Wat zijn cryptovaluta? Dit moet je weten!
Wat zijn cryptovaluta? Dit moet je weten!
11 maart 2023 
in Crypto

Wat zijn cryptovaluta? Dit moet je weten!

Leef je niet onder een steen, zal je vast weleens de naam "cryptovaluta" hebben gezien of gehoord. Of een van de andere namen zoals crypto, cryptocurreny of cryptomunten. Het komt allemaal op hetzelfde neer. We praten hier over een digitale vorm van geld die is beveiligd met cryptografie (versleuteling). Je kunt crypto valuta noemen, maar er zijn veel coins die andere doeleinden hebben en het aantal lijkt wel met de dag toe te nemen.

In dit artikel leer je: 

  • Wat zijn cryptovaluta?
  • Welke soorten crypto's bestaan er?
  • Waar kun je cryptocurrencies kopen en verkopen?
  • Welke risico's zijn er?
  • Welke voordelen heeft cryptovaluta?
  • Wanneer en hoe investeer je in crypto?
  • Welke educatie heb je nodig voor cryptovaluta traden?
  • Waarom is goed opletten van groot belang?

Wat zijn cryptovaluta?

cryptovaluta

Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele valuta bedoeld om gebruikt te worden als ruilmiddel. Ze gebruiken cryptografie (versleuteling) als beveiligingsmiddel, waardoor transacties veilig en vrijwel onmogelijk te vervalsen zijn. Cryptovaluta worden niet uitgegeven door een regering of centrale bank, en werken onafhankelijk van enige gecentraliseerde entiteit. In plaats daarvan worden cryptocurrencies gecreëerd via een proces dat bekend staat als "mining" en gebruiken peer-to-peer netwerken om transacties te vergemakkelijken.

Crypto's zijn zeer volatiel, wat betekent dat ze plotselinge, scherpe verschuivingen in waarde kunnen ondergaan als gevolg van marktspeculatie of andere externe factoren. Dat maakt ze tot een risicovolle investering, maar ook een die het potentieel heeft om enorme rendementen op te leveren als je het spel op de juiste manier speelt. Enkele van de populairste en bekendste cryptocurrencies zijn bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Solana (SOL) en Dogecoin (DOGE).

Cryptocurrency transacties zijn meestal snel en goedkoop in vergelijking met traditionele betalingen. De gedecentraliseerde structuur maakt tussenpersonen zoals banken of betalingsverwerkers overbodig, waardoor gebruikers rechtstreeks met elkaar kunnen handelen zonder dat ze daarvoor hoge vergoedingen betalen.

Een ander voordeel van cryptocurrencies is hun anonimiteit. Transacties worden vastgelegd in een openbaar grootboek, de blockchain genaamd, maar de identiteit van gebruikers blijft verborgen achter codenamen of unieke adressen. Dit maakt crypto's zeer aantrekkelijk voor wie privacy zoekt bij het doen van digitale betalingen.

Dus als je op zoek bent naar een spannend alternatief voor traditionele valuta en betalingen, kunnen cryptocurrencies de moeite van het bekijken waard zijn. Vergeet alleen niet je huiswerk te doen en de cryptocurrency te onderzoeken (DYOR) voordat je investeert ...het zou zomaar het ticket kunnen zijn naar een financiële ervaring van een andere orde!

Welke soorten crypto's bestaan er?

Je denkt bij cryptovaluta natuurlijk meteen aan geld ...logisch! Maar er zijn nog veel meer crypto's die tal van andere dingen kunnen doen in een duidelijk op handen zijnde vierde industriele revolutie. Laten we hieronder eens kijken naar een greep daaruit.

Het nieuwe goud (gold 2.0) en betaalmiddel

Bitcoin (BTC) is de eerste en meest herkenbare van de cryptocurrencies. Het werd in 2008 gecreëerd door een anonieme persoon of groep die bekend stond als Satoshi Nakamoto, en het was bedoeld als een digitale munt die peer-to-peer transacties kon vergemakkelijken zonder dat er een derde partij, zoals een bank of betalingsverwerker, aan te pas kwam. Bitcoin is gebaseerd op blockchaintechnologie, een gedistribueerd grootboek dat transacties op het netwerk vastlegt en verifieert.

Proof-of-work is het mechanisme, en je kunt ook bitcoin minen (oplossen van rekenkundige formules, aanmaken van nieuwe blocks op de bitcoin blockhain ...tegen een beloning: blockreward). Wat je kunt doen met gespecialiseerde mining-apparatuur.

Verder heeft bitcoin elke 210.000 blocks een "halving", waarmee deze blockreward voor miners wordt gehalveerd ...hierdoor verandert de "flow" van bitcoins die schaarster wordt.

Daarna zien we altijd ook de flinke groeispurten van bitcoin die naast wereldwijde adoptie, transacties en andere updates dus een belangrijke katalysator vormt.

Hoewel bitcoin voornamelijk wordt gebruikt om te investeren (zoals een nieuwe vorm van goud), kan je er ook mee betalen ...verder kan er nog veel meer op gebouwd worden, maar wordt daarvoor meestal uitgeweken naar andere cryptovaluta die daar weer beter in zijn.

Slimme traders weten van alle prijsbewegingen te profiteren met cryptovaluta trading, wat je vanzelfsprekend eerst zal moeten leren!

Andere mogelijke crypto betaalmiddelen

In principe kun je natuurlijk met elke cryptomunt betalen, maar er zijn een aantal die hier de focus op leggen. Om te beginnen natuurlijk bitcoin. Maar welke andere zijn er allemaal? Check hieronder welke coins zich daar nog meer op richten!

We hebben nog andere bitcoin varianten zoals Bitcoin Cash (BCH) van Roger Fer. En ook Wrapped Bitcoin (WBTC) zelfs Bitcoin Diamond (BCD) en zelfs Bitcoin Gold. Het zijn een voor een aftakkingen van de ECHTE bitcoin (BTC). Je moet snappen dat er maar 1 bitcoin is.

Iedereen kan met iets anders aan de haal gaan, maar waarom zijn die coins dat relatief klein in vergelijking met bitcoin (BTC) ...over een lange periode? Vraag jezelf daarom af of het de investering waard is. Ze kunnen mogelijk een doel hebben. Maar de omvang blijft in de schaduw van de echte bitcoin (BTC).

Verder heb je ook Litecoin (LTC) ...het zilver in vergelijking met bitcoin (BTC) wat het nieuwe goud zou kunnen worden (2.0) en ook hiermee kun je betalen.

Dan bestaan er ook "stablecoins" zoals Tether (USDT) die vrijwel gelijk zou moeten lopen met de waarde van de echte dollar. En ook de andere bekende variant hiervan genaamd USDC Coin (USDC) die op moment van schrijven losgekoppeld lijkt te worden van de dollarwaarde ...let dus goed op, want ook dit soort aspecten zijn beweeglijk. De afkortingen achter de naam van een cryptovaluta noemen we overigens een "ticker" zodat je ze makkelijk kunt vinden in coinmarketcap.com (ranglijst met crypto valuta) of tradingview.com (platform voor crypto traders).

En de meestal iets minder populaire XRP ofwel "the bankster coin" ...Ripple gebruikt deze coin om transacties sneller en goedkoper te maken op het bestaande bankennetwerk. Je hebt ook Steller (XLM) die zich in die branche beweegt. Interessante projecten maar op geen enkele manier te vergelijken met bitcoin (BTC) ...die staat op zichzelf, in verhouding tot alle andere 20.000+ cryptocurrencies.

Layer 1 Smart Contracts

Ethereum (ETH) is na de laatste update gebaseerd op proof-of-stake en de op één na grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie. Het werd in 2015 gelanceerd als een platform voor "slimme contracten" en gedecentraliseerde toepassingen (dApps). Ethereum gebruikt zijn eigen blockchain, maar in tegenstelling tot bitcoin is het ontworpen om flexibel te zijn, zodat ontwikkelaars toepassingen op het platform kunnen bouwen.

Layer 1 betekent dat het feitelijk een overkoepelend netwerk (blockchain) is, waarop weer een heleboel andere projecten gebouwd kunnen worden (layer 2) ...zo draaien veel projecten bv. op de Ethereum blockchain vanwege de betere geschiktheid.

Web3-infrastructure

Solana (SOL) is een cryptocurrency die in 2020 is gecreëerd als alternatief voor Ethereum. Het is gebaseerd op een eigen blockchain en gebruikt een consensusmechanisme genaamd proof-of-history dat helpt transacties te versnellen en kosten te verlagen. Solana heeft ook een ingebouwde programmeertaal voor ontwikkelaars.

Meme-coin

Dogecoin (DOGE) is een cryptocurrency die in 2013 werd gecreëerd als een leuk, op meme gebaseerd alternatief voor bitcoin. Het is gebaseerd op de populaire "doge" meme, en is een van de meest besproken cryptocurrencies van de afgelopen jaren geworden. Dogecoin werd aanvankelijk alleen gebruikt voor het geven van fooien online, maar het heeft de laatste tijd aan populariteit gewonnen als legitieme vorm van betaling.

Andere populaire cryptocurrencies zijn onder meer Litecoin (LTC), Ripple (XRP) en Cardano (ADA). Er zijn ook een aantal nieuwere munten zoals Polkadot (DOT), Filecoin (FIL) en Uniswap (UNI). Verder hebben we ook nog allerlei opduikende Metaverse projecten (coins). Maar de lijst gaat door naar inmiddels meer dan 20.000 verschillende cryptovaluta. Zit je hier morgen nog ...vandaar de belangrijkste!

Je hebt bv. oracle solutions zoals LINK, gaming coins zoals Axie Infinity (AXS), Shiba Inu (SHIB) ofwel de "Dogecoin" killer wat natuurlijk een grap is ...SHIB heeft net zo weinig echte waarde. Toch kan er af en toe flinke hype ontstaan rondom dit soort coins, zoals wanneer bekende personen er iets over te melden hebben. Maar wees op je hoede, vaak is dit alleen maar "hype" en zijn dit "buy the rumor, sell the news" events.

Waar kun je cryptocurrencies kopen en verkopen?

Cryptocurrencies kunnen worden gekocht en verkocht op verschillende beurzen en platforms. Populaire beurzen zijn onder meer Coinbase, Binance, Kraken, Bitstamp, Huobi en Gemini. Deze beurzen bieden een verscheidenheid aan handelsdiensten, waaronder spot- en margehandel.

Velen bieden ook geavanceerde functies zoals OTC (over-the-counter) handel en derivaten. Coinbase staat bekend om zijn eenvoudige, gebruiksvriendelijke interface, terwijl Binance en Kraken populair zijn bij meer ervaren handelaren.

Samengevat zijn er veel verschillende cryptocurrencies beschikbaar met veel interessante functies en use cases. Voordat je investeert, doe je onderzoek om ervoor te zorgen dat je begrijpt hoe elke munt werkt en kies er een die past bij je behoeften en risicoprofiel. Wees je bewust van de risico's van het investeren in cryptocurrencies, want er zijn aanzienlijke prijsschommelingen en je kunt veel winst maken (met de juiste educatie), maar ook verliezen want veel beginners doen namelijk maar iets.

Welke risico's zijn er?

Cryptocurrencies zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, maar veel mensen zijn zich niet bewust van de risico's die verbonden zijn aan het investeren erin. Een van de belangrijkste risico's is volatiliteit. De waarde van cryptocurrencies kan snel stijgen en dalen door allerlei factoren, zoals nieuws over nieuwe regelgeving of technologische ontwikkelingen. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico's en begrijpen dat investeren in cryptocurrencies een zeer speculatieve onderneming is.

Bovendien zijn er veiligheidsrisico's verbonden aan de handel in cryptocurrencies, zoals de mogelijkheid om je geld te verliezen als je het opslaat op een beurs of als je "private key" (privésleutel) wordt gestolen. Verder kan er oplichting op de loer liggen bij nietsvermoedende beleggers die misschien niet alle details kennen over de cryptocurrency waarin ze investeren.

Verdiep je dus eerst in de coins, voordat je erin investeert. Wil je profiteren van prijsbewegingen? Dan is het slim om te leren traden (wat je ook voor investeren kunt gebruiken) ...en wanneer je benieuwd bent hoe je alles veilig kunt bewaren, zal je ook hier meer onderzoek naar moeten doen. Zorg er dus voor dat je investeert in jezelf, in educatie, zodat gelijk goed van start gaat!

Welke voordelen heeft cryptovaluta?

Cryptocurrency heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele valuta, waaronder snellere transactiesnelheden en lagere transactiekosten. Transacties worden meestal veel sneller verwerkt dan traditionele bankoverschrijvingen, en duren slechts enkele minuten om te voltooien. Dit maakt efficiëntere real-time betalingen mogelijk, vooral over de grens.

Bovendien zijn aan transacties met cryptocurrencies vaak veel lagere kosten verbonden dan aan transacties met traditionele betalingsmethoden zoals krediet- en debetkaarten. Dit komt door de afwezigheid van tussenpersonen zoals banken, die doorgaans hogere kosten voor hun diensten in rekening brengen.

Een ander voordeel van cryptocurrencies is dat ze gedecentraliseerd zijn, wat betekent dat geen enkele autoriteit ze kan controleren of de markt op enigerlei wijze kan manipuleren. Dit biedt een extra veiligheidslaag voor gebruikers, omdat ze er zeker van kunnen zijn dat hun geld veilig is voor overheidsbemoeienis of manipulatie.

Ten slotte maakt cryptocurrency meer privacy mogelijk dan traditionele betaalmethoden.

Transacties zijn vaak anoniem en onvindbaar, waardoor het moeilijk is om een transactie aan een specifieke persoon te koppelen. Dit is aantrekkelijk voor veel gebruikers die hun transacties vertrouwelijk willen houden.

En daarbij zien we steeds meer adoptie, waardoor je op meer plekken jouw cryptovaluta kunt besteden.

Wanneer en hoe investeer je in crypto?

Het allerbeste moment om te kopen is natuurlijk een bearmarket (waarin alles laag staat) ...begin dan ook gewoon met inschalen (DCA). De echte bodem zal je toch bijna nooit pakken, maar dan heb je een perfecte gemiddelde inkoopprijs voor wanneer alles weer stijgt. Kies verstandig zodat je er ook echt aan verdient ...slim is om te starten met BTC en ETH en dan de lijst af te werken (geen financieel advies, doe altijd je eigen onderzoek). En dan natuurlijk iets meer qua percentage in bitcoin en Ethereum, waarbij je lager op de lijst ook de percentages aan blootstelling vermindert.

Je kunt cryptovaluta kopen bij verschillende partijen in Nederland en daarbuiten, vaak kun je zelfs ook simpel betalen met iDEAL ...bewaar daarna natuurlijk ook heel goed je coins, en de bijbehorende data, wachtwoorden en sleutels.

Welke educatie heb je nodig voor cryptovaluta traden?

Wil je echt optimaal profiteren van prijsstijgingen, maar ook dalingen? Dan zal je moeten leren traden. Je kan dan analyseren op de kaarten waar de prijs heen gaat (en de kans op winsten aanzienlijk vergroten, waarbij je tegelijkertijd risico's minimaliseert). Zorg er echt voor dat je met de juiste educatie van start gaat. Veel mensen denken namelijk "oh dat doe ik wel eventjes" ...en dat is ook de reden waarom de meeste mensen geld verliezen, en mensen die ook investeren in hunzelf de grote winsten pakken!

Waarom is goed opletten van groot belang?

cryptovaluta

Er gebeurt veel in de wereld van cryptovaluta, nieuwsontwikkelingen gaan snel en het is een compleet nieuwe markt ...dus erover leren is essentieel, samen met blijven groeien.

Wanneer jij een reparatie aan jouw auto laat doen, ga je ook naar een expert ...die in een oogopslag kan zien wat de stand van zaken is.

Behandel jouw vermogen ook zo ...en leer hoe je daar het meeste van kunt profiteren hiermee want verdiensten kunnen flink groeien met cryptocurrencies.

Conclusie

Cryptocurrencies bieden een groot aantal voordelen ten opzichte van traditionele betaalmethoden, zoals snellere transacties en lagere kosten. Ze zijn ook gedecentraliseerd, waardoor gebruikers een extra beveiligingslaag krijgen, en ze bieden meer privacy dan andere betalingsvormen.

Met zoveel voordelen bij het gebruik van cryptocurrencies is het geen wonder dat de vraag jaar na jaar toeneemt.

Om optimaal te profiteren van prijsveranderingen op de cryptomarkten moeten je jezelf echter bekend maken met traden en op de hoogte blijven van nieuwsontwikkelingen om de winst te maximaliseren en tegelijkertijd het risico te minimaliseren.

Opletten is essentieel bij het beleggen of handelen in cryptocurrency ...net zoals bij elke andere activaklasse! 


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen