Ben je nieuwsgierig naar de wereld van altcoins, maar weet je niet waar je moet beginnen? Je bent niet de enige! Cryptocurrencies hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen, en het aantal cryptocurrencies is geëxplodeerd.
In dit artikel zal ik enkele van de basisprincipes uiteenzetten, zodat je snel op de hoogte bent van wat altcoins zijn. Met een beter begrip van de altcoin-wereld ben je goed op weg om weloverwogen beslissingen te nemen over je investeringen. Dus laten we beginnen en de wereld van de altcoins verkennen!
Wat zijn Altcoins?
Altcoins, of alternatieve munten, zijn de digitale munten die een alternatief bieden voor Bitcoin. Hoewel ze verwijzen naar een groep cryptocurrencies die na het succes van Bitcoin zijn ontstaan, hebben ze elk hun eigen unieke kenmerken, zoals slimme contracten en tokens die aan een project zijn verbonden.
Altcoins worden gecreëerd met dezelfde basistechnologie die wordt gebruikt om Bitcoin aan te drijven. Deze digitale munten maken gebruik van blockchaintechnologie en consensusmechanismen zoals Proof-of-Work of Proof-of-Stake om transacties te valideren en het netwerk te beveiligen tegen kwaadaardige aanvallen. Elke altcoin verschilt echter in zijn bestuur en monetair beleid. Ethereum legt bijvoorbeeld de nadruk op decentralisatie, terwijl Litecoin zich richt op lage transactiekosten.
De grote verscheidenheid aan functies die altcoins bieden, maakt ze aantrekkelijk voor zowel beleggers als gebruikers. In veel gevallen kunnen altcoins worden gebruikt als een veiligere en efficiëntere vorm van betaling dan traditionele valuta, omdat grote banken niet betrokken zijn bij het transactieproces.
Welke soorten Altcoins zijn er?
Als je overweegt om je in de wereld van Altcoins te verdiepen, is een van de eerste dingen die je moet begrijpen dat er verschillende altcoins bestaan. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:
1. Stablecoins zijn ontworpen om stabiel in prijs te blijven en hun waarde is meestal gekoppeld aan een fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar.
2. Utility tokens worden gebruikt binnen specifieke op blockchain gebaseerde toepassingen en geven gebruikers toegang tot bepaalde functionaliteiten.
3. Governance tokens stellen tokenhouders in staat deel te nemen aan het besluitvormingsproces voor een gedecentraliseerd platform of protocol.
4. Meme coins, zoals de naam al aangeeft, is een type cryptocurrency dat vaak uitsluitend wordt gebruikt als investeringsvehikel of wordt verhandeld onder cryptoliefhebbers.
5. Play-to-Earn tokens worden gebruikt om toegang te krijgen tot beloningen en bonussen in gaming.
6. Security Tokens zijn in wezen digitale representaties van traditionele activa (zoals aandelen) waarmee beleggers hun portefeuille kunnen diversifiëren met crypto-activa.
Voorbeelden van Altcoins zijn Litecoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, NEO, Tether, BNB en Bitcoin SV. Elke munt heeft zijn eigen unieke doel en use cases, dus het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je je geld investeert in een cryptocurrency onderneming.
Hoe Altcoins kopen en verkopen
Als je geïnteresseerd bent in het kopen en verkopen van altcoins, is het eerste wat je moet doen een cryptobeurs vinden die ze ondersteunt. De meeste exchanges bieden de mogelijkheid om digitale valuta te kopen, verkopen of verhandelen.
Meestal moet je eerst Bitcoin of Ethereum kopen - twee van de populairste cryptocurrencies - om altcoins te verkrijgen. Je kunt dit doen via dezelfde exchange die altcoins ondersteunt, of via een aparte cryptocurrency exchange. Zodra je rekening gefinancierd is, zoek je de altcoin die je wilt kopen en plaatst je een bestelling.
Zorg er ten slotte voor dat de beurs die je kiest een veilige opslag van je digitale munten biedt - sommige beurzen eisen dat gebruikers hun munten in een externe portemonnee opslaan. Bovendien moeten deze portemonnees worden beveiligd met robuuste wachtwoorden en twee-factor authenticatie (2FA).
Hoe kies je een goede Altcoin?
Als je je eenmaal vertrouwd hebt gemaakt met de wereld van de altcoins, vraag je je misschien af hoe je een goede moet kiezen. Dat is een belangrijke beslissing, want als je een munt kiest die niet goed ontwikkeld is of geen markt heeft die groot genoeg is om je investering te laten renderen, dan is het een soort verspilde moeite.
Dus met welke criteria moet je rekening houden bij het kiezen van een altcoin? In het algemeen zijn er meerdere belangrijke criteria die de levensvatbaarheid van een altcoin helpen bepalen. Deze omvatten de kracht van de technologie, use case, de prijsstelling, de ontwikkeling van de gemeenschap, de liquiditeit en de marktkapitalisatie.
Maar twee belangrijke criteria die elke beginner zou moeten overwegen zijn marktkapitalisatie en handelsvolume. Marktkapitalisatie is de totale waarde van alle circulerende munten vermenigvuldigd met hun huidige prijs - dit geeft je een idee van hoeveel geld er in totaal omgaat in de munt. Het handelsvolume is ook belangrijk omdat het aangeeft hoeveel handel er met een munt wordt gedreven op beurzen - als er veel koop- en verkoopactiviteit is, is dat over het algemeen een goed teken voor potentiële winst door erin te investeren.
Wat zijn de risico’s van Altcoins?
Als het gaat om investeren in altcoins, zijn er een paar risico's waar je je bewust van moet zijn. Altcoins zijn volatiel, en hun prijzen kunnen zelfs over een korte periode aanzienlijk fluctueren. Bovendien is er altijd het risico dat de altcoin oplichterij is of dat er vage ontwikkelaars achter zitten.
Bovendien is de regelgeving rond altcoins in veel rechtsgebieden nog in ontwikkeling en onzeker.
Conclusie
Kortom, altcoins kunnen enorm lonend zijn en bieden een geweldige kans om je cryptocurrency-portefeuille te diversifiëren. Ze bieden een grote verscheidenheid aan functies en winsten die niet beschikbaar zijn in Bitcoin, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor veel beleggers. Ze komen echter ook met risico's - zoals elke investering - dus het is belangrijk om de tijd te nemen om de markt te begrijpen voordat je in een bepaalde altcoin investeert.
Als beginner is het belangrijk te onthouden dat altcoins volatiele investeringen zijn en hun eigen unieke risico's met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om je onderzoek te doen en de individuele munt te begrijpen voordat je investeert.