Zo kun je Ethereum (ETH) minen: een complete handleiding!
Zo kun je Ethereum (ETH) minen: een complete handleiding!
06 maart 2023 
in Crypto

Zo kun je Ethereum (ETH) minen: een complete handleiding!

Het minen van Ethereum (ETH) is een geweldige manier om cryptocurrency beloningen te verdienen en tegelijkertijd bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van de Ethereum blockchain.

Om Ethereum te kunnen minen heb je gespecialiseerde hardware nodig, "rigs" genaamd, en software om je set-up met de Ethereum netwerk te verbinden.

Deze handleiding leidt je door alle stappen die nodig zijn voor het opzetten van een ETH mining "rig" en geeft tips over hoe je je beloningen uit deze activiteit kunt maximaliseren.

In dit artikel leer je: 

  • Wat is Ethereum minen?
  • Hoe werkt ETH mining?
  • Kun je er geld mee verdienen?

Wat is Ethereum minen?

Ethereum mining is het proces van het verifiëren en toevoegen van transactierecords aan de Ethereum blockchain netwerk. Het vereist gespecialiseerde computers, "rigs" genaamd, die worden gebruikt om complexe wiskundige vergelijkingen op te lossen die nodig zijn om nieuwe blokken te genereren. Deze blokken worden vervolgens toegevoegd aan de blockchain, waardoor alle transacties die daarin zijn opgenomen worden bevestigd. Ongeveer elke 12 seconden wordt er een nieuw block aan de Ethereum blockchain toegevoegd.

Voor het bouwen van deze nieuwe "blocks" krijgen Ethereum miners een beloning (ETH + Gas). En die wordt elke keer door een overeenstemming (consensus) in de community gereduceerd.

Om een voorbeeld te geven: 

  • Genesis naar 2017: blockreward is 5 ETH
  • 2017 naar 2019: blockreward gaat van 5 naar 3 ETH (via de EIP-649 update)
  • 2019 naar heden: blockreward gaat van 3 naar 2 ETH (via EIP-1234)

Het is dus steeds aan verandering onderhevig.

Inmiddels heeft op 15 september 2022 de Ethereum "Merge" plaatsgevonden (een transformatie van proof-of-work naar proof-of-stake), waarbij er natuurlijk het een en ander verandert. Verder krijgt Ethereum nu ook te maken met de "Tripple Halving" die ook zal leiden tot meer schaarste. Je zult dus goed op de hoogte moeten blijven van Ethereum en minen om te weten wat de huidige situatie is en of het interessant voor je blijft.

Hoe belangrijk is de rol van Ethereum miners?

Ethereum-miners spelen een vitale rol in de Ethereum netwerk door transacties te verifiëren en te verwerken. Miners zijn verantwoordelijk voor het creëren van nieuwe blokken, die vervolgens aan de blockchain worden toegevoegd en alle informatie die erop is opgeslagen beveiligen. Zonder miners zouden er geen nieuwe transacties kunnen plaatsvinden.

Miners helpen ook de veiligheid van de Ethereum netwerk te vergroten, zodat de kans op succesvolle hacks afneemt. Door nieuwe blokken te verifiëren en te valideren, helpen miners de Ethereum blockchain veilig te houden voor dit soort praktijken.

Ethereum minen wordt daarom ook beloond ...iedereen die zijn steentje (block) bijdraagt kan profiteren van de groei en waarde van ETH.

Met welke aspecten dien je rekening te houden?

De blokbeloning van ETH is onderhevig aan veranderingen in de tijd als gevolg van consensus in de gemeenschap. Dit is recent geïllustreerd in de EIP-1234 en EIP-649 updates, waarbij de blokbeloning respectievelijk van 5 ETH naar 3 ETH en vervolgens van 3 ETH naar 2ETH ging.

Hiermee zul je dus rekening moeten houden bij ETH minen, want er zitten ook kosten aan verbonden en miners willen altijd rendabel blijven.

Ethereum (ETH) heeft geen maximum aantal munten, wat betekent dat er geen limiet is aan het totale aanbod van ETH. Dit maakt Ethereum tot een deflatoire activa, wat betekent dat de cryptocurrency na verloop van tijd zijn waarde kan verliezen door een toename van het aanbod t.o.v. de vraag. Naarmate meer miners zich bij het netwerk aansluiten en meer blokken creëren, zullen ze beloningen ontvangen in ETH. Dit zou op zijn beurt kunnen leiden tot een daling van de waarde van ETH, dus het is belangrijk om ook hiermee rekening te houden bij het minen.

Vanzelfsprekend wordt hier dus wel op ingespeeld met "burning" mechanismes en kan de waarde van Ethereum nog veel hoger worden. Waardoor je dus meer kunt verdienen ...toch is het zaak je eerst goed te verdiepen in ETH minen.

Het is ook belangrijk om een energie-efficiënte set-up te hebben als je Ethereum gaat minen. Omdat miners complexe wiskundige vergelijkingen moeten oplossen om nieuwe blokken te genereren, verbruiken hun computers grote eenheden stroom.

Hoe werkt Ethereum (ETH) minen: de technische kant

Je zult misschien denken, wat een hoop informatie ...klopt. Maar het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle processen. Om te weten waar je werkelijk aan begint. Hieronder nemen we enkele technische aspecten door over Ethereum minen.

Wat is ETH hashrate?

ETH hashrate is de maatstaf voor het aantal hashes per seconde dat een miner of een mining pool kan genereren bij het minen van Ethereum. Hashrate meet de prestaties van de computer of GPU van een miner en is een belangrijke factor in de berekening van de winstgevendheid voor mining.

Hoe hoger de hashrate, hoe meer werk een miner kan doen in een bepaalde periode. Dit is belangrijk om te weten wanneer je beslist welk type mining-hardware je wilt gebruiken, want de hashrate kan bepalen hoeveel geld een miner zal verdienen.

Ethereum "blocks" worden gecreëerd door miners en vormen de basis van Ethereum's blockchain netwerk. Die blokken bevatten gegevens over ETH-transacties, zoals afzenderadressen en bedragen. Miners concurreren om het oplossen van een cryptografische puzzel genaamd "proof-of-work" (nu proof-of-stake). Wanneer dat lukt, worden ze beloond met Ethereum's eigen cryptocurrency, Ether (+ Gas).

ETH-miners moeten ook weten hoeveel gas er nodig is om de transacties i.v.m. hun blokken uit te voeren. Gas is een door Ethereum gebruikte meeteenheid die aangeeft hoeveel rekenkracht er nodig is voor een bepaalde taak.

Ten slotte is het belangrijk een goed begrip te hebben van het consensusmechanisme van de Ethereum netwerk dat "proof-of-stake" wordt genoemd. Met dit consensusmechanisme kunnen miners de integriteit en veiligheid van de Ethereum blockchain handhaven door transacties op het netwerk te verifiëren. Het beloont miners voor hun bijdrage aan de veiligheid van het netwerk.

Hoe wordt hashrate gemeten?

Hashrate is de maatstaf voor de verwerkingskracht van een miner, gemeten in hashes per seconde (of h/s). Ethereum-miners gebruiken hun rekenkracht om complexe cryptografische puzzels m.b.t. de blockchain op te lossen. Wanneer deze puzzels zijn opgelost, worden nieuwe blokken aan de blockchain toegevoegd. De hoeveelheid rekenkracht die nodig is voor het oplossen van deze puzzels staat bekend als hashrate en wordt gebruikt om het succes van een Ethereum miner te meten.

Hoe hoger de hashrate, hoe succesvoller een miner zal zijn in het vinden van nieuwe blokken en het verdienen van beloningen.

Miners streven er dan ook naar hun "rigs" te optimaliseren voor maximale efficiëntie om hun hashrate te maximaliseren en hun kansen op het verdienen van beloningen te vergroten.

Toenemende hasrate belangrijk?

Het verhogen van de hashrate voor Ethereum mining is om verschillende redenen belangrijk. Ten eerste kunnen miners hierdoor sneller en efficiënter nieuwe blokken transacties valideren en toevoegen aan de Ethereum blockchain, waardoor de snelheid en betrouwbaarheid van transacties toeneemt.

Ten tweede kunnen hogere hashrates het netwerk helpen beveiligen tegen 51% attacks die kunnen leiden tot dubbele uitgaven of andere kwaadaardige activiteiten.

Ten slotte kan een hogere hashrate ook meer beloningen voor miners betekenen in de vorm van Ether ...waardoor het een geweldige stimulans is om je "rig" draaiende te houden!

Dus als je Ethereum mining serieus neemt, is het de moeite waard om manieren te overwegen om de hashrate van je set-ups te verhogen.

Computing Power: CPU / GPU zijn essentieel

Ethereum mining vereist gespecialiseerde hardware met krachtige CPU en GPU mogelijkheden om de complexe wiskundige berekeningen te verwerken die nodig zijn voor succesvolle mining.

Hoogwaardige GPU's zijn nodig voor snellere en efficiëntere verwerking, omdat ze in staat zijn meer transacties in een kortere tijd te verwerken. Daarnaast zijn krachtige CPU's nodig, omdat ze de rekenkracht leveren die nodig is om de cijfers te kraken.

Bovendien helpen de krachtigere processoren de elektriciteitskosten bij het minen te verminderen, omdat ze een lagere hoeveelheid energie vereisen dan zwakkere.

Ten slotte is een betrouwbare internetverbinding belangrijk, want als die traag of instabiel is, kan dat tot fouten leiden en een succesvolle mining-operatie verhinderen.

Is Ethereum minen rendabel?

Ethereum mining is een investering die zeer winstgevend kan zijn voor miners die over de juiste set-up beschikken. De kosten van een installatie en de bijbehorende elektriciteitskosten kunnen aanzienlijk zijn, maar de beloningen kunnen opwegen tegen deze uitgaven als ze correct worden gedaan. Ethereum miners verdienen geld door het verdienen van een deel van de transactiekosten voor elk blok dat ze verwerken, en natuurlijk het belangrijkste de ETH die kan worden verdiend met het minen.

DIY: ETH minen voor beginners

Ethereum mining is een geweldige manier om betrokken te raken bij de wereld van cryptocurrency. Het is relatief eenvoudig op te zetten en vereist mindere dure hardware in vergelijking met bitcoin mining. Toch zal je wel degelijk de kosten eerst moeten doorberekenen, om te zien of je er rendabel mee kunt worden. We gaan je hieronder laten zien wat erbij komt kijken om met Ethereum mining te beginnen.

Welke apparatuur heb je nodig?

Om Ethereum te minen, heb je gespecialiseerde computerhardware nodig, bekend als een mining set-up. Deze "rigs" bevatten doorgaans meerdere GPU's (grafische verwerkingseenheden), die worden gebruikt om de complexe wiskundige vergelijkingen op te lossen die nodig zijn voor het genereren van nieuwe "blocks" op de ETH blockchain. De GPU's moeten high-end modellen zijn die geoptimaliseerd zijn voor Ethereum minen, zoals AMD's Radeon RX-serie en NVIDIA's GTX 1070 en 1080 series.

Naast de hardware heb je software nodig die je installatie verbindt met de Ethereum netwerk. Populaire opties zijn Claymore's Dual Miner, Ethminer en PhoenixMiner.

Je hebt ook een Ethereum wallet nodig om je geminde ETH in op te slaan en een "pool" account om blokbeloningen mee te delen i.v.m. andere miners.

Ten slotte moet je ether (ETH) kopen om transactiekosten te betalen en deel te nemen aan Initial Coin Offerings (ICO's).

Dat is alles wat nodig is om te beginnen met Ethereum mining!

Met de juiste apparatuur en software ben je goed op weg om miner te worden.

Hoeveel kost ETH minen in 2023?

Het minen van Ethereum (ETH) zal in 2023 naar verwachting duurder zijn dan nu, omdat de kosten van hardware en energie die nodig zijn voor het minen blijven stijgen. De belangrijkste factor bij het bepalen van de kosten van ETH-mining is de prijs van elektriciteit, aangezien die ongeveer 65-75% van de totale mijnbouwkosten uitmaakt.

Bovendien, miners moeten investeren in krachtige apparatuur die snel en efficiënt blokken kan verwerken. Deze "rigs" zijn duur, variërend van enkele honderden euro's tot tienduizenden, afhankelijk van het type en merk hardware dat je gebruikt.

In het algemeen is ETH mining een dure onderneming, maar het kan zeer winstgevend zijn als het correct wordt uitgevoerd.

Wanneer je op zoek bent naar Ethereum minen, is het belangrijk om alle kosten te overwegen en de voor- en nadelen af te wegen alvorens een definitieve beslissing te nemen.

Verschillende manieren om Ethereum te minen

Ethereum mining kan op verschillende manieren worden gedaan. Een van de populairste methoden staat bekend als GPU mining, waarbij krachtige grafische kaarten worden gebruikt om complexe wiskundige vergelijkingen op te lossen en nieuwe blokken te bouwen op de Ethereum netwerk. Deze methode is steeds populairder geworden door zijn efficiëntie en betaalbaarheid in vergelijking met andere methoden zoals ASIC-miners.

Een andere manier van mining Ethereum gaat via cloud mining, waarbij gebruikers de rekenkracht van een externe server huren om hun mining voor hen te doen.

Dit elimineert de noodzaak van dure hardware en maakt het mogelijk om van overal met een internetverbinding te minen. Daarnaast gebruiken sommige miners FPGA-technologie (Field Programmable Gate Array), die steeds populairder is geworden vanwege zijn hoge efficiëntie. Deze methode vereist minder hardware, maar is complexer om uit te voeren dan GPU-mining.

Welke methode je ook kiest, Ethereum mining is een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid geworden vanwege de potentiële beloningen die het miners biedt. Ben jij een miner dan bestaat er de mogelijkheid om Ether (ETH) tokens te verdienen voor alle werkzaamheden, in het verifiëren van transacties en het veilig helpen houden van de Ethereum blockchain.

Ethereum veilig (offline) bewaren

Ethereum veilig opslaan is essentieel, want het helpt ervoor te zorgen dat jouw fondsen veilig zijn tegen externe bedreigingen of potentieel verlies. De twee belangrijkste manieren om ETH veilig op te slaan zijn via een online wallet of een offline wallet.

Online wallets zijn digitale opslagruimtes die worden aangeboden door verschillende websites en toepassingen, en zijn vaak de handigste optie voor het bewaren van ETH. Ze zijn echter niet de veiligste optie, omdat ze toegankelijk zijn voor hackers en andere kwaadwillenden.

Offline wallets daarentegen bieden meer veiligheid en laten je toe jouw ETH op te slaan in een fysiek opslagmedium (hardware-wallet zoals bv. Ledger Nano) of een papieren portefeuille (paper-wallet). Door jouw ETH offline op te slaan, elimineer je het risico van diefstal of hacking omdat het niet verbonden is met het internet. Dat maakt het een betere optie voor wie grote hoeveelheden ETH bezit en/of meer op veiligheid gesteld is.

Welke portemonnee je ook kiest, zorg ervoor dat je je public en private keys EXTREEM goed bewaart!

Door dit te doen, zorg je ervoor dat je altijd toegang hebt tot je fondsen, wat er ook gebeurt.

Wat zijn de pluspunten van Ethereum minen?

Ethereum mining heeft verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor zowel miners als investeerders.

Hier zijn vijf van de grootste voordelen:

1. Decentralisatie - Ethereum is een gedecentraliseerd netwerk, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd of beheerd door één entiteit. Dit betekent dat mijnwerkers zich geen zorgen hoeven te maken over inmenging van derden of censuur.

2. Lagere kosten - In tegenstelling tot andere vormen van mining is Ethereum mining relatief goedkoop en is zal je minder dure apparatuur nodig om te beginnen (maar ETH is natuurlijk ook al behoorlijk populair en kan dus ook duur uitpakken).

3. Beloningen - ETH mining beloont miners met Ether (ETH), de eigen token van de Ethereum netwerk. Dit kan zeer winstgevend zijn als het goed wordt gedaan.

4. Flexibiliteit - Met Ethereum kunnen gebruikers hun eigen contracten, toepassingen en tokens creëren. Dit betekent dat miners verschillende mogelijkheden en strategieën kunnen verkennen als het gaat om het minen van ETH.

5. Veiligheid - Ethereum is een veilig platform dat geavanceerde encryptietechnologie gebruikt om het netwerk te beschermen tegen kwaadwillenden ...wat gemoedsrust biedt voor iedereen die wil starten met Ethereum minen.

Wat zijn de minpunten van Ethereum minen?

Laten we ook naar enkele nadelen van ETH minen kijken ...

1. Energiekosten nemen toe - Het delven van Ethereum is een energie-intensief proces, waarvoor geavanceerde "rigs" en veel elektriciteit nodig zijn om effectief te delven. Dit kan behoorlijk kostbaar zijn voor miners, aangezien de elektriciteitsprijzen voor ETH mining kunnen variëren afhankelijk van jouw regio. Bovendien vereist mining een investering in hardware en installatiekosten voordat je kunt beginnen met het produceren van munten.

2. Concurrentiestrijd - Een ander nadeel van Ethereum mining is de concurrentie. Naarmate meer mensen meedoen, neemt ook de moeilijkheidsgraad van het oplossen van deze vergelijkingen toe, wat het voor mijnwerkers lastiger kan maken om succesvol te zijn. Een andere uitdaging is dat de blokbeloningen van Ethereum (het aantal munten dat wordt toegekend voor het succesvol voltooien van een blok) mettertijd afnemen. Dit betekent dat mijnwerkers nog harder moeten werken om winstgevend blijven.

3. Ingewikkeld - Ten slotte is Ethereum mining een complex proces waarvoor gebruikers de technologie en de werking ervan moeten begrijpen. Dit kan ontmoedigend zijn voor nieuwkomers die net beginnen. Wil je beginnen met het minen van Ethereum, moet je jezelf vertrouwd maken met de ins en outs van de technologie en jouw systeem voorbereiden op het mining-proces.

Conclusie

Ethereum mining kan een winstgevende onderneming zijn voor zowel miners als investeerders, met het bijkomende voordeel van decentralisatie.

Het komt echter met enkele nadelen: hoge energiekosten, concurrentie van andere miners, en een steile leercurve als je net begint.

Maar door rekening te houden met deze risico's en je systeem goed voor te bereiden voordat je aan Ethereum mining begint, is het mogelijk om beloningen te oogsten die opwegen tegen de kosten ervan.

Met zijn vele voordelen op het gebied van veiligheid, flexibiliteit en winstgevendheid - in combinatie met een goed begrip van hoe het werkt - kan Ethereum mining een aantrekkelijke optie blijken te zijn. Voor degenen die betrokken willen raken bij handel in cryptocurrency of beleggen.

Succes!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen