jouw toekomst

In deze reeks van 10 tips is de laatste misschien nog wel het belangrijkst. Laten we zeggen dat je alle adviezen uit dit artikel opvolgt, schuldenvrij bent en je inkomsten verder omhoog ziet gaan. Je zal hier nu genoeg aan hebben, maar wat als er iets onverwachts gebeurt?

Het is belangrijk dat je geld spaart voor de “rainy days”, jouw pensioen en voor dingen die onverwacht kunnen gebeuren (een nieuwe auto, schade en onderhoud aan je huis of andere zaken).

Wanneer je een 9 tot 5 baan hebt, zou je kunnen nadenken over meer geld toevoegen aan je pensioenfonds en deze vervolgens zien groeien. Je merkt er zo minder van, want het wordt van je salaris ingehouden. En alles wat overblijft kun je besteden aan andere dingen (en de rekeningen en maandelijkse kosten natuurlijk mee betalen).

Leg bv. een “noodfonds” aan voor jezelf (een groot woord, maar het is feitelijk een appeltje voor de dorst). Zorg ervoor dat je hier een redelijk goed bedrag voor gaat opsparen, zodat je er ook echt iets mee kan doen. Ga je meer inkomen verdienen met andere bronnen, bouw het dan verhoudingsgewijs op …ga bv. van 100 euro per maand, naar 100 euro per week en 100 euro per dag).

Zo heb je ook wat geld achter de hand voor onverwachte kosten, en zal je niet snel in de (huidige) situatie belanden waarbij je simpelweg blijft hopen op financiële vrijheid zonder het echt te hebben.

Conclusie

Financiële vrijheid is jouw financiën, maar veel belangrijker leven in eigen hand hebben. Je kan door slim, enigszins spaarzaam om te gaan met geld en het aanleggen van extra inkomstenbronnen het leven leiden dat jij wilt.

Financieel onafhankelijk worden zal je meer vrije tijd opleveren, waarin je volop zal genieten en bijvoorbeeld ook lekker op vakantie kan gaan. En toch alles met gemak kunnen betalen …en wees nou eerlijk, wie wil dat nou niet?

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait! Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen