Waarom is FED rentebesluit belangrijk voor investeerders?
Waarom is FED rentebesluit belangrijk voor investeerders?
06 maart 2023 

Waarom is FED rentebesluit belangrijk voor investeerders?

Het rentebesluit van de Federal Reserve (FED) is een belangrijke factor bij het reguleren van de economische activiteit. Door de macht om de rente te bepalen en aan te passen heeft de FED enorme invloed op hoeveel geld consumenten lenen en investeren, wat uiteindelijk de economische groei beïnvloedt.

Dit maakt de rentebeslissingen van de FED een belangrijke overweging voor beleggers die goed geïnformeerde financiële beslissingen willen nemen.

Want door te begrijpen hoe veranderingen in de rentetarieven van de FED de markten en beleggingen kunnen beïnvloeden, zullen beleggers beter gepositioneerd raken om kansen te benutten of potentiële valkuilen te vermijden.


Wat is momenteel het rentebesluit van de FED?

Omdat we momenteel (2023) te maken hebben met een hoge inflatie, heeft de FED geen andere optie dan de rente te verhogen (FED Funds Rate) om economische groei te vertragen. Want om die inflatie naar beneden te krijgen, zal de economie even door de zure appel heen moeten bijten. Maar er ligt ook een recessie op de loer ...en wat zal de Jerome Powell (FED Chairman) dan gaan doen? Normaal gesproken zouden we dan een "pivot" (kantelpunt) mogen verwachten, om de economie weer een boost te geven om hieruit te raken.

Het doel is momenteel om de inflatie naar beneden te krijgen ...streven is 2% voor een normale, acceptabele inflatie waarbij prijzen dus flink dalen. Maar er bestaat ook de kans dat de FED eerder zal moeten aanpassen (bv. met een inflatie van 4%).

Voor investeerders is het zaak die FED Funds Rate in de smiezen te houden, omdat het meestal een belangrijke rol speelt voor "risk-on" assets (aandelen, maar ook crypto die een relatief sterke correlatie vertonen met dit soort markten).

Laten we eens kijken naar de recente renteverhogingen van de FED: 

  • 4 mei 2022: FED verhoogt de rente met 50 basis points van 0,50% naar 1,00%
  • 15 juni 2022: FED verhoogt de rente met 75 basis points van 1,00% naar 1,75%
  • 27 juli 2022: FED verhoogt de rente met 75 basis points van 1,75% naar 2,50%
  • 21 september 2022: FED verhoogt de rente met 75 basis points van 2,50 % naar 3,25%
  • 2 november 2022: FED verhoogt de rente met 75 basis points van 3,25 % naar 4,00%
  • 14 december 2022: FED verhoogt de rente met 50 basis points van 4,00 % naar 4,50%
  • 1 februari 2023: FED verhoogt de rente met 25 basis points van 4,50% naar 4,75%

Welk FED rentebesluit volgt?

Er zijn een paar dingen te ontleden. Je moet eerst kijken naar alle renteverhogingen die zijn gedaan door de FED, wat betekent dat rente nog steeds hoog staat. Die zal ook niet vandaag op morgen worden afgebouwd, maar in fases. Het komt er dus op neer dat er geld uit de markten wordt gehaald en hiermee risico "assets" klappen kunnen krijgen.

Verder denkt iedereen bij een het minste geringste dat de FED rentes zal verlagen. Maar ze kijken gewoon naar huidige omstandigheden, en data die naar buiten komt. Hier volgt nieuw FED besluit op, die positief "dovish" of negatief "hawkish" voor de markten kunnen zijn.

Overigens ...zelfs wanneer de FED een kanteling maakt, is dit nog niet een vrije run naar nieuwe bullmarkets (waarin aandelen, crypto's en andere assets zomaar weer omhoog gaan).

Vaak zien we dat er op moment van zo'n pivot nog een diepere prijscorrectie volgt of markten gewoon zijdelings bewegen, alvorens ze de tijd nemen om een nieuwe bullrun te starten.

Het kan dus een voorbode zijn van positief beleid ...maar kijk ook altijd naar de kaarten (het volgen van een goede tradingcursus zul je die inzichten bieden).

Conclusie

In een notendop ...het rentebesluit van de Fed is dus een belangrijke factor om in overweging te nemen bij het nemen van weloverwogen financiële beslissingen.

De huidige FED Funds Rate is verschillende keren verhoogd om de inflatie te verlagen en de economische groei af te remmen. Investeerders moeten dit tarief goed in de gaten houden, omdat het de markten en beleggingen aanzienlijk kan beïnvloeden.

Verder moeten beleggers zich bewust zijn van potentiële valkuilen die kunnen ontstaan door plotselinge veranderingen in de rente van de FED, zoals prijscorrecties of zijwaartse bewegingen voordat er een nieuwe bull run ontstaat.

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, zullen beleggers beter gepositioneerd zijn voor succes met hun beleggingen.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen