Amazon opent de deuren voor sellers uit meer dan 100 nieuwe landen!
Amazon opent de deuren voor sellers uit meer dan 100 nieuwe landen!
10 juni 2021 

Amazon opent de deuren voor sellers uit meer dan 100 nieuwe landen!

Het is voor flink wat Amazon sellers over de hele wereld al een lucratieve business hun producten via amazon.com aan te bieden. Toch was het voorheen voor een hoop landen nog niet mogelijk producten aan te bieden op de Amazon Marketplace …maar ook hierin zet het platform weer grote sprongen.

Want Amazon heeft momenteel het aantal landen waar vanuit Amazon sellers zich kunnen registreren voor verkoop op Amazon, uitgebreid tot 188 landen …waarmee nu bijna alle verkopers en van over de hele wereld zaken kunnen doen op Amazon. Het bedrijf voegde 85 nieuwe landen toe, voornamelijk in Centraal-Azië, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika.

Amazon sellers wereldwijdHet is wellicht een verassing …maar de landen die nu ook zijn opgenomen in de Amazon familie bestaan uit onder meer Pakistan, Kazachstan, Uruguay, Venezuela, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. En hiermee worden nu Amazon sellers vanuit bijna alle landen ter wereld geaccepteerd om op Amazon te verkopen. Er zijn natuurlijk nog enkele uitzonderingen op landen waar zware sancties op liggen zoals Noord-Korea, Cuba en Iran …maar verkopers uit veruit de meeste landen krijgen nu dus groen licht Amazon seller te worden.

Je ziet dus ook naast de nieuwe Amazon Markeplaces die om de haverklap opduiken (zoals bv. ook Amazon Nederland met amazon.nl en ook andere nieuwe landen met eigen marketplaces) …dat Amazon ook de mogelijkheden voor verkopers steeds verder blijft uitbreiden. En het graag mogelijk wil maken voor nieuwe Amazon sellers (die voorheen toch andere mogelijkheden zochten om via Amazon te verkopen), gemakkelijk toegang te krijgen en kunnen starten met hun online Amazon business.

Voorheen gebruikten verkopers uit landen die niet op de geaccepteerde lijst stonden namelijk regelmatig tussenpersonen of gevestigde zakelijke entiteiten in buurlanden om hun producten toch te kunnen verkopen op Amazon. Er zijn voor die verkopers namelijk genoeg kansen en het is natuurlijk ook voor Amazon interessant hun aantallen externe verkopers steeds verder uit te breiden (omdat het voor een groot deel de inkomsten van Amazon bepaalt).

Zo valt er nog genoeg marktaandeel te behalen voor bedrijven die nu al behoorlijk succesvol zijn in bv. het Midden-Oosten, maar die tot op heden nog geen toegang kregen tot de Amazon Marketplace (terwijl dit wel voor een enorme boost in verkopen kan zorgen, wat voor zowel de Amazon seller en Amazon zelf natuurlijk enorm interessant is). Er zijn nu momenteel nog maar weinig landen waar externe verkopers dus niet kunnen verkopen. Of die landen in de toekomst ook die mogelijkheid zullen krijgen? Valt nog niet echt te zeggen. Want er zijn natuurlijk allerlei regels aan verbonden …en landen waarmee zaken doen momenteel een lastig verhaal wordt, zullen voorlopig nog niet worden toegelaten en verkopers uit die landen moeten dus nog even geduld hebben of kunnen wellicht nooit verkopen via Amazon.

Ondanks de pogingen van Amazon om grensoverschrijdende e-commerce te bevorderen, vertegenwoordigen internationale verkopers die niet in China zijn gevestigd een klein aandeel . Slechts negen landen – Canada, het VK, India, Japan, Australië, Vietnam, Thailand, Zuid-Korea en Oekraïne – hebben meer dan 10.000 verkopers op amazon.com.

In de toekomst zou de export via Amazon uit enkele van de nieuw toegevoegde landen zoals Pakistan aanzienlijk kunnen worden. Zo is de productie van katoen, textiel en kleding bv. een van de grootste industrieën in Pakistan, goed voor meer dan de helft van de export van goederen. Amazon is voor veel Chinese fabrikanten het “direct-to-consumer-platform” om shoppers in het Westen te bereiken. Sommige van die fabrikanten uit Pakistan zullen zich nu bij Amazon voegen. Wanneer ze erin slagen, zoals vroege handelaren uit China deden, zal de lokale industrie zich ontwikkelen om meer bedrijven op de markt te krijgen.

Het is wel een doorbraak dat Amazon sellers zich nu bijna over in de wereld kunnen bevinden en er dus nog maar weinig landen zijn waar vanuit verkopers niet kunnen verkopen op de Amazon Marketplace. Wat dus eens te meer aantoont hoe Amazon de “globe” probeert te veroveren, en overal een graantje mee wil pikken of die markt wil domineren. Er zijn natuurlijk veel meer grote spelers, maar Amazon maakt er wel werk van om verkopers steeds meer te stimuleren via hun platform te verkopen …en dit is ook weer een stap in de goede richting voor de e-commerce gigant.Amazon groei 2021

Vanzelfsprekend staan er al genoeg bedrijven te springen na bekendmaking van dit nieuws, gezien ze mogelijkheden zien om meer inkomsten te genereren via Amazon en ook de diensten die Amazon biedt het voor externe verkopers makkelijker maakt om te verkopen over de hele wereld. Je kan hierbij denken aan dingen zoals Amazon FBA. Hiermee zal Amazon zorg dragen voor het opslaan van alle goederen die je naar hun Amazon Fulfillment Centre (s) stuurt. Vervolgens worden je producten netjes opgeslagen en wanneer klanten iets bij je bestellen zal Amazon de items verzamelen die naar de klant gaan. Ze verpakken het en sturen pakketjes gelijk naar je klanten …waar die zich ook op de wereld bevinden. En het voordeel is ook dat, wanneer klanten iets terugsturen omdat er iets aan mankeert (of het niet naar wens is), Amazon ook de afhandeling van retourzendingen regelt incl. klantenservice. Op die manier wordt je dus een heleboel werk uit handen genomen, wat ook de reden is dat veel Amazon sellers er gebruik van maken …en waarom veel verkopers in de landen die nu zijn vrijgegeven staat te springen om ermee te beginnen.

Amazon vergroot hiermee hun aanwezigheid op de kaart, en zal door de komst van weer een hoop nieuwe verkopers …ook hun inkomsten wederom zien groeien. En nieuwe verkopers krijgen dus ook eindelijk kans om hun producten te verkopen op Amazon aan een internationaal publiek. Het is dus in feite een win-win situatie voor zowel Amazon en de nieuwe Amazon sellers die erbij zullen komen en de kans is groot dat die aantallen zullen accelereren. Het platform laat er geen gras over groeien en blijft dus aan de weg timmeren. Wat is de volgende stap van Amazon? Wij houden je ervan op de hoogte …stay tuned for more big news!

Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland!In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen