Alibaba Vs AliExpress: Wie is het beste voor dropshipping?
Alibaba Vs AliExpress: Wie is het beste voor dropshipping?
14 september 2020 

Alibaba Vs AliExpress: Wie is het beste voor dropshipping?

Wil je producten gaan verkopen op bv. Amazon, een eigen website en andere verkoopkanalen …dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Een daarvan is dropshipping, waarbij je het items pas koopt wanneer het is verkocht. Maar met wie ga je in zee om dropshipping activiteiten te starten?

Je zal snel uitkomen bij Alibaba of AliExpress en veel verkopers vragen zich dan af …welke van deze twee is beter voor dropshipping?

Alibaba en AliExpress zijn beide online marktplaatsen, ze vallen zelfs onder dezelfde Alibaba Group …ondanks dit feit en nog wat andere overeenkomsten, zijn er toch ook wel duidelijke verschillen. Alibaba is een B2B platform, waar inkopen gedaan kunnen worden bij (meestal) fabrikanten tegen de beste inkoopprijzen. Het is wel zo dat de MOQ (Minimum Order Quantity) vaak aan een bepaald minimum dient te voldoen. AliExpres is meer een consumentenplatform dat met scherpe prijzen producten verkoopt, zonder een echte MOQ waardoor je er al vanaf 1 item tegen een goede prijs producten kan inslaan.

Alibaba is het meest geschikt voor bedrijven die grote voorraden willen opslaan, om vervolgens online of in een fysieke winkel te verkopen. Het is dan ook de beste optie voor gevestigde bedrijven met een staat van dienst …die tevens ook over voldoende opslagruimte beschikken om alle producten die ze inkopen op te slaan.

AliExpress is een online marktplaats waar consumenten producten kunnen aanschaffen bij verschillende leveranciers en vanaf kleine aantallen. Er is niet een minimum en je kan er dus al vanaf 1 item inkopen doen. Je vindt op AliExpress genoeg verkopers die aan dropshipping doen, en zo is het dus prima geschikt voor kleine of startende ondernemingen om te beginnen met verkopen …zonder dat er een opslagruimte nodig is voor grote voorraden.

Wil je misschien eerst starten met een eigen webshop, of die sowieso gaan maken en uitbouwen? Dan raden we je aan Shopify te gebruiken, gezien de vele mogelijkheden die het te bieden heeft. En ook voor dropshipping zijn er genoeg mogelijkheden en tools in deze websitemanager.

Om je een beeld te geven wat de verschillen zijn tussen Alibaba en AliExpress, laten we je hieronder een aantal belangrijke kenmerken zien in een vergelijking.

Alibaba
Prijs: zeer laag en onderhandelbaar (B2B ratio’s)
Financiering: 60 dagen zonder rente
MOQ: hoog en vaak minimaal 100 producten
Verzendkosten: varieert afhankelijk van de verkoper
B2B only: ja
Open voor consumenten: nee
Koperbescherming: gelimiteerd
Private label producten: ja
Productietijd: 15 tot 45 dagen
Gebruiksvriendelijkheid: goed

AliExpress
Prijs: iets hoger en vaak niet onderhandelbaar (B2C vriendelijk)
Financiering: niet van toepassing
MOQ: meestal kan je er vanaf 1 item aankopen doen
Verzendkosten: in de meeste situaties gratis
B2B only: nee
Open voor consumenten: ja
Koperbescherming: ja
Private label producten: nee
Productietijd: 7 tot 45 dagen
Gebruiksvriendelijkheid: goed

Zoals we al hebben aangegeven zijn Alibaba en AliExpress onderdeel van de allesomvattende Alibaba Group …maar je hebt nog een online marktplaats genaamd Alibaba Wholesale. Je kan hier tegen groothandelprijzen inslaan, maar de MOQ (Minimum Order Quantity) is er vaak lager dan op Alibaba.

In termen van de prijs die je voor items betaalt is Alibaba de goedkoopste, vervolgens zal je met iets hogere prijzen te maken krijgen op Alibaba Wholesale en betaal je de hoogste prijs per product op AliExpress …maar het is nog altijd minder dan de meeste inkooprijzen die je bij andere bedrijven betaalt.

Wil je de beste prijs en iets minder grote hoeveelheden inslaan, is Alibaba Wholesale de beste optie voor je …en voor de goedkoopste prijs (wanneer je voldoende opslagruimte hebt) ga je naar Alibaba, maar voor zeer kleine hoeveelheden of dropsshipping is AliExpress een goede optie (we gaan hieronder Alibaba en AliExpress nog meer in detail met elkaar vergelijken).

Verschil tussen dropshipping via alibaba en aliexpressWe gaan hieronder nog even wat dieper in op de verschillen tussen Alibaba en AliExpress omtrent dropshipping. We kijken hierbij naar het importeren en de dropshipping mogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid en welk soort business het beste geschikt is voor een van beide. Verder nemen we ook verzendkosten, logistiek, prijs en de mogelijkheid om producten aan te passen (bv. om een private label te maken) mee in de onderstaande evaluatie.

Hieronder een opsomming van de zaken die we meenemen:

• Prijs: welke optie heeft de beste prijs en mogelijkheden
• Gebruiksvriendelijkheid: hoe makkelijk kan je bestellen op de 2 platformen
• Dropshipping: we kijken of het (goed) mogelijk is hier gebruik van te maken
• Items op maat: wie kan je private labels maken?
• Verzending: beide zitten in China, wat zijn de kosten en levertijden?
• Productietijd: hoe lang duurt het om producten te maken?
• Koperbescherming: garanties en voorwaarden die beide hebben

Het is een klein beetje appels met peren vergelijken, maar beide hebben voor- en nadelen. In de meeste gevallen zullen verkopers toch kiezen voor Alibaba, omdat je er de beste inkooprijzen hebt en ook producten helemaal op maat (naar jouw wensen en eisen) kan laten maken …zoals een private label laten maken, maar voor dropshipping zijn weer andere dingen belangrijk.

Alibaba en AliExpress zijn allebei online marktplaatsen (je kan het een beetje vergelijken met eBay en Amazon, maar dan met dezelfde eigenaar). Ze bieden namelijk beide producten die ver onder de prijs zitten in vergelijking met andere handelaren, echter zal je op Alibaba de echte (goedkoopste) inkoopprijzen vinden en kan je ook nog eens onderhandelen over de prijs en MOQ (hierbij moet je natuurlijk wel de correcte tactiek gebruiken). Op AliExpress kan je veel beter 1 item (of kleinere aantallen) inslaan, of via dropshipping de producten gelijk naar je klanten laten doorsturen.

Alibaba: prijzen en functies

Je hoeft op Alibaba niet te betalen voor een abonnement (of voor bepaalde andere kosten) om gebruik te maken van het platform …maar kan gelijk opzoek gaan naar producten die je van (meestal) fabrikanten wilt kopen. Het eerste wat je doet is een productidee uitwerken en dan een leverancier zoeken die deze voor jou kan maken tegen de juiste prijs en in hoeveelheden die jij wenst. Vervolgens ga je offertes en ook samples aanvragen bij deze leveranciers, waarbij je minimaal tussen de 3 tot 5 leveranciers raadpleegt.prijzen op alibaba en aliexpress

Het werkt zo anders dan AliExpress, waarbij je dus na het vinden van de producten die jij zoekt deze gelijk in jouw winkelmandje doet en gaat bestellen.

Op Alibaba vind je wel de beste inkoopprijzen, waardoor deze optie het meest geschikt is voor verkopers die hoge winstmarges willen maken. Verder dient er rekening te worden gehouden met een paar honderd items die je in 1 keer moet bestellen op het Alibaba platform. Een voordeel is ook dat Alibaba een 60 dagen rentevrij financieringsplan heeft, waardoor je makkelijker in bulk kan inkopen zonder dat je een groot startkapitaal nodig hebt.

Alibaba product prijzen

Alibaba is gericht op B2B en heeft de beste inkoopprijzen voor wederverkopers. Je betaalt de goedkoopste prijs, waardoor er ook hogere winstmarges kunnen worden gepakt op de producten die je verkoopt. Het platform vormt de connectie tussen de kopers en fabrikanten. Op AliExpress vind je meestal ook producten die op Alibaba beschikbaar zijn, maar de prijs is hoger wat onder meer te maken heeft met de minimale afname (die je op Alibaba wel en AliExpress niet hebt).

Ga je dus starten met dropshipping (waarbij je dus geen voorraad inkoopt en alleen producten koopt wanneer klanten ze bij jou kopen, dus minder risico loopt en ook lagere kosten maakt), zal je wel rekening moeten houden met het feit dat je bescheiden winstmarges pakt op items en dus ook duurder uit bent (je krijgt niet de laagste prijs die in bulkbestellingen het geval zijn).

Maar je hebt natuurlijk wel een aantal voordelen met dropshipping zoals geen voorraden die je hoeft in te kopen en opslagkosten voor je producten.

Alibaba MOQ

MOQ alibaba en aliexpressMinimum Order Quantity (MOQ) is de minimale hoeveelheid die je moet bestellen, het is dus een vereiste. In sommige gevallen wordt deze in valuta uitgedrukt, maar gaat bijna altijd om een hoeveelheid producten. Net zoals eBay of Amazon bestaan Alibaba en AliExpress eveneens uit verschillende verkopers (leveranciers) en is het exacte aantal dus niet 1 hoeveelheid producten. Dit kan aardig variëren tussen fabrikanten.

Je zal echter in de meeste gevallen rekening moeten houden met een “range” van tussen 50 en 1000 items …omdat de producten zo laag in prijs zijn, is het vrij logisch dat ze niet de machines aanzetten voor 1 of enkele producten.

En dat is ook precies een heel groot verschil tussen Alibaba en AliExpress, want op die laatstgenoemde kan je gewoon vanaf 1 item bestellen (weliswaar tegen een iets hogere prijs dan bij Alibaba of Alibaba Wholesale) …wil je aan dropshipping gaan doen koop je helemaal geen voorraden in, maar reken je per item af op het moment dat ze worden verkocht.

Alibaba dropshipping

Veruit de meeste leveranciers (fabrikanten) op Alibaba doen niet aan dropshipping, omdat ze in bulk leveren aan hun B2B klanten. Echter, na wat goed speurwerk op de pagina’s met leveranciers zal je er wellicht een paar vinden die het wel aanbieden. Je kan dan ook vaak een “workaround” vinden om je producten te verpakken en versturen. Hoewel er dus wel mogelijkheden zijn voor dropshipping op Alibaba, is het zoeken naar leveranciers die hieraan doen een wat uitgebreider proces. Op AliExpress vind je in vergelijking met Alibaba juist heel veel leveranciers (zelfs bijna allemaal) die aan dropshipping doen.

Alibaba private label

Alibaba is de beste keuze voor producten die je zelf wilt kunnen aanpassen. Wil je bv. een eigen private label laten maken, moet je bij Alibaba zijn en niet AliExpress. Met Alibaba kan je heel gemakkelijk doorgeven aan de fabrikant dat er een merklogo, bedrijfsnaam of andere kenmerken moeten worden aangebracht op de items die je wilt inkopen. Zo kan je ook echt een eigen merk verkopen, of aanpassingen doorvoeren die een bestaand product bv. verbeteren.

Je betaalt hier ook geen hoge prijs voor (afhankelijk van de te verrichten werkzaamheden), omdat ze tijdens het productproces worden aangebracht …en niet achteraf door een derde partij hoeven te worden uitgevoerd tegen een hogere prijs.

Op Alibaba kan je dus heel gemakkelijk dingen doorvoeren en echt een uniek product maken dat van jou is (die je dus onder een merknaam kan verkopen). Hetzelfde is niet mogelijk via AliExpres, omdat veel van de producten die ze daar verkopen al kant-en-klaar zijn, waardoor er slechts minimale aanpassingen mogelijk zijn voor producten die je er koopt (meestal zijn die ook prijzig).

Alibaba lead time

Hoelang de fabricatie van je producten in beslag neemt en ze bij de leverancier de deur uitgaan om vervolgens bij jou aan te komen kan verschillen. Er zijn verschillende factoren die hierin meespelen zoals de leverancier zelf, het soort product dat je koopt bij de leverancier en of er bv. veel dingen moeten worden aangepast. Ongeveer 30 dagen productietijd vanaf het moment dat je betaald hebt is een veilig tijdsbestek om aan te houden.Leadtime bestelling

Maar daarbij moet je ook goed in gedachte houden dat het een tijdje kan duren voordat je de beste leverancier op Alibaba vindt, onderhandelingen die plaatsvinden, samples die je wilt ontvangen en je bestelling helemaal rond hebt. Verder moet je er ook rekening mee houden dat wanneer jouw producten met scheepvracht worden verstuurt, het ook van een paar weken tot een paar maanden kan duren voordat deze bij jou aankomen. Het is dus verstandig om in die situatie een paar maanden aan te houden.

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je producten te laten versturen zoals via luchtvracht waarmee ze veel sneller bij jou aankomen, maar dat is wel een duurdere optie dan je producten via zee te laten overkomen.

Alibiba verzendmogelijkheden

Alibaba heeft een vrachtbemiddelingsplatform geïntegreerd in de website, mogelijk gemaakt door het bekende Freightos. Zo is Alibaba Freight een nieuwe marktplaats die verkopers en bedrijven in staat stelt om prijzen te vergelijken, vrachtzendingen te boeken en beheren …waarmee ze ook hun producten kunnen traceren wanneer deze onderweg zijn. Voorheen was dit proces een stuk lastiger omdat je met veel verschillende manieren van levering te maken kreeg en die zijn nu dus een stuk beter geregeld. Het zorgt ervoor dat je meer overzicht hebt en makkelijker kan kiezen hoe je jouw producten laat versturen.

AliExpress is een gigantische online marktplaats waar consumenten en bedrijven aankopen kunnen doen tegen zeer scherpe prijzen. Verder zijn er ook genoeg dropshipping mogelijkheden en heeft het platform een ingebouwd winkelwagentje …en kan je zo gelijk producten toevoegen, bestellen en afrekenen (en werkt zo anders dan Alibaba). De prijs die je betaalt op AliExpress is hoger dan die van Alibaba voor dezelfde soort producten, maar lager dan de meeste andere verkopers.

AliExpress product prijzen

AliExpress biedt producten aan van derde partijen (externe verkopers) in verschillende categorieën net zoals dat op Alibaba het geval is. Het enige echte grote verschil is dat AliExpress iets duurdere prijzen op haar platform heeft, en iedereen op de website kan bestellen. Je hoeft dus niet contact op te nemen met de leveranciers, of te onderhandelen over prijs en MOQ. De prijzen zijn dus wel hoger op AliExpress echter kan je veel kleinere aantallen bestellen, en zijn de verzendkosten meestal ook helemaal gratis.

AliExpress MOQ

Hoewel er veel bedrijven zijn die gebruikmaken van AliExpress om naar producten te zoeken, is het meer een consumenten website waarop iedereen producten kan bestellen. Je krijgt niet te maken met een minimaal aantal te bestellen items en kan er dus heel simpel in kleine aantallen voorraden op bestellen, of iets kopen vanaf 1 item per bestelling. Het is om die reden dat je ook veel makkelijker aan dropshipping kan doen door op AliExpress te kijken, omdat leveranciers geen minimale eisen stellen aan hoeveel je bestelt …en veel dus ook graag zaken doen met dropshippers. Zo is Alibaba dus heel anders, en ondanks dat ook daar iedereen kan bestellen zullen leveranciers op dat platform in de meeste gevallen alleen maar zaken doen met bedrijven.

AliExpress dropshipping

Wil je aan dropshipping gaan doen dan is AliExpress de beste keuze, gezien je er vanaf 1 item (wat vaker zal voorkomen bij klanten die een bestelling plaatsen) producten kan inkopen of kan laten versturen naar je klanten. Veel partijen op AliExpress doen ook aan dropshipping en er zijn ook veel mogelijkheden om dropshipping activiteiten te starten. Zo heb je bv. ook plug-ins voor WordPress zoals “AliDropship” die je op elke WordPress website kan installeren en gebruiken. Verder zijn er ook nog een heleboel andere tools en oplossingen van derde partijen die het beginnen met dropshipping eenvoudiger maken, waarvan je zeker profijt hebt.

AliExpress private label

Wil je producten gaan verkopen die helemaal naar eigen wens zijn aangepast …zoals een eigen private label? Dan is Alibaba de beste keuze, omdat er tijdens het productieproces aanpassingen kunnen worden verricht en dit ook niet al teveel zal kosten (afhankelijk van welke zaken je wilt laten doorvoeren). Op AliExpress koop je in de regel producten die al helemaal klaar zijn, en waaraan dus verder geen specifieke zaken kunnen worden aangepast. Het zal af en toe weleens voorkomen, maar vaak is het dan ook duurder dan wanneer je het op Alibaba laat doen en ga je dit bij grotere aantallen snel merken op je winstmarges.

AliExpress lead time

Gezien het feit dat producten op AliExpress al helemaal klaar zijn (omdat ze doorgaans niet op maat worden gemaakt voor de koper ervan), is de “lead time” een stuk korter omdat je niet met productietijd te maken hebt. Je kan het product rechtstreeks op AliExpress kopen en dus alleen de verzending ervan neemt wat tijd in beslag. De meeste producten zullen met zeevracht verstuurd worden en het kan dan om die reden dan ook ongeveer 30 dagen duren voordat je de producten binnenkrijgt.

AliExpress verzendmogelijkheden

AliExpress biedt in veel gevallen gratis verzending aan, en ondanks dat het een voordeel is kan het wel even duren voordat je producten bij jou of klanten aankomen (in het geval van dropshipping) …hier zal je dus wel rekening mee dienen te houden, wel kan je traceren waar de bestelling is zodat jij en klanten op de hoogste zijn van waar bestellingen zich bevinden.

Alibaba en AliExpress hebben vergelijkbare websites die makkelijk, intuïtief te gebruiken zijn en waarop je op tevens simpel kan navigeren. Toch is AliExpress net even iets beter in gebruik …zeker wanneer je niet gewent bent bulkorders te plaatsen zoals je dat op Alibaba doet. Op Alibaba neem je tevens direct contact op met leveranciers om te onderhandelen over de prijs, voorwaarden en MOQ die jij wilt bestellen.

Alibaba gebruiksvriendelijkheid

Alibaba kan een zeer gebruiksvriendelijke en makkelijke website zijn, wanneer je ervaring hebt met het inkopen doen van bulkorders. Maar heb je nog nooit grote orders geplaatst dan kan Alibaba een lastig platform zijn om mee te starten. Leveranciers hebben geen enkele verplichting om jouw offerte aanvraag te behandelen en zeker niet wanneer er allerlei belangrijke dingen ontbreken en het zo misschien veel tijd gaat kosten omdat je nog te onervaren bent. Verder weet een leverancier ook niet gelijk of jij een serieuze koper bent waarmee ze lang zaken kunnen gaan doen en krijgen ze natuurlijk veel meer aanvragen. En daarbij kan het navigeren door de website van Alibabab ook lastiger zijn voor de beginnende verkopers.

AliExpress gebruiksvriendelijkheid

Je kunt AliExpress wel redelijk goed vergelijken met een normale webshop, en ze hebben ook gewoon een winkelmandje die jij kan afrekenen na het shoppen. Het is veel meer recht toe recht aan, waarbij je ook geen direct contact met leveranciers hoeft te leggen. En werkt zo dus sneller dan de website van Alibaba qua het plaatsen van bestellingen.

Het zijn allebei online marktplaatsen gevestigd in China, waar veel externe verkopers (derde partijen) op actief zijn. En om die reden kan de klantenservice ook variëren tussen de verschillende leveranciers / verkopers. Maar beide platformen hebben hiervoor wel bepaalde regels waaraan moet worden voldaan, en over het algemeen zou de klantenservice (omdat elke partij aan bepaalde voorwaarden zal moeten voldoen) dus wel snor moeten zitten.

Alibaba klantenservice

Wanneer je producten gaat inkopen op Alibaba krijg je direct te maken met de leveranciers van de gekozen items. Je hebt dus niet contact met Alibaba zelf. Is het echter zo dat er issues zijn, kan je wel contact opnemen met Alibaba om hier melding van te maken en ze samen met hun op te lossen. Er is geen telefoonnummer dat je kan bellen om support te krijgen via Alibaba, maar staat wel via de mail in direct contact met je leveranciers.

AliExpress klantenservice

In grote lijnen komt het overeen met de manier waarop Alibaba werkt, ook hier heb je geen telefonische support …maar (net zoals Alibaba) wel e-mail mogelijkheden en zelfs een live-chat. Wanneer er dingen niet goed gaan, kan je ook AliExpress zelf inschakelen om voor die issues een oplossing te vinden.

Klantenreviews zijn op Alibaba en AliExpress gemixt. De ervaring op beide platformen kunnen flink verschillen, afhankelijk van met welke leveranciers je zaken doet op de website. Ze hebben allemaal andere algemene voorwaarden en hanteren ook weer verschillende kwaliteitsnormen. Het kan dus zijn dat je zaken doet met een leverancier die verwachtingen overtreft, of hier wellicht niet helemaal aan zal voldoen.

Alibaba klantenreviews

Ondanks dat er (voorheen) veel meldingen zijn gedaan over “scams” op Alibaba, waarbij bedrijven er een potje van maken …zijn er ook een heleboel fantastische bedrijven met een goede reputatie te vinden die uitstekende producten leveren aan hun klanten. Alibaba heeft ook flinke stappen gezet om dit soort issues tegen te gaan op hun platform (waaronder lage kwaliteit van producten en nagemaakte items van bepaalde merken). Veel mensen die inkopen op Alibaba hebben positieve ervaringen, vanwege de manier waarop er eenvoudig producten helemaal op maat kunnen worden gemaakt tegen lage inkoopprijzen.

AliExpress klantenreviews

De klantenreviews op AliExpress zijn behoorlijk gemixt. Hoewel veel bedrijven die aan dropshipping doen goede ervaringen hebben met de leveranciers van hun producten zijn er ook een hoop particulieren (consumenten) die klachten hebben omdat hun producten niet zijn geleverd, een verkeerd product krijgen toegestuurd of dat er issues zijn met het product (en soms hinder ondervinden bij het terugkrijgen van hun geld).

Nu je de verschillen kent en weet welke platform beter geschikt is, laten we je ook een 5-tal tips zien voor AliExpress dropshipping om er alles uit te halen.

1. Selecteer betrouwbare leveranciers op AliExpress

Betrouwbare leveringBij dropshipping via AliExpress heb jij minder controle over de producten dan bij Alibaba het geval is …je producten gaan immers rechtstreeks van de leverancier naar de klant zonder tussenkomst van jou (alleen dat jij de verkoper bent). Wil je uitstekende klantenservice bieden, hetgeen cruciaal is voor je business en waardoor klanten ook eerder bij je terug zullen komen, is het belangrijk topleveranciers uit te kiezen. In situaties waarbij klanten het product terugsturen of willen ruilen zal je hierover niet in discussie moeten hoeven gaan met je leveranciers (waardoor het niet alleen voor jou meer tijd en geld kost, maar ook de klant steeds meer geïrriteerd kan raken).

We gaan laten zien hoe je een goede leverancier kiest.

Om een voorbeeld te geven: stel, je wilt damesschoenen gaan verkopen en een origineel merk verkoopt die voor 35 euro per paar. Vervolgens komt er een andere verkoper bij die (ongeveer) dezelfde schoenen verkoopt, maar op de kwaliteit van materiaalsoorten heeft ingeleverd …het paartje kost nu nog maar 15 euro en lijkt dus heel aantrekkelijk voor de meeste verkopers.

Maar nu draait het originele merk minder verkopen, omdat er steeds verkopers bijkomen die het paar schoenen kopiëren met een matige kwaliteit.

Het originele merk besluit nu ook de schoenen lager te prijzen, waarbij ze ook bezuinigen op de kwaliteit ervan.

Je krijgt nu een situatie waarbij er alleen maar op prijs wordt geconcurreerd, en de kwaliteit van in dit geval schoenen afneemt. Het kan ertoe leiden dat klanten minder tevreden zijn en dit ook merkbaar is in de reviewssectie. Verkopen lopen terug en je zal opzoek moeten gaan naar een nieuw productidee.

Een wijze les dat je niet alleen naar de laagste prijs zal moeten kijken, maar juist naar de kwaliteit van het product …je kan er dan in sommige gevallen zelfs meer voor vragen dan je concurrenten.

2. Inkopen doen bij leveranciers met 95% of hoger aan positieve reviews

Je wilt tijdens het evalueren van een leverancier natuurlijk ook een kijkje nemen bij de reviews die ze krijgen. Wanneer er veel negatieve reviews zijn, of er op andere manieren niet goed wordt gepraat over de leverancier (bv. social media) is het verstandig nog eens na te denken over een samenwerking. Het is slim om hierbij een percentage van zo’n 95% of hoger voor positieve reviews aan te houden.Reviews

Hierbij zal je wel moeten bedenken dat er ook nepreviews tussen kunnen zitten, welke allemaal positief zijn en op een schimmige manier zijn verkregen.

Maar over het algemeen geven reviews je een goede indicatie met wat voor leverancier je te maken hebt. Zorg er ook voor dat de leveranciers goed zaken doen op het platform en ze niet maar een paar reviews (maar bij voorkeur honderden of duizenden) hebben. Je hebt dan iets meer grond om op te staan.

3. Verkoop geen namaakproducten

AliExpress heeft ook veel leveranciers op haar platform die namaakproducten (soms zelfs bijna 1 op 1 gekopieerd) verkopen. We raden je aan om hier ver bij uit de buurt te blijven. Er zijn verkopers die wel dit soort producten verkopen, maar wanneer er niet zeer duidelijk wordt aangegeven dat het om niet-originele producten gaat …is de kans groot dat je mailbox volstroomt met klachten van (soms wat naïeve) klanten. In sommige gevallen kunnen ook de merken bij je aankloppen om verhaal te halen, waarom je hun producten verkoopt in namaakvorm (dit wil je ook voorkomen) …en ook al zal dat wellicht niet vaak gebeuren, wil je eerlijk zaken doen en zeggen we dus om die reden “verkoop geen namaakproducten”!

4. Ga voor leveranciers die ePacket gebruiken

Zorg er ook voor dat je bestellingen snel, goedkoop en correct bij je klanten aankomen. De beste manier is om te kijken naar leveranciers die ePacket gebruiken, wat hier momenteel de beste oplossing voor is. In Nederland wordt vervolgens het pakketje uiteindelijk bezorgt door het gekozen PostNL. Het voordeel is dat klanten het pakketje kosteloos kunnen volgen en het meestal tussen zo’n 5 en 7 dagen bezorgt krijgen …en kiezen voor dit soort leveranciers vergroot zo dus het aankoopplezier.

5. Praat met leveranciers

Je wilt een goede relatie opbouwen met leveranciers, zodat er wellicht betere winstmarges kunnen worden onderhandeld of misschien betere voorwaarden mogelijk zijn bij een aantal van die bedrijven. Kijk of je producten gratis worden verstuurd en naar andere mogelijkheden om winstmarges te verhogen. Verder zullen sommige leveranciers wellicht maar 500 items op voorraad hebben, maar heb je er ook tussen die geen limiet hebben qua voorraden (handig wanneer je opeens een boost in verkopen ziet).

Je weet nu dat AliExpres de betere van deze twee is voor dropshipping en die tevens veel mogelijkheden biedt hiervoor. Zorg ervoor dat je onze tips uit dit artikel ook meeneemt op jouw dropshipping avonturen. Op die manier vergroot de je de kans van slagen. En ga voor jezelf na of inkopen op Alibaba wellicht interessant is voor de langere termijn. Succes!

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait!Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen