Zo kun je Ethereum (ETH) minen: een complete handleiding!
Zo kun je Ethereum (ETH) minen: een complete handleiding!
06 maart 2023 
in Crypto

Zo kun je Ethereum (ETH) minen: een complete handleiding!

Ethereum minen kun je enigszins vergelijken met goudmijners. Hoewel de grote verschillen werken ze namelijk eveneens om iets kostbaars in handen te krijgen (wat zelfs nog in prijs kan stijgen).

Het is overigens belangrijk te weten dat je na de Ethereum 2.0 update, vandaag de dag geen Ethereum meer kunt minen ...toch is het interessant te kijken hoe alles werkt, het verloop ervan en wat je nu in de plaats kunt doen van Ethereum minen om geld te verdienen!

Laten we erin duiken.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Ethereum (ETH) minen?
  • Hoe kun je Ethereum (ETH) minen?
  • Geld verdienen met Ethereum (ETH) na de update?
  • Conclusie

Wat is Ethereum minen?

Net als Bitcoin is Ethereum een gedecentraliseerde blockchain die wordt bijgewerkt en geverifieerd door deelnemers van het Ethereum-netwerk. De enige manier om nieuwe blokken aan de Ethereum-blockchain toe te voegen, is door ze te minen. Het woord "mining" is een analogie die is ontleend aan het proces van het winnen van edele metalen, aangezien ze uit de grond moeten worden gedolven ten koste van arbeid en energie.

Evenzo, om Ethereum te minen, concurreren computers verspreid over de hele wereld om cryptografische "puzzels" op te lossen ten koste van verwerkingskracht (arbeid) en energie. Elke miner die de puzzel met succes oplost, mag als eerste het volgende blok aan de blockchain toevoegen. Voor hun werk wordt een miner beloond met ether (ETH). Deze beloningen compenseren miners voor het beveiligen van het netwerk, het verifiëren van transacties en het toevoegen van blokken aan de blockchain.

Hoe verschilt ETH minen en BTC minen van elkaar?

Hoewel de Ethereum-blockchain voortbouwt op de innovaties en ideeën van Bitcoin, hebben de ontwikkelaars niet simpelweg de technologie van Bitcoin gekopieerd, maar verschillende fundamentele wijzigingen aangebracht om het beste bij het doel van Ethereum te passen. Dit heeft een impact op het mining-proces van Ethereum.

Ethereum is doelbewust ontworpen op een ASIC- (gespecialiseerde mining hardware) manier die alleen efficiënte mining mogelijk maakt met grafische verwerkingseenheden (GPU's) en hashes van ASIC's afwijst. Dit staat in schril contrast met Bitcoin, dat tegenwoordig bijna uitsluitend wordt gedolven met ASIC's. De reden voor het inbedden van een dergelijke beperking in de codebase van Ethereum was om de centralisatie van hashpower binnen het Bitcoin-netwerk te beperken.

Door mining voor GPU's te optimaliseren, hebben Ethereum-ontwikkelaars ervoor gezorgd dat mining nog steeds mogelijk zou zijn voor personen met thuiscomputers en rigs, zelfs na een sterke netwerkgroei en een hogere moeilijkheidsgraad. Verder helpen deze maatregelen om het netwerk zo gedecentraliseerd mogelijk te houden. Toch hebben fabrikanten manieren gevonden om deze beperkingen te omzeilen, zoals blijkt uit gespecialiseerde ASIC-mining-apparaten voor Ethereum zoals de Bitmain Antminer E9 of de Innosilicon A10 Pro.

Hoeveel kun je verdienen met Ethereum minen?

In tegenstelling tot Bitcoin is Ethereum oorspronkelijk ontworpen als een inflatoire valuta waarbij de ethervoorraad niet vastligt. Als gevolg hiervan zou de voorraad van ether elk jaar groeien door middel van blockrewards die aan miners werden betaald. Maar een gestage instroom van nieuwe ether in omloop zou uiteindelijk de etherprijs onder druk zetten. Zo vreesden sommige investeerders dat ether op een dag hetzelfde lot zou kunnen delen als fiat-valuta's, die voortdurend worden opgeblazen en hun koopkracht in de loop van de tijd verliezen.

Als tegenmaatregel verlaagde Ethereum zijn blockrewards voor miners in 2017 van vijf naar drie ether. Nog geen anderhalf jaar later, in 2019, werden de blockrewards opnieuw verlaagd met een derde tot twee ether per blok. In augustus 2021 werd er nog een Ethereum-update (EIP 1559) geïmplementeerd, die de "tokenomics" van Ether fundamenteel veranderde.

Na de update ontvangen miners nu twee ether plus alle prioriteitsvergoedingen in een blok ...maar de basisvergoedingen die door gebruikers worden betaald, worden door het netwerk verbrand, waardoor ether mogelijk een deflatoire valuta wordt.

De effectieve inkomsten van een miner zijn afhankelijk van de geleverde hashrate, de prijs van elektriciteit en de kosten van de hardware. Om jouw potentiële winst te berekenen, voor je jouw specificaties in een "mining" calculator in.

Waarom zou je Ethereum minen?

Toen het Ethereum-netwerk in 2015 voor het eerst werd gelanceerd, waren de etherprijzen laag (onder de $1,- dollar). Het minen van ether was geen plan om snel rijk te worden. Veel van de eerste mijnwerkers waren ontwikkelaars of crypto-enthousiastelingen die in het project geloofden en de zaak wilden steunen.

Met de gestaag stijgende etherprijs werd mining lucratiever, waardoor technisch onderlegde mensen werden aangetrokken die het potentieel van het netwerk begrepen en bekwaam genoeg waren om hun eigen nodes (knooppunt) te runnen.

Tegenwoordig, met etherprijzen in de vier cijfers, zou het minen van ether een winstgevende onderneming zijn indien het nog van kracht was, ook al is de concurrentie enorm.

Want Ethereum is overgestapt naar een ander mechanisme (PoS).

Desalniettemin is mining zeker een interessante optie voor individuen met toegang tot ongebruikte GPU-verwerkingskracht die wat extra geld willen verdienen.

Hoewel dit niet meer kan aangaande ETH zijn er natuurlijk wel andere crypto's die je kunt minen.

Ethereum Staking (POS) vs. Classic Ethereum minen

Na Ethereum (ETH) 2.0 is er een einde gekomen aan Ethereum minen. Ethereum is jaren geleden begonnen met de ontwikkeling om over te stappen van een Proof-of-Work (PoW) naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme. Die overstap heeft inmiddels plaatsgevonden. Voor miners maakt deze fundamentele verschuiving ze overbodig, aangezien mining in de vorm van het oplossen van cryptografische "puzzels" niet langer vereist is voor PoS.

In plaats van ether te minen, kunnen gebruikers nu hun ether inzetten om staking-beloningen te verdienen. Beleggers kunnen ether inzetten door hun eigen Ethereum-validator uit te voeren, zoals hier beschreven, waarvoor minimaal 32 ether vereist is. Of ze kunnen elke hoeveelheid ether inzetten met een "stacking" service. Veel crypto-exchanges zoals Coinbase of Binance bieden ether staking aan. Staking wordt ook aangeboden door gedecentraliseerde services zoals Lido of Rocket Pool.

Miners die hun hardware na de switch willen blijven gebruiken, kunnen hun rekenkracht richten op andere blockchains die nog steeds werken aan een PoW-consensusmechanisme.

De eenvoudigste optie is Ethereum Classic (ETC), dat op bijna hetzelfde hash-algoritme draait als Ethereum, dus het ondersteunt dezelfde hardware. Het enige dat miners hoeven te doen, is overschakelen van een ETH- naar een ETC-miningpool.

Hoe kun je Ethereum (ETH) minen?

Laten we hieronder eens kijken naar alle stappen die nodig zijn om ETH te minen.

Kies jouw ETH mining-strategie

Bij het delven van ether zijn er drie verschillende benaderingen die miners kunnen volgen.

Pool-mining

Het minen van Ethereum in een pool is de eenvoudigste en snelste manier om te beginnen. Bij poolmining bundel je je krachten met andere individuen. Alle mijnwerkers die zich bij een pool aansluiten, zijn het erover eens dat als een van hen de cryptografische puzzels oplost, de beloningen onder hen worden verdeeld op basis van de geleverde hashkracht. De hashpower van de pool bepaalt hoeveel blokken de groep gemiddeld vindt.

Niet alle pools zijn echter gelijk gemaakt. Bij het kiezen van een pool moet rekening worden gehouden met drie belangrijke kenmerken: poolgrootte, minimale uitbetaling en poolvergoeding.

De poolvergoeding specificeert het aandeel dat de poolbeheerder krijgt voor het runnen van de pool. Wanneer een pool hogere kosten heeft dan 3%, kun je overwegen een andere pool te zoeken. Minimale uitbetaling definieert het kleinste bedrag dat men uit de pool kan opnemen.

Indien de minimale uitbetaling bijvoorbeeld 1 ether is, kan het weken of maanden duren voordat je het vereiste bedrag aan beloningsbetalingen bereikt en kunt uitbetalen.

Solo-mining

Zelf minen lijkt een aantrekkelijk alternatief voor poolminen, aangezien er geen poolkosten betaald hoeven te worden en beloningen niet gedeeld hoeven te worden. Om echter een realistische kans te hebben om een van de cryptografische puzzels in een redelijke tijd op te lossen, heeft een miner tientallen GPU's nodig. Daarom is solo-mining vooral voor professionele miners, die hun eigen mining-bedrijven runnen.

Cloud-mining

Bij cloud mining betaal je iemand anders om voor jou te minen. In plaats van zelf mining-hardware te bezitten en te gebruiken, huur je de rekenkracht van iemand anders en laat je deze het werk voor je doen. In ruil daarvoor krijg je de mining "beloningen".

Maar let op: cloud-mining vereist vertrouwen in de tegenpartij, vooral als het via een online service wordt gedaan. Er is geen garantie dat het vooraf betaalde geld wordt gebruikt om mining-apparatuur te gebruiken of dat dergelijke apparatuur zelfs maar bestaat.

Daarom wordt aanbevolen om cloud mining te doen via reeds lang gevestigde, betrouwbare cloud-mining-platforms zoals HashFlare.

Maak een Ethereum (ETH) wallet aan

Wanneer je nog geen Ethereum-wallet hebt, moet je er een maken. Er zijn veel portemonnees op de markt. Twee populaire wallets zijn MetaMask en Trust Wallet.

Je hardware en software voorbereiden

Mining vereist veel rekenkracht. Om ether efficiënt te minen, heb je minimaal één krachtige GPU-eenheid nodig. Ook kunnen meerdere GPU's worden aangesloten op zogenaamde mining 'rigs'. Om ervoor te zorgen dat jouw GPU's zo efficiënt mogelijk werken, is het belangrijk om de nieuwste beschikbare updates van jouw GPU-fabrikant AMD of Nvidia te installeren.

Installeren van ETH mining-software

Er zijn verschillende soorten ether-mining-software. Kies bv. de nieuwste versie van Claymore dual miner of vindt andere software die jou bevalt. Doe het echt weloverwogen.

Kies een mining-pool

Tijdens het opzetten van jouw mining-software moet je beslissen van welke mining-pool je deel wilt uitmaken. Er zijn veel keuzes, bijvoorbeeld 2Miners of Ethermine. Voordat je er genoegen mee neemt, moet je de poolgrootte, de minimale uitbetaling en de poolvergoeding controleren.

Verzamel je rewards ...

Na enige tijd gemined te hebben, kun je jouw verdiende mining-beloningen binnenhalen. Ga naar de webpagina van jouw pool en kopieer/plak jouw openbare Ethereum-wallet-adres in de zoekbalk om een overzicht te krijgen van jouw mining "beloningen". Afhankelijk van de pool kun je je beloningen handmatig claimen of ze automatisch naar je ether-wallet laten sturen wanneer je het minimale uitbetalingsniveau bereikt.

Kun je nog steeds Ethereum (ETH) minen?

Zoals in dit artikel vermeldt kun je geen ETH minen na de 2.0 update.

Simpelweg bekend als "The Merge", heeft de overgang de manier veranderd waarop de Ethereum-blockchain werkt, hoe deze wordt onderhouden en hoe tokens worden gegenereerd.

De fusie verving Ethereum-miners door validators die het netwerk onderhouden door Ether (ETH) uit te zetten. De verandering was noodzakelijk vanwege de niet-duurzame energievereisten die inherent zijn aan traditionele blockchain-mining. De verschuiving naar PoS verbetert de energie-efficiëntie aanzienlijk door gebruik te maken van intal investor Validating-knooppunten om transacties te valideren in plaats van de energieverslindende hardware waarop de mining-handel vertrouwde om te functioneren.

De fusie bezorgde Ethereum-miners problemen.

Want ETH-miners over de gehele wereld nu opgescheept met miljarden aan mining-hardware - krachtige, gespecialiseerde en dure computers en grafische verwerkingseenheden - die door de fusie overbodig zijn geworden ...tenzij het voor andere (rendabele) crypto's gebruikt kan worden zoals Ethereum Classic (ETC).

Wat kun je doen in plaats van ETH minen?

Ethereum gebruikt niet langer traditionele PoW-mining om zijn blockchain te bouwen en te onderhouden. Dus als je je afvraagt hoe je kunt beginnen met het minen van Ethereum, dat kan niet, maar je kunt wel deelnemen aan het nieuwe validatiemechanisme, staking genaamd.

Ether (ETH), de oorspronkelijke munt van het Ethereum-ecosysteem, is de valuta die ten grondslag ligt aan alle stacking-processen op de blockchain.

Er zijn vier verschillende manieren om Ethereum te staken: 

  • Solo "home" stacking
  • Stacking als service
  • Gepoolde staking
  • Staking op gecentraliseerde beurzen

Elke methode heeft zijn eigen niveau van verantwoordelijkheid, beloningen, controle en bijdrage aan de blockchain, maar Ethereum.org beschouwt "solo home staking" als de gouden standaard.

Je moet 32 ETH bezitten en storten om te beginnen met solo-staking, wat het runnen van een Ethereum-node is dat is verbonden met internet.

Jouw taak als staker is om de hardware te bedienen waarvan de clientprogramma's afhankelijk zijn om te functioneren.

Ethereum(.)org raadt aan te investeren in een speciale "machine" die altijd online is. In ruil voor het online houden en goed functioneren van jouw validator, ontvang je maximale maandelijkse beloningen. Omdat het een betrouwbaar systeem is waarbij je nooit jouw sleutels hoeft te geven, behoudt je de volledige controle terwijl je jouw beloningen maximaliseert, die in de vorm van een nieuwe ETH komen.

Conclusie

Je weet nu hoe ETH minen werkt, ook al kan het niet meer worden uitgevoerd onder Ethereum's nieuwe consensusmechanisme PoS ...maar het opent ook weer nieuwe deuren, om juist met stacking te gaan werken!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen