7 tips voor het Bol.com BSKU label die je wanneer je begint met verkopen!
7 tips voor het Bol.com BSKU label die je moet weten voordat je begint met verkopen!
04 oktober 2021 
in Bol.com

7 tips voor het Bol.com BSKU label die je moet weten voordat je begint met verkopen!

Het wordt steeds makkelijker voor ondernemers om te verkopen op bol.com. Want naast dat je profiteert van de naamsbekendheid, biedt het platform ook meer dan voldoende diensten om processen vloeiender te laten verlopen. Je kan hierbij denken aan bol.com LVB, waarmee je feitelijk het logistieke proces aangaande je bestellingen uit handen geeft en laat regelen door bol.com (nadat je jouw producten naar het bol.com warehouse hebt gestuurd zal bol.com deze opslaan, verzamelen, verpakken, versturen en zelfs je retourzendingen afhandelen). Maar hoe zit het met bol.com BSKU …wat is dat eigenlijk precies?

Wanneer jij aan alle eisen voldoet die bol.com stelt, vinden ze het prima dat jij jouw producten naar hun warenhuis laat overkomen om vervolgens alles verder voor je te regelen. Hierbij komen echter wel een aantal stappen kijken, waaronder het labelen van je producten met de bol.com BSKU code. En we gaan je dadelijk door alle stappen heen loodsen, om dit op de juiste manier te doen.

Verder laten we je ook even in het kort zien wat de voordelen zijn van bol.com LVB, en waarom je het veel kan opleveren. Het zal namelijk voor hoop (nieuwe) verkopers op bol.com ontzorgen betekenen, gezien je een tijdrovend doch uiterst belangrijk onderdeel van je verkoopactiviteiten nu laat afhandelen door bol.com. Zo kan je de afweging maken om hier ook mee aan de slag te gaan.

Sta je al te popelen om ermee te beginnen …lees hieronder dan vooral verder, want we gaan het zo allemaal uit de doeken doen voor je.

Indien jij net begint met verkopen op bol.com, kan het zijn dat je nog niet helemaal bekend bent met alle bijkomende processen. En dat geeft ook niets …je moet het een keer leren. Je zal er al vrij snel achter komen dat er veel meer bij komt kijken dan alleen een goed idee, en eventjes wat producten laten overkomen uit China …het maken van de juiste plannen zal je succes uiteindelijk ECHT bepalen.

En wanneer jij al veel langer bekend bent met die uitgebreide processen, is het de overweging ook zeker waard om voor bol.com LVB te kiezen. Het kan namelijk voor alle verkopers voordelen bieden, afhankelijk natuurlijk van je persoonlijke situatie. Voor we verder ingaan op de stappen die je moet nemen voor de bol.com BSKU codes …laten we je eerst even kort de belangrijkste voordelen van bol.com LVB (Logistiek via Bol.com) zien …ontdek hieronder wat je ervoor terugkrijgt.

Je hebt geen logistieke rompslomp meer

Bol.com logistiekEn dat spreekt natuurlijk voor zich, want met bol.com LVB worden alle logistieke processen aangaande je bestellingen uit handen genomen. Je stuurt dus alleen jouw producten naar de bol.com warehouse en vanuit daar wordt alles verder geregeld door bol.com. Wat er dus op neerkomt dat elke keer wanneer een klant jouw product koopt, bol.com ervoor zorgt dat het pakketje bij die klant aankomt en verder zullen ze ook de nodige retourzendingen afhandelen. Voor de ervaren ondernemers is het wel bekend dat dit soort activiteiten veel tijd beslag kunnen nemen.

Stel je moet opzoek naar een goede opslagplaats voor je producten (en de kosten die dat met zich meebrengt), vervolgens zal je alle bestellingen moeten laten doen door iemand die voor je werkt (of alles zelf moeten doen) …en wanneer je wilt opschalen zal je onderneming al snel uit zijn voegen barsten, waardoor je wellicht weer moet zoeken naar meer opslagcapaciteit en idem werknemers. Het kan een tijdrovende klus zijn om dat allemaal te regelen, terwijl je natuurlijk veel liever werkt aan de groei en marketing van je bedrijf (zonder al die andere werkzaamheden).

Met bol.com zit je in dat geval helemaal goed …ze beschikken over een zeer groot warenhuis en voldoende capaciteit voor jouw producten (ook wanneer je opeens meer ruimte nodig blijkt te hebben). Ok, er moet in de beginfase even het een en ander gedaan worden (zoals het fixen van je bol.com BSKU labels) …maar wanneer het allemaal staat loop alles ook wel prima op rolletjes. En dat is wat je natuurlijk graag wilt realiseren.

Kostenbesparend, betrouwbaar en meer vrijheidBol.com logistieke kosten

Je zal hoe dan ook een opslagplaats nodig hebben voor jouw producten, en dat kan bij voor veel verkopers (zeker in het prille begin) vaak een flinke zoektocht zijn. Verder komen hier natuurlijk ook de nodige kosten bij kijken en moet je er ook zeker van zijn dat alles goed verloopt. Want een opslagruimte voor je producten vinden is 1 ding …er komen vervolgens ook nog een aantal andere logistieke processen bij kijken.

Stel je begint klein en wilt alle producten zelf gaan versturen …dan heb je een ruimte nodig en zal je bij elke bestelling die er binnenkomt de producten bij elkaar moeten zoeken en verzendklaar moeten maken. Je kan dan vervolgens alle pakketjes wegbrengen, maar je snapt het al …dit is niet altijd even efficiënt. Het kan ook zijn dat je producten wat later bij de klanten aankomen (wat niet goed is voor je conversieratio’s, omdat klanten verwachten dat de producten de volgende dag worden bezorgd) en zal jou ook veel tijd kosten …terwijl je eigenlijk bezig wilt en moet zijn met het laten groeien van je onderneming.

En waarom zou je het dan niet gewoon door een betrouwbare partij laten doen zoals bol.com? Juist de reden dat ze erin gespecialiseerd zijn, zorgt er ook voor dat het meestal voordeliger kan dan dat je alles zelf zal gaan doen (reken maar uit: kosten van een opslagplaats, kosten van alle werkzaamheden en werknemers die je voor de logistieke processen nodig zal hebben, kosten voor het afhandelen van retourzendingen en ga zo maar door). Verder zal het gebruik van bol.com LVB je ook meer vrijheid opleveren die je kan steken in andere belangrijk zaken om je bedrijf te laten groeien, of bv. lekker met je dierbaren van het leven te genieten.

Opschalen en meer conversies realiseren

Bol.com conversies verbeterenDus ..alles loopt op rolletjes en je merkt (door de expertise van bol.com en jouw fantastische productlijn) dat het aantal verkopen toeneemt. Je zou nu normaal gesproken de werkzaamheden bijna niet meer kunnen handelen (wanneer je alles zelf doet) of nog meer mensen in dienst moeten nemen die je bij de logistieke processen moeten gaan helpen. En bedenkt hierbij ook dat wanneer jij merkt dat het de spuigaten uitloopt, er meestal ook nog een inwerkperiode nodig zal zijn om alles aan je nieuwe werknemers uit te leggen. In feite heb je die tijd niet, want de bestellingen blijven binnenstromen.

En om al die redenen bij elkaar is het zeker slim om eens te kijken, of het voor jouw rendabel is om je producten via bol.com LVB te laten versturen. Want in dat geval neemt het in 1 keer een heleboel werk bij je uit handen en kan jij (bijna) op de automatische piloot geld verdienen met je toenemende bestellingen. We raden het dan ook zeker aan (op het moment dat bol.com LVB enigszins rendabel genoeg voor je is) jezelf eens hierin te verdiepen.

Vanzelfsprekend blijf je wel aan jouw onderneming werken (management, online marketing en andere belangrijke zaken), want op die manier zal je op de langere termijn nog meer inkomsten genereren. Echter, bepaalde processen die veel tijd opslokken en waar je ook eigenlijk helemaal niet mee bezig zou moeten zijn (want je bent immers ondernemer) …heb je nu in 1 keer uit handen gegeven terwijl je bedrijf kan floreren!

Nu je dus weet waarom je bol.com LVB goed in overweging zou moeten nemen, gaan we ook eens kijken naar alle dingen die daarbij komen kijken. Want het is belangrijk dat je een aantal stappen goed uitvoert, om vanaf de start al lekker alles op rolletjes te laten verlopen. Je zal in onderstaande stappen ook ontdekken hoe je om moet gaan met bol.com BSKU codes …en alle andere dingen die erbij komen kijken.

1. Je aanmelden voor bol.com LVB (Logistiek via bol.com)

Om te beginnen zal je natuurlijk te kennen moeten geven dat je gebruik wilt maken van bol.com LVB en is het op geen enkele andere manier mogelijk om je producten naar bol.com te sturen. Zorg er dus eerst voor dat je de bol.com LVB aanvraag doet om die vervolgens te laten goedkeuren door bol.com. Je kan dat overigens via deze link doen. En hoewel het meestal niet te lang duurt voordat je een reactie op jouw verzoek krijgt, zal je er wel rekening mee moeten houden dat bol.com soms (tijdelijk) geen nieuwe bol.com LVB aanmeldingen aanneemt (bv. tijdens extreem drukke periodes). Check dus even of je jezelf überhaupt nu kan aanmelden voor bol.com LVB …want is dit momenteel niet het geval, hoef je ook niet alle andere stappen te doorlopen en bol.com BSKU labels te maken, maar kan je dat op een later moment doen.

Indien je jezelf wel kan aanmelden voor bol.com LVB, en wordt je aanmelding ook daadwerkelijk goedgekeurd …dan zal er in je verkoopaccount een nieuwe (extra) sectie verschijnen genaamd “Logistiek via bol.com” die je kan vinden onder het menu “Artikelen”.

* Op het moment dat dit artikel gepubliceerd is, kunnen nieuwe Bol.com sellers geen gebruik maken van LVB*

2. Ontdek of je producten geschikt zijn voor bol.com LVB

Bol.com product researchNu is dat allemaal leuk en aardig, maar daarbij komt ook dat sommige producten niet in aanmerking komen voor bol.com LVB. En dat wil je natuurlijk ook eerst even weten voordat je aan “Logistiek via bol.com” begint. Je zal dus te weten moeten komen of jouw producten onder de noemer “geschikt assortiment” vallen …en bol.com hanteert hiervoor de volgende regels:

• Items die je met bol.com LVB wilt versturen moeten nieuw zijn
• Ze mogen maximaal 10 kilogram wegen
• Vanzelfsprekend mogen je producten geen gevaarlijke stoffen bevatten
• Geldende afmetingen voor producten zijn 75 cm x 55 cm x 45 cm (L X B X H)
• Je producten dienen nog minimaal 100 dagen houdbaar te zijn, na de verkoopdatum op bol.com (wanneer dit van toepassing is zal dat ook duidelijk aan de buitenkant van verpakkingen zichtbaar moeten zijn …hier dien je rekening mee te houden wanneer het om voedingsmiddelen of drankjes gaat).

Wanneer je er niet helemaal zeker bent of producten geschikt zijn voor het bol.com warehouse dan raden we je aan contact op te nemen met de partnerservice van bol.com.


3. De eerste (nieuwe) bol.com LVB-zending maken

Is je aanmelding voor bol.com LVB goedgekeurd, en voldoen jouw producten ook aan alle eisen om verstuurd te mogen worden naar het bol.com warehouse …dan is de volgende stap in het proces een voormelding maken van jouw eerste bol.com LVB zending. En dat kan vanuit je eigen verkoopaccount worden gedaan, door in het menu van je verkoopaccount te klikken op “Artikelen” en daarna “Nieuwe Lvb-zending maken” aan te klikken.

Nadat je dit hebt gedaan zal je een melding op je scherm zien, waarin je een paklijstreferentie dient aan te maken om je zending herkenbaar te maken.

En bij de volgende stap geef je nog meer informatie over de leveringswijze naar het bol.com warehouse …zoals welke vervoerder je kiest voor de verzending en ook wanneer je denkt dat de zending bij bol.com aankomt (wanneer ze hem kunnen verwachten en bol.com hier dus rekening mee kan houden). Je bol.com LVB-zending dient altijd minimaal 48 uur van te voren kenbaar en gemeld te worden bij bol.com.

4. Bol.com BSKU gebruiken in plaats van EAN-codes

Je gebruikt normaal gesproken waarschijnlijk een EAN-code voor producten, maar wanneer je producten naar het bol.com warehouse stuurt en gebruik wilt maken van bol.com LVB, zal je alle producten die hiervoor in aanmerking komen moeten voorzien van een zogeheten bol.com BSKU label. Het label staat voor 1 unieke verkoper en 1 uniek product, waardoor bol.com het opslaan, verzamelen en versturen van je producten ook perfect in goede banen kan leiden. Ze gebruiken hier dus hun eigen bol.com code voor.

Zorg er bij het labelen van je producten met die BSKU stickers ook voor dat ze over de EAN-code worden geplakt (belangrijk voor wanneer je zelf de producten zal gaan labelen, voor je alles opstuurt naar bol.com). Verder zal je ook andere (eventuele) codes moeten afplakken …en doe dit dan ook echt goed, anders kan het zijn dat jouw producten niet goed worden opgeslagen in het bol.com warehouse. Ga hier dus nauwkeurig en zorgvuldig mee om (neem er even de tijd voor om dit goed te doen).

Je bol.com BSKU labels moeten goed zichtbaar (leesbaar) zijn!

Het is dus mogelijk om de BSKU labels zelf uit te printen en op je producten te plakken (omdat je een verkooppartner bent van bol.com en ze dit faciliteren). Vind je het echter maar een gedoe …dan kan je het ook door bol.com laten doen voor een meerprijs van € 0,18 euro per product (ga na of dit interessant is).

Tijdens het aanmelden kan je kiezen, welke van die 2 opties je het meeste schikt.

5. Ga verder met je nieuwe LVB-zending

Bol.com nieuwe LVB zending aanmakenJe zal daarna weer verdergaan met de nieuwe voormelding …en op die pagina moet je natuurlijk ook even aangeven welke producten je naar het bol.com warehouse gaat sturen. En dat kan je doen door te zoeken op artikelnaam, EAN of een ander soort interne referentie, waarna je jouw producten kan toevoegen. Een andere mogelijkheid is om EAN-codes via een Excel sheet te importeren. Logischerwijs zal je ook aangeven hoeveel stuks je van dat producten (of producten) naar het bol.com warehouse wilt gaan sturen.

En je kan nu ook de bol.com BSKU labels downloaden bij “Productlabels” om ze duidelijk zichtbaar op je producten te plakken ..nogmaals, je kan ook aangeven dat bol.com dit doet tegen een kleine vergoeding (net wat je zelf handig vindt). Verder zal je ook de paklijst moeten downloaden en printen, en voeg je die ook toe aan je zending die naar bol.com gaat.

Na het lezen van de gebruikersvoorwaarden van bol.com LVB, klik je op de knop “Meld nu voor” (die blauwe rechts onderin je scherm) en kan je ook het verzendlabel downloaden, welke je aan beide kanten van je pallet plakt.

6. Productenverpakking + hier de BSKU aan toevoegen

Je kan echt letterlijk van allerlei producten verkopen op bol.com, en in sommige gevallen kan het ook voorkomen dat je breekbare producten verkoopt. Indien je dat soort producten wilt gaan verkopen met bol.com LVB (zoals bv, glaswerk) dien je beschermend verpakkingsmateriaal te gebruiken (het pakket moet dan stoot-, schok-, vuil-, vocht- en stofbestending zijn). Zorg dat je hiervoor de juiste opvulmaterialen gebruikt die deze bescherming ook ECHT bieden (ga hier dus serieus mee om). Verder krijg je te maken met een bol.com toeslag van € 0,35 euro per product.

We geven aan dat je hier nauwkeuring mee om dient te gaan, gezien het feit dat jij aansprakelijk bent op het moment dat er letsel ontstaat door bv. uitstekende scherpe randen of iets anders wat schade kan veroorzaken. Zorg er daarom ook bij scherpe of harde producten voor dat alles goed verpakt is en niet uitsteekt …hier wil je echt extra op letten.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je sets verkoopt …in dat geval zal je de “multipack” moeten voorzien van een omverpakking waar alle producten samen inzitten …en die dient dan ook 1 eigen afzonderlijke bol.com BSKU code te krijgen. Verder moet het duidelijk zijn dat het om een “family-pack” (of iets wat daarop lijkt) gaat en zal je dat aan de hand van een sticker duidelijk moeten maken.

En je zal ook even moeten opletten bij de omdoos van producten, want dat is niet hetzelfde in vergelijking met bv. een “set van 12” of iets dergelijks …waarbij het dus duidelijk moet zijn dat het om losse items gaat (die per stuk verkocht worden en alleen zijn voorzien van een omdoos voor de verzending naar de bol.com warehouse ofwel …stel je verkoopt drinkbekers die per stuk in een doos verpakt zitten met daaromheen een omdoos (waar bv. 8 van die drinkbekers met eigen doosje ingaan). Je voorzien nu de kleinere doosjes waar de drinkbekers in verpakt zitten van een bol.com BSKU label, maar de omdoos natuurlijk niet gezien die alleen voor de verzending van je producten bedoelt is.

7. Het gewicht en afmetingen van de colli’sBol.com BSKU label

En nadat je alles in orde hebt gemaakt, inclusief het printen en plakken van je bol.com BSKU labels …is de volgende stap het daadwerkelijk versturen van je producten naar de bol.com warehouse. Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je zending hoe je dat van plan bent te gaan doen. Je kan hiervoor bv. pallets (Europallets), rolcontainers of lossen colli’s gebruiken …die laatste kan je doen bij zeer kleine zendingen aan bol.com.

Je moet bij het versturen van colli’s (losse dozen) wel even rekening houden met gewicht en afmetingen. Want een losse doos mag niet zwaarder zijn dan 15 kilogram en ook niet groter zijn dan 1 kubieke meter …ga hier ook niet mee lopen spelen, want wordt een van deze regels overschreden wordt je pakket gewoon teruggestuurd door bol.com en zijn de kosten voor jou!

Heb je colli’s die zwaarder zijn dan 15 kilogram en / of groter zijn dan 1 kubieke meter …dan dien je deze op een pallet te versturen (een andere optie is te kiezen voor het verspreiden over meerdere colli’s, indien dit wenselijk is voor jouw persoonlijke situatie aangaande je zending).

Verder moet je er bij verspreiden dan wel op letten dat de verzendkosten hoger zijn, en je mag ook niet meer dan 9 losse colli’s versturen naar het bol.com warehouse …10 of meer colli’s zullen op een pallet aangeleverd moeten worden en deze mag niet hoger zijn dan 1,80 meter.

En wanneer je dat allemaal gedaan hebt (alle stappen inclusief je bol.com BSKU labels op de juiste manier op je producten plakken) …dan is je zending klaar om naar bol.com te vertrekken en wanneer deze aangekomen is bij de bol.com warehouse, zal het meestal zo’n 3 dagen duren voordat deze is verwerkt (tijdens drukke periodes of feestdagen kan dat langer duren). Je zal op een gegeven moment jouw voorraad steeds meer zien toenemen tot die helemaal gevuld is met je nieuwe zending.

Je ziet dat er even wat stappen bij komen kijken …maar wanneer alles lekker draait zal je merken dat er veel meer voordelen te halen zijn met bol.com LVB. Zorg ervoor dat je bol.com BSKU labels ook perfect op je producten zitten, om te voorkomen dat ze niet goed worden verwerkt in het bol.com warehouse …succes met plakken!


Over de schrijver
Hi Plazatalker, hopelijk vond je het blog artikel interessant en heb je er iets van op kunnen steken! Wil je met mij in contact komen? Mijn emailadres is: Marciano@plazatalk.nl
Reactie plaatsen