Duurzaam beleggen: wat is het en waarom zou ik het doen?
Duurzaam beleggen: wat is het en waarom zou ik het doen?
21 maart 2023 

Duurzaam beleggen: wat is het en waarom zou ik het doen?

Wil je beleggen en tegelijkertijd een verschil maken? Kijk dan niet verder dan Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB)! MVB is een benadering die bij beleggingen rekening houdt met milieu-, sociale en bestuurscriteria (ESG). Het wordt steeds populairder omdat mensen de financiële voordelen inzien van beleggen met hun waarden in gedachten - doe dus nu mee! Ontdek waarom duurzaam beleggen belangrijk is, wat het vandaag de dag voor beleggers betekent en hoe je ervoor zorgt dat je geld bijdraagt aan positieve verandering.

Na het lezen van deze blog weet je alles over:

  • wat duurzaam beleggen is
  • wat de voor- en nadelen van duurzaam beleggen zijn
  • hoe je begint met duurzaam beleggen

Wat is duurzaam beleggen?

Beleggen met een geweten - dat is waar het bij duurzaam beleggen om draait! Met deze benadering beleg je je geld en zorg je er tegelijkertijd voor dat het in overeenstemming is met de waarden en doelen die voor jou het belangrijkst zijn. Bovendien houdt duurzaam beleggen rekening met ecologische, sociale en bestuurlijke criteria, wat resulteert in positieve resultaten voor zowel beleggers als de samenleving als geheel.

Duurzaam beleggen is een win-win: niet alleen help je mee aan een betere wereld, maar je geld zorgt ook voor een betere eigen toekomst. Door duurzame praktijken die positieve sociale en ecologische veranderingen bevorderen, worden beleggers na verloop van tijd beloond, waardoor hun inzet telt op zowel economisch als ethisch niveau!

Steeds meer beleggers zien in dat hun geld een verschil maakt. Door te kiezen voor duurzame beleggingen komen particulieren en instellingen er zowel financieel op vooruit als door de wereld ten goede te veranderen!

Wat zijn groene beleggingen?

Wat zijn groene beleggingen?

Groene beleggingen zijn dus beleggingen in "groene" projecten. Of het nu gaat om duurzame energie, groene technologische producten of milieuvriendelijke praktijken zoals duurzame landbouw en ecotoerisme - er zijn genoeg opties voor investeerders die zowel financieel rendement willen EN sociaal bewuste bedrijven willen steunen. Het wordt tijd dat we ons geld inzetten waar het telt: voor het creëren van een betere wereld.

Voordelen van duurzaam beleggen

1. Financieel rendement op lange termijn

Met duurzame beleggingsstrategieën realiseer je op lange termijn concurrerende financiële rendementen. Door te beleggen in bedrijven die verantwoorde ESG-keuzes maken en door portefeuilles met een lager risico samen te stellen, is het bovendien een slimmere manier om voor je toekomst te beleggen!

2. Afstemming op waarden

Met duurzaam beleggen zijn beleggers er zeker van dat ze hun geld investeren in projecten en doelen waarin ze geloven. Het is een gemakkelijke manier om een positieve invloed uit te oefenen op de wereld met je portefeuille.

3. Verbeterde portefeuillediversificatie

Duurzaam beleggen helpt de prestaties van je portefeuille te verbeteren door geografische en sectorale diversiteit toe te voegen aan je beleggingsmix. Je krijgt toegang tot een groter aantal mogelijkheden dan alleen aandelen en obligaties. Het is een extra laag bescherming tegen risico's die veel kan opleveren!

4. Meer transparantie

Bedrijven gebruiken ESG-factoren om hun activiteiten opener en verantwoordelijker te maken. Door transparanter te worden, helpen ze een hogere norm te stellen voor bedrijfspraktijken in de hele sector.

5. Positieve impact op maatschappij en milieu

Duurzaam beleggen biedt een drievoudige overwinning: gezondere ecosystemen, betere economische vooruitzichten en sociale rechtvaardigheid voor iedereen. Bovendien helpt het ons de klimaatverandering te verslaan!

6. Belastingvoordelen

ESG-georiënteerde beleggingen hebben enkele geweldige belastingvoordelen, zodat je een hoger rendement na belasting en een beter risicobeheer mag verwachten. Bovendien brengen veel duurzame beleggingsstrategieën je zelfs in aanmerking voor speciale aftrekposten of kredieten, waardoor dit een slimme manier is om geld te besparen op de belastingen.

Nadelen van duurzaam beleggen

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook enkele nadelen aan duurzaam beleggen.

1. Beperkte keuze

Beleggers in duurzaam beleggen moeten moeilijke beslissingen nemen, want slechts een select aantal bedrijven voldoet aan de criteria voor maatschappelijk verantwoord beleggen.

2. Hogere kosten

Beleggen in duurzame beleggingsfondsen kan een stevig prijskaartje hebben. Je krijgt te maken met hogere vergoedingen of commissies, vanwege hun gespecialiseerde aard en beperkte beschikbaarheid.

3. Onduidelijke maatstaven

Proberen het succes van milieu- of sociale investeringen te kwantificeren is vaak moeilijk, omdat de resultaten niet altijd duidelijk gedefinieerd zijn en het volgen op lange termijn niet eenvoudig is.

4. Risicoaversie

Sommige potentiële beleggers zijn huiverig voor duurzaam beleggen omdat ze denken dat het risicovoller is dan traditioneel beleggen. Maar dit is niet gebaseerd op een werkelijke risicoverhoging die met deze strategieën gepaard gaat!

5. Marktvolatiliteit

In deze turbulente tijden wordt het zelfs voor doorgewinterde beleggers steeds moeilijker om het rendement van een investering nauwkeurig te voorspellen, vooral als het gaat om duurzame doelen.

Is duurzaam beleggen hetzelfde als belastingvrij beleggen?

Nee, duurzaam beleggen en belastingvrij beleggen zijn niet hetzelfde. Duurzaam beleggen en belastingvrij beleggen zijn twee verschillende filosofieën: de eerste stelt het sociale effect centraal en stelt mensen in staat hun geld in te zetten waar hun waarden liggen; terwijl de tweede streeft naar maximale financiële winst door slimme besparingen op belastingen. Met beide strategieën hebben beleggers een kans op een geweldig rendement - of dat nu in termen van geldelijke of morele waarde is!

Tips om te beginnen met duurzaam beleggen

Tips om te beginnen met duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is een manier voor beleggers zoals jij, die een zinvolle bijdrage willen leveren aan onze samenleving en ons milieu, om positieve resultaten te boeken. Als dit in je straatje past, maar duurzaam beleggen nieuw terrein is, maak je dan geen zorgen! Hier zijn enkele eenvoudige tips om te beginnen.

1. Onderzoek jouw opties

Om het meeste uit je maatschappelijk verantwoorde belegging te halen, is het essentieel om te weten wat voor soort fondsen er worden aangeboden. De mogelijkheden variëren van op maat gemaakte duurzame beleggingsfondsen van grote financiële instellingen tot meer algemene beleggingsfondsen en ETF's die bij het selecteren van beleggingen rekening houden met ESG-criteria.

2. Stel jouw doelstellingen

Wat wil je uit je duurzame beleggingsstrategie halen? Ben je uit op grote rendementen of zijn voorzichtigheid en veiligheid voor jou belangrijkere overwegingen? Bepaal welke sectoren deel moeten uitmaken van je portefeuille.

3. Controleer jouw beleggingen

Blijf op de hoogte van jouw investeringen om er zeker van te zijn dat ze verlopen zoals gepland en dat de bedrijven waarin je investeert overeenkomen met wat voor jou belangrijk is.

Conclusie

Duurzaam beleggen is een geweldige keuze voor wie de wereld wil verbeteren. Het kost misschien meer dan traditionele beleggingen, maar met adequaat onderzoek en een goede bewaking van je vermogen word je ruimschoots beloond. Niet alleen financieel - want duurzaam beleggen levert uitstekende rendementen op - maar ook emotioneel; wetende dat je door dit te doen meebouwt aan een betere toekomst.

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen