Je eigen Facebook Shop beginnen in 7 stappen! - Plazatalk.nl
Je eigen Facebook Shop beginnen in 7 stappen!
24 juni 2020 

Je eigen Facebook Shop beginnen in 7 stappen!

Een Facebook shop is het ideale platform om je verkopen te boosten als bijvoorbeeld een eigen webshop hebt of van plan bent er eentje te gaan maken.

Met een Facebook Shop kan je namelijk producten verkopen via Facebook, waarbij je natuurlijk een enorm groot publiek zal bereiken. Een Facebook Shop wordt soms ook weleens een Facebook Store genoemd, wij gebruiken beide termen in dit artikel …maar ze betekenen dus precies hetzelfde.

Je zal misschien denken, waarom heb ik een Facebook Shop nodig? Is een eigen website of webshop niet genoeg? Het kan natuurlijk zijn dat je zelf ook flinke bezoekersaantallen krijgt en veel conversies maakt, maar door niet op Facebook actief te zijn met je winkel laat je wel een grote kans liggen. Op Facebook zijn er maandelijks namelijk meer dan 2 miljard gebruikers actief.

En hier zitten ook mensen tussen die interesse hebben in jouw producten!

We gaan je hieronder laten zien wat een Facebook Shop precies is, op welke manieren je er eentje kan maken en geven je ook nog wat slimme tips mee.

Je kan een Facebook Shop maken, door een van de twee volgende dingen te doen, namelijk:

1. Het Facebook platform zelf gebruiken om een Facebook Shop te starten, waarbij je producten direct op Facebook zal plaatsen, instellingen gaat configureren en op een vrij basis manier zal beginnen met je verkopen

2. Met een websitebuilder je Facebook Shop maken, waarbij je de producten uit je webshop automatisch linkt aan je Facebook Shop …hiervoor heb je maar een klein beetje technische kennis nodig en het is vrij simpel om zo je winkel op Facebook aan te maken en beheren

Facebook shop opzettenWe raden je altijd de tweede optie aan, je kan namelijk veel beter een websitebuilder zoals Shopify gebruiken om je Facebook Store te maken. Het is namelijk niet alleen simpeler en sneller, maar ook een veel betere manier om nog meer bereik te krijgen (je eigen webshop, Facebook Store en andere verkoopkanalen). Op die manier kan je namelijk verkopen vanaf je eigen webshop, maar ook op je Facebook Shop …het beste van 2 werelden dus.

We gaan nu beginnen met een aantal basiszaken die je moet weten, hoe je een Facebook Shop maakt (met of zonder een websitebuilder) en geven je ook nog een aantal handige tips mee om je succes te vergroten.

Heb jij vragen over jouw Facebook Shop? Je kunt je vragen stellen onderaan deze pagina, het Plazatalk team staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden!

Een Facebook Store biedt je de mogelijkheid producten te verkopen op je eigen Facebook Pagina. Je kan een Facebook Pagina aanmaken voor jouw bedrijf, die losstaat van je persoonlijke Facebook Account.

Je kan vrij simpel een Facebook Pagina (bedrijfsprofiel) aanmaken, of misschien heb je al een Facebook bedrijfsprofiel …in dat geval kan je die natuurlijk gebruiken.

Is deze aangemaakt dan kan je deze gebruiken om je Facebook Store mee te beginnen, door een tab aan te maken voor je nieuwe winkel op deze pagina. In de volgende stap laten we je zien hoe je de Facebook Store vormgeeft en producten kan toevoegen.

Hoe ga je producten verkopen met een Facebook Store?

Om een “Shop” (winkel) toe te voegen aan je Facebook Pagina, selecteer je de “Shop” tag op je Facebook bedrijfspagina. Staat die tab niet op je Facebook pagina, zal je misschien eerst moeten overschakelen naar een shopping template. Je zal nu het gehele proces doorlopen om je Facebook Shop op te zetten en kan vervolgens alles afronden door op “Finish” (gereed of klaar) te klikken.

Je kan nu producten gaan toevoegen aan jouw Facebook Store:

1. Ga naar de “Shop” tab op je Facebook pagina, vanaf je PC
2. Klik op “Ad Product”
3. Vul de producttitel in en upload productfoto’s of productvideo’s
4. Vul een productomschrijving in met informatie over o.a. specifieke kenmerken, maat en gewicht en andere zaken
5. Geef het voorraadaantal op van je product, bij verschillende varianten van je product zoals maat of kleur kan je “Edit Options” gebruiken
6. Ga nu over tot de afronding van opties voor verzending, retourbeleid en selecteer een productcategorie
7. Klik vervolgens op “Save” wanneer alle informatie is ingevuld

Nadat je het product hebt toegevoegd, zal je het product zien staan met “Processing” terwijl Facebook controleert of je alles volgens de richtlijnen hebt uitgevoerd. Je product moet binnen 24 uur goedgekeurd zijn en in je Facebook Shop staan.

Wanneer mensen nu je Facebook Pagina bezoeken en op je “Store” tab klikken, kunnen ze rechtstreeks producten uit je Facebook Store kopen.Facebook shop beginnen

En wil je graag dat mensen producten kopen op jouw Facebook Store, is het natuurlijk belangrijk om jouw publiek (doelgroep) te laten groeien …zoals dat altijd onderdeel zou moeten zijn van je marketingstrategie (ook voor je eigen webshop of andere verkoopkanalen die je gebruikt).

Je publiek warm krijgen voor jouw producten is een perfecte manier om dit te doen. Op Facebook heb je genoeg mogelijkheden om onder de aandacht te komen, zelfs heel specifiek gericht op jouw doelgroep. Verder is het ook mogelijk te delen en aan viral marketing te doen op een vrij eenvoudige manier, waarmee je natuurlijk veel meer tractie creëert dan het enkel verkopen op 1 platform.

Je kan ook de Facebook Marketplace gebruiken

De Facebook Marketplace kan een goed alternatief zijn voor een Facebook Shop, wanneer je slechts een paar items wilt verkopen. Op die manier hoef je niet perse een hele Facebook Shop te maken …maar kan je de items op die manier verkopen.

Het werkt een beetje op dezelfde manier zoals bv. Craigslist …maar waarbij je natuurlijk met jouw Facebook account toegang krijgt tot de Facebook Marketplace. Om ermee te starten ga je naar de Facebook Marketplace en klik je de knop in het menu (links) waarop “Sell something” staat en volg je alle stappen die vervolgens zullen worden weergegeven.

Het is natuurlijk mogelijk een Facebook Shop te maken op Facebook, maar je kan het ook doen met een websitebuilder. Je zal merken dat er met het gebruik van zo´n websitebuilder meer mogelijk is, ze zijn immers gemaakt om je extra functies te bieden en bedoeld om je Facebook Store naar de “next level” te krijgen. Er zit bv. verschil in het synchroniseren, de betaalmogelijkheden en de kwaliteit van foto’s.

Facebook store met websiteMet een website builder zal het synchroniseren dus beter gaan, kan je meer betaalmogelijkheden bieden voor je klanten en is de kwaliteit van je productfoto’s beter (ook heel belangrijk, omdat je klanten hierop jouw product zien en besluiten deze wel of niet te kopen). Je zal hetzelfde publiek bereiken op Facebook, maar kan dus gebruik maken van veel meer functies met een gespecialiseerde websitebuilder.

Bij het gebruiken van een websitebuilder koppel je jouw Facebook Store aan jouw webshop en voorraad, waardoor alle producten die je klanten bestellen ook rechtstreeks worden afgeschreven uit je voorraden. Het maakt alles dus een heel stuk simpeler op die manier. Je kan klanten verder laten afrekenen op jouw Facebook Shop, of doorsturen naar je eigen webshop (met meer betaalmogelijkheden).

Weet je niet precies wat een websitebuilder is? Simpel, het is de meest eenvoudige en snelle manier om een website of webshop te creëren waarop je producten gaat verkopen.

Er zijn een paar heel goede e-commerce platformen (websitebuilders) die al je producten in een keer en automatisch kunnen koppelen aan jouw Facebook Shop, hieronder kan je onze top 3 zien:

• Shopify: dit is onze favoriete websitebuilder, en perfect om je Facebook Store mee te maken en koppelen
• BigCommerce: zeer handig voor webshops die grote aantallen producten willen gaan verkopen
• Wix: ook een zeer goed platform, waarmee je producten kan verkopen op Facebook

We raden deze 3 websitebuilders zeker aan, bij het maken van een Facebook Shop. Ze zijn simpel te gebruiken, bieden veel functies en top level service. In onze ogen is Shopify echt een all-round optie voor elke online winkel, met een userbase van meer dan 1 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. BigCommerce heeft krachtige functies en een prachtige app, en is ideaal voor bedrijven die grote hoeveelheden producten willen beheren en verkopen. Met Wix kan je ook prima webshops maken met een scala aan slimme functies, al is het eigenlijk meer een platform om websites mee te maken …met het simpele “drag and drop” systeem maak je snel een prachtige webshop en kan je gelijk beginnen met verkopen.

Nadat je een webshop klaar hebt, kan je vervolgens een Facebook Shop maken om nog meer uit je verkoopactiviteiten te halen.

Maak je een webshop met een websitebuilder ga je dingen aanpassen …dan worden deze automatisch ook doorgezet naar je Facebook Shop.

Het grote voordeel hiervan is dat je maar een keer een product hoeft te updaten, en deze automatisch ook wordt aangepast op je Facebook Store. En hiermee bespaar je tijd en geld!

We laten je zo zien, hoe je de 3 genoemde websitebuilders kan gebruiken om een Facebook Shop te starten!

Je kan vervolgens zelf bepalen welke het meer geschikt is.

Waarom is verkopen op Facebook makkelijker met een websitebuilder?

Websitebuilders bieden je de mogelijkheden eenvoudig en snel je Facebook Store te starten, zonder dat je ingewikkelde code hoeft te gebruiken. Het eerste wat je moet doen is een Facebook Bedrijfsprofiel aanmaken. Je hebt deze altijd nodig om een Facebook Store te starten en op die manier te verkopen op Facebook. Vervolgens hoef je alleen nog maar een app toe te voegen en je kan binnen no-time verkopen op Facebook.

Shopify is een van de beste en sneltst groeiende websitebuilders op de e-commerce markt vandaag de dag.

Hieronder laten we je even wat snelle feiten over Shopify zien:

• 1 miljoen actieve gebruikers
• Ze hebben verkopers al meer dan 72 miljard dollar laten verdienen
• Professionele en gepolijste designs en thema’s om je winkel er prachtig uit te laten zien
• Honderden apps om de functionaliteiten van je webshop uit te breiden, je kan ze toevoegen naarmate je webshop groter wordt om nog meer uit je verkoopactiviteiten te halen
• 24 / 7 support

Om een Facebook Store te creëren met Shopify, zal je de “Shopify Facebook Channel” app moeten toevoegen aan je Shopify store die bij alle betaalde abonnementen van Shopify beschikbaar is. Nadat je de Shopify app hebt geïnstalleerd en alles hebt geconfigureerd zal Facebook een “Store” sectie aanmaken op je Facebook Pagina. En hier komen al je producten te staan die jij verkoopt op Shopify, en kunnen mensen op Facebook ze vervolgens kopen.Facebook shop met shopify

De Facebook Store app maakt dus een “Store” tab aan op je Facebook bedrijfspagina, welke automatisch al je producten van Shopify naar Facebook “pushed”. Je kan jouw producten beheren, verkopen bijhouden en bestellingen verwerken en alles word gesynchroniseerd met je Facebook Store.

Je klanten kunnen op Facebook producten bij jou bestellen, zonder dat ze het platform hoeven te verlaten.

Ontdek hieronder een paar coole functies van Shopify voor jouw Facebook Store die je kan gebruiken:

Producten toevoegen op Facebook in 1 klik: alle extra informatie van het product (productdetails) synchroniseren automatisch
Verkopen met de Facebook Messenger: op je online pagina’s en Facebook pagina’s krijgen je klanten een gepersonaliseerde “shopping experience” en kunnen voor hun bestelling betalen en deze traceren met Facebook Messenger
Visuele Organisatie: je kan banners toevoegen en het aantal columns voor producten aanpassen
Je kan zelf kiezen welke producten je wil verkopen op Facebook: en ze automatisch importeren van je Shopify webshop naar je Facebook Store
Real-time updates: update producten op je Shopify webshop en ze worden automatisch ge-update op je Facebook Store

Bij het maken van een webshop in Shopify, kan je heel makkelijk producten transporteren naar je Facebook Shop …het platform maak alles dus heel simpel voor je!


Samenvatting: verkopen op Facebook met Shopify

1. Maak een webshop in Shopify
2. Voeg de “Facebook Store” app toe vanuit de Shopify app store
3. Kies welke producten je wil synchroniseren met je Facebook Shop en Shopify zal ze automatisch naar je Facebook pagina pushen

BigCommerce is een andere gewaardeerde websitebuilder, waarmee je een webhop kan maken zonder enige kennis en kunde van code:

• Creëer gerichte Facebook advertenties om nieuwe klanten aan te trekken en je campagnes te kunnen tracen
• Verkopers hebben al meer dan 9 miljard verdiend met BigCommerce
• Een interessante set “out of the box” tools die je helpen jouw online store te bouwen
Gebruik meerdere sociale platformen om je verkopen nog meer te laten groeien (zoals je dat kan doen met een Facebook Shop)
• Voeg nog meer geavanceerde tools toe vanuit de eigen BigCommerce app store (net zoals je dat bij Shopify hebt)

Je Facebook Store creëren met BigCommerce is een vrij simpel proces, net zoals bij Shopify het geval is …en kan gedaan worden in 2 stappen.

Om te beginnen zal je namelijk de BigCommerce Facebook Shop app moeten toevoegen aan je BigCommerce webshop (vanuit de BigCommerce app store). Vervolgens zijn je producten beschikbaar op jouw Facebook bedrijfspagina.

LET OP: de “check out” functionaliteit (rechtstreeks op Facebook producten afrekenen) is momenteel alleen beschikbaar voor BigCommerce gebruikers in de VS. Indien je dus niet wilt wachten tot ze dit ook uitrollen in andere landen, kan je beter kiezen voor een Shopify webshop en hieraan je Facebook Shop koppelen.

Het installeren van de app gaat heel simpel en snel, zodat je gelijk kan beginnen met verkopen op Facebook!

BigCommerce is een van de betere websitebuilders op de markt, en de grootste concurrentie komt natuurlijk van Shopify …waarbij ze allebei weer bepaalde voordelen en nadelen hebben, wat soms ook samenhangt met persoonlijke keuzes.

Samenvatting: verkopen op Facebook met BigCommerce

1. Maak een BigCommerce webshop en voeg je producten toe, je website moet live staan om vervolgens je Facebook Store te lanceren
2. Ga naar “Channel Manager” en dan “Facebook” en bevestig je valuta voorkeur, je moet een beheerder (admin) zijn voor je Facebook pagina om al deze dingen te kunnen aanpassen
3. Volg het proces dat nu wordt weergegeven, waarvoor je bepaalde bedrijfsgegevens nodig hebt (zoals je bedrijfsadres en e-mailadres), belasting gerelateerde gegevens, verzendopties, retourbeleid en meer van dit soort zaken
4. Je productcatalogus zal automatisch uploaden naar je pagina, waarna het Facebook team deze vervolgens gaat beoordelen …nadat alles is goedgekeurd staan je producten nu ook live op Facebook, verder kan je hier natuurlijk altijd aanpassingen in maken (tijdelijk niet tonen van producten, of alleen sommige producten laten zien op je Facebook Store)

Wix is een geweldige websitebuilder, waarmee je met een “drag and drop” systeem snel mooie websites kan maken. En hoewel Wix eigenlijk meer bedoelt is voor het maken van websites (en niet 100% bedoeld is voor webshops zoals Shopify en BigCommerce dat wel zijn), heeft het perfecte tools in huis die je alles bieden om een mooie webshop te maken. Het is de perfecte optie voor wanneer je producten wilt verkopen, maar (nog) niet perse naar een heel hoog level wilt opschalen.

Facebook shop bouwenJe kan met Wix verkopen op Facebook, door gebruik te maken van de app Ecwid. Het is de nummer 1 app voor Facebook waarmee al meer dan 40.000 webshops zijn gemaakt en helpt bij het verkopen van producten op Facebook. Je kan er overigens ook andere social media kanalen aan koppelen zoals Instagram en Pinterest.

Even wat snelle feiten over de Wix websitebuilder:

• Meer dan 100 miljoen websites zijn gebouwd met Wix
• Volledig “drag and drop” systeem, waarmee je overal content kan toevoegen op je website zonder kennis en kunde van code
• Honderden prachtige design templates die je direct kan gebruiken
• Een eigen “App Market” om meer slimme functionaliteiten toe te voegen aan je website
• Meerdere betaalmogelijkheden
• Je kan ook kortingen en coupons creëren

Je kan de Wix e-commerce app “Ecwid” gebruiken om Facebook en andere social media kanalen te koppelen waarop je wilt gaan verkopen. Hiervoor hoef je alleen maar de app op je Wix website / webshop te installeren, waarna je vervolgens een Ecwid account aanmaakt.

Om te kunnen verkopen op Facebook, zal je moeten registreren met een “Starter” plan van $ 7.99 dollar per maand. Wat natuurlijk nog steeds goedkoper is dan bv. BigCommerce, ideaal dus voor wanneer je kleinschalig wilt verkopen op Facebook en verder nog niet al teveel kosten hieraan kwijt wilt zijn.

Nadat je Ecwid geïnstalleerd en geconfigureerd hebt met je Wix website, kan je ook je webshop koppelen aan je Facebook bedrijfspagina.

Maak je gebruik van het “Premium” plan dan worden al je producten automatisch gesynchroniseerd met je Facebook Store, en kan je deze ook volledige aanpassen naar eigen wens!

Ecwid’s e-commerce app maakt het supersimpel en efficiënt je Wix webshop te runnen en beheren op een aantal verschillende platformen.

Net zoals bij Shopify en BigCommerce kan je Wix 14 dagen gratis uitproberen, om te zien of het iets voor je is. Handig voor wanneer je het eens wilt testen, zonder dat je hiervoor hoeft te betalen.

Samenvatting: verkopen op Facebook met Wix

1. Maak een webshop met Wix
2. Klik op “Ad Apps” en selecteer de “Ecwid” app
3. Synchroniseer je webshop met Ecwid vervolgens met de instructies die worden weergegeven op je scherm
4. Op je Ecwid dashboard ga je naar “Sales Channels” en dan “Sell on Facebook”
5. Klik op “Connect Facebook” en selecteer hier vervolgens je Facebook bedrijfspagina
6. Klik op “Save” en je Wix webshop zal gaan synchroniseren met je Facebook Store
7. En dat is alles om je Facebook Store te lanceren met de geweldige Wix websitebuilder

Een Facebook Store creëren vereist niet zoveel technische kennis, en je kan dus vrij simpel producten gaan verkopen aan iedereen die op Facebook actief is.

Met de websitebuilders van Shopify, BigCommerce en Wix is alles in een handomdraai gebeurd, en kan je vanaf eigen webshop …maar ook op je Facebook Store beginnen met verkopen.Facebook shop lancering

In tegenstelling tot Facebook zelf, hebben deze websitebuilders veel verschillende extra functies die je helpen optimaal je webshop en Facebook Store tegelijkertijd te runnen. Je kan eenvoudig synchroniseren, voorraadlevels bijhouden en ook al je verkoopprestaties bekijken. Het is vandaag de dag niet meer genoeg om alleen maar vanaf 1 platform te verkopen. En we raden je dan ook aan, niet alleen op Facebook te verkopen …maar een webshop hieraan te koppelen om het succes hiervan nog meer te boosten.

En het grote voordeel is natuurlijk dat alles automatisch gesynchroniseerd wordt, waarmee je tijd en geld bespaart …maar ook meer overzicht hebt en de kans op (wellicht) kleine foutjes minimaliseert.

Met meer dan 1 miljard gebruikers die gemiddeld bijna een uur per dag aan Facebook besteden, is het verstandig een Facebook strategie te implementeren. Groei je “community” op Facebook, het is een simpele manier om je bedrijf onder de aandacht te brengen en verkopen een boost te geven!

Om je nog een beetje verder op weg te helpen, laten we je nog een aantal tips zien die je kunnen helpen meer succes te bereiken op Facebook met je Facebook Shop.

Gebruik Shopify voor je Facebook Shop

Wanneer je bij het kiezen van een websitebuilder voor Shopify gaat, zal je alleen maar hun app te hoeven downloaden om een Facebook Store te creëren, en je bent klaar om te gaan verkopen op Facebook. Je producten worden automatisch gesynchroniseerd en je klanten kunnen rechtstreeks in je Facebook Shop “uitchecken” (bestellen en afrekenen).

Het is daarom zeker een aanrader, voor wanneer je op zoek bent naar een eenvoudige manier om met verkopen op Facebook te beginnen …en door op te schalen je bedrijf te laten groeien.

Of kies een andere websitebuilder

We raden je sowieso aan een websitebuilder te gebruiken, waarbij Shopify qua platform echt een uitblinker is. Maar zelfs wanneer je voor een andere websitebuilder kiest, is dit (naar ons idee) altijd een betere optie dan je Facebook Store op Facebook zelf te maken (zonder websitebuilder).

Ze bieden je namelijk veel meer, waarmee je ook tijd en geld zal besparen!

Start gelijk met een Facebook Store, je zal er geen spijt van krijgen

We raden je aan naast een webshop, ook zeker een Facebook Shop te creëren. Je krijg er namelijk in 1 keer een groot publiek bij, en met een juiste aanpak zal je hiervan zeker profiteren …wat zich zal vertalen in reclame voor je bedrijf, meer “brand awareness” en meer verkopen!

Je verkopen op Facebook nog meer boosten (conversies vergroten)

Facebook shop salesOm je conversies te verhogen op Facebook kan je o.a. gebruik maken van Facebook advertenties. Je kan bv. bepaalde posts met producten promoten, wanneer je daar genoeg budget voor hebt.

Een andere optie is je Facebook activiteiten te vergroten, waardoor Facebook gebruikers en potentiële klanten steeds meer updates van je te zien krijgen en interesse gaan tonen in je producten. Je kan ook specifieke Facebook groepen gaan zoeken en daarin posten, om nog meer met je producten onder de aandacht te komen.


Een ander belangrijk voordeel van een websitebuilder gebruiken

Op Facebook kan je alleen fysieke producten verkopen, geen digitale producten. Ga je starten met verkopen op Facebook en wil je ook digitale producten verkopen, zal je dus zeker een websitebuilder (zoals Shopify of BigCommerce) nodig hebben zodat je op Facebook fysieke producten kan promoten, en op je eigen webshop ook digitale producten kan verkopen.

In essentie is het starten van een Facebook Store niet heel ingewikkeld, en helemaal niet wanneer je gebruik maakt van een websitebuilder. Ga van start met je eigen Facebook Shop en neem onze handige tips uit dit artikel mee op je reis!

Heb jij vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie hieronder achter, ons team staat klaar om jouw vragen te beantwoorden!


Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait!Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen