Alibaba Nederlands? 10 tips voor het succesvol inkopen op Alibaba
Alibaba Nederlands? 10 tips voor het succesvol inkopen op Alibaba
12 maart 2021 

Alibaba Nederlands? 10 tips voor het succesvol inkopen op Alibaba

Voor iedereen die (misschien) denk dat Alibaba Nederlands is …dat is niet het geval, maar waar je hoogstwaarschijnlijk naar opzoek bent is de Alibaba website in het Nederlands. Op die manier kan je namelijk in jouw eigen moedertaal de website bekijken en producten bestellen. En hoewel Alibaba.com een bedrijf uit China is, kan je er natuurlijk wel in alle talen jouw inkopen doen.

Wat je dan even moet doen is de website van Alibaba (alibaba.com) in het Nederlands instellen en dan opslaan. Ga naar de website alibaba.com en kijk aan de rechterkant van het scherm bij het tabje waar de taal en valuta staan aangegeven. Het kan zijn dat deze al op “Nederlands – EUR” staat (wellicht heb je al een keertje gekeken op alibaba.com en instellingen hiervoor (Nederlands) bewaard. Is dit niet het geval kan je aangeven waar je producten naartoe moeten worden gestuurd (Nederland), wat jouw voorkeurstaal is (Nederlands) en welke valuta je wilt hanteren (EUR). Nu kan je jouw voorkeuren opslaan met de oranje knop onderaan dat schermpje (tabje) en wordt alles in het Nederlands vertoond.

Er is nog een manier om Alibaba in het Nederlands te bezoeken, namelijk door https://dutch.alibaba.com/ in je favorieten op te slaan …of simpelweg op deze link te klikken om rechtstreeks Alibaba Nederland te bezoeken.

Let er wel even op dat bij het gebruik maken van de links, alleen de taal wordt verandert …wellicht staat het land waarnaar je bestellingen verstuurt en de valuta ook al goed echter is dit geen vanzelfsprekendheid. Stel het anders even in, zodat alles klopt en jij zorgeloos verder kan gaan met inkopen op Alibaba in het Nederlands!

En zo simpel is het om Alibaba in je gewenste voorkeurstaal te gebruiken!

Nu je de website op Alibaba Nederlands hebt ingesteld, wordt het allemaal een stuk makkelijker om te bestellen. Je kan natuurlijk ook prima in het Engels bestellen, maar wanneer je gaat inkopen op Alibaba en producten naar Nederland laat komen is het vrij logisch dat je Alibaba op de Nederlandse taal instelt + ook je locatie en valuta op de juiste manier gebruikt. Laten we hieronder eens kijken naar een aantal tips die inkopen op Alibaba tot een nog groter succes maken!

En de eerste tip hebben we al even behandeld, namelijk Alibaba instellen op Nederlands. Hoewel veel mensen de Engelse taal wel machtig zijn, kunnen anderen er wellicht nog iets meer moeite mee hebben. Wanneer je alles in het Nederlands laat weergeven, zal je alles 100% snappen en zitten er geen woorden tussen die onduidelijkheid kunnen scheppen (wanneer je Engels bv. niet zo extreem goed is). Is Engels jouw tweede moedertaal …dan kan je de website ook in het Engels laten, wanneer dat jouw voorkeur heeft.

Betrouwbare leverancier vinden op AlibabaJa …dat klinkt nogal logisch natuurlijk, echter hoe vind je die betrouwbare leveranciers op Alibaba? Hierbij kan je op de eerste plaats kijken naar wat graadmeters die Alibaba zelf hanteert, zoals of de leverancier een “Gold Supplier” is op het Alibaba platform. Want op die manier ga je in zee met een legitieme partij en kan je daar (over het algemeen) met een gerust hart zaken mee gaan doen. Echter is het niet een 100% garantie dat bv. de producten ook goed zijn of er niet iets anders op de rit kan komen, waardoor het misschien toch niet de ideale leverancier voor je producten is. Wat deze leveranciers namelijk doen is betalen voor de status die ze verkrijgen …kortom, het zorgt ervoor dat je de malavide partijen er groot en deels uitfiltert (die zullen immers niet betalen voor zo’n status …althans, de kans is heel klein). Je zal nog wel verder onderzoek moeten doen om de beste leveranciers op Alibaba eruit te filteren.

Wat ook meestal een goede indicator is, zijn de Alibaba reviews die je ziet staan bij het product. Let hierbij op de hoeveelheid en de gemiddelde waardering. Heeft een leverancier voor dat product nog maar enkele reviews, geeft je dit niet een volledig beeld van hoe goed dat artikel wordt ontvangen. Het zou dus idealiter een combinatie moeten zijn van aantallen en een 4-5 sterrenwaardering. En hoewel je Alibaba Nederlands hebt ingesteld, kan het wel zijn dat de beoordelingen in verschillende talen worden geplaatst. Is je Engels goed of zelfs uitstekend, is dit geen enkel punt en kan je die allemaal (of een deel) lezen om een goed beeld te krijgen van de klantervaringen.

Er is verder nog wel een klein trucje om de reviews in het Nederlands te zien, maar dan zal je (hoogstwaarschijnlijk) wel even moeten switchen van Alibaba Nederlands naar alibaba.com (in het Engels) …je kan dit gewoon weer in hetzelfde tabje instellen. De reden hiervan is, omdat je anders niet de standaard vertaaloptie te zien krijgt in je browser (bv. Google Chrome) …ga vervolgens naar de review pagina en vertaal de pagina naar Nederlands. De meeste reviews zullen in het Engels zijn, en nu worden die van Engels naar Nederlands vertaald en kan jij ze dus in eigen taal lezen. Het kan zijn dat sommige woorden of zinnen niet helemaal 1 op 1 kloppen, maar je kan er nu wel uit opmaken of het product goed of slecht wordt ontvangen door andere inkopers.

Overige dingen waar je nog op kan letten zijn bv. de response rate en hoeveel stuks er verkocht worden van het product (onder hoeveel partijen). Op die manier zie je meestal dat, wanneer er grote aantallen over de toonbank gaan, ze het product makkelijk kunnen leveren en het kennelijk dus ook wel behoorlijk populair is.

Het is namelijk extreem belangrijk dat je een goed product levert, want zo krijg je goede reviews en komen klanten ook bij je terug voor nieuwe producten. Ze weten dan immers dat jij een legitieme partij bent die goede waar verkoopt. En de klantervaring is uiteindelijk wat telt op de langere termijn.Alibaba Nederlands korting

En hierbij moet je dus ook goed de prijs in de gaten houden, want is die heel laag (lees: te laag in vergelijking met het gemiddelde van andere leveranciers) …dan kan het zijn dat die leverancier omwille van het binnenhalen van klanten, de prijs zo laag inzet, echter niet dezelfde kwaliteit zal (kan) leveren in vergelijking met andere (top) leveranciers. Of dat er bewust wordt bezuinigt op processen en artikelen niet meer volledig aan jouw wensen en eisen zullen voldoen.

Je mag gerust kijken naar scherpe prijzen, maar lever nooit in op de kwaliteit van je producten. Verder moet je het ook zo bekijken …wanneer producten niet naar wens zijn van je klanten, zullen er ook veel meer retourzendingen plaatsvinden. Op die manier lopen niet alleen je inkomsten en winsten terug, maar zal je ook een lagere waardering krijgen van het platform waar je op verkoopt (bij verkopen op Amazon wordt er bv. goed gekeken naar je verkoopstatistieken en wordt je daarvoor beloont of erop afgerekend).

Alibaba Nederlands minimum order quantityInkopen op Alibaba biedt je de mogelijkheid producten tegen lage kosten te laten produceren of in te slaan, om ze met winst te verkopen. Je moet echter ook snappen dat het voor leveranciers natuurlijk ook rendabel moet zijn om met jou in zee te gaan. En daarom hanteren ze een MOQ (Minimum Order Quantity), om zo de kosten te dekken en ook nog iets op jouw bestelling te kunnen verdienen.

In veel gevallen ligt die zo minimaal rond de 500 stuks, maar dat kan wat variëren. Wil je hele lage aantallen inkopen, is AliExpress mogelijk een betere oplossing voor je (gezien je daar al vanaf 1 item kan bestellen, ook al ligt de prijs dan natuurlijk wel behoorlijk hoger). Ga je producten inkopen en doorverkopen, op bv. Amazon, is de beste weg altijd inkopen op Alibaba.

Onderhandel dus maar doe het eerlijk …en snap hierbij dat ze over het algemeen wel wat water bij de wijn willen doen, zeker wanneer jij aangeeft bij tevredenheid meer zaken met ze te willen doen. Echter, snap ook dat specifieke producten of lage aantallen simpelweg het opstarten van alle apparatuur niet waard zijn voor de leverancier, omdat het dan teveel geld kost in verhouding tot wat ze ermee verdienen.

Het is een van de aspecten die nog weleens worden onderschat, helemaal door beginnende verkopers die denken even snel hun slag te kunnen slaan. Want het is niet alleen de inkooprijs en je winstmarges die uiteindelijk de winst bepalen. Je krijgt immers nog met veel meer kosten te maken, en die moet je allemaal incalculeren om een realistisch beeld te krijgen van je inkomsten.

En hierbij kan je denken aan incoterms, BTW (wellicht ook in het buitenland, ook wel VAT genoemd …lees ons artikel over “Global VAT Compliance” om hier een beter beeld van te krijgen), opslagkosten, overheadkosten en overige kosten die je wellicht zal maken.

Op die fiets kan je veel beter zien hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent aan je producten en alle processen die erbij komen kijken, om vervolgens je accurate winsten te berekenen. En kan je dus zien hoeveel je precies verdient op de verkopen die je zal maken, waardoor je niet achteraf tegen verassingen zal aanlopen.

Alibaba Nederlands samples bestellenEven een kleine kanttekening die op meerdere tips van toepassing is, want je hebt nu wel Alibaba Nederlands ingesteld …de communicatie aangaande vragen, onderhandelingen en het plaatsen van bestellingen zal bijna altijd in het Engels gaan (of je moet vloeiend Chinees spreken). Zorg er dus voor dat al jouw e-mails naar leveranciers in het Engels zijn en duidelijk zijn geschreven …dit om misverstanden te voorkomen.

Het geldt ook voor de aanvraag van samples, en ook hiervoor hebben we weer een gouden tip voor je. Zorg er altijd voor dat je leveranciers gaat filteren, of je hiervoor nu Alibaba Nederlands of Engels gebruikt, het is letterlijk een van de belangrijkste dingen die je wilt doen tijdens het selecteren van nieuwe leveranciers.

Neem de top 3 van leveranciers die je na een selectieprocedure hebt verzamelt, en bestel daar een stuk of 10+ samples (indien dit mogelijk is bij die leverancier). Hoewel je 1 item natuurlijk ook prima kan testen …zit hier wel een keerzijde aan en dat is dat je eerste sample (vanzelfsprekend) ALTIJD helemaal perfect zal zijn …immers zal je leverancier ervoor zorgen dat jij zaken met ze zal willen doen en die eerste sample een “Golden Sample” maken …terwijl grotere orders wellicht niet helemaal aan jouw wensen en eisen zullen voldoen. Wanneer jij 10+ items besteld, kan je hier wat meer zekerheid over krijgen.

Verder kan je het product zo testen op populariteit …en wanneer je er al gelijk een stuk of wat van verkoopt in een korte periode, is de kans groot dat meer mensen interesse hebben in dat product. 1 item verkopen kan ook gewoon een “gelukje” zijn en betekent nog niet gelijk dat mensen ervoor in de rij staan (1 zwaluw maakt nog geen zomer)…maar wanneer je er 5 in een week verkoopt, en de resterende 5 in de week erna is er vraag naar, waar je natuurlijk gebruik van wilt maken.

Het bestellen van meerdere samples bij verschillende leveranciers op Alibaba, zorgt ervoor dat je het product kan testen. Wat je echter ook nog kan doen (eigenlijk zou moeten) is een kwaliteitscontrole in China …om te voorkomen dat je betaalt en vervolgens een waardeloze (onbruikbare) voorraad aangeleverd krijgt, gezien je dat echt niet wilt. Want het terughalen van je geld zal een lastig proces worden, en dat is ook precies de reden dat je zo’n kwaliteitscontrole wilt laten uitvoeren in het land van herkomst (China).

En wat er dan in feite gebeurt is dat een externe partij, welke dus buiten de leverancier om opereert, de geproduceerde producten zal gaan testen op een lijst aan dingen die belangrijk zijn …op die manier zal je te weten komen of alles volgens afspraak is gegaan en de artikelen aan de wensen en eisen voldoen die jij vooraf duidelijk hebt gemaakt. Het zal je wel iets kosten, maar de schade welke je mogelijk zal oplopen bij een voorraad die niet deugt kan vele malen hoger zijn en we raden je dan ook zeker aan om dit soort kwaliteitscontroles te laten uitvoeren in China zelf.

Wil je meer lezen over hoe een kwaliteitscontrole in China er uit ziet? Lees dan ons artikel hierover. Je zal dan te weten komen wat het werkelijk allemaal inhoudt.

Er zijn verschillende soorten leveranciers op Alibaba …wat je dus voor jezelf moet bepalen is op welke manier jij wilt inkopen op Alibaba en wie jouw leveranciers worden voor de producten die je verkoopt.

Zo heb je namelijk manufacturers, trading companies en bv. partijen waarmee je aan dropshipping kan doen. Het staat meestal (echter niet altijd) onder de naam van de leveranciers waar je van plan bent zaken mee te gaan doen. En zelfs wanneer je Alibaba Nederlands hebt ingesteld, staat het doorgaans in het Engels vermeldt onder een bedrijfsnaam.

Verder moet je ook even weten …dat fabrikanten het meest interessant zijn, wanneer het aankomt op inkoopprijzen. Groothandels (trading companies) kopen namelijk producten groot in en verkopen ze dan door, zonder dat ze de producten zelf maken (soms kan een fabrikant ook een trading company zijn, maar dan staat dat er over het algemeen onder). En om te verdienen op die producten, verhogen ze dus de prijs voor verkopers die ze vervolgens weer op bv. de Amazon Marketplace verkopen.

Het is dus in feite een tussenschakel die winst maakt, door groot in te kopen en in kleinere aantallen aan verkopers door te verkopen.

Je hebt ook nog de optie tot dropshipping, echter is dat voor de meeste verkopers niet heel interessant en zeker niet wanneer je al iets meer ervaren begint te worden (of je al een ervaren verkoper bent).

Alibaba leverancier betalenWanneer jij een leverancier hebt gekozen, en daarmee in zee gaat …is de volgende stap je eerste order ook daadwerkelijk plaatsen. Zorg ervoor dat je dus ook wat samples besteld …en weet daarbij dat de kosten hiervan voor jouw zijn (dat is bijna altijd het geval). Neem die dan ook voor je rekening, en ga hier niet over onderhandelen ….want zo kom je heel klein en onervaren over (en je wilt liever dat ze je serieus nemen, en wellicht dat je zelfs wat groter overkomt dan je in feite bent).

Het kan soms wel voorkomen dat leveranciers de samples terugbetalen, op het moment dat je grote orders bij ze gaat plaatsen …maar je hoeft hier geen zaak van te maken en heel veel rekening mee te houden. Want het belangrijkste is dat je een goede partij hebt gevonden, waar je voor een goede inkoopprijs producten in kan slaan om je online business te laten floreren.

Ga je een order plaatsen en betalen …doe dat dan bij voorkeur via een internationale bankoverschrijving wat in bijna alle gevallen ook de voorkeur heeft van je Chinese leverancier. Er zijn ook andere opties zoals PayPal of Alibaba’s Trade Insurance …wanneer jij bereid bent de fee’s hiervoor te betalen zal een leverancier hiermee wellicht ook wel akkoord gaan.

Zorg ervoor dat je in de communicatie met leveranciers, ook zo specifiek mogelijk bent in de wensen en eisen die je stelt. Want hoe duidelijker jij aangeeft wat de plannen zijn, des te beter kan een leverancier je producten maken. En op die manier zullen je producten helemaal naar wens zijn!

Je moet er altijd voor waken dat processen zo goed, simpel en vlot mogelijk worden uitgevoerd om een gestroomlijnd proces te creëren.

Want effectief en efficiënt aan de slag gaan, zorgt er ook voor dat je meer tijd over zal houden voor andere belangrijke zaken aangaande je online business …of die tijd kan besteden samen met je dierbaren om leuke dingen te doen.

We raden je aan even de instellingen op eigen taal en valuta te zetten, en ook waar je producten heen moeten worden gestuurd. Vervolgens kan je gelijk onze tips in de praktijk brengen, om van je (eerste) inkopen op Alibaba gelijk al een succesverhaal te maken of op zijn minst goed te starten. Het is logisch dat wanneer je net begint met inkopen op Alibaba er veel dingen op je af komen …maar door continue leren en al die kennis te gebruiken, zal je er steeds beter in worden.

Ga je voor het eerst inkopen op Alibaba …en wil je alle fijne kneepjes ervan leren? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Veel succes met het inkopen van je producten op Alibaba!

Over de schrijver
Hallo, Ik ben bas. Ondernemer op Slippers is de beste samenvatting van mij! Ik reis samen met mijn familie de wereld rond terwijl de business doordraait!Eigenaar van DisQounts International BV. Toonaangevend in FMCG (Fast moving Consumer Goods) en winnaar van het snelst groeiende crossborder E-Commerce bedrijf van Nederland! En natuurlijk Plazatalk, een platform waarin wij (startende) ondernemers helpen succesvol te verkopen via Marketplaces zoals bol.com en Amazon! Ik probeer over interessante onderwerpen blogs te schrijven. Mocht je leuke / interessante onderwerpen weten waarover we kunnen schrijven, laat dan een reactie achter onder deze blog. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen