Een eenmanszaak starten: dit is alles wat je moet regelen
Een eenmanszaak starten: dit is alles wat je moet regelen
02 mei 2023 

Een eenmanszaak starten: dit is alles wat je moet regelen

Zit jij eraan te denken om een eenmanszaak op te richten? Het runnen van een eigen business is voor veel mensen een grote droom. Veel mensen richten dan ook een eenmanszaak op als ze willen ondernemen. Met een eenmanszaak ben je namelijk eigen baas en bepaal je helemaal zelf waar en wanneer je werkt! Wil jij de sprong ook wagen? Dan is dit blog een echte must read voor jou! In dit blog vertellen we je namelijk wat je allemaal moet regelen als je een eenmanszaak wilt oprichten. Laten we beginnen!


Wat is een eenmanszaak? 

Laten we allereerst even kijken naar de definitie van een eenmanszaak. Een eenmanszaak is een bedrijf met maar één eigenaar. Als enige eigenaar heb je dan ook de volledige controle over alle aspecten van je bedrijf, inclusief de besluitvorming en de financiële zaken. Het hebben van een eenmanszaak is voordelig, omdat je bijvoorbeeld belastingvoordelen kunt krijgen en je met niemand rekening hoeft te houden. Maar het runnen van een eenmanszaak brengt ook risico's met zich mee. Bijvoorbeeld dat je persoonlijke aansprakelijk bent; als je bedrijf failliet gaat, ga jij ook failliet.

Wat zijn de voor- en nadelen van het starten van een eenmanszaak? 

Voor- en nadelen eenmanszaak

Een eenmanszaak oprichten heeft, zoals hierboven al beschreven, zowel voor als nadelen. Om je een compleet beeld te geven van hoe het is om een eenmanszaak te runnen, geven we je enkele van de voor- en nadelen.

Dit zijn de voordelen van het starten van een eenmanszaak

Laten we beginnen met de voordelen van het runnen van een eenmanszaak, want die zijn er genoeg!

Jij hebt de volledige controle

Als eigenaar van een eenmanszaak heb je de volledige controle over je bedrijf. Dit betekent dat alleen jij beslissingen mag nemen over je bedrijf. Je bent eigen baas, dat betekent dat je zelf bepaalt hoe, wanneer en waar je werkt en hoe jij je bedrijft runt. Je kiest welke diensten je wilt aanbieden met je bedrijf of wat je wilt verkopen en je hoeft met niemand rekening te houden.

Je krijgt bepaalde belastingvoordelen

Wanneer je een eenmanszaak start, krijg je verschillende belastingvoordelen. Je krijgt bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Hierbij mag je, als je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur, een vast bedrag van je winst aftrekken voordat je belasting betaalt. En als je in de afgelopen 5 jaar niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast, kom je in aanmerking voor de startersaftrek. Dit is een extra bedrag wat je van je winst mag aftrekken. Door dit soort belastingvoordelen houd je onderaan de streep veel meer geld over!

Je hebt lage opstartkosten

Een derde voordeel is dat je als eigenaar van een eenmanszaak relatief lage opstartkosten hebt in vergelijking met andere bedrijfsstructuren. Je hoeft waarschijnlijk minder investeringen te maken, maakt alleen voor jezelf kosten en hoeft bijvoorbeeld ook geen loon uit te betalen aan werknemers.

Dit zijn de nadelen van het starten van een eenmanszaak

Elk voordeel heeft z'n nadeel en dat geldt zeker ook voor het runnen van een eenmanszaak! Laten we de nadelen van het starten van een eenmanszaak eens bekijken.

Je bent onbeperkt aansprakelijk

Als je een eenmanszaak hebt, ben je onbeperkt aansprakelijk. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld failliet gaat, je persoonlijk aansprakelijk bent en aansprakelijk gesteld kan worden voor alle schulden en of verliezen van je bedrijf.

Je komt niet in aanmerking voor bepaalde subsidies en leningen

Met een eenmanszaak kom je niet altijd in aanmerking voor bepaalde subsidies en leningen. Veel overheidssubsidies en -leningen zijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar voor bedrijven met een andere rechtsvorm dan een eenmanszaak.

Je krijgt beperkte middelen om je bedrijf te helpen groeien

Een derde nadeel is dat je als eenmanszaak bijvoorbeeld geen durfkapitaal kunt krijgen om je bedrijf te starten. Ook kan het lastig zijn om investeerders te vinden die willen investeren in een eenmanszaak. Dit betekent dat het lastig kan zijn om je bedrijf te laten groeien wanneer je een eenmanszaak hebt.

De ultieme checklist: dit moet je regelen als je een eenmanszaak opricht

Heb je definitief besloten om een eenmanszaak op te richten? Dan kun je gaan beginnen met het waar maken van je droom! Om je op weg te helpen, hebben wij een checklist opgesteld van wat je moet regelen als je een eenmanszaak wilt oprichten. Dit is hoe jij stap-voor-stap een eenmanszaak opricht:

Schrijf je in bij de KvK

Als je een bedrijf wilt oprichten, is de eerste stap je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij je inschrijving moet je je bedrijfsnaam opgeven, wat voor bedrijf je wilt oprichten en wat je werkzaamheden zullen zijn en geef je de rechtsvorm op. Jij kiest dan natuurlijk voor een eenmanszaak. Voor het inschrijven van je bedrijf bij de KvK dien je online een afspraak te maken. Je betaalt eenmalig €75 euro voor de inschrijving van je bedrijf.

Breng je aansprakelijkheid in kaart

Ten tweede is het belangrijk dat je je aansprakelijkheid in kaart brengt en maatregelen neemt om niet teveel risico te lopen als ondernemer. Het is bijvoorbeeld raadzaam om een zakelijke rekening te openen, een ondernemingsplan te maken en om algemene voorwaarden op te stellen voor je bedrijf, zodat je als ondernemer zoveel mogelijk beschermt bent.

Regel je belastingvoordelen

Als je een eenmanszaak hebt, betaal je andere belastingen dan wanneer je een andere bedrijfsvorm hebt. Zo moet je elk jaar aangifte inkomstenbelasting indienen en je winst over dat jaar aangeven. Gelukkig kun je als eigenaar van een eenmanszaak ook profiteren van diverse belastingvoordelen. Bijvoorbeeld, wanneer je spullen of apparatuur aanschaft voor je bedrijf, mag je de btw van deze kosten aftrekken van de belasting. Ook mag je in sommige gevallen maaltijden en reiskosten van je belastingen aftrekken. Zorg dus zeker dat je je inleest over de belastingvoordelen die je kunt krijgen!

Sluit zakelijke verzekeringen af

Om de risico's van het ondernemen zo veel mogelijk te beperken voor jezelf, is het raadzaam om verzekeringen af te sluiten. Zo heb je een aansprakelijkheidsverzekering, voor wanneer je per ongeluk schade aanbrengt bij anderen binnen je bedrijf. En zo heb je ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering is erg belangrijk, want als je als eigenaar van een eenmanszaak ziek wordt of een ongeval krijgt, heb je geen recht op een uitkering vanuit de sociale zekerheid. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je jezelf verzekeren tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.

Denk na over je pensioen

Als eigenaar van een eenmanszaak krijg je ook geen pensioen vanuit de overheid. Daarom moet je dit dus zelf regelen. Om uit te kunnen rekenen hoeveel pensioen je maandelijks moet sparen, zijn een aantal factoren van belang, zoals je leeftijd, de gewenste pensioenleeftijd en je inkomensniveau. Als ondernemer kun je op verschillende manieren sparen voor je pensioen. Zo kun je maandelijks een bedrag opzij zetten of investeren in vastgoed!

Zet je administratie op

Administratie eenmanszaak

Zoals we eerder al zeiden, moet je als ondernemer met een eenmanszaak ook je btw afdragen en belasting over je winst betalen. En ook kun je zakelijke kosten weer aftrekken bij de belastingdienst. Om deze zaken goed te kunnen regelen, is het heel belangrijk dat je netjes je administratie bijhoudt. Gelukkig zijn er veel online boekhoudprogramma's te vinden die je hierbij kunnen helpen, betaald maar ook gratis!

Tot slot!

Een eenmanszaak is een van de makkelijkste bedrijfsvormen die er zijn, maar ook als je eigenaar bent van een eenmanszaak, onderneem je zeker niet zonder risico's. Gelukkig weet je nu wat allemaal je moet regelen als je een eenmanszaak begint. Met de juiste voorbereiding en het nodige onderzoek kun je er zeker van zijn dat jouw bedrijf een groot succes zal worden! We wensen je heel veel succes met het starten van jouw eenmanszaak!


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen