Een eenmanszaak beginnen, hoe doe je dat?
Een eenmanszaak beginnen, hoe doe je dat?
09 maart 2023 

Een eenmanszaak beginnen, hoe doe je dat?

Ben je nieuwsgierig naar het starten van je eigen bedrijf? De stap naar het eenmansbedrijf hoeft niet moeilijk te zijn - met dit praktische stappenplan kan iedereen het nu doen! We leggen alle noodzakelijke informatie uit; van wat een eenmanszaak is en de voor- en nadelen ervan, tot de verplichtingen die je hebt plus belastingen en registratie. Dus wacht niet langer - begin vandaag nog aan deze reis om je droomonderneming te starten!


Een eenmanszaak wat houdt dat in?

Als je het alleen wilt doen en je eigen baas wilt zijn, dan kan een eenmanszaak de oplossing zijn. Je hebt volledige controle over alle aspecten van de bedrijfsvoering, maar dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee - namelijk voor eventuele schulden, want je bent persoonlijk aansprakelijk. Maar wees gerust, de boekhouding is relatief eenvoudig; er komt geen hogere wiskunde aan te pas! Dus als zelfstandig ondernemerschap klinkt als een aantrekkelijk vooruitzicht - alleen verantwoordelijk zijn voor jezelf - overweeg dan vandaag nog een eenmanszaak op te zetten!

Wanneer kies je voor een eenmanszaak?


Dus je overweegt de sprong te wagen en voor jezelf te beginnen? Welke onderneming je ook in gedachten hebt - een webwinkel, schilderdiensten, zelfs verpleegkundige of verzorgende taken - het is nu gemakkelijker dan ooit om een onafhankelijke aannemer te worden. De Kamer van Koophandel maakt het inschrijven als eenmanszaak eenvoudig; geen "freelancer" jargon meer nodig!

Wat zijn de benefits van een eenmanszaak?

Een eenmanszaak beginnen kan supermakkelijk zijn en grote voordelen opleveren. Je hoeft geen notarissen in te schakelen of tonnen geld uit te geven aan startkapitaal - het is gewoon een simpele krabbel bij de Kamer van Koophandel, en je kunt aan de slag! :) Het bijhouden van een administratie lijkt vaak intimiderend voor ondernemers, maar met solo eigendom is je administratie veel eenvoudiger omdat je biz waarschijnlijk kleinschalig is. Bonuspunten: als zelfstandige eigenaar zijn er bepaalde belastingaftrekposten die je nog meer kosten besparen. Dus waarom wachten? Laat die ondernemerssappen nu in actie komen!

Als nieuwe ondernemer kun je tal van geweldige voordelen krijgen - zoals belastingvoordelen en aftrekposten. Dit maakt niet alleen het beheer van je bedrijf gemakkelijker, maar geeft je ook meer tijd om je te concentreren op het aantrekken van klanten!

De nadelen van een eenmanszaak?

Een eenmanszaak beginnen klinkt misschien geweldig, maar er zijn enkele serieuze nadelen waar je rekening mee moet houden. Je bent persoonlijk verantwoordelijk voor alle schulden die je aangaat en hebt helaas niemand anders om op terug te vallen als het tijd wordt om met pensioen te gaan - dat is nu 100% aan jou als ondernemer! Niet alleen freelancers moeten zich hierover zorgen maken; alle ondernemers moeten begrijpen waar ze aan beginnen voordat ze de sprong wagen.

Het starten van een solo-onderneming brengt allerlei extra plichten met zich mee, maar geen nood! Met een goede administratie kun je gemakkelijk je kwartaalaangifte omzetbelasting (AKA BTW-aangifte) doen en je snel laten inschrijven bij de dichtstbijzijnde Kamer van Koophandel. Laten we ervoor zorgen dat die papierwerkdemonen ons er niet van weerhouden onze dromen te verwezenlijken!

Wat kost de oprichting van een eenmanszaak?

In je eentje een bedrijf beginnen kan financieel uitdagend zijn. Met een KvK-registratie die € 50 kost en gesprekken met klanten die een onbeperkte belbundel verbruiken, is het geen verrassing dat veel ondernemers op zoek gaan naar meer betaalbare opties zoals het maken (of uitbesteden) van hun website! Als je deze weg inslaat, kun je tijd en energie besteden aan mogelijk verschillende uitgaven - jij beslist wat het beste is voor je budget...

Een zakelijke rekening is als een turbo voor je boekhouding - het helpt je je financiën bij te houden door privé en zakelijke inkomsten en uitgaven van elkaar te scheiden. Het zorgt er ook voor dat alles er professioneel uitziet, waardoor je gegevens sneller in een boekhoudpakket kunt invoeren dan wanneer je een standaard persoonlijke bankrekening gebruikt!

10 Stappen naar je eigen eenmanszaak


Schrijf een businessplan

Tijd om de zakelijke bal aan het rollen te brengen! Eerst en vooral: je moet een geweldige naam bedenken die jouw droom weergeeft. Kijk op sites als de Kamer van Koophandel en zorg ervoor dat je niet op de tenen van iemand anders gaat staan door een unieke naam te reserveren voordat je begint met het uitwerken van de blauwdruk van je bedrijf. Als je dit op orde hebt, ontwikkel dan een plan waarin staat hoe je alle elementen voor een succesvolle uitvoering bij elkaar brengt - van het op een rijtje zetten van middelen tot het uitstippelen van groeistrategieën.

Schrijf je bedrijf in bij de KVK!

Je bent er bijna! Volg de eenvoudige stappen op de website van KVK om je nieuwe bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Kies "Registreer een nieuw bedrijf" en selecteer alle noodzakelijke gegevens, inclusief dat je als eenmanszaak opereert. Maak dan een afspraak bij een van hun kantoren en betaal €50 voor de officiële registratie (let op: geen contant geld geaccepteerd). Bereid je voor - dit wordt geweldig!

Open een zakelijke rekening

Het starten van een zakelijke rekening wordt niet alleen aangemoedigd, het is praktisch essentieel om je onderneming naar een hoger plan te tillen. Het bespaart je kopzorgen door persoonlijke en professionele inkomsten & uitgaven te scheiden en biedt een gemakkelijke manier om bovenop die financiën te blijven, zodat je nauwkeuriger kunt bijhouden hoe goed je bedrijf het doet. Gelukkig voor ondernemers hier in Nederland zijn er veel banken met eenvoudige online aanvragen - de meeste binnen vijf minuten klaar! Begin vandaag nog en neem de controle terug over alles wat met geld te maken heeft bij het runnen van je kleine business.

Stel je aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid

Het runnen van een bedrijf als zelfstandige betekent dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor eventuele schulden. Het is dus slim om deze realiteit in het oog te houden tijdens je besluitvormingsproces - impulsieve acties zijn immers niet toegestaan! Begrijpen waar en wanneer je aansprakelijk bent is de sleutel als ondernemer zijn deel uitmaakt van je plan.

Belastingzaken

Zijn belastingen de vloek van je ondernemersbestaan? Maak je geen zorgen - met een beetje organisatie en ondersteuning kun je ze aan. Als het nog te veel wordt, is het inschakelen van een accountant altijd een optie! Maar als je jaarlijks minder dan € 20.000 omzet, dan kan KOR precies zijn wat je nodig hebt: vrijstelling van omzetbelasting zonder verlies van terugvorderbare BTW-kredieten. Met de voor- en nadelen in het achterhoofd moet je er zeker van zijn dat deze regeling voor *jou* werkt voordat je ermee begint - of je loopt het risico dat je later dubbel betaalt!

Zakelijke verzekering

Weet je niet zeker of je werknemer of ondernemer bent? Als je in loondienst bent, dan hebben de Ziektewet en de WW/WIA je rugdekking als het om ziekte gaat. Maar als ondernemer zijn die niet van toepassing -- waardoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsdekking noodzakelijk zijn in geval van een ongelegen ziekte die het werk stil legt! Dit is het moment om na te gaan welke verzekeringen zinvol zijn voor jouw levensstijl; ze kunnen je in de toekomst veel geld besparen.

Administratie

Niemand heeft graag te maken met belastingen, maar als ondernemer is het iets wat je serieus moet nemen. Om ervoor te zorgen dat je financiën goed op orde zijn en alle juiste bedragen worden betaald - zonder vervelende boetes later - is een goede administratie essentieel. Natuurlijk kunnen die lijvige mappen het werk doen als je daar de voorkeur aan geeft; of waarom probeer je geen online oplossing? Met programma's als Excel of boekhoudpakketten kun je snel facturen maken met één druk op de knop - perfect! Bovendien delen ze de informatie onmiddellijk met de belastingdienst... geen achterstallige bonnetjes meer...

Acquireer klanten en ga samenwerkingen aan!

Klaar om wat omzet te maken met je nieuwe eenmanszaak? De volgende stap is het vinden van klanten en samenwerkingen - hier zijn een paar manieren waarop je dat kunt doen. Je zou kunnen adverteren op Facebook of Google, maar een expert zal je kunnen helpen het kostbare giswerk eruit te halen (geloof me - ik heb te veel geld uitgegeven om die les te leren). Als alternatief kun je door het aanmaken van social media profielen zoals Facebook pagina's en Instagram accounts direct in contact komen met potentiële klanten!

Je weet hoe je je bedrijf moet onderscheiden, maar zorg je ervoor dat de juiste boodschap de ideale klant bereikt? Het is absoluut essentieel dat ze je kunnen vertrouwen - zo niet, dan kan hun aandacht ergens anders naar uitgaan. Ervoor zorgen dat dit gebeurt is de sleutel!

Personeel aannemen?


Het hebben van een eenmanszaak betekent niet dat je er alleen voor staat - je hoeft niet de enige te zijn die stappen zet! Met onbeperkte werknemers en freelancers tot je beschikking, waarom zou je jezelf beperken? Neem een extra helpende hand aan met personeel of virtueel personeel dat kan helpen het succes te stimuleren. Maar er moet veel aandacht worden besteed aan het organiseren van deze verhuizing voor maximale potentiële beloningen. Wat dacht je van het inhuren van een boekhouder, praktijkassistent, marketeer/ontwerper/verkoper etc. per uur om ondersteuning te bieden wanneer dat nodig is? Het is aan jou hoe groot je team is, dus denk goed na en plan slim!


Wat is er nog meer belangrijk bij het oprichten van een eenmanszaak?

Waar moet je nog meer aan denken bij een eenmanszaak? Een onderdeel dat je zeker niet mag vergeten zijn de twee belastingen waar je als ondernemer mee te maken krijgt.

BTW

Je BTW-aangifte doen is een essentieel onderdeel van het runnen van een bedrijf, maar het kan lastig zijn. Neem geen risico's - zorg ervoor dat je elk kwartaal (of maandelijks of jaarlijks als dat voor jou beter werkt) alle BTW betaalt die je in rekening hebt gebracht op producten en diensten. Denk eraan: doe aangifte op de vervaldatum, anders kun je flinke boetes krijgen van de belastingdienst!

Inkomstenbelasting

Als ondernemer moet je aan het eind van elk jaar inkomstenbelasting betalen. Maar maak je geen zorgen als de belastingen je een paniekaanval bezorgen - er zijn genoeg aftrekposten die je kunnen helpen de last te verlichten! Vooral kleine ondernemers kunnen aanzienlijke kortingen claimen met opties als de startersaftrek en de MKB-winstaftrek. En hoewel het misschien ontmoedigend voelt om al die federale fondsen eenmaal per jaar te betalen, geen stress - kwartaalbetalingen zijn ook mogelijk!

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen