Digital nomad worden in 10 stappen? Het kan echt! - Plazatalk.nl
Digital nomad worden in 10 stappen? Het kan echt!
19 maart 2019 

Digital nomad worden in 10 stappen? Het kan echt!

In een wereld met steeds meer freelancers die overal vandaan kunnen werken, zie je ook de digital nomad vaker opduiken!

Het begint vaak bij de behoefte meer te willen reizen, maar ook vrijheid te wonen en werken vanaf elke locatie. Meestal is het de combinatie, die het voor veel mensen juist nog aantrekkelijker maakt.

Digital Nomad

Je hebt ook zat mensen die niet blij zijn met hun baan, opzeggen en geluk vinden in het digitale nomadisme. Natuurlijk is het een grote stap in iemands leven, toch wint de passie vaak t.o.v. redenen om het niet te doen.

En even heel eerlijk …hoe lekker zou het zijn? Vanaf maagdelijk witte stranden met prachtig heldere azuurblauwe zeeën, in de zon te genieten van warme temperaturen. Om onder het genot van een verfrissend drankje, strelend briesje en schaduw van de palmtoppen je geld te verdienen!

Klink best wel goed …toch?

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die meerdere maanden per jaar in het buitenland vertoeft en hier meestal een paar weken tot half jaar blijft. Ondanks dat het woord “digital” in de term zit verwerkt, staat het eigenlijk voor een omschrijving met veel meer betekenissen.

Zo bestaan er namelijk ook mensen die elke keer andere baantjes vinden in het buitenland, om rond te kunnen reizen. Ook bestaan er genoeg muzikanten, die stad en land afgaan om tijdens het toeren op verschillende plekken optredens te doen. In de moderne zin van het woord, bedoelen we echter reizigers die via internet geld of een passief inkomen verdienden.

Hiermee ben je namelijk compleet onafhankelijk van de locatie waar je werkt, waardoor je makkelijk kunt verkassen. Het geeft je veel meer vrijheid dan je hebt met een baantje of werk dat gebonden is aan een plaats.

De vrijheid om de hele wereld rond te reizen!

Digital Nomad vrijheidNu is het wel even belangrijk te weten dat niet elke digital nomad per definitie ook locatie onafhankelijk is. Je kunt namelijk voor minder dan 1000 euro per maand wellicht prima leven in bv. Thailand of andere Aziatische landen. Met hetzelfde bedrag heb je aan bv. leven in London, München of Parijs niet genoeg.

Het kan je natuurlijk zo goed bevallen in Thailand dat je daar wilt blijven. Je leeft er immers als koning voor een prikkie. Zo kan je er riant wonen, goedkoop eten, veel leuke dingen doen en is het ook een geweldig mooi land. Maar het is niet voor iedereen de droomlocatie om voor langere tijd te blijven.

De bedoeling van een digital nomad is om in elk land van de wereld te kunnen wonen en werken. Wil je dit bereiken? Dan zal je een inkomen moeten genereren die in al je wensen kan voorzien.

In 10 stappen een digital nomad worden

We gaan hieronder 10 stappen met je doornemen, hoe je een digital nomad kunt worden. Het is “een” manier dit te bereiken, maar er leiden natuurlijk meer wegen naar Rome (letterlijk en figuurlijk). Het kan zijn dat je een paar stappen kunt overslaan, omdat je al wat verder bent. Of dat je juist alles stap voor stap zal moeten doornemen, gezien je aan het begin van je avontuur staat.

Wat je startpunt ook is, we gaan je er compleet doorheen loodsen!

Zo wordt je snel een digital nomad en kun je meer van de wereld ontdekken …ben je er klaar voor?

1. Begin met het reduceren van kosten

De eerste stap die moet maken, is het reduceren van de plaatsgebonden kosten die je hebt. Hierbij kun je denken aan kosten voor je huis of appartement of bv. het bezitten van voertuigen. Verder kun je denken aan bv. sportschool abonnementen of overige diensten die je gebruikt. Zo zorg je dat jouw inkomen vrijkomt voor andere dingen die je nodig hebt, wanneer je op reis gaat. Ben je een digital nomad, dan betekent dit vaak dat je “licht” reist. Je zult dus zoveel mogelijk van materiële zaken moeten afraken …en ze bv. verkopen.Digital Nomad verlaag kosten

Nu is opruimen natuurlijk goed, maar overweeg wel dingen met een emotionele waarde te bewaren. Hierbij kun je bv. denken aan sieraden die je hebt gekregen van iemand.

Probeer te besparen op zoveel mogelijk zaken, zodat je steeds meer geld zal houden om te sparen voor je avontuur!

2. Meld je aan bij een digital nomad community

Begin je net met jouw avontuur, dan is de kans groot dat je nog veel moet uitzoeken. Je aanmelden bij een digital nomad community kun je hier enorm bij helpen! Hier vind je allemaal gelijkgestemde mensen.

Het is leuk om kennis te maken met mensen die op dezelfde manier in het leven staan. Maar ze staan ook klaar om je vragen te beantwoorden.  Dit kan gaan over werk dat je wilt gaan doen, verblijfplaatsen of ervaringen met bepaalde landen en locaties. Je hebt natuurlijk ook vaak nog te maken met andere praktische zaken, die in elk land weer verschillend zijn. Door lid te worden van specifieke groepen, kun je ook deze informatie uitwisselen met genoeg ervaringsdeskundigen.

Naast informatie ben je ook deel van een groep, waar je wellicht leuke contacten maakt. Zo kan je andere mensen ontmoeten of misschien wel samen reizen. Het is allemaal mogelijk!

3. Identificeer je skillset

Digital Nomad skillsEen van de andere eerste dingen die je zal moeten doen, is het identificeren van je skillset. Je zal om digital nomad te worden sowieso dienen om te kunnen gaan met een computer, internet en snel moeten kunnen typen. Vandaag de dag is dat echter een skill die de meeste mensen wel hebben. De basis is dus aanwezig, nu zal je veel nieuwe kennis moeten opbouwen. Of kan je jouw aanwezige expertise gebruiken voor een online business.

Veel voorkomende werkzaamheden zijn schrijven, marketing, design en development. Heb je een talenknobbel? Dan kan je ook taalles gaan geven. Je kan hiervoor ook je moedertaal gebruiken.

Beheers je een wereldtaal (bv. Engels) goed? Dan kan je ook hiermee snel geld verdienen. Je kan bv. via de website VIPKID, leuke verdiensten maken hiermee.

Het zijn ideale manieren voor een digital nomad om te werken en zelfs een maandinkomen te verdienen, tijdens het reizen!

4. Start anders eerst met een baantje in het buitenland

Nu kan het zijn dat er heel veel op je afkomt, ook op het gebied van freelancer worden. En hoe je dit zal moeten aanpakken. Je kan er ook voor kiezen om eerst een lokaal baantje te vinden, in de plek waar je wilt verblijven. Het neemt minder risico met zich mee en je hebt een vangnet. In het geval digitaal nomadisme toch niks voor jou blijkt te zijn.

Je hebt dan wel te maken met de nodig regels. In veel landen heb je een visum of verblijfsvergunning nodig, om er te werken. Landen kunnen je ook een vakantievisum aanbieden, wat je bv. in Australië en Canada ziet. Zo kan je ontdekken of jij deze plaatsen leuk vindt, terwijl je vast went aan het digital nomad zijn.

Via deze route duurt het wel langer voordat je dit ook echt bent, maar je kan het zo wel uitproberen.

Ga met je huidige baan de wereld rondreizen!

Heb je toevallig een baan, waarbij je op afstand kan werken? Dan kun je er ook over nadenken de mogelijkheden te bespreken met je baas. Maak voordat je dit doet een duidelijk lijst van jouw werkzaamheden. En hoe je deze gaat oppakken tijdens jouw digital nomad avonturen, waarbij je de wereld rondreist.

In de huidige maatschappij waar we in leven, zou het zeker mogelijk moeten zijn. Het maakt immers niet uit waar je jouw werk verricht, zolang je het maar doet. Tegenwoordig zie je telewerken ook steeds meer gebruikt worden, om onnodige uren in bv. files te vermijden. Waarin je ook productief bezig kan zijn.

Je kan dit dus in overweging nemen …of toch kiezen om voor jezelf te gaan werken. Ondanks dat je moet aanpassen, ben je misschien wel veel meer geschikt een eigen bedrijf te runnen. De keuze is aan jou!

5. Je eigen bedrijf opstarten

Een digital nomad wordt echter meestal freelancer, waarbij een online business met meerdere verdienmodellen (bv. websites of blogs) worden gebruikt! Dit is wat de meeste dan ook doen, gezien je hiermee alles zelf in de hand hebt. Het zal ook meer vrijheid bieden en je bent minder gebonden aan een vaste werkplek.Digital Nomad freelance

Zo kan je bv. content gaan schrijven om websites of blogs te helpen groeien. Je kan dit gaande weg uitbreiden met andere online marketingdiensten. Te denken aan linkbuilding, sociale media, campagnevoering en meer.

Wees slim en werk ook aan het uitbouwen van jouw netwerk. Je kan bv. visitekaartjes maken en deze verspreiden om meer aandacht te krijgen.

Zorg er ook voor dat je de verschillende tijdzones in de gaten houdt. Je werkt immers op verschillende locaties over de hele wereld. Het is dan ook handig je werkzaamheden goed in te plannen, zodat je gemaakte afspraken makkelijker kunt nakomen.

6. Meer verdienen door uitbreiding

Een online business hebben is 1 ding, deze uitbreiden is echter ook belangrijk. Zorg ervoor dat je steeds nieuwe manieren verzint, om je inkomsten naar een hoger level te krijgen.

Je kan beginnen met bv. online marketing en steeds meer werk binnenhalen, zodat je inkomsten stijgen. Maar je kan er ook voor kiezen om een webshop, affiliate website, of eigen producten te maken. Hiermee tap je uit meerdere vaatjes en kun je ook voor een deel passief inkomen opbouwen.

Denk ook na over mogelijke websites, webshops of blogs die je kunt overnemen van anderen. Soms kan dit je een grote voorsprong geven, gezien deze al meer autoriteit hebben opgebouwd in Google. Hierdoor staan ze meestal hoger in de search engine results page waardoor je al een grote bezoekersstroom hebt.

Met een beetje geluk kan je ze (voordelig) opkopen en er met wat inspanningen nog meer uithalen! Zo bouw je snel meer inkomsten op.


7. Het kiezen van je eerste bestemming

Digital Nomad rondreisNu alle zaakjes op orde zijn en je ook een inkomstenbron hebt, is het zaak de “ratrace” te ontsnappen. Sla je vleugels uit en kies je eerste bestemming. Het maken van een keuze kan soms lastig zijn met zoveel landen. Van Amerika en Europese landen tot Azië en verder de mogelijkheden zijn eindeloos.

Je zal voor jezelf moeten bepalen welke landen jouw het meeste liggen. Heb je bv. altijd al een paar landen willen bezoeken? Begin hier dan mee en ontdek of het ook echt aan al je voorspellingen voldoet. Maak je ook niet te druk bij het maken van je keuze. Je bent een digital nomad …en kan zo weer veranderen van plaats.

Het kan zijn dat je klaar bent voor een nieuw avontuur, jouw huidige locatie zat bent …of gewoon weer eens een nieuw land wilt bezoeken. Geniet van het reizen!

Inkomsten, kosten van je locatie en activiteiten

Het eerste wat je wilt doen, voordat je een bestemming kiest is het kostenplaatje van verblijf in beeld brengen. We praten dan over huur van je verblijfplaats, eten maar ook activiteiten die je wilt gaan doen. Je wilt hierbij dan ook zo realistisch mogelijk zijn over jouw inkomsten. Om te kijken of ze toereikend zijn voor al je wensen op locatie.

In sommige landen kan je tegen zeer lage kosten van een prachtig leven genieten. Waar andere locaties juist weer heel duur zijn. Bereken dan ook goed van tevoren wat alles kost, zodat je weet waar jij rekening mee moet houden.

Om een goede indruk te krijgen kan je ook gebruik maken van Nomadlist.com!

Op deze website staat veel nuttige informatie over enorm veel landen en locaties. Voor de snelheid van internetverbindingen, activiteiten, gezondheidsfactoren, klimaat, veiligheid tot kostenplaatjes om er te wonen.

8. Ontdek hoe je wilt gaan wonen

Nu je een bestemming hebt gevonden is het zaak een huis, of in ieder geval een accommodatie te vinden. Het kan zijn dat je een huisje op de kop getikt hebt, of een plek kunt huren van bv. vrienden. Er bestaan echter nog tal van andere mogelijkheden.

Wonen als Digital Nomad

Ben je lekker sociaal dan kan je bv. kiezen voor een herberg of ander soort gemeenschap. Maar ook de keuze voor een Airbnb verblijf, of hotel geven je genoeg gezelligheid en ruimte om te doen wat je wilt. Je kan ook kiezen voor een hotel, waar je meestal all-in kunt verblijven. Hierbij kan je denken eten en drinken maar ook het gebruik van wasserettes, sportscholen en amusement!

Met name Airbnb is een zeer populaire manier om een verblijf te vinden in het buitenland. Je hebt enorm veel aanbieders en zelfs “Superhosts”, waar je kun wonen in een prachtig verblijf. De kosten hiervan zijn relatief laag.

9. Maak een plan en houd je hieraan

Een digital nomad zal ook plannen moeten maken en deze naleven. Om het digitale nomadisme volledig tot zijn recht te laten komen, moet je precies weten wat je wilt. Waar je heen reist, hoe lang je er gaat blijven en wat je ervoor moet doen om dit te realiseren. Je zal plannen om ook echt alles gedaan te krijgen.

Het voordeel is wel dat je alles zelf kunt inplannen. Wil je bv tijdens je verblijf in de middag lekker een rondje gaan hardlopen? Prima! Of gaan lunchen met je geliefde, vrienden of familie …ook dat kan. Zolang je op de momenten dat het nodig is ook maar je werk doet en afspraken nakomt die belangrijk zijn.

Je doet er ook slim aan een “backup” plan te hebben, samen met alternatieve inkomstenbronnen. Voor wanneer plannen die je maakt wat minder goed uitpakken. Zo heb je altijd iets achter de hand.

10. Neem deze checklist door zodat je niks overslaat!

Digital Nomad checklistJij weet nu hoe je een digital nomad kan worden, maar we willen je ook nog deze checklist meegeven. Het kan zijn dat je al een hoop hebt geregeld, maar de checklist helpt je overzicht te bewaren. Er staan ook wat overige zaken op, die je anders misschien over het hoofd zou zien.


De digital nomad checklist

• Probeer zoveel mogelijk te sparen
• Maak een aankondiging dat jij je baan opzegt
• Check de datum op je paspoort of vraag een nieuwe aan
• Vergelijk en bestel vliegtickets
• Zorg voor de nodige visums
• Check of je vaccinaties nodig hebt en declareer deze
• Zeg al je verzekeringen op
• Sluit een nomaden verzekering af voor zorg, inboedel en aansprakelijkheid
• Vraag een bankpas met werelddekking aan
• Informeer naar offline TAN-codes (Transactie Autorisatie Nummer) bij je bank
• Creditcard aanvragen en krediet verhogen
• Zorg dat je studieschuld is afbetaald of zet deze stop
• Leer de taal van het land waar je heen gaat
• Zeg je huur op
• Spullen opruimen, verkopen of weggeven
• Opslag regelen voor spullen die je bewaart (bij familie of vrienden?)
• Verhuisbusje regelen
• Zorg dat je een internationaal rijbewijs hebt
• Eventueel uitschrijven bij je gemeente
• Adreswijzigingen aan iedereen doorgeven
• Abonnementen opzeggen
• Telefoon abonnement wijzigen
• Reisspullen inkopen
• Laptop klaarmaken, met de juiste software en eventueel cloud opslag

Leer nieuwe mensen kennen

Ga je naar het buitenland, dan is het leuk wanneer je mensen leert kennen die dezelfde plannen hebben. Je kan bv. via digital nomad communities in contact komen met mensen en zo een vriendenkring opbouwen.Digital Nomad netwerk

Maar ook wanneer je op jouw bestemming aankomt, is het leuk nieuwe mensen te leren kennen. Ze kunnen wellicht ook informatie geven over een aantal zaken. Je kan hierbij denken aan praktische zaken, maar ook lekker restaurantjes waar je kunt eten.

Proef de sfeer van het land en geniet van je reiservaringen!

Kan iedereen een digital nomad worden?

In principe kan iedereen het worden, maar deze leefstijl is niet voor alleman weggelegd. Je moet op de eerste plaats houden van reizen, nieuwe landen willen ontdekken …en ook een beetje avontuurlijk zijn.

Daarbij moet je beseffen dat het leven van een digital nomad, niet alleen maar uit vakantie vieren bestaat. De meeste digital nomads moeten in het buitenland gewoon werken, om de boel te kunnen bekostigen. Je kan het jezelf natuurlijk wel makkelijker maken, wanneer je steeds meer passief inkomen opbouwt. En de keuze maakt voor een 4 hour workweek!

Je krijg er uiteraard ook een hele hoop voor terug. Het vele reizen, andere bevolkingsgroepen leren kennen, prachtige natuurgebieden ontdekken, geweldige plaatsen bezoeken, de zon achterna gaan en veel meer.

Leefstijl van de single 30’er of kan het ook met een gezin?

Het is natuurlijk een stukje makkelijker wanneer je jong en single bent, dan wanneer je een compleet gezin hebt. Maar laten we heel duidelijk zijn …niks is onmogelijk! Het is alleen op de eerste plaats wel heel belangrijk dat jij en je partner op 1 lijn zitten. Door er goed over te praten (waarbij je ook een stukje dieper gaat) merk je of jullie dezelfde gedachten delen.

Vanuit praktisch oogpunt zal je natuurlijk ook een aantal zaken moeten regelen. Want wie gaat wat verdienen? Hoe ga je jouw gezin onderhouden? Op welke manier ga je onderwijs regelen voor jouw kinderen? Er zijn veel zaken waarnaar je moet informeren en die geregeld moeten worden.

Neem zo’n beslissing ook niet even tussen neus en lippen door, maar neem hier echt de tijd voor. Je moet het namelijk wel samen doen en er met elkaar uitkomen!

En tot slot …

Digital NomadWil je echt een digital nomad worden en niet afhankelijk zijn van je locatie? Dan zal je moeten beginnen hier naartoe te werken. Start je er vandaag mee, dan kan je al een redelijk setup maken in een paar weken tijd. Ontdek hierbij de verschillende mogelijkheden en verdienmodellen om inkomsten te genereren.

Hiermee maak je al een hele grote stap. En met hard werken en een beetje geluk, heb je dan over een paar jaar je eigen online business!

Zoek ook manieren waar je extra passief inkomen mee kan verdienen. Ze zijn er genoeg en maken het reizen een stuk makkelijker.

Zo zal je meer tijd overhouden voor verdere uitbreiding, maar ook om te genieten van de bestemmingen die je bezoekt. En dat is uiteindelijk wat je probeert te bereiken, met betreding van de wondere wereld die digitaal nomadisme heet.

Met de juiste inspanningen en tips uit dit artikel, kan je avontuur beginnen!

Heb jij vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie hieronder achter, ons team staat klaar om jouw vragen te beantwoorden!


Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait!Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen