Risicos van ETF beleggen
Risico's van ETF beleggen

Als je op zoek bent naar een manier om je beleggingen te diversifiëren, zijn ETF's een steeds populairdere optie die een behoorlijk rendement kan opleveren. Maar het is essentieel om de risico's ervan te begrijpen - ze gaan gepaard met potentieel grotere beloningen maar ook met meer gevaren dan traditionele aandelen en obligaties! Dit artikel belicht alles waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je erin springt, dus neem vijf minuten van je dag en lees wat je portefeuille kan maken of breken!

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

✅ Wanneer een ETF risicovol is

✅ Op welke risico's bij ETF beleggen je moet letten

✅ Tips om het risico in ETF's te beperken


Wanneer is een ETF risicovol?

Het antwoord op de vraag wanneer is een ETF risicovol is vrij eenvoudig: namelijk bijna altijd. ETF's staan bekend om hun onvoorspelbaarheid, dit komt omdat de prijzen van fondsen snel kunnen stijgen maar ook net zo snel weer kunnen dalen. Dit betekend dat je op de ene dag flink winst kunt maken en op de volgende dag alles kan verliezen. Het is daarom belangrijk om onderzoek te doen voordat je in een ETF belegt, zodat je weet wat je kan verwachten.

Op welke risico's bij ETF beleggen moet je letten?

Op welke risico's bij ETF beleggen moet je letten

Beleggen in ETF's kan helpen je portefeuille te diversifiëren, maar ze hebben hun eigen risico's. Om ervoor te zorgen dat je niet overvallen wordt door onverwachte verliezen, moet je op enkele belangrijke waarschuwingssignalen letten voordat je in een ETF stapt.

Kosten

ETF's kunnen prijzig zijn! Voordat je investeert, is het belangrijk de kostenstructuur te bekijken. Deze kosten kunnen uiteindelijk je winst opeten als je niet oppast - weeg dus al je opties af voordat je er een kiest!

Hefboomwerking

ETF's die met een hefboom werken kunnen mooie rendementen opleveren, maar als de markten een wending nemen? Dan kijk je tegen serieuze verliezen aan. Deze fondsen hebben de neiging zeer volatiel te zijn, dus gok voorzichtig!

Liquiditeit

ETF's met een laag volume kunnen een riskante situatie creëren als je snel uit een belegging moet stappen - zelfs de kleinste verliezen kunnen zo snel oplopen! Wees op je hoede bij het beleggen, want een overhaaste opname kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben.

Overgeconcentreerde holdings 

ETF's met een meerderheid van hun activa in één bedrijf, of nog zorgwekkender een hele bedrijfstak, kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn als er problemen ontstaan. Zulke fondsen moet je mijden, want ze zijn zeer gevoelig voor drastische koersschommelingen die je in de problemen kunnen brengen!

Volatiliteit

Ook een risico van ETF's is de hoge volatiliteit. Volatiliteit zijn de snelle stijgingen en dalingen in waarde van de ETF. Dit kan leiden tot zowel grote beloningen als aanzienlijke verliezen.

Markt- of sectorspecifiek

ETF's, die net als aandelen op een beurs worden verhandeld, kunnen kwetsbaar zijn voor de verschuivingen in specifieke markten of bedrijfstakken. Je moet dus nagaan hoe externe gebeurtenissen de waarde van hun fonds kunnen beïnvloeden wanneer je beslist of dit type belegging geschikt voor je is.

Tracking error

Beleggen in ETF's kan je kwetsbaar maken voor tracking error, waarbij de prestaties van een fonds afwijken van de onderliggende index. Dergelijke onverwachte verliezen kunnen worden geleden als de beweging van de benchmark niet nauwkeurig wordt gevolgd door het ETF.

Valutarisico

Je moet rekening houden met het valutarisico wanneer je in exchange-traded funds belegt. ETF's die in vreemde valuta worden aangehouden, kunnen onderhevig zijn aan volatiliteit door veranderingen tussen de waarde van die valuta en die van jezelf, met mogelijk aanzienlijke winsten of verliezen tot gevolg, afhankelijk van de ondervonden schommelingen.

Renterisico

Bij het streven naar een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille moet rekening worden gehouden met het renterisico. Stijgende rentes kunnen het rendement van vastrentende activa zoals obligaties drastisch verlagen en ervoor zorgen dat ETF's een grotere volatiliteit ervaren vanwege hun verband met deze instrumenten. Om een ETF goed te beoordelen voordat je er geld aan vastlegt, is het essentieel dat je onderzoek doet naar hoe fluctuerende rentes de holdings kunnen beïnvloeden.

Tips om het risico in ETF's te beperken 

Tips om het risico in ETF's te beperken

Voordat je je geld investeert in ETF's, is het essentieel om de risico's van ETF-beleggen te begrijpen. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tips die kunnen helpen die risicogrenzen te beperken - volg gewoon deze nuttige tips voor succesvolle ETF-beleggingen!

Begrijp het fonds

Voordat je in een ETF-belegging duikt, investeer wat tijd in het onderzoeken van het fonds. Een goed begrip van de portefeuillestructuur zal je helpen eventuele risico's van je beslissing te herkennen.

Controleer de liquiditeit

Als je in een fonds belegt, zorg er dan voor dat het voldoende liquiditeit biedt, zodat je in geval van nood je ETF's snel in geld kunt omzetten.

Diversificatie

Om je financiële toekomst veilig te stellen is het verstandig om diversificatie te beoefenen. Door te beleggen in verschillende gebieden, zoals aandelen en obligaties, kun je het risico van grote verliezen door marktschommelingen verkleinen.

Houd de prestaties in de gaten

Het is essentieel om waakzaam te blijven bij het volgen van de prestaties van ETF's, want zelfs die met een geschiedenis van succes kunnen plotseling instorten. Door alert te blijven en op de hoogte van beleggingen, ben je beter in staat om zo nodig snel te reageren, zodat potentiële verliezen geminimaliseerd kunnen worden.

Gebruik stop-loss orders

Het instellen van een stop-loss order op je ETF kan een bescherming zijn tegen potentiële marktrisico's en de waarde van je investering behouden. Bij een stop-loss order stel je het maximale verlies vast wat je wenst aan te nemen. Door deze instructie bij je broker of handelsplatform te plaatsen - ook bekend als een 'stop-order' of 'stop-market order' - kunnen ze ervoor zorgen dat een ETF automatisch wordt verkocht als deze een ongunstig koerspunt bereikt.

Conclusie

Exchange-traded funds (ETF's) zijn een aantrekkelijke manier om je portefeuille uit te breiden door te diversifiëren over verschillende markten en activaklassen. Voor een succesvolle intrede in ETF-beleggingen is het echter belangrijk dat je de bijbehorende risico's begrijpt - van externe gebeurtenissen zoals valutaschommelingen of rentewijzigingen tot tracking errors die van tijd tot tijd kunnen optreden. Door uitgebreid onderzoek te doen naar potentiële beleggingen voordat je je geld vastlegt en door de liquiditeitsniveaus van open posities te controleren en stop-loss orders in te stellen wanneer dat nodig wordt geacht, kun je slimme beslissingen nemen en tegelijkertijd de risicoblootstelling in je portefeuilles minimaliseren.


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen