Amazon.co.uk is weer beschikbaar via Amazon EFN
Amazon.co.uk is weer beschikbaar via Amazon EFN
25 februari 2022 

Amazon.co.uk is weer beschikbaar via Amazon EFN

Amazon zal het Verenigd Koninkrijk (VK) opnieuw toevoegen aan haar EFN (European Fulfillment Network), na een onderbreking van zo’n twee jaar vanwege de Brexit. Het komt erop neer dat verkopers op de Britse markt opnieuw aan klanten in de EU kunnen verkopen, terwijl verkopers in de EU via het Amazon platform toegang hebben tot de Britse markt. 


Het Amazon European Fulfillment Network was voor die “pauze” de gemakkelijkste manier om toegang te krijgen tot internationale verkoop voor Britse handelaren totdat Amazon het opschortte toen het VK de EU verliet. 

Tijdens het verlaten speelden er namelijk meerdere dingen … 

Amazon platform toegang hebben tot de Britse markt

Brexit zou wellicht iets eenvoudiger zijn voor leveranciers, aangezien Amazon met zijn eigen BTW-registratie en logistiek zijn voorraad kan verplaatsen waar hun maar willen. Het zou echter aanzienlijke gevolgen hebben voor Amazon FBA-bedrijven (verkopers). Omdat het VK niet langer deel uitmaakt van de EU, werden de FBA-activiteiten gesplitst en komen EU-bestellingen niet langer in aanmerking om te worden uitgevoerd vanuit magazijnen in het VK. Bestaande operaties bleven wel van kracht tot 31 december 2020. Vanaf 2021 zou dit veranderen, aangezien het VK de EU formeel verliet.

Amazon's aankondiging luidde als volgt: 

Op 31 januari 2020 heeft het VK de EU verlaten en is een overgangsperiode ingegaan waarin de bestaande regelingen van kracht blijven tot 31 december 2020. Het VK zal vanaf 1 januari 2021 formeel de interne markt en douane-unie van de EU verlaten. 

Terwijl de onderhandelingen tussen het VK en de EU doorgingen (inclusief het bepalen van eventuele tarieven), zou er vanaf 1 januari 2021 een douanegrens zijn tussen het VK en de EU die gevolgen zouden hebben voor bedrijven die over deze grens werken. 

Dit had vanaf 1 januari 2021 de volgende impact voor Amazon Selling Partners: 

• FBA-aanbiedingen die EFN gebruikten, werden niet uitgevoerd over de grens tussen het VK en de EU.
• Pan-Europese FBA-voorraadoverdrachten zouden stoppen tussen het VK en de EU (de pan-Europese FBA zou echter doorgaan met het overdragen van voorraad binnen de EU-regio, ter ondersteuning van verschillende verkopen op locaties in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje).
• Om de impact van deze wijzigingen te beperken, konden verkopers hun voorraad splitsen en deze naar een fulfilmentcentrum in het VK en de EU sturen, zodat die voldoende voorraad hadden aan weerszijden van de nieuwe douanegrens.
• Hiervoor moesten ze mogelijk hun producten over de nieuwe douanegrens tussen het VK en de EU verzenden en aanvullende informatie verstrekken als onderdeel van een douaneaangifte . 

Amazon-bedrijven bleven gewoon werken tot 1 januari 2021. Er zijn echter acties die moesten worden ondernemen om het bedrijf voor te bereiden op de nieuwe douanegrenzen. 

Hoe moesten Amazon-verkopers omgaan met Brexit? 

Hoe moesten Amazon-verkopers omgaan met Brexit

Wanneer verkopers op dat moment in meerdere EU-landen handelden en van plan waren hiermee door te gaan, was het belangrijk om voorbereid te zijn op die aanstaande deadline. Het splitsen van bv. zendingen, met een deel van de voorraad in het VK en een deel in een EU-land (zoals Duitsland) zou de beste oplossing daarvoor worden. Voor het settelen in Amazon DE moesten verkopers een nieuw btw-nummer registreren in Duitsland. Dit proces kan meestal enige tijd duren. Verder moesten verkopers zich voorbereiden op extra kosten als het gaat om verzend- en opslagkosten.

Echter …zal het nu dus weer veranderen, en kunnen verkopers dus weer volop de vruchten plukken van hun activiteiten. 

Vanaf maart 2022 zullen in aanmerking komende internationale aanbiedingen gefaseerd live gaan tot mei van dit jaar, wanneer het weer volledig operationeel zal zijn. Sommige verkopers zijn al begonnen met het ontvangen van uitnodigingen om deel te nemen aan de herlancering van de service. 

Dit kan een gemengde zegen zijn voor Britse handelaren, die zowel een groter klantenbestand als meer concurrentie zullen zien voor de “Amazon Buy Button” en via het Amazon-algoritme. In tegenstelling tot vóór de Brexit zullen er echter douane- en accijnsheffingen in beide richtingen over het Kanaal zijn die verkopers duidelijk moeten maken in hun aanbiedingen. Het gevolg zou kunnen zijn dat zowel de concurrentie voor verkopen in het VK wordt verminderd als het concurrentievermogen van de verkopen aan de EU door verkopers in het VK. 

In eerste instantie zal prioriteit worden gegeven aan marktplaatsverkopers die voorraad opslaan in zowel de EU- als de VK FBA-magazijnen, of degenen die pan-Europese FBA gebruiken. 

Blijf op plazatalk.nl up-to-date omtrent verdere ontwikkelingen …


Over de schrijver
Mijn naam is Bas urlings, Ik sta ook wel "bekend" als "Ondernemer op Slippers", ik reisde namelijk 2 jaar lang rond de wereld terwijl mijn E-commerce business door draaide en zelfs uitgroeide tot het snelstgroeiende Crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! In 2018 won ik de Crossborder Award en een Gazelle Award als bekroning op deze snelle groei. De belangrijkste groei maakte we op Marketplaces en met name Amazon zo heb ik inmiddels meer dan 14 Miljoen omgezet via Marketplaces en leer ik nu andere ondernemers om succesvol te verkopen op Amazon en Bol.com!
Reactie plaatsen